دنیای اقتصاد- کنفرانس مطبوعاتی دیروز علی لاریجانی به فرصتی تبدیل شد تا طی آن رییس مجلس نگرانی‌های نمایندگان از تاخیر دولت در ارائه لوایح بودجه و برنامه پنجم را به اطلاع دولت برساند و در ضمن آن به فعال کردن ابزارهای نظارتی مجلس بر کار دولت هم تاکید کند.هشدار دوباره به غربی‌ها در خصوص پرونده هسته‌ای ایران هم از دیگر محورهای مهم سخنان لاریجانی بود. لاریجانی از دولت انتقاد کرد

نگرانی از تاخیر در لایحه بودجه و برنامه توسعه

غرب بر سر دوراهی است؛ یا باید بپذیرد که ایران فناوری هسته‌ای‌اش را توسعه دهد، یا اینکه تهران مسیر دیگری برای خود تعریف می‌کند

دنیای‌اقتصاد- نشست خبری علی لاریجانی که روز گذشته و در آستانه روز مجلس در ساختمان مشروطه برگزار شد، بیش از همه چیز تحت تاثیر قطعنامه اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و واکنش‌های دولت ایران به این قطعنامه بود. البته موضوعاتی چون تعیین تکلیف نهایی لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها، مسائل مربوط به حوادث پس از انتخابات و نیز اختلافات دولت و شهرداری تهران بر سر مدیریت متروی تهران هم بخشی از وقت لاریجانی را به خود اختصاص دادند.

هدفمند کردن یارانه‌ها نیازمند فضای آرام

رییس مجلس در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه جام‌جم در خصوص تاکید مقام معظم رهبری بر وحدت اظهار داشت: رکن اصلی ایران پس از انقلاب، بر مردم سالاری دینی است و همه شئون کشور بر اساس اراده مردم رقم می‌خورد.

وی افزود: مثلا در موضوع هدفمندکردن یارانه‌ها، فقط در فضای آرامی که وحدت‌آمیز باشد اجرای این لایحه امکان پذیر است. لاریجانی تاکید کرد: در شرایط فعلی آنچه مهم است، این است که در برخی کشمکش‌های سیاسی در کشور که حالت مشمئزکننده‌ای ایجاد کرده اطراف قضیه با نگاه ملی و دقیق استراتژیک به موضوع توجه داشته باشند. ادامه این مباحث به نفع کشور نیست؛ چرا که در صورت ادامه منافع ملی کشور دچار سایش می‌شود.

لاریجانی در خصوص زمان اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها نیز، گفت: این قانون پس از تصویب در مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان اجرایی خواهد شد و هنوز هم مرحله‌ اول آن که تصویب در مجلس است انجام نشده، اما بخش اعظم کار صورت گرفته است. به هر حال در این باره اختلاف‌نظری وجود دارد و طرفین در حال گفت‌وگو هستند که طبعا اگر به نظر واحدی برسند تصویب آن سرعت می‌گیرد.

خبرنگاری از لاریجانی درخصوص برنامه‌ریزی مجلس برای تصویب قانون برنامه پنجم توسعه و بودجه‌ سال ۸۹ پرسید که لاریجانی عنوان کرد: برای برنامه پنجم ما خردادماه به دولت نامه‌ای نوشتیم تا هرچه سریع‌تر این لایحه در کمیسیون‌های مجلس مورد بررسی قرار گیرد، اما هنوز لایحه‌ قانون پنجم توسعه به مجلس نرسیده است.

وی افزود: رسیدگی همزمان مجلس به دو لایحه‌ قانون بودجه و لایحه‌ برنامه‌ پنجم توسعه نیاز به یک شق القمر دارد و دولت باید به این مساله توجه کند. ما از دولت می‌خواهیم که هرچه سریع‌تر این لوایح را به مجلس ارائه کند؛ چرا که تاخیر در این کار ممکن است در آینده برای خود دولت هم ایجاد مشکل کند.

پیگیر تخلفات دولتیم

علی لاریجانی در پاسخ به سوالی درباره شیوه پیگیری تخلفات قانونی دولت با وجود برخی مصلحت‌ سنجی‌های نمایندگان مجلس در برابر دولت نیز تاکید کرد: سازوکارهای متعددی در مجلس هست که بر فعالیت‌های مختلف در کشور نظارت می‌کند.

رییس مجلس برخی از این موارد را مربوط به گزارشات دولت دانست و گفت: برخی از این موارد مربوط به گزارشات دولت است که ممکن است به موقع برخی گزارشات ارائه نشود. وی در ادامه گفت: سنخ دیگر مربوط به کمیسیون‌های تخصصی مجلس است که گزارش‌ها را به مجلس می‌دهند و خوانده می‌شود؛ مثل بخش نخست گزارشات اصل ۴۴ که هفته گذشته در صحن مجلس قرائت شد. رییس قوه مقننه تاکید کرد: برخی از موارد را نیز دیوان محاسبات پیگیری می‌کند که محکمه‌ای دارند و اینگونه موارد را پیگیری می‌کنند و پروژه‌های مختلفی نیز در آن وجود دارد.

لاریجانی ادامه داد: برخی سازوکارها نیز در آیین‌نامه جدید پیش‌بینی شده است که اگر کمیسیون‌ها مواردی را در نقض قانون ببینند، می‌توانند به صحن مجلس اعلام کنند و دیگر نمایندگان نیز تخلف را تایید کنند تا موضوع به قوه قضائیه ارسال شود.

وی خاطرنشان کرد: راه‌های مختلفی وجود دارد و کمیسیون‌های مجلس نیز در حال حاضر فعال هستند و گزارشات متعددی به مجلس داده‌اند.

لاریجانی این عملکرد کمیسیون‌های مجلس را دارای جنبه بازدارنده دانست و یادآور شد: این رفتارهای بازدارنده به گونه‌ای است که قبل از وقوع حادثه از سازوکارهای مجلس استفاده می‌شود.

وی در عین حال گفت‌وگو میان قوا را مساله عجیبی ندانست و گفت: گفت‌وگو میان قوا برای اصلاح است و اگر به اصلاح منجر نشود، از راه‌های دیگری استفاده می‌شود.

هشدار دوباره به غرب

رییس مجلس شورای اسلامی در واکنش به قطعنامه اخیر شورای حکام که موضوع سوال خبرنگار شبکه خبر سیما بود، اظهار داشت: اگر به رفتارهای سابق غربی‌ها توجه داشته باشیم، این رفتارهای دوگانه خیلی غیرمترقبه نیست. در مورد اخیر نیز شاید تصور می‌کردند که می‌توانند با یک نوع فریبکاری، مواد غنی شده در ایران که بخشی از سرمایه ملی ماست، بگیرند.

به گفته لاریجانی، اکنون غرب سر دو راهی قرار دارد؛ یا باید بپذیرد ایران فناوری هسته‌ای خود را در مسیر مقررات بین‌المللی توسعه دهد یا اینکه ایران مجال و مسیر دیگری برای خود تعریف می‌کند و خود به فکر صیانت از خود خواهد بود.

رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه الجزیره که پرسید پرونده هسته‌ای ایران پس از قطعنامه اخیر به کدامیک از راه حل‌های «دیپلماتیک» یا «تهدید به مجازات‌های اقتصادی» یا «حمله نظامی» منجر خواهد شد؟ گفت: این احتمالات همیشه وجود داشته است و هیچ وقت ما در شرایط گذشته ایران در موضوع هسته‌ای این احتمالات را نادیده نمی‌گرفتیم.

لاریجانی افزود: متاسفانه نوع مذاکرات هسته‌ای ما درون یک دالان چانه‌زنی قرار گرفته و تصور آنان این است که با روش چماق و هویج می‌توانند کارشان را پیش ببرند. وی اضافه کرد: با این حال به نظر ما، هنوز مجال دیپلماتیک وجود دارد و برای آنها نیز مفید است که از این فرصت استفاده کنند تا ایران در چارچوب ضوابط آژانس و نظارت‌های بین‌المللی کارش را پیش ببرد.

مشکل مترو منابع است، نه مدیریت

خبرنگار روزنامه همشهری نیز از رییس مجلس پرسید شما به عنوان رییس قوه‌ قانون‌گذاری چه راه‌حلی برای حل مشکل مترو مطرح می‌کنید؟ که لاریجانی در پاسخ گفت: البته بحث مترو باید از مسیر قانونی طی شود و موافق آن نیستم که این‌گونه مسائل محل نزاع شود. قانون مشخص کرده است که مترو در دست چه کسانی سامان پیدا کند، بنابراین اگر تجدیدنظری بخواهند در این زمینه انجام دهند باید از طریق قانون باشد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر مترو یک موضوع حیاتی برای تهران است، اظهار داشت: مدیریت مترو آن‌قدر پراهمیت نیست. رییس مجلس، محمدباقر قالیباف را شهردار قابلی دانست و گفت: به نظر بنده ایشان آدم کم‌عرضه‌ای نیست و در واقع جزو نیروهای پرعرضه کشور است و مشکل بر سر منابع است که باید این منابع تامین شود. وی افزود: البته باید از نیروهایی که خدمت می‌کنند، استفاده کنیم، یعنی بی‌جهت به جای حل خود مساله به دنبال چیز دیگری نباشیم.

عکس: نگار متین‌نیا