واکنش بینالمللی به قطعنامه شورای حکام درباره ایران
نخستوزیر انگلیس: مرحله بعدی اعمال تحریمها خواهد بود
مصر و برزیل قطعنامه آژانس را غیر منصفانه و بیمعنی خواندند
نمایی از تاسیسات هستهای فردو واقع در ۳۰ کیلومتری شمال شرقی قم، عکس: AFP
نخستوزیر انگلیس: مرحله بعدی اعمال تحریمها خواهد بود
مصر و برزیل قطعنامه آژانس را غیر منصفانه و بیمعنی خواندند دنیای اقتصاد- تصویب قطعنامه شورای حکام درباره فعالیت هستهای ایران در سایت فردو واکنشهای مثبت و منفی برخی از کشورهای جهان را در پی داشته است. روز جمعه ۲۵ عضو از ۳۵ عضو شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به قطعنامه پیشنهادی ۱+۵ رای مثبت دادند. در این قطعنامه از ایران خواسته شده است تا ساخت تاسیسات هستهای فردو را متوقف کند. مقامات تهران به شدت به این قطعنامه اعتراض کرده و گفتهاند که حتی یک کلمه از آن را اجرا نخواهند کرد. در این میان کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان به عنوان پیشنهاددهندگان اصلی قطعنامه یادشده، اظهارات تهدیدآمیزی برای تقویت موضع خود بیان کردهاند. گوردون براون نخستوزیر انگلیس در صریحترین اظهارات گفته است که مرحله بعدی اعمال تحریمها خواهد بود. روسیه و چین دو عضو دیگر گروه ۱+۵ نیز از این قطعنامه استقبال کردهاند، اما هنوز مشخص نیست که آیا از تحریمهای احتمالی علیه ایران حمایت خواهند کرد یا نه؟ کشورهای مصر و برزیل نیز این قطعنامه شورای حکام آژانس را غیر منصفانه و بیمعنی خواندهاند. مصر و برزیل به همراه کشورهای افغانستان، ترکیه، پاکستان و آفریقای جنوبی روز جمعه به این قطعنامه رای ممتنع داده بودند. این درحالی است که کشورهای عضو جنبش عدمتعهد با صدور بیانیهای از فعالیتهای هستهای ایران حمایت کردهاند.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، برنار کوشنه، وزیر خارجه فرانسه در واکنش به قطعنامه روز جمعه شورای حکام، درباره فعالیت هستهای ایران در سایت فردو (۳۰ کیلومتری شمال شرقی قم) گفته است که اگر ایران به خودداری از پاسخگویی به تقاضاهای سازمان ملل درباره برنامه هستهایاش ادامه دهد، جامعه بینالمللی بخش دوم از رویکرد دوگانهاش را دنبال خواهد کرد.
خبرگزاری یونایتدپرس نیز به نقل از برنار والرو، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه گزارش داد که دولت ایران در صورت شکست در عمل به تعهدات و الزاماتی که شورای امنیت سازمان ملل مطرح کرده است با پیامدهایی روبهرو خواهد شد.
همچنین وسترول، وزیر خارجه آلمان در اینباره گفت: متن قطعنامه نشان میدهد که جامعه بینالمللی هنوز با ایران میخواهد گفتوگو کند، اما زمان فشرده است. دست ما هنوز دراز شده است و من امیدوارم ایران آن را بگیرد، البته ایران باید بداند که صبرمان نامحدود نیست.
خبرگزاری رویترز نیز به نقل از گوردون براون، نخستوزیر انگلیس گزارش داد که چنین رایی به قطعنامه «روشنترین علامت ممکن را به ایران فرستاد مبنیبر اینکه آنها باید از طرحهای هستهایشان دست بکشند و جهان میداند که آنها در حال انجام چه کاری هستند.»
او در گفتوگو با خبرنگاران در حاشیه نشستی در ترینیداد و توباگو با متهم کردن ایران به دنبال کردن برنامه هستهای نظامی افزود: آنها باید پیشنهاداتی را که ارائه شده است مبنیبر اینکه میتوانند برق هستهای غیرنظامی با حمایت ما داشته باشند، اما از تسلیحات هستهای صرفنظر کنند را بپذیرند. وی افزود: معتقدم که مرحله بعدی در صورتی که ایران به آن چه که رای بسیار روشنی از سوی جامعه جهانی است پاسخ ندهد، تحریمها خواهد بود. این گزارش حاکی است؛ روسیه و چین نیز از تصمیم روز جمعه شورای حکام استقبال کردهاند، اما مشخص نیست که آیا غرب توانسته است آنها را به حمایت از تحریمهای سخت علیه ایران که تاکنون با اعمال آن در شورای امنیت مخالفت کردهاند متقاعد کند یا خیر.
همچنین به گزارش خبرگزاری رویترز، کاخ سفید روز جمعه اعلام کرد که جهان در حال از دست دادن شکیبایی در قبال رفتار ایران بر سر برنامه هستهای است و تهران در صورتی که در عمل به الزاماتش با شکست روبهرو شود مسوول پیامدهای آن خواهد بود. رابرت گیبز، سخنگوی کاخ سفید، در بیانیهای ادعا کرد که رای دیدهبان هستهای سازمان ملل به سرزنش ایران نشاندهنده اراده و اتحاد جامعه بینالمللی درباره برنامه هستهای ایران است. شکیبایی ما و جامعه بینالمللی محدود و زمان رو به پایان است.
گیبز ادامه داد: اگر ایران از عمل به الزاماتش سر باز بزند مسوول انزوای بیشتر خودش و پیامدهای آن خواهد بود. گلین دیویس، نماینده آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز روز جمعه در وین گفت که صبر بینالمللی در رابطه با ایران رو به پایان است و گفتوگوهای بیثمر که یکی پس از دیگری برگزار شد نمیتواند ادامه پیدا کند.
مسکو و پکن، اما همانند گذشته از رای دادن به تحریم جدید شورای امنیت علیه ایران اجتناب کردند، اما لاوروف، وزیر خارجه روسیه تصریح کرد: ما امیدواریم تهران در چارچوب قطعنامه با جدیت رفتار کند و با آژانس همکاری کامل داشته باشد. وزارت خارجه روسیه نیز در بیانیهای اعلام کرد که روسیه امیدوار است که ایران قطعنامه جدید شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی را که روز جمعه صادر شد، جدی بگیرد. این قطعنامه از تهران میخواهد که به تمامی قطعنامههای قبلی شورای امنیت سازمان ملل عمل کرده و همکاری نزدیکتری با آژانس داشته باشد.
ایرنا نیز به نقل از خبرگزاری فرانسه گزارش داده است که آنتونیو گریرو نماینده برزیل در آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز شنبه گفته است: طرح هر قطعنامه جدیدی در سازمان ملل علیه تهران بیمعنی است.
وی به روزنامه گلوبو چاپ ریودوژانیرو گفت که برزیل به این دلیل به قطعنامه اخیر آژانس رای ممتنع داد که گفتوگو را بهتر از رویارویی میداند. وی افزود: این قطعنامه راه را برای تحریمهای بیشتر هموار میکند ... و تحریم راه به جایی نمیبرد.
گریرو تصریح کرد: در ماه ژانویه که برزیل یک کرسی غیردائم شورای امنیت سازمان ملل را به دست میآورد، از این امتیاز برای کمک در مذاکرات (با ایران) استفاده خواهد کرد. وی تاکید کرد: هیچ کشوری زیر فشار امتیاز نمیدهد.
گریرو هشدار داد که هر گونه تحریم تازه علیه تهران فقط منجر به سختتر شدن موضع ایران خواهد شد. وی گفت: هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ایران یک برنامه هستهای نظامی دارد و رویارویی موجود نتیجه نبود اعتماد متقابلی است که از مدتها قبل وجود داشته است.
این در حالی است که مصر نیز قطعنامه صادر شده روز جمعه از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران را غیرمنصفانه و نامناسب اعلام کرد. به گزارش ایسنا به نقل از هندوستان تایمز، مصر روز یکشنبه اعلام کرد که قطعنامه صادر شده علیه برنامه هستهای ایران از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی غیرمنصفانه و نامناسب است. دیدهبانهای هستهای آژانس در حل این مساله به سود منطقه شکست خوردهاند.
سخنگوی وزیر خارجه مصر گفت: قطعنامهای که مصر از رای دادن به آن امتناع کرد به هنگام تصویب این قطعنامه علیه مساله هستهای ایران از بعد منطقهای مورد بررسی قرار نگرفته است.
او با اشاره به تاسیسات هستهای رژیم صهیونیستی به اهمیت پاکسازی منطقه خاورمیانه از هر گونه تسلیحات کشتار جمعی تاکید کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه مصر اضافه کرد: قطعنامه روز جمعه آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه برنامه هستهای ایران بدون انجام مذاکرات و گفتوگوهای لازم برای بررسی جوانب مختلف این قطعنامه صادر شده است و از سوی دیگر زمان صدور این قطعنامه نامناسب است و این قطعنامه باعث افزایش بیاعتمادی میان طرفین میشود.
ارسال نظر