اوباما چین را همراه کرد؟

مقامات ارشد چین در کنار باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا-عکس: AFP اوباما اعلام کرد

همراهی چین با آمریکا درباره ایران

دنیای اقتصاد- دیروز در حالی که به نظر می‌رسید باراک اوباما رییس جمهور آمریکا توانسته است نظر همتای روسی خود را برای همکاری علیه موضوع هسته‌ای کشورمان بدست آورد، اوباما اعلام کرد که آمریکا با چین هم در قبال موضوع هسته‌ای ‌ایران به توافق رسیده است.

روسیه و چین دو عضو شورای امنیت سازمان ملل و گروه ۱+۵ به شمار می‌روند که تا کنون از تصویب و اعمال تحریم‌های جدید علیه‌ایران حمایت نکرده‌اند. گروه ۱+۵ از پنج عضو شورای امنیت (آمریکا، انگلیس، فرانسه‌، روسیه و چین) به علاوه آلمان تشکیل شده‌اند که بر سر موضوع هسته‌ای ‌ایران رایزنی می‌کنند. اگرچه مرداد ماه سال گذشته و در پی بروز بحران قفقاز در گروه یاد شده شکاف ‌ایجاد شد و روسیه با همراهی چین به طور مشخص راه خود را از سایرین درباره موضوع ‌ایران جدا کردند، اما‌ این روزها اوباما تلاش می‌کند تا‌ این شکاف را ترمیم کند. در همین چارچوب، روز یکشنبه رییسان‌جمهور روسیه و آمریکا به اتفاق، نسبت به حل دیپلماتیک موضوع هسته‌ای‌ ایران تاکید و اعلام کرده بودند که زمان برای به کاری‌گیری‌ این شیوه در حال از دست رفتن است. مدودف نیز در دیدار با همتای آمریکایی خود به تهران هشدار داده بود: در صورتی که پیشرفتی در‌این زمینه به دست نیاید، راه‌های دیگری مد نظر قرار خواهند گرفت.

دیروز اما باراک اوباما پس از دیدار با هو جین تائو، رییس‌جمهور چین ادعا کرد که دو طرف بر اعمال فشار بر موضوع هسته‌ای‌ایران توافق دارند. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، رییس‌جمهور آمریکا افزود: با چین توافق کردیم تا در صورتی که‌ایران از ارائه اطلاعات بیشتر در خصوص برنامه هسته‌ای خود طفره برود با پیامد‌هایی رو به رو شود. وی که در جمع خبرنگاران خلاصه‌ای از مذاکرات با همتای چینی خود را ارائه می‌کرد، اضافه کرد:‌ ایران فرصتی برای ارائه و نشان دادن صلح آمیز بودن اهداف برنامه هسته‌ای خود دارد، اما ‌این کشور از‌این فرصت استفاده نمی‌کند و‌این تبعاتی خواهد داشت.بی بی سی نیز گزارش داده است که باراک اوباما در یک نشست خبری مشترک با هو جین‌تائو، رییس جمهور چین گفت که «ایالات متحده و چین برای مقابله با تهدید ناشی از مسلح شدن ایران به تسلیحات اتمی ‌با یکدیگر همکاری خواهند کرد.»

وی گفت:اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد «در رویارویی با چنین چشم‌اندازی» با یکدیگر وحدت نظر دارند.

در‌این نشست خبری، رییس‌جمهور چین هم خواستار حل و فصل اختلاف شورای امنیت و‌ایران بر سر برنامه‌های اتمی‌این کشور شد و افزود که «مهم است که‌این تعارض از راه مذاکره مرتفع شود.» در حالی که کشورهای غربی عضو گروه ۱+۵ که ‌ایران را به تلاش برای دستیابی به اسلحه اتمی‌ در پوشش برنامه‌های صلح آمیز هسته‌ای متهم می‌کنند، از تشدید تحریم‌های بین‌المللی علیه ‌این کشور حمایت کرده‌اند، چین و روسیه معمولا مواضع معتدل‌تری در برخورد با ‌ایران داشته‌اند.تصویب قطعنامه‌های جدیدی علیه ‌ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحده مستلزم موافقت اکثریت اعضا و عدم مخالفت روسیه و چین به عنوان اعضای دایم‌این شورا خواهد بود. چین دارای روابط گسترده اقتصادی و سیاسی با جمهوری اسلامی ‌است و تحریم اقتصادی‌ایران می‌تواند ‌این روابط را محدود و خدشه‌دار کند.

اوایل هفته جاری، رییسان جمهوری آمریکا و روسیه پس از ملاقات در سنگاپور اعلام کردند که زمان برای حل مناقشه هسته‌ای ‌ایران از راه مذاکره به سرعت از دست می‌رود و رییس جمهوری روسیه هشدار داد که در صورتی که پیشرفتی در مذاکرات برای حل‌این موضوع به دست نیاید، جامعه جهانی «راه‌های دیگری» را در نظر خواهد گرفت.در همین رابطه یان کلی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز از‌ایران خواسته بود تا مسوولیت‌پذیری خود را در جامعه جهانی و به عنوان عضوی از‌این جامعه نشان دهد.به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با بی‌اعتنایی به گزارش آژانس درباره همکاری کامل‌ایران با ‌این نهاد گفت: هم‌اکنون زمان آن فرا رسیده است که تهران پایبندی خود به تعهدات بین‌المللی را نشان دهد. کلی روز دوشنبه طی بیانیه‌ای با بی اعتنایی به گزارش جدید محمد البرادعی در خصوص همکاری کامل ‌ایران با بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌ادعا کرد:‌ ایران باید شفافیت بیشتری را درباره دومین تاسیسات هسته‌ای خود اعلام کند. وی در‌این بیانیه افزود: هم اکنون زمان آن فرا رسیده تا‌ ایران به جهان نشان دهد که می‌خواهد به عنوان یک عضو مسوول در جامعه بین الملل باشد.

یان کلی گفت: ما بر افزایش فشارهای خود بر دولت‌ایران به روش‌هایی سازگار با رویکرد دو سویه به منظور پایبندی تهران به تعهدات خود در قبال جامعه بین‌الملل ادامه می‌دهیم.این اظهارات یک روز پس از گزارش محمد البرادعی، مدیر کل آژانس صورت می‌گیرد؛ گزارشی که همکاری سازنده و کامل تهران با بازرسان آژانس را تایید می‌کند و مویدی بر اظهارات مقامات‌ایران درباره صلح‌آمیز و شفاف بودن برنامه هسته‌ای‌این کشور است.

بر اساس گزارش جدید البرادعی که دوشنبه شب منتشر شد، ‌ایران اطلاعات طراحی سایت فردو و نیروگاه‌ دارخوین را در اختیار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌ قرار داده و نتیجه راستی ‌آزمایی آژانس درباره تاسیسات نطنز و فردو با اظهارات تهران مطابقت داشته است. البرادعی آخر نوامبر جای خود را به یوکیا آمانو، مدیرکل جدید آژانس می‌دهد.

عکس: AFP