تحلیل عضو ارشد موتلفه از روابط ایران با چین و روسیه
ترقی: تجاوز دو مرد مسلمان چینی به دو زن قوم هان عامل شروع بحران استان سین کیانگ چین بود ابرار نوشت: حمیدرضا ترقى، عضو ارشد موتلفه اسلامى است. او درباره روابط روس و چین با ایران و نیز دلایل حمله دولت چین به مسلمانان سین کیانگ دیدگاه جالبی را مطرح کرده است. بخشی از این سوال و جوابها به این شرح است:
پس از انتخابات و در تجمعهاى اعتراضى براى اولین بار شعار مرگ بر روسیه مطرح شد علت اینکه در این تجمعها علیه روسیه شعار میدادند چه بود؟
روسیه از این نوع تحرکات سیاسى در کشور ما حمایت نمىکند و مخالف آن است.
کدام تحرکات؟
همین حرکتهایى که اصلاح طلبان علیه دولت انجام دادند و میدهند.
یعنى روسیه مخالف اصلاح طلبان است؟
بله روسیه مخالف اصلاح طلبان است، چینىها هم البته همین موضع را دارند.
یعنى نتیجه میگیریم که روسها طرفدار اصولگرایان هستند؟
بله آنها موافق دولت هستند و طرفدار اصولگرایان.
البته من و شما هر دو روسیه را خوب میشناسیم و میدانیم که آنها منفعت طلب هستند.
بله آنها منفعت طلب هستند، ولى ما کارى به این مساله نداریم.
شما به مساله مخالفت با چین هم اشاره کردید، به هر حال روسیه سابقه بدى در ذهن مردم ایران به لحاظ تاریخى دارد، اما چه طور شد که مردم شعار مرگ بر چین را هم سر دادند؟ آیا این به دلیل کشتار مسلمانان در سین کیانگ نبود؟
ما متاسفیم که چینىها این بهانه را به اصلاح طلبان دادند. ما هم البته به آنها گفتیم که شما به اصلاح طلبان بهانه دادید. باید بگویم که واقعه چین و مساله سین کیانگ اصلا مسالهاى اسلامى نبود. این یک اتفاق روشنى است که اگر مردم متوجه شوند به هیچ وجه دست به اعتراض نمىزنند.
بله البته من میدانم که موتلفه ارتباطات خوبى با حزب کمونیست حاکم بر چین دارد، بنابراین فکر میکنم شما اطلاعات خوبى در این مورد داشته باشید. لطفا در مورد قضیه سین کیانگ توضیح دهید تا موضوع براى مردم روشن شود؟
واقعیت قضیه این است که دو کارگر مسلمان یک کارخانه در چین به دو زن قوم «هان» که غیرمسلمان هستند تجاوز میکنند. این تجاوز موجب درگیرى کارگران قوم «هان» با این مسلمانان میشود.کارگران قوم «هان» به دفاع از زنانى که مورد تجاوز قرار گرفتند درگیر میشوند. این درگیرى درونى کارخانه به بیرون کشیده میشود. این دو گروه بیرون از کارخانه با یکدیگر درگیر میشوند و به اغتشاش خیابانى تبدیل میشود در اینجا دولت براى آرام کردن قضیه وارد میشود. این قضیه که بیشتر میشود در یک درگیرى با نیروهاى دولتى ۱۸۰ نفر کشته میشوند که ۵۰ نفر مسلمان هستند و بقیه همه از قوم «هان» هستند. اگر دولت چین قصدش برخورد با مسلمانان بوده باید تعداد بیشترى مسلمان کشته میشد، البته این را بگویم که مسلمانان آنجا سنى هستند و اصلا شیعه نداریم البته سنى هاى آنجا هم سنى هاى خاصى هستند؛ سنى هاى متمایل به ترکیه.
نگاه ما به مسلمانان آن منطقه چگونه است؟
مسلمانى آنجا خیلى متفاوت است با مسلمانى ما، ولى ما در آن استان مسلمانهاى خوب زیاد داریم. آنها در چارچوب قانون و مقررات دولت چین عمل میکنند و فرهنگشان به فرهنگ ایرانى خیلى نزدیک است و تحت تاثیر ما هستند.
مسلمانان بد آنجا چگونه هستند؟
مسلمانان بد آنجا کاملا تحت تاثیر طالبان و عربستان هستند و اصلا مرتبط با عربستان هستند، ضمنا آنها تجزیه طلب بوده که البته تحت تاثیر یک خانمى به نام قادرى در آمریکا هستند.
برخى انتقاد میکنند که چرا اصولگرایان در کشتار مسلمانان غزه انتقاد کردند، اما نسبت به کشتار مسلمانان چین که آنها مانند مسلمانان غزه سنى بودند واکنشى نشان ندادند؟
ریشه این مساله کاملا روشن است که این مساله بهانهاى شده است براى تبلیغ علیه چین باز هم میگویم این مساله نه اسلامى است نه قابل دفاع. آن مسلمانان براى دفاع از یک عمل شنیعى به خیابانها آمدند و شیشههاى مغازهها را شکسته اند. دولت چین براى جلوگیرى از آسیب رسیدن به اموال مردم با آنها برخورد کرده، دولت با هر کس که اغتشاش کرده برخورد کرده است.
برخى انتقاد میکنند که هر اتفاقى در بلوک شرق میافتد به دلیل نیاز ما به راى روسیه و چین از سوى ما نادیده گرفته میشود و گویا سیاست این است که ما نباید دخالت کنیم.
چه کسى این حرف را زده است. ما در جاى جاى این مسائل دخالت میکنیم.
پس چرا در چین سکوت کردیم؟
ما یک مورد خاص را گفتیم. ما گفتیم در این مورد خاص نمىتوانیم دخالت کنیم، اما ممکن است اتفاق دیگرى بیفتد که قابل دفاع باشد.
حتى اگر در چین باشد و آنها علیه ما در شوراى امنیت راى دهند؟
بله حتى اگر در چین باشد و آنها علیه ما راى دهند ما هرگونه ظلمى را نسبت به مسلمانان محکوم میکنیم. حمایت ما از مسلمانان مبنا دارد، اما اینکه ما این مساله را براى محکوم کردن چین به کار ببریم کار درستى نیست.
ارسال نظر