نگاه سوم- هر سال در همین روزها مساله اصلی سینمای ایران افزایش قیمت بلیت سینماها است. اینکه بعضی می‌گویند قیمت بلیت باید ثابت بماند و مثلا تماشاگر سال 89 با قیمت بلیت تماشاگر سال 80 باید فیلم ببیند، اساسا حرفی از پایه و بنیان غلط است. این مساله هم که نسخه سینمای خانگی فیلم‌های روی پرده در کمتر از یک ماه عرضه می‌شود و با توجه به بالا رفتن قیمت بلیت کسی دیگر از فیلم‌های سینمایی استقبال نمی‌کند هم جای بحث دارد.

راستش نباید خودمان را فریب بدهیم. این مساله‌ای است که سال‌ها است با آن درگیریم و همیشه همین استدلال‌ها را داشته‌ایم. تماشاگر سال‌هاست با سینما قهر کرده است. این ارقام هم ارقام واقعی فروش و تعداد تماشاگر سینمای ایران نیست. اگر تماشاگر سینمای ایران به تعداد سال‌های اوایل دهه هفتاد رسید، آن وقت این بحث افزایش قیمت بلیت جای تامل بیشتری دارد. وگرنه دراین صورت هرکس که بخواهد به سینما برود می‌رود و هرکس هم که بخواهد در خانه نسخه ویدئویی همان فیلم را ببیند می‌بیند. تقریبا تفاوتی نمی‌کند قیمت بلیت ۵۰۰ تومان اضافه بشود یا نشود. عجالتا در این مجال حرف‌های تهیه‌کنندگان سینمای ایران را در مورد این بحث بخوانید تا ابعاد مختلف اقتصاد سینمای ایران را بیشتر دریابید.
مرتضی شایسته، علی سرتیپی‌، سیروس تسلیمی و عبدالله علیخانی درباره افزایش قیمت بلیت سینماها و تاثیر آن در مخاطبان به اظهارنظر پرداختند.
مرتضی شایسته تهیه‌کننده سینما، افزایش قیمت بلیت سینماها را باعث کم‌شدن مخاطبان سینما ندانست و ایسنا گفت: اتفاقا افزایش قیمت بلیت خیلی مثبت بوده است و در سینماهایی مانند «اریکه ایرانیان»، «آزادی» و «جوان» با افزایش چشمگیری مواجه بوده‌ایم و اگر هم ریزش مخاطبی بوده است به خود فیلم برمی‌گردد.
وی افزود: به نظر من قیمت بلیت سینماها چیزی نیست که خانواده‌ها توان پرداخت آن را نداشته باشند و کم هم هست.
علی سرتیپی، تهیه‌کننده و پخش‌کننده، ریزش مخاطبان سینما را به نوع فیلم و سالن مرتبط دانست و به «ایسنا» گفت: افزایش قیمت بلیت باعث ریزش مخاطبان نشده است. دوسال پیش که افزایش قیمت بلیت نداشتیم، مخاطبان سینما کم شدند؛ اما سال گذشته با افزایش بهای بلیت تعداد تماشاگران بیشتر شدند و نمی‌توان گفت که قیمت بلیت در کم یا زیادشدن مخاطبان موثر است.
وی ادامه داد: قیمت کنونی بلیت سینماها برای سینماهایی مانند سینما «آزادی» که سرویس خوبی می‌دهد، مناسب است و فروش فیلم‌ها هم در این سینماها بسیارخوب بوده است و درواقع اگر فیلم خوب باشد و سرویس خوبی هم داده شود، قیمت بلیت برای مردم اهمیتی ندارد.
سرتیپی خاطرنشان کرد: اگر می‌خواهیم سینماهایمان کیفیت خوبی داشته باشند، باید قیمت بلیت بالا باشد و سینماهایی هم که مخاطبانشان کم می‌شوند، سعی کنند کیفیت سالن را بالا ببرند. ضمن این‌که خود سینما هم می‌تواند سقف قیمت را با توجه به شرایطش پایین آورد.
اما سیروس تسلیمی، پخش‌کننده و تهیه‌کننده با بیان اینکه افزایش قیمت بلیت طبیعتا تماشاگر را کم می‌کند، اظهار داشت: اما چون هزینه تولید فیلم بالا رفته این افزایش اجتناب‌ناپذیر است. ضمن آنکه شناوربودن قیمت بلیت در طول روز می‌تواند موثر باشد تا همه طبقات از سینما استفاده کنند.
وی ادامه داد: قیمت سینماهای مرکز شهر با پردیس‌های سینمایی یکی است و این باعث شده همه سراغ پردیس‌ها بروند و باید قیمت سینماهای مرکز شهر کم‌تر شود، بنابراین باید قیمت بلیت سینماها هدفمند باشد.
عبدالله علیخانی، تهیه‌کننده و پخش‌کننده، ریزش مخاطب را با بالارفتن قیمت بلیت طبیعی دانست و به «ایسنا»، گفت: فیلم‌دار و سینمادار مخارجش روزبه‌روز بالاتر می‌رود و طبیعتا باید قیمت بلیت هم بالا برود.
وی افزود: این افزایش در بعضی سینماها مانند «اریکه ایرانیان»، «جوان» و «آزادی» تاثیری نداشته؛ اما از سینماهای «آفریقا» به پایین مانند «عصر جدید»، سینماهای میدان انقلاب تاثیر داشته است؛ چون سه‌هزارتومان برای مخاطبان این سینماها بالا است.
وی ضعف اصلی را متوجه فیلم‌ها دانست و خاطرنشان کرد: ما چه‌چیز خوبی به مردم نشان می‌دهیم که از آنها توقع داشته باشیم که سه‌هزارتومان پول بدهند و آن را ببینند و بخواهیم مخاطب هم کم نشود. ضمن این‌که تلویزیون هم در کاهش مخاطبان سینما تاثیر به‌سزایی داشته است.
چندی قبل نیز امیرحسین علم‌الهدی در گفت‌وگویی مطرح کرد: در ایام تعطیل شاهد بازخورد افزایش قیمت بلیت سینماها بودیم و باید راه‌حلی پیدا شود تا مخاطب سینما کاهش پیدا نکند.
این کارشناس حوزه توزیع و نمایش خاطرنشان کرد: با توجه به وضعیت اقتصادی جامعه و تورمی که در پیش خواهیم داشت و با توجه به افزایش سایر هزینه‌ها چاره‌ای برای افزایش قیمت بلیت سینماها نیست؛ اما باید راه‌حلی منطقی پیدا کنیم تا هر خانواده‌ای با هر سطح درآمدی بتواند به سینما بیاید.
وی با بیان اینکه پیشنهادهایی مطرح است و آن را به شورای صنفی نمایش ارائه خواهیم کرد، ادامه داد: می‌توان قیمت بلیت را در طول روز متغیر کرد و در سانس‌های میانی با ۲۵ درصد تخفیف ارائه شود و همچنین می‌توان از هفته چهارم به بعد نمایش یک فیلم، قیمت بلیت آن را کاهش داد؛ به طوری که در هفته‌های پایانی قیمت آن به نیم‌بها برسد.
علم‌الهدی ادامه داد: در ماه رمضان گذشته قیمت بلیت سینماها نیم‌بها شد و افزایش مخاطب آن را جبران کرد و تجربه موفقی بود.
وی افزود: همچنین می‌توان قیمت بلیت نقاط مطلوب و غیرمطلوب سالن‌های سینما با هم تفاوت داشته باشند و بلیت هر فیلم متناسب با جای درنظر گرفته شده قیمت داشته باشد.