تعیین مهلت از سوی آمریکا برای ایران

رابرت گیبز، سخنگوی کاخ سفید

دنیای اقتصاد- آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد که تهران تنها تا پایان سال جاری میلادی ( ۱۱ دی ۸۸) برای پاسخ به پیشنهاد آژانس اتمی مبنی بر ارسال اورانیوم با غنای پایین و دریافت سوخت هسته‌ای مهلت دارد. آلمان نیز از لبریز شدن کاسه صبرش سخن به میان آورده و ایران را به اعمال تحریم‌های تازه تهدید کرده است. در این میان، روسیه روز پنجشنبه تلاش کرد تا مواضع محتاطانه‌تری در پیش گیرد. از سویی، ولادیمیر پوتین گفت که هیچ اطلاعاتی از اینکه ایران درحال کار برای ساخت یک سلاح اتمی است ندارد، از سوی دیگر، برخی اعضای شورای فدراسیون روسیه اعلام کردند که نباید در روابط با ایران تنش ایجاد شود و درعین حال باید به سخنان رییس‌جمهور ایران واکنشی محتاطانه نشان داد.

به گزارش ایلنا به نقل از رویترز، رابرت گیبز، سخنگوی کاخ سفید روز پنجشنبه در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که ایران مهلت زیادی برای کنار آمدن با درخواست بین‌المللی در مورد برنامه اتمی‌اش ندارد و صدر اعظم آلمان از احتمال لبریز شدن کاسه صبر در مقابل ایران سخن گفته است.

گیبز گفت: مهلت رو به پایان است. ضرب‌الاجل، پایان سال است.

آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان نیز گفته است که صبر ما به شدت در بوته آزمایش است و اگر ایران همچنان پیشنهادهای سازمان ملل را رد کند باید تحریم‌های تازه علیه آن کشور در نظر گرفته شود.

این اظهارات درحالی بیان شده‌اند که هفته گذشته طرح ساخت ۱۰ مرکز جدید غنی‌سازی اورانیوم در دولت تصویب شد این حرکت تهران واکنشی بود به قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جمعه ۵ آذر که ایران را به خاطر احداث دومین کارخانه غنی‌سازی اورانیوم محکوم کرده و از تهران خواست تا تایید کند که هیچگونه تصمیمی در خصوص احداث دیگر تاسیساتی که به آژانس اعلام نشده‌اند، اتخاذ نخواهد کرد.

علی لاریجانی، رییس مجلس در واکنش به قطعنامه‌ شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه فعالیت هسته‌ای ایران صادر شد، گفت که مجلس روابط با کشورهایی که به آن قطعنامه رای مثبت دادند را بازنگری خواهد کرد.

روسیه و چین نیز که معمولا در مقابل فشارهای مورد نظر غربی‌ها علیه ایران مقاومت می‌کنند به آن قطعنامه رای مثبت دادند که با انتقاد تهران مواجه شد.

احمدی‌نژاد همچنین در گفت‌وگوی تلویزیونی سه‌شنبه شب خود اقدام روسیه را اشتباه خواند و گفت که این کشور تحلیل درستی از شرایط امروز دنیا ندارد. روسیه اما به فاصله یک روز اعلام کرد که در صورت عدم همکاری ایران با پیشنهاد آژانس برای مبادله سوخت هسته‌ای از تحریم‌های تازه حمایت می‌کند. با وجود این، ولادیمیر پوتین، نخست‌وزیر روسیه روز پنجشنبه ضمن خودداری از دادن پاسخ به سوالی درباره تحریم‌ها و تمایل روسیه به این کار، گفت که روسیه «هیچ اطلاعاتی از اینکه ایران درحال کار برای ساخت یک سلاح اتمی است، ندارد.»

به گزارش ایلنا به نقل از آسوشیتدپرس، نخست‌وزیر روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد‌: روسیه اطلاعی در دست ندارد که نشان دهد‌، ایران بر روی تولید سلاح هسته‌ای کار می‌کند. در همین حال نخست‌وزیر روسیه به این سوال پاسخ نداد که آیا روسیه به تحریم‌های احتمالی علیه ایران خواهد پیوست و یا خیر.

در حالی که پوتین از پاسخ به این پرسش طفره رفته است، برخی اعضای شورای فدراسیون روسیه اعلام کردند که نباید در روابط با ایران تنش ایجاد شود و درعین حال باید به سخنان رییس‌جمهور ایران واکنشی محتاطانه نشان داد.

به گزارش ایسنا، پایگاه اطلاع رسانی شورای فدراسیون روسیه (مجلس سنا) گزارش داده است که برخی از اعضای این شورا معتقدند روسیه نباید اجازه دهد در روابط با ایران تنشی ایجاد شود و به سخنان تلویزیونی محمود احمدی‌نژاد، رییس جمهور ایران نیز باید واکنشی بسیار محتاطانه نشان داد.

ویکتور اوزروف، رییس کمیته دفاع و امنیت شورای فدراسیون روسیه گفت: ما باید مطمئن شویم که ایران قصد ندارد که توان هسته‌ای خود را افزایش دهد. روسیه همواره گفته که تولید پلوتونیوم نظامی و انرژی اتمی صلح‌آمیز دو چیز کاملا متفاوت است. ما از انرژی اتمی صلح‌آمیز حمایت می‌کنیم، اما ایران به نوبه خود باید به همه از جمله چنین سازمان محترمی مانند آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ضمانت بدهد که این کشور تجهیزاتی برای تولید سلاح هسته‌ای در اختیار ندارد.

وی افزود: اما در مورد انتقادات محمود احمدی نژاد از روسیه که به گفته وی «مرتکب اشتباه شده» که از تصمیمات ضدایرانی در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی حمایت کرده تاکید می‌کنم که این سخنان را باید دیپلمات‌ها ارزیابی کنند.

واسیلی لیخاچف، معاون رییس کمیته امور بین‌المللی شورای فدراسیون روسیه نیز معتقد است: باید نسبت به سخنان انتقاد‌آمیز احمدی‌نژاد واکنش آرامی نشان داد. از سوی ما هیچ واکنش شدیدی نباید صورت بگیرد. البته بد نیست که مقامات ایرانی واضح‌تر نظر خود را بیان کنند. اگر از نظر آنها در این مورد روسیه موضع صحیحی اتخاذ نکرده، باید ما را متقاعد کنند که ایران صرفا قصد دارد که از انرژی اتمی در اهداف صلح‌آمیز استفاده کند.

وی افزود: روسیه هیچگاه مخالف استفاده صلح‌آمیز ایران از انرژی هسته‌ای نبوده است. اما به عنوان کشوری که پیمان بین‌اللملی عدم اشاعه سلاح هسته‌ای را امضا کرده است، نباید اجازه اشاعه آن در جهان را به خود بدهد و به همین خاطر نباید ادعایی هم در این زمینه داشته باشد. آناتولی کارابینیکوف، عضو کمیته امور بین‌المللی شورای فدراسیون روسیه نیز معتقد است: روسیه نباید اجازه دهد که در روابط با ایران تنشی ایجاد شود. ما باید روابط خود با ایران را به طور دقیق تنظیم کنیم، چرا که این کشور همیشه همسایه خوبی برای ما بوده و مخدوش کردن روابط با آن هیچ لزومی ندارد. اما برای یافتن راه خروج از اوضاعی که درخصوص مساله هسته‌ای ایران پیش آمده، بهتر است که مذاکرات دوجانبه مستقیمی بدون شرکت آمریکا انجام دهیم. چرا میان ما همواره ایالات متحده آمریکا ایستاده است؟ یعنی ما خودمان نمی‌توانیم برای این مساله راه حلی بیابیم؟

بنا‌بر‌این گزارش، شورای امنیت سازمان ملل متحد تاکنون چهار قطعنامه صادر کرده که در آنها ضمن اعمال تحریم‌هایی علیه تهران از جمهوری اسلامی خواسته است تا از غنی‌سازی اورانیوم امتناع کند.

در همین چار‌چوب قرار است ،کمیته ویژه تحریم‌های ایران به اعضای شورای امنیت درباره روند اجرای اقدامات مربوطه در راستای قطعنامه‌های شورای امنیت علیه ایران گزارش ‌دهد.

به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری نووستی، شورای امنیت سازمان ملل متحد پنجشنبه آینده، (۱۹ آذر ۸۸ ) به گزارش کمیته ویژه تحریم‌های ایران را که بر اساس قطعنامه ۱۷۳۷ مورخ سال ۲۰۰۷ تشکیل شد، گوش خواهد داد.

به گفته میشل کافاندو، نماینده دائم بورکینا فاسو در سازمان ملل که کشورش در ماه دسامبر ریاست شورای امنیت را بر عهده دارد، این کمیته‌ درباره روند اجرای تدابیر مربوط به اجرای قطعنامه که هدف آن دستیابی به توقف غنی‌سازی اورانیوم و برنامه موشکی نظامی در ایران بود، به شورای امنیت سازمان ملل متحد گزارش می‌دهد.

رییس شورای امنیت گفت که هیچ تصمیمی در رابطه با تحریم‌های جدید که آمریکا و متحدینش بر آن اصرار دارند، اتخاذ نخواهد شد و اقدامات دیگری در رابطه با تهران در ماه دسامبر برنامه‌ریزی نمی‌شود، اما «همه چیز به روند تحولات در این اوضاع دشوار بستگی دارد».