دنیای اقتصاد- با قوت گرفتن احتمال اجرای لایحه یارانه‌ها پیش از اتمام کش و قوس بحث استرداد لایحه از سوی دولت، این سوال مطرح شده است که نحوه توزیع یارانه نقدی به چه صورت خواهد بود؟ این سوال به این دلیل مطرح است که در طول زمان نسبتا طولانی بررسی لایحه از تقسیم یارانه نقدی بین دو دهک، پنج دهک، هفت دهک و نهایتا بین همه ایرانیان صحبت به میان آمد اما نهایتا آنچه در قانون هدفمند کردن یارانه‌ها تصویب شد، تقسیم یارانه‌ نقدی بین عموم ایرانیان (البته با دادن اختیار به دولت برای تقسیم نامساوی) بود. این در حالی است که در تازه‌ترین پاسخ به این سوال، سخنگوی کارگروه طرح تحول اقتصادی دولت اعلام کرده است که فقط ۷۰ درصد از جمعیت کشور یارانه نقدی دریافت خواهند کرد. همچنین به نظر می‌رسد هنوز رقم دقیقی از میزان یارانه‌ نقدی استخراج نشده است اما چنانچه همه منابع ۱۰ هزار میلیارد تومان حاصل از افزایش قیمت توزیع شود به هر نفر از هفت دهک، ماهیانه ۱۸ هزار تومان و چنانچه طبق قانون نصف آن توزیع شود به هر نفر ۹ هزار تومان خواهد رسید. رییس مرکز آمار ایران اعلام کرد

یارانه نقدی برای ۴۷ میلیون ایرانی

خبرگزاری مهر اعلام کرد: در حالی که قانون هدفمندی یارانه‌ها بر پرداخت یارانه به کلیه خانوارهای ایرانی تاکید دارد، اما رییس مرکز آمار ایران با اعلام جزئیات کامل برنامه زمانبندی مراجعه خانوارهای مشمول قانون هدفمند کردن یارانه‌ها، در مصاحبه با بخش گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما اعلام کرد که ‌یارانه‌ها فقط به خوشه اول (۳۰ میلیون نفر) و دوم (۱۷ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر) پرداخت می‌شود.

به گفته وی، در خوشه نخست که دهک اول تا چهارم را شامل می‌شود، حدود ۳۰ میلیون نفر، در خوشه دوم دهک‌های پنجم تا هفتم جامعه با ۱۷ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر و در خوشه سوم دهک‌های هشتم تا دهم با ۱۴ میلیون نفر قرار گرفته‌اند. مدد گفت: ‌یارانه‌ها فقط به خوشه اول و دوم پرداخت می‌شود. محمد مدد در این برنامه با اشاره به برنامه زمانبندی مراجعه خانوارها به سایت این مرکز به نشانی www.amar.org.ir برای تایید اطلاعات اقتصادی، از مردم خواست زودتر از زمانبندی تعیین شده به این سایت مراجعه نکنند.

وی زمانبندی مراجعه خانوارها را به این شرح اعلام کرد‌: خانوارهای یک و دو نفره از سوم تا پنجم بهمن، خانوارهای ۳ نفره از ششم تا هشتم بهمن، خانوارهای ۴ نفره از نهم تا یازدهم بهمن و خانوارهای ۵ نفره از دوازدهم تا چهاردهم بهمن. به گزارش خبرگزاری مهر، مدد تصریح کرد: خانوارهای دیگر و افرادی که نتوانستند در این زمان‌ها به سایت مراجعه کنند، می‌توانند از پانزدهم تا بیست و دوم بهمن ماه برای تایید یا رد این اطلاعات به سایت مراجعه کنند.

رییس مرکز آمار ایران با اشاره به اینکه افرادی که در خوشه یک هستند، بالاترین دریافت را خواهند داشت، افزود: مردم می‌توانند از طریق پیام کوتاه به شماره ۳۰۰۰۰۰ و با ارسال شماره ملی، از قرار گرفتن خانوار خود در خوشه مربوطه آگاه شوند. مدد تصریح کرد: حدود ۳۰ میلیون نفر که در خوشه یک هستند می‌توانند حساب‌های بانکی را باز کنند و اگر اعتراضی نداشته باشند برای مراجعه به سایت نیازی نیست و اگر اعتراض داشته باشند در اردیبهشت ماه مراجعه کنند. رییس مرکز آمار ایران اضافه کرد: از سوم بهمن که سایت باز می‌شود هر فرد با کد رهگیری و شماره ملی اطلاعات خود را می‌بیند و اگر اطلاعات را تایید کند، سیستم اطلاعات صحیح را جایگزین می‌کند و اگر اعتراض کند اعتراض وی در اردیبهشت ۸۹ در پایگاه‌هایی که اعلام می‌شود، بررسی خواهد شد. وی گفت: مردم ۱۵ استان که دسترسی کمتری به اینترنت دارند می‌توانند از طریق تلفن گویا با شماره ۰۲۱۸۵۸۷ (۹۰۰خط) تماس بگیرند تا با شماره ملی و کد رهگیری اطلاعات، از خوشه‌بندی خود آگاه شوند یا اعتراض خود را اعلام کنند. مدد افزود: مردم استان‌های آذربایجان غربی، کرمانشاه، کرمان، سیستان و بلوچستان، ‌کردستان، چهارمحال و بختیاری، لرستان، ایلام، کهکیلویه و بویراحمد، هرمزگان، اردبیل، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، گلستان، همدان و خوزستان می‌توانند از سامانه تلفن گویا استفاده کنند. رییس مرکز آمار ایران ادامه داد: ‌مردم می‌توانند در زمان مربوط اطلاعات را دوباره اصلاح کنند و رجوع مجدد برای اصلاح داشته باشند و فقط در این فرصت می‌توانند این کار را انجام دهند. مدد افزود: در اردیبهشت ۸۹ مکان پایگاه‌ها تعیین و اعلام می‌شود و خانوارهای جدید یا اطلاعات افراد فوت شده می‌تواند در این پایگاه درج شود. وی گفت: مردم می‌توانند هر تغییراتی را در آینده به پایگاه‌ها ارائه کنند. رییس مرکز آمار ایران خطاب به کسانی که کد رهگیری را گم کرده‌اند، گفت: اکنون نمی‌توانیم کد رهگیری بدهیم و باید در اردیبهشت سال آینده هویت آنان تایید شود تا دوباره به آنان کد رهگیری داده شود. مدد افزود: کد رهگیری نوعی پسورد است و مردم باید مراقب کد رهگیری باشند تا اطلاعات آنان حفظ شود.

رییس مرکز آمار ایران خاطرنشان کرد: از اردیبهشت۸۹ حدود یک ماه کار اصلاح اطلاعات اقتصادی خانوار انجام می‌شود.

فقط خوشه اول و دوم یارانه می‌گیرند

رییس مرکز آمار ایران در بخش دیگری از سخنانش در شبکه دوم سیما با اشاره به اینکه دولت در سال نخست اجرای لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها تصمیم گرفت جمعیت کشور را به سه خوشه تقسیم‌بندی کند، گفت: در خوشه نخست که دهک اول تا چهارم را شامل می‌شود، حدود ۳۰ میلیون نفر، در خوشه دوم دهک‌های پنجم تا هفتم جامعه با ۱۷ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر و در خوشه سوم دهک‌های هشتم تا دهم با ۱۴ میلیون نفر قرار گرفته اند. مدد گفت: ‌یارانه‌ها فقط به خوشه اول و دوم پرداخت می‌شود. رییس مرکز آمار ایران با اشاره به اینکه درآمد خانواده شش نفری در خوشه یک، کمتر از ۴۷۳ هزار تومان است، گفت: خانوار شش نفره‌ای که درآمدش بین ۴۷۳ هزار تومان تا ۷۸۸ هزار تومان است در خوشه دو قرار می‌گیرد و خانوار شش نفره‌ای که بیش از ۷۸۸ هزار تومان درآمد داشته باشد در خوشه سه قرار می‌گیرد. مدد تصریح کرد: در خوشه یک، درآمد سرانه هر نفر ۷۸۸ هزار و ۳۸۱ ریال و در خوشه دو درآمد سرانه هر نفر یک میلیون و ۳۰۳ هزار و سه ریال است. وی افزود: نمودار هزینه درآمد خانوار نشان می‌دهد، درآمد دهک‌های هشتم تا دهم به اندازه تمام درآمد جامعه است. رییس مرکز آمار ایران با اعلام اینکه ۶۱ میلیون و ۱۰۷ هزار و ۷۹۶ نفر در طرح جمع‌آوری اطلاعات اقتصادی خانوار شرکت کرده‌اند، گفت: ۴۱ میلیون نفر از این تعداد، شهری و ۱۹ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر روستایی هستند. وی گفت: در روستاها ۱۰۰ درصد شرکت کرده‌اند و حدود ۱۰ میلیون نفر باقی مانده در صورت تمایل می‌توانند در این طرح شرکت کنند.

مدد افزود: بر اساس اطلاعات، این ۱۰ میلیون نفر شامل کسانی هستند که یا در ایران نبودند یا نتوانستند در زمانبندی موردنظر نام‌نویسی کنند. رییس مرکز آمار ایران در این حال خاطرنشان کرد: بیشتر این افراد از وضع مالی خوبی برخوردار بودند و تمایلی به شرکت در این طرح نداشتند و احتمال دارد در مرحله دوم نیز شرکت نکنند.

فرزین: ۷۰ درصد ایرانیان مشمول یارانه نقدی می‌شوند

سخنگوی کارگروه تحول اقتصادی دولت از بررسی قیمت حامل‌های انرژی در جلسه پنج‌شنبه این کارگروه با حضور رییس‌جمهور خبر داد و گفت: ۷۰ درصد مردم ایران مشمول یارانه نقدی می‌شوند و سیاست یارانه غیر نقدی نیز برای سایر اقشار جامعه در دست بررسی است. محمدرضا فرزین در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر با اشاره به جلسه دیروز کارگروه تحول اقتصادی دولت که با حضور رئیس جمهور برگزار شد، گفت: در این جلسه دو موضوع وظایف دستگاه‌های مختلف اجرایی براساس قانون هدفمندکردن یارانه‌ها و بسته سیاستی-حمایتی از حمل و نقل درون و برون شهری مورد بررسی قرار گرفت.

وی افزود: براساس این جلسه، وظایف هر دستگاه در راستای اجرای قانون هدفمندکردن یارانه‌ها اعلام شد و اعضا نیز به جمع‌بندی خوبی در این خصوص رسیدند، ضمن اینکه زمانبندی اجرای بسته‌های حمایتی در این راستا نیز مورد بررسی قرار گرفت.

فرزین اعلام کرد: بررسی تعرفه‌های انرژی ( قیمت حامل‌های انرژی ) در دستور کار جلسه پنج‌شنبه این هفته کارگروه تحول اقتصادی دولت قرار دارد. خبرنگار مهر پرسید بند الف ماده هفتم قانون هدفمند کردن یارانه‌ها تاکید دارد، یارانه در قالب پرداخت نقدی و غیرنقدی با لحاظ میزان درآمد خانوار نسبت به «کلیه خانوارهای کشور» به سرپرست خانوار پرداخت شود، این در حالی است که رییس مرکز آمار ایران از پرداخت یارانه فقط به خوشه‌های اول و دوم جمعیتی کشور که شامل ۴۷ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر می‌شود، خبر داده است؛ تکلیف چیست؟ سخنگوی کارگروه تحول اقتصادی دولت اعلام کرد: براساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، ۷۰ درصد مردم ایران مشمول یارانه نقدی می‌شوند. وی افزود: سیاست یارانه غیر‌نقدی از روش‌های تامین اجتماعی برای سایر اقشار جامعه نیز در دست بررسی است و در آینده در این خصوص توضیحات لازم ارائه خواهد شد.