سرنوشت یارانهها به روایت دولت، مجلس و شورای نگهبان
اعضای شورای نگهبان، نایب رییس مجلس و دو مقام دولت درباره رفع اختلاف دولت و مجلس مشورت دادند
انتظار عمومی برای تعیین تکلیف لایحه یارانهها
در شرایطی که دولت و مجلس منتظر اعلام نظر شورای نگهبان درباره لایحه یارانهها هستند، غلامحسین الهام عضو شورای نگهبان گفت: در هر حال اگر شورای نگهبان این لایحه را مغایر قانون اساسی و شرع نداند برای دولت لازمالاجراست.
به گزارش «خبرآنلاین» غلامحسین الهام در گفتوگوی رادیویی افزود: اما از آن جایی که دولت گفته است چنین لایحهای را نمیتواند اجرا کند، راهحل این است که دولت لایحهای دیگر برای فسخ این لایحه تقدیم مجلس کند.
اعضای شورای نگهبان، نایب رییس مجلس و دو مقام دولت درباره رفع اختلاف دولت و مجلس مشورت دادند
انتظار عمومی برای تعیین تکلیف لایحه یارانهها
در شرایطی که دولت و مجلس منتظر اعلام نظر شورای نگهبان درباره لایحه یارانهها هستند، غلامحسین الهام عضو شورای نگهبان گفت: در هر حال اگر شورای نگهبان این لایحه را مغایر قانون اساسی و شرع نداند برای دولت لازمالاجراست.
به گزارش «خبرآنلاین» غلامحسین الهام در گفتوگوی رادیویی افزود: اما از آن جایی که دولت گفته است چنین لایحهای را نمیتواند اجرا کند، راهحل این است که دولت لایحهای دیگر برای فسخ این لایحه تقدیم مجلس کند. غلامحسین الهام این پیشنهاد را در پاسخ به انتظاراتی که از شورای نگهبان برای حل اختلاف دولت و مجلس میرود، بیان داشت.
همزمان محمدرضا باهنر نیز اعلام کرد: اگر شورای نگهبان لایحه یارانهها را تایید کند در قالب طرح یا لایحه دوفوریتی اختلاف دولت و مجلس را رفع میکنیم. در این میان محمدرضا میرتاجالدینی معاون پارلمانی احمدینژاد هم ارائه لایحه بودجه به مجلس را در گرو تعیین تکلیف لایحه یارانهها دانسته است و محمدرضا فرزین سخنگوی طرح تحول اقتصادی هم اعلام کرده اگر خواسته دولت تامین نشود در نهایت لایحه را پس میگیریم.
لایحه یارانهها از سوی مجلس تصویب شده و برای تعیین تکلیف به شورای نگهبان ارسال شده است، اما اختلاف دولت و مجلس بر سر تاسیس سازمان یارانهها که قرار است زیر نظر دولت قرار بگیرد و درآمد حاصل از آزادسازی قیمتها به این سازمان برسد، باقی است.
غلامحسین الهام سخنگوی سابق دولت و عضو فعلی شورای نگهبان درباره اینکه آیا این شورا قادر به حل مشکل ایجاد شده است، گفت: شورای نگهبان از روز چهارشنبه، بررسی لایحه را آغاز و تا ۱۰ روز بعد، نتیجه بررسیها را به مجلس ارائه میکند. وی افزود: شورای نگهبان از منظر قانون اساسی و شرع این لایحه را بررسی میکند، اما موضوع اختلاف دولت و مجلس از منظری دیگر قابل طرح است.
عضو شورای نگهبان با اشاره به اینکه دولت کار سنگین و مهمی را به عهده گرفته است، گفت: لایحه هدفمند کردن یارانه مورد اجماع همه صاحبنظران اقتصادی است و در تنظیم بازار و قدرت خرید مردم تاثیر قابل توجهی دارد.
الهام افزود: دولت با توجه به حساسیت این لایحه اختیاراتی میخواهد که توان اجرای خوب آن را داشته باشد و بهتر بود مجلس در این باره به دولت اعتماد میکرد و اختیارات لازم را میداد یا اصل لایحه را تصویب نمیکرد.
وی گفت: شورای نگهبان در هر حال اگر اشکال قانون اساسی در این لایحه دید به مجلس اعلام میکند و آن موقع فرصت مناسبی برای تعامل میان مجلس و دولت پیش میآید؛ اما اگر مسائل برطرف نشد به طور قطع به مجمع تشخیص مصلحت نظام خواهد رفت.
الهام با اشاره به اینکه دولت اعلام کرده که لایحه را پس گرفته است، افزود: پس گرفتن این لایحه نیازمند نظر نمایندگان است، اما مجلس در این باره رایگیری نکرد و آن را به شورای نگهبان ارسال کرد.
عضو حقوقدان شورای نگهبان افزود: در هر حال اگر شورای نگهبان این لایحه را مغایر قانون اساسی و شرع نداند، برای دولت لازمالاجرا است؛ اما از آن جایی که دولت گفته است چنین لایحهای را نمیتواند اجرا کند، راهحل این است که دولت لایحهای دیگر برای فسخ این لایحه تقدیم مجلس کند.
الهام با اشاره به اینکه مشکل این لایحه ارتباطی به قانون اساسی ندارد، گفت: دولت اختیاراتی میخواهد که منابع مالی ایجاد شده از هدفمند کردن یارانهها را در اختیار داشته باشد و با انعطاف و اختیار هزینه و گزارش نهایی آن را به سازمانهای حسابرسی ارائه کند؛ اما مجلس چنین اختیاری را به دولت نداد.
عضو شورای نگهبان در پایان با اشاره به اهمیت این لایحه گفت: به هر حال اگر مجلس و دولت در این باره بیشتر حوصله کنند، توانایی اجرا برای دولت بیشتر خواهد شد. اظهارات کدخدایی درباره هدفمند کردن یارانهها ظرف ده روز پاسخ میدهیم.
همچنین عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه شورای نگهبان هنوز بررسی لایحه هدفمند کردن یارانهها را آغاز نکرده، گفت: لایحه مذکور در عصر روز پنجشنبه دوازدهم آذر به دست ما رسیده که در دستور کار این هفته شورای نگهبان قرار دارد و ما در اولین فرصت آنرا بررسی و در مهلت قانونی پاسخ ارائه میکنیم.
به گزارش جام جم آنلاین وی افزود: احتمال ایراد شورای نگهبان بر لایحه وجود دارد، اما برای بیان موارد و مواد ایرادات در این لایحه، باید تا زمان بررسی نهایی صبر کرد.
سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه ما در این هفته لایحه را بررسی و نتیجه را به مجلس شورای اسلامی اعلام خواهیم کرد، اظهار داشت: طبق قانون، شورای نگهبان برای بررسی این لایحه ۱۰ روز فرصت دارد و در صورت نیاز میتوان ۱۰ روز دیگر هم آنرا تمدید کرد که حداکثر فرصت ۲۰ روز است اما شورای نگهبان سعی میکند در همان فرصت ۱۰ روز و هفته اول کار بررسی را به پایان ببرد.
کدخدایی در پاسخ به این سوال که غلامرضا مصباحیمقدم، رییس کمیسیون ویژه بررسی لایحه هدفمند کردن یارانهها در روز چهارشنبه یازدهم آذر ماه در مجلس اعلام کرده در تماس آقای لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی با شورای نگهبان به ایشان اعلام شده که شورای نگهبان بر موادی از این لایحه ایراداتی گرفته، گفت: من در جریان این موضوع نیستم و از آنچه از قول آقای لاریجانی مطرح شده اطلاع ندارم، اما باید توجه داشت شورای نگهبان هنوز این لایحه را بررسی نکرده است.
خاطرنشان میشود، مصباحیمقدم روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران پارلمانی در پاسخ به این سوال که آیا شورای نگهبان بر این لایحه ایراد خواهد گرفت؟، گفت: رییس مجلس سوالی از اعضای شورای نگهبان کردند و اعلام شد که این لایحه به دلیل برخی ایراد به مجلس عودت داده میشود.
باهنر: لایحه یارانهها به «مجمع» نمیرود
همچنین محمدرضا باهنر، نایب رییس دوم مجلس پیشبینی کرد، لایحه هدفمند کردن یارانهها به مجمع تشخیص مصلحت نظام نمیرود و با تعامل میان مجلس و دولت به نتیجه میرسد.
به گزارش واحد مرکزی خبر، محمد رضا باهنر افزود: این لایحه به شورای نگهبان ارسال شده است و ایرادات شورای نگهبان با تعامل میان دولت و مجلس رفع خواهد شد. وی درباره اظهار نظرهایی مبنی بر اینکه مجلس پیش از ارسال این لایحه باید استرداد آن را به رای میگذاشت، گفت: در این باره مجلس بر اساس آییننامه داخلی عمل کرده است و نامه رسمی دولت مبنی بر استرداد لایحه را دریافت نکردهایم. نماینده مردم تهران گفت: البته زمانی که رییسجمهور به مجلس آمد دستنویسی مبنی بر استرداد لایحه ارائه کرد، اما نامه رسمی از ریاستجمهوری دریافت نکردهایم.
باهنر در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اگر این لایحه را شورای نگهبان تایید کند تکلیف چیست؟ افزود: در چنین شرایطی با طرح یا لایحه دو فوریتی اختلاف نظرها میان دولت و مجلس رفع خواهد شد. وی گفت: در هر حال فکر نمیکنم این لایحه به مجمع تشخیص مصلحت نظام برود.
دولت با شرایطی خواستار استرداد لایحه هدفمندکردن یارانهها است
در این میان سخنگوی طرح تحول اقتصادی گفت: اگر اصلاحاتی که مد نظر دولت است و رییس و بسیاری از اعضای کمیسیون ویژه هم آن را پذیرفتهاند صورت نگیرد قطعا لایحه قابلیت اجرا ندارد و در دولت استرداد آن مطرح است.
محمدرضا فرزین در گفتوگو با خبرگزاری فارس در رابطه با اتفاقات رخ داده در زمینه لایحه هدفمند کردن یارانهها در یک هفته اخیر اظهار کرد: آنچه در جلسه کمیته نهایی شده متنی است که نظارت دیوان محاسبات در آن دیده شده است و شرکت دولتی هدفمند شدن یارانهها متولی اجرای قانون لایحه هدفمند کردن یارانهها خواهد شد.
فرزین با بیان اینکه عکسالعمل دولت بستگی به نحوه فرآیندی دارد که در شورای نگهبان طی میشود، تصریح کرد: پیشبینی میشود که شورای نگهبان لایحه اولیه را به دلیل مغایرتهایی که بین مواد ۱۳ و ۱۶ دارد رد کند و لایحه را به مجلس عودت دهد که اگر این اتفاق بیفتد شرایط لازم برای اعمال اصلاحات پدید خواهد آمد.
وی تاکید کرد: در هر صورت دیدگاه دولت آن است که اگر اصلاحاتی که مد نظر دولت است و رییس و بسیاری از اعضای کمیسیون ویژه هم آن پذیرفتهاند صورت نگیرد قطعا لایحه قابلیت اجرایی ندارد و در دولت استرداد آن مطرح است.
سخنگوی طرح تحول در ادامه گفت: پیشتر نیز رییسجمهور به رییس مجلس نامه داده بود که لایحه را مسترد کند؛ چرا که در صورتی لایحه قابلیت اجرایی شدن دارد که اصلاح مورد نظر دولت که تمام مراحل نهایی کردن و بررسی آن در دو هفته جاری انجام شد، انجام شود.
وی با بیان اینکه باید منتظر شویم و شرایط پیش روی لایحه را رصد کنیم، اضافه کرد: دولت استرداد را در مجلس مطرح و اعلام کرده است که بدون اصلاح، اجرای لایحه برای دولت امکان پذیر نیست.
فرزین اظهار کرد: دولت کاملا نظارت تمام نهادهای نظارتی را روی این شرکت مشابه تمام شرکتهای دولتی میپذیرد و در متن اصلاحیه هم چنین مسالهای دیده شده است.
وی تاکید کرد: این اصلاح توسط اغلب نمایندگان کمیسیون ویژه که نماینده دیگر نمایندگان هستند مورد قبول قرار گرفته است که با حضور نمایندگان دیوان محاسبات و مرکز پژوهشها به این متن اصلاحی رسیدند و آن را نهایی کردند و به همین دلیل است که آقای مصباحیمقدم از این اصلاحیه دفاع میکند؛ چرا که ایشان و آقای فرهنگی به عنوان نماینده کمیسیون ویژه در این جلسه حضور داشتند.
ارائه لایحه بودجه در گرو تعیین تکلیف لایحه یارانهها
معاون پارلمانی رییسجمهور گفت: پس از تعیین تکلیف لایحه هدفمند کردن یارانهها توسط شورای نگهبان، دولت به سرعت و ظرف یک هفته، لایحه بودجه سال آینده را تقدیم مجلس خواهد کرد. «محمدرضا میرتاجالدینی» روز شنبه در گفتوگو با ایرنا خبرگزاری رسمی دولت، با اشاره به اینکه لایحه بودجه سال آینده در معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور مراحل پایانی را طی میکند، افزود: تقدیم این لایحه به مجلس منوط به تعیین تکلیف لایحه هدفمند کردن یارانهها است. وی با تاکید بر اینکه باید در زمان رفت و برگشت لایحه از مجلس به شورای نگهبان توافقات صورت گرفته دولت با کمیسیون ویژه در آن لحاظ شود، ادامه داد: این لایحه در هفته آینده دوباره در صحن مجلس مطرح خواهد شد که در آن توافقات صورت گرفته با دولت به لایحه هدفمند کردن یارانهها اضافه میشود و دولت منتظر پاسخ دوباره شورای نگهبان نخواهد ماند و لایحه بودجه را به سرعت و در اولین فرصت تقدیم مجلس شورای اسلامی میکند. معاون پارلمانی رییسجمهور تصریح کرد: چون لایحه بودجه محدودیت زمانی دارد پس در اولین زمان ممکن و پس از تعیین تکلیف لایحه هدفمند کردن یارانهها به مجلس ارائه خواهد شد. گفتنی است، لایحه هدفمند کردن یارانهها روز چهارشنبه ۱۰ آذرماه در پی تذکر احمدتوکلی و بدون در نظر گرفتن پیشنهادهای کمیسیون ویژه مجلس، توسط علی لاریجانی به شورای نگهبان فرستاده شد.
ارسال نظر