تحلیل محسن رضایی درباره پیشنهاد آژانس اتمی به ایران
معاوضه سوخت هستهای یک تیغ دولبه است
محسن رضایی گفت: غربیها به دنبال این هستند که اهداف سیاسی خود را در پوشش یک پیشنهاد فنی به ایران تحمیل کنند و مسوولان دولت باید مراقب باشند در تله غربیها نیفتند. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی تابناک، محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت در نوشتاری در رابطه با پیشنهاد غربیها برای معاوضه ۱۲۰۰ کیلوگرم اورانیوم ۵/۳درصد ایران با ۱۱۶ کیلوگرم سوخت ۲۰درصد برای رآکتور تهران گفت: واقعیت این است که در این پیشنهاد دو موضوع با هم مخلوط شده، به عبارت دیگر یک موضوع که تامین اهداف سیاسی و اعتمادسازی باشد، در پشت موضوع دیگر که مساله فنی و تامین سوخت رآکتور تهران است، توسط غربیها پنهان شده است. ما برای اینکه در تله غربیها نیفتیم، باید این دو موضوع را از هم تفکیک کنیم. در حقیقت معاوضه سوخت منافعی دارد و مضاری و به منزله یک تیغ دو لبه است که اگر درست عمل نشود دست خودمان را میبرد. رضایی در خصوص اعتمادسازی یادآور شد: همان طور که آقای اوباما در یکی از سخنرانیهای خود به صورت ظریف اشاره کرده بود که ایران برای اعتماد سازی، بخش عمده؛ یعنی ۷۵درصد اورانیوم تولید شده خود را در اختیار آنها بگذارد، طبیعی است که این میتواند، موضوع یک معامله سیاسی باشد.
وی با طرح این سوال که در مقابل این گام اعتمادسازی بزرگ ایران، آنها چه اقدامی را در این زمینه انجام میدهند، گفت: به نظر من تعلیق تحریمهای ایران پاسخ مناسب و متقابل اعتمادسازی از طرف غربیها است و اگر ما نتوانیم این امتیاز را از آنها بگیریم، عملا مانند گذشته که گامهای اعتماد ساز ما مثل (تعلیق، همکاریهای صادقانه و امضای پروتکل الحاقی) با اقدامات متقابل مواجه نشد، این اقدام اعتماد ساز ما بدون پاسخ میماند و ما عملا بازنده این معامله سیاسی خواهیم بود.
رضایی با بیان اینکه، بحث معاوضه سوخت برای تامین نیازهای رآکتور هستهای ایران یک بحث فنی است، افزود: رآکتور تهران یک رآکتور تحقیقاتی با مصارف پزشکی است که آمریکاییها بعد از انقلاب و در اوج تحریمها آن را راهاندازی مجدد کردند و با تامین سوخت آن از طرف آرژانتین هم موافقت کردند. وی ادامه داد: تامین سوخت رآکتور تهران موضوعی کاملا فنی و در چارچوب قوانین آژانس است و باید تامین شود، اما آمریکا و روسیه اعلام میکنند شما که خودتان اورانیوم ۵/۳درصد را تولید میکنید، اورانیوم این رآکتور را هم تامین کنید، حداکثر این است که قبول میکنیم به اندازه سوخت مورد نیاز اورانیوم ۵/۳درصد را معاوضه کنیم. دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام یادآور شد: این دیگر یک موضوع سیاسی و اعتماد ساز نیست و باید ببینیم چقدر سوخت نیاز داریم تا به همان اندازه و با شرایط خودمان معامله کنیم. نیاز رآکتور تهران به سوخت با ۵ روز کارکرد در هفته، سالی حدود ۸ کیلوگرم است؛ یعنی اگر ما بخواهیم برای ۷ سال سوخت تهیه کنیم، حدود ۵۸ کیلو گرم اورانیوم ۲۰درصد نیاز داریم و مقدار خوراک تولیدی این اورانیوم ۲۰درصدی، حدود ۳۵۰ کیلوگرم است، پس صورت مساله روشن است و در این معامله فنی، دیگر صحبت کردن از ۱۲۰۰کیلوگرم یا اینکه یک سال زودتر سوخت را بدهید، یا آن که در کشور ثالث انبار کنید، مطرح نیست. رضایی در پایان خاطرنشان کرد: اتفاقا مسائلی که آنها مطرح میکنند، نشان میدهد که میخواهند دو موضوع را با هم مخلوط کنند؛ در غیر این صورت اگر میخواستند واقعا اورانیوم ما را ۲۰درصد کنند، نیازی به نگهداری در کشور ثالث نبود.
ارسال نظر