واکنش ها به ساخت سانتریفیوژهای جدید ایران
واشنگتن: تهران نیازی به سانتریفیوژهای سریعتر ندارد
لندن: شورای امنیت استفاده ازاین فناوری را برایایران منع کرده است
فیلیپ کراولی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا
واشنگتن: تهران نیازی به سانتریفیوژهای سریعتر ندارد
لندن: شورای امنیت استفاده ازاین فناوری را برایایران منع کرده است رونمایی از آخرین دستاوردهای هستهای کشورمان واکنش منفی آمریکا و انگلیس را در پی داشته است. به گزارش خبرگزاری فرانسه این کشورها نسبت به تشدید تلاشهایایران برای مهارت یافتن در چرخه سوخت هستهای ابراز شک و تردید کردند. ایران روز جمعه از نسل سوم سانتریفیوژهای ساخت خود و همچنین صفحه سوخت مجازی برای تامین سوخت هستهای رآکتور تحقیقاتی تهران رونمایی کرد.
به گزارشایسنا، فیلیپ کراولی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این باره گفت: اگرایران میخواهد جامعه بینالمللی آنچه را که میگوید؛ یعنی این که اهداف مربوط به برنامه هستهایاش کاملا صلح آمیز است، باور کند پس نیازی
به یک نسل سوم یا سانتریفیوژهای سریعتر ندارد. در حالی که همه فعالیتهای هستهایایران زیر نظر آژانس قرار دارد و در حیطه قوانین این نهاد بینالمللی است، کراولی مدعی شد: با توجه به اظهارات ایران درباره سانتریفیوژهای جدیدش «ما مجبوریم نتیجه بگیریم کهایران در زمینه برنامه هستهایاش اهداف شرورانهای دارد.»
وی افزود: به همین دلیل است که ما همچنان به کار در چارچوب جامعه بینالمللی درباره اقدامات جدید و تحریمهایی که میتواند به ایران نشان دهد عمل نکردن به وظایفش عواقبی خواهد داشت، ادامه میدهیم. یک سخنگوی وزارت خارجه انگلیس نیز در همین رابطه گفت: ما نگرانیهای عمیقی درباره برنامه هستهایایران و شکست تهران در اطمینان دادن به جامعه بینالمللی درباره اهداف صلح آمیز برنامه هستهایاش داریم.
این دیپلمات انگلیسی افزود: استفاده از چنین فناوری توسط پنج قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که از ایران میخواهد برنامه غنیسازی خود را متوقف کرده و اهداف هستهایاش را آشکار کند، منع شده است. واکنش منفی مقامات آمریکایی و انگلیسی به تازه ترین دستاوردهای هستهای کشورمان در شرایطی صورت گرفته است که پیش از این، لندن و واشنگتن تلاشهای خود برای اعمال تحریمهای جدید شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران را افزایش داده بودند. در همین رابطه، گفتوگو دربارهاین تحریمهای احتمالی پنجشنبه هفته گذشته در نیویورک با حضور نمایندگان آمریکا، انگلیس، روسیه، چین، فرانسه و آلمان انجام شد.این در حالی است که محمود احمدی نژاد، رییسجمهور ایران روز جمعه به همراه رییس سازمان انرژی اتمی و تعدادی دیگر از مقامات لشکری و کشوری در مراسم گرامیداشت روز ملی فناوری هستهای از نسل سوم ماشینهای سانتریفیوژ و سوخت مجازی برای استفاده در رآکتور تحقیقاتی تهران رونمایی کرد. نسل سوم ماشینهای سانتریفیوژ توان جداسازی حدود ١٠ را دارد که پنج برابر نسل اول و دو برابر نسل دوم ماشینهای IR۴ است. در طراحیاین ماشین سعی شده است با یک جهش در نسل قبلی وارد سرعتهای خطی بالاتر شده و با دستیابی به دانشهای جدید و حل مسائل قبلی بستر برای تسریع در روند طراحی ماشینها با راندمان بالاتر صورت گیرد. همچنین ازاین ماشین سانتریفیوژ در چند ماه برای تزریق گاز استفاده میشود. از تولید سوخت مجازی برای استفاده در رآکتور تحقیقاتی تهران نیز روز جمعه توسط رییسجمهور و معاون وی رونمایی شد.
همزمان با رونمایی ازاین دو دستاورد جدید هستهای کشور، تصاویر ساخت و تولیداین دستاوردها برای حاضران به نمایش درآمد.
به گزارشایسنا، سوخت مجازی شامل ١٩ صفحه سوختی است. این سوخت از جهت ابعاد و هندسه مشابه با مجتمع سوخت اصلی است. تفاوت سوخت مجازی با سوخت اصلی استفاده از ورق یکپارچه مسی به جای پودر تودهای اورانیوم در بستر آلومینیومی است.
اهمیت ساخت سوخت مجازی در داخل کشور به جهت تامین نیاز سوخت رآکتور تهران و رادیوایزوتوپها برای مصارف پزشکی و دارویی و نیز اثبات خودکفایی ایران و توانایی متخصصان داخلی کشور است.
همچنین از مهمترین ابعاد سوخت مجازی انجام عملیات پراکنشی پودر اورانیوم در بستر صفحات آلومینیومی است که طی عملیات سرد و گرم پودر اورانیوم با ضخامت ٧/٠ میلیمتر بر روی صفحهای با ضخامت ٥/١ میلیمتر قرار دارد.
واکنش رسانه های غربی
به گزارش خبرگزاری فارس، شبکه بی بی سی به جای بازتاب خبر هستهای ایران در گزارشی از اخبار هستهای ایران سعی در بزرگ کردن واکنش مقامات غربی نسبت به این دستاورد ملتایران را داشت.
این شبکه اعلام کرد: آمریکا از طرح جدید ایران ابراز نگرانی کرده و آن را برای اهدافی غیر مناسب دانست. در ادامه گزارش بی. بی. سی، جان لاین خبرنگار سابق بی. بی. سی در تهران درباره برنامه هستهای ایران و آخرین تحولات آن به اظهار نظر پرداخت. وی در گفتوگو با این شبکه مدعی شد: تهران این فناوری مدرن را از طریق «بازار سیاه» و در دهه ۸۰ میلادی تهیه کرده است. شبکه فرانس ۲۴ نیز با تاکید بر پیشرفتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: در حال حاضر ایران ۸۶۰۰ سانتریفیوژ در اختیار دارد. این شبکه در ادامه سعی داشت خبر دستاوردهای هستهای ایران را به عنوان عامل نگرانی برای آنچه که جامعه جهانی مینامید، معرفی کند. همچنین شبکه تلویزیونی دویچه وله آلمان نیز با بازتاب خبر موفقیتهای ایران در عرصه هستهای نسبت به گامها بلند ایران در این عرصه ابراز نگرانی کرد. شبکه سی. ان. ان نیز به شکلی منفعلانه تنها به بازتاب واکنش مقامات غربی درباره پیشرفتهای هستهایایران اکتفا کرد و آن را باعث نگرانی جامعه جهانی(منظور مقامات لندن، برلین، پاریس، تل آویو و واشنگتن است) دانست.
نسخه جدید اوباما برای تغییر رفتار هستهای ایران
همزمان با برگزاری جشن هستهای در ایران ، شبکهای.بی.سی آمریکا گفت و گویی با باراک اوباما را پخش کرد که در طی آن اوباما برخلاف تلاشهای گذشته دولت و شرکای بین المللیاش نسخه جدیدی به غیر از تشدید تحریمهای اقتصادی علیه ایران را پیشنهاد کرد. اوباما دراین گفتوگوی تلویزیونی اعتراف کرد: هیچگونه تضمینی برای اینکه تحریمها رفتار ایران را تغییر خواهد داد، وجود ندارد. وی افزود: در عین حال معتقدم که فشار بینالمللی مداوم با مرور زمان محاسباتایران را تغییر خواهد داد. به گزارش ایسنا، باراک اوباما رییسجمهور آمریکا در گفتوگو با شبکه تلویزیونیای. بی. سی. که روز جمعه پخش شد، گفت: اگر سوال این است که آیا ما تضمینی داریم مبنی براینکه تحریمهایی که اعمال میکنیم در مرحله کنونی به طور خودکار رفتارایران را تغییر خواهد داد، پاسخ منفی است. به گزارش خبرگزاری رویترز، اوباما مدعی شد: تاریخچه دولتایران همانند دولت کره شمالی این است که میدانید وقتی فشار بینالمللی را به این کشورها اعمال میکنید گاهی رفتارشان را تغییر میدهند و گاهی نمیدهند. هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا نیز روز جمعه پس از سخنرانی در دانشگاه لیزویل در کنتاکی در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان گفت: من فکر می کنم همکاری بین آمریکا و روسیه در جلب همکاری چین (در زمینه قطعنامه سازمان ملل علیه ایران) تاثیر خوبی داشته است. به گزارش خبرگزاری فرانسه، کلینتون گفت که کشورهایی همچون ایران و کرهشمالی «برای استدلال اینکه مسوولیتهای خاص خودشان را ندارند روز به روز با مشکلات بیشتری روبهرو میشوند.» اوباما روز پنجشنبه در پراگ به همراه دیمیتری مدودف رییسجمهور روسیه معاهدهای را امضا کرد که براساس آن دو کشور زرادخانههای هستهای خود را تا ۳۰ درصد کاهش میدهند. این معاهده جایگزین معاهده استارت یک شد که مهلت آن سال گذشته به پایان رسید. کلینتون با اشاره به اینکه این اقدام احتمالا به تنهایی نمیتواند ایران یا کره شمالی را متقاعد به تغییر رفتارش کند گفت: آیا تلاشهای ما برای به اجرا گذاشتن معاهده جدید استارت سایر کشورها را به حمایت از تحریمهای جدی علیه ایران متقاعد خواهد کرد؟ من فکر میکنم این کار امکانپذیر است. وزیر خارجه آمریکا مدعی شد که پکن در طول ماه گذشته نسبت به لزوم اتخاذ اقدامی علیه برنامه هستهای ایران متقاعد شده است.
ارسال نظر