واشنگتن تلاش خود برای جلبنظر پکن را افزایش داد
احتمال تغییرموضع چین درباره ایران
واشنگتن پست: آمریکا برای مستثنی کردن چین و سایر اعضای دائم شورای امنیت در زمینه تشدید تحریمها علیه ایران تلاش میکند با وجود اینکه دولت چین بارها مخالفت شدید خود را با تحریمهای جدید علیه ایران رسما اعلام کرده است، یکی از دیپلماتهای چینی مدعی شد که ممکن است پکن در هفتههای آتی با این تحریمها موافقت کند. همزمان واشنگتن پست خبر داده است که دولت آمریکا در تلاش است تا چین و سایر اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل را از لایحه سنا و مجلس نمایندگان در زمینه تشدید تحریمها علیه شرکتهای دارای روابط تجاری با ایران مستثنی کند.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه خبری بلومبرگ، یکی از دیپلماتهای چینی مدعی شد: پس از اینکه در ابتدا پکن اعلام کرده بود که هماکنون زمان مناسبی برای اقدامات جدید علیه ایران نیست، چین ممکن است در هفتههای آینده با تحریمهای سازمان ملل موافقت کند. بنا به اعلام این نماینده چین که خواست نامش فاش نشود، اختلافات چین با آمریکا و متحدان اروپایی این کشور به آن شدتی نیست که گزارش میشود. چین در حال حاضر در حال رد حمایت از تحریمها نیست و مشکلش با پیشطرح اخیر آمریکا میتواند برطرف شود. خبرگزاری فارس میافزاید، آمریکا هفته گذشته پیشنهادی را برای تشدید تحریمها در رابطه صنایع بیمه، کشتیرانی و بانکداری ایران که بیشتر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را هدف قرار داده است، مطرح کرد و این پیشنهاد را با چین، انگلیس، روسیه و آلمان در میان گذاشت. هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا این هفته مدعی شد که معتقد است ایران با توافقی مذاکره شده درباره برنامه هستهای خود تا زمانی که شورای امنیت موضعی شدیدتر اتخاذ نکرده باشد، موافقت نخواهد کرد. این دیپلمات چینی همچنین مدعی شد: موافقت چین با اقدامات تنبیهی جدید میتواند آن دسته از اعضای شورای امنیت را که تمایلی به حمایت از تحریمها ندارند به انجام این کار تشویق کند. این در حالی است که مارک لیال گرنت نماینده انگلیس در سازمان ملل مدعی شده است: ما مایل هستیم که هرگونه قطعنامه تحریمها توسط اکثریت قاطع به تصویب برسد، چرا که اجماع در این خصوص میتواند به این تحریمها قدرتی افزون بخشد. بر اساس گزارش بلومبرگ، لیو ژنمین معاون نماینده چین در سازمان ملل نیز روز پنجشنبه از استراتژی دو سویه غرب علیه ایران حمایت کرد و این رویکرد دوسویه به معنی تلاش برای توافقی مذاکره شده به همراه اقدامات تنبیهی بیشتر در صورت نیاز است.
معاون نماینده چین در سازمان ملل اعلام کرد: چین همواره از نظام بینالمللی خلع سلاح هستهای حمایت کرده است. لیو ژنمین با اشاره به ۳ دوره تحریمهای سازمان ملل که در سال ۲۰۰۶ علیه ایران تصویب شد و چین از هر سه آنها نیز حمایت کرده بود، گفت: این تحریمها نشاندهنده نگرانیهای مشترک جامعه بینالمللی است که به منظور حفظ تلاشها بر ضد گسترش تسلیحات هستهای تصویب شده و اختیار آژانس بینالمللی انرژی اتمی را افزایش میدهد. بنا بر این گزارش، سوزان رایس نماینده آمریکا در سازمان ملل نیز در گفتوگو با خبرنگاران اعلام کرد که اظهارات لیو ژنمین نشاندهنده آمادگی چین برای بررسی مسیر تحریمها بود. رایس پس از نشست شورای امنیت در مقر سازمان ملل در نیویورک اشاره کرد: ما امروز نکته مهمی را در شورا از جانب چین شنیدیم که با آنچه ما مستقیما از چین میشنویم هماهنگی دارد و آن این است که چینیها به استراتژی دوسویه متعهد میمانند. ما یک هدف مهم داریم و آن اجازه ندادن به ایران برای دستیابی به قابلیت تسلیحات هستهای است. هر دوی ما و همه ما به این دو رویکرد متعهد میمانیم. این گزارش افزود: به دنبال اعلام معاون نماینده چین در سازمان ملل برای حمایت از رویکرد دو سویه، ۳ تن از دیپلماتهای اروپایی که خواستند نامشان فاش نشود، تاکید کردند: این موضعگیری چین از بیانیه اولیه این کشور سرچشمه میگیرد که ضمن آن پکن اعلام کرده بود که هماکنون زمان مناسبی برای تحریمهای جدید نیست. البته هنوز چین به پیشنهاد تحریمهای جدید آمریکا پاسخ نداده است. این دیپلماتهای اروپایی مدعی شدند: لحن چین در گفتوگوهای دوجانبه با آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان تغییر کرده است. هماکنون احتمال اینکه چین با پیشنویس قطعنامه تحریمها موافقت کند، بیشتر است و حمایت چین از این تحریمها از مقاومت ترکیه و برزیل که از اعضای غیردائم شورای امنیت هستند، خواهد کاست. بنا بر این گزارش، «هیلاری کلینتون» وزیر امورخارجه آمریکا روز چهارشنبه به برزیل رفته بود تا حمایت مقامات این کشور را نیز برای تصویب تحریمها در شورای امنیت به دست آورد، اما با وجود تلاش فراوان به منظور تحقق این هدف، این بار نیز تلاش ضدایرانی آمریکا با شکست مواجه شد. به گزارش خبرگزاری فارس «ری تکیه» که پیش از پیوستن به شورای روابط خارجی آمریکا، مشاور اوباما در امور ایران بود، اعلام کرد: بدست آوردن رای برزیل، چین و ترکیه نیازمند کاهش شدت پیشنهاد کنونی است. وی در ادامه در رابطه با اینکه قطعنامه سازمان ملل شامل آن نوع اقدامات مجبورکننده اقتصادی که قرار است بر تصمیمات مهم دولت ایران تاثیرگذار باشد نیز شود، ابراز تردید کرد. ری تکیه گفت: فرض بر این است که احساس انزوای بینالمللی به دولت ایران منتقل شود و سپس آمریکا و اروپاییها تحریمهای شدید خود را تصویب کنند.
احتمال تغییر موضع چین درباره تحریم ایران در شرایطی مطرح شده است که یک دیپلمات غربی اعلام کرد که پیشنویس تحریمها علیه ایران تنها محدودیتهای بانکی را در نظر گرفته است.به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از رویترز، یک دیپلمات غربی که از پیشنویس پیشنهادی تحریمهای جدید علیه ایران آگاه است، اعلام کرد که این پیشنویس خواستار اعمال محدودیتهایی علیه بانکهای ایران در خارج و همچنین نظارت بر بانک مرکزی جمهوری اسلامی شده است.
طرح آمریکا برای مستثنی کردن چین
دولت آمریکا در تلاش است تا چین و سایر اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل را از لایحه سنا و مجلس نمایندگان در زمینه تشدید تحریمها علیه شرکتهای دارای روابط تجاری با ایران مستثنی کند. به گزارش ایسنا، روزنامه واشنگتنپست با اعلام این خبر نوشته است: طرح دولت آمریکا در عمل چین را به عنوان کشوری معرفی خواهد کرد که در تلاشهای آمریکا برای متوقف کردن برنامه هستهای ایران همکاری خواهد کرد و به نظر میرسد این اقدام بخشی از یک استراتژی گستردهتر برای متقاعد کردن پکن به دادن رای مثبت به قطعنامه جدید تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران است، اما تلاشهای دولت آمریکا برای مستثنی قرار دادن چین باعث تعجب اعضای کنگره آمریکا و عصبانیت برخی متحدانش بهویژه کره جنوبی و ژاپن که بر اساس این طرح دولت آمریکا از تحریمهای تجاری مستثنی قرار نخواهند گرفت، شده است. یک مقام عالیرتبه یکی از کشورهای خارجی دوست آمریکا در این باره گفت: ما متحیر شدهایم. مگر چین چه کار کرده است که شایستگی چنین اقدامی را داشته باشد؟ ژاپن و کره جنوبی که متحدان آمریکا هستند این مساله را با دولت این کشور مطرح کردهاند. لایحه مورد نظر دولت آمریکا که فعلا در سنا و مجلس نمایندگان آمریکا در حالت تعلیق قرار دارد از طریق هدف گرفتن فروش محصولات نفت پالایش شده به ایران، تحریمهای فعلی واشنگتن علیه ایران را تشدید میکند. دولت آمریکا خواستار این است که این لایحه شش کشور دخیل در مذاکرات درباره برنامه هستهای ایران (آمریکا، انگلیس، روسیه، چین، فرانسه و آلمان) را مستثنی قرار دهد. یک مقام خارجی گفت: این تلاشهای دولت آمریکا چین را ترغیب میکند که تا حد امکان از شدت تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بکاهد و (در صورتی که این لایحه به قانون تبدیل شود) شرکتهای چینی را به سرمایهگذاری بیشتر در بخش نفت و گاز ایران وامیدارد. واشنگتنپست در ادامه گزارش خود آورده است: در گذشته نیز رفتار مشابهی از شرکتهای چینی دیده شده است. در دهه گذشته شرکتهای ژاپنی تحت فشار آمریکا به نحو چشمگیری از سرمایهگذاری در صنعت نفت و گاز ایران خودداری کردند و با خروج آنها از این صنایع چین جای آنها را گرفت.
اداره حسابرسی آمریکا: تحریمها ناکارآمد است
شاخه تحقیقاتی کنگره آمریکا در بحبوحه درخواستهای آمریکا برای تحریم ایران در گزارشی عنوان کرد که اطلاعات ضعیف و منسوخ واشنگتن باعث ناکارآمدی این تحریمها است. به گزارش ایسنا، شبکه خبری پرس.تی. وی گزارش داد: طبق آخرین یافتههای دفتر حسابرسی دولتی آمریکا (GAO) فقدان اطلاعات کامل و به موقع مجوز صادرات در وزارت خزانهداری آمریکا مانع اجرای محدودیتهای صادرات علیه ایران بر سر برنامه هستهایاش است. به این منظور، این اداره از وزارت خزانهداری میخواهد در اتکایش به نظامهای اطلاعاتی مبتنی بر گزارش که نمیتواند برای تشخیص مجوزهای صادرات کالا به ایران مورد جستوجو واقع شود، بازنگری کند. اداره حسابرسی آمریکا خاطرنشان میکند: نظام اطلاعاتی خزانهداری باعث تحلیل توان دولت در ارزیابی پایبندی به تحریمهای ایران است. محققان این اداره همچنین خاطرنشان کردند که این سیستم همچنان از ورود دستی اطلاعات و نیز اطلاعات غیراستاندارد برای تقاضای مجوزهای پیش از ۲۰۰۷ استفاده میکنند. در نتیجه با اعلام اداره حسابرسی، دولت نمیتواند دامنه مجوزهای صادر شده برای چنین صادراتی را تعیین کند. اداره حسابرسی آمریکا افزود: آژانسهای آمریکایی باید اطلاعات کامل، معتبر و به موقع درباره این موضوعات را به دست آورند تا اطمینان حاصل کنند که دولت آمریکا در حال اجرای ممنوعیت صادرات به ایران است.
ارسال نظر