متکی: تا برقراری رابطه با آمریکا فاصله داریم

دنیای‌اقتصاد- بحث برقراری رابطه احتمالی ایران و آمریکا از جمله موضوعاتی است که در داخل دو کشور موافقت‌ها و مخالفت‌هایی را به دنبال داشته است. در واکنش به چنین موافقت‌ها و مخالفت‌هایی منوچهر متکی، وزیر خارجه اعلام کرد که هنوز فاصله زیادی تا برقراری رابطه ایران و آمریکا باقی مانده است. منوچهر متکی در حالی این سخن را بر زبان آورده که در سوی دیگر ویلیام برنز از آمادگی آمریکا برای مذاکرات هسته‌ای با ایران خبر داده و گفته است که کشورش همراه با دیگر قدرت‌های جهانی آماده گفت‌و‌گوهای جدی با ایران برای حل‌وفصل برنامه هسته‌ای این کشور است.

به گزارش ایلنا به نقل از رویترز، ویلیام برنز که در «موسسه خاورمیانه» در واشنگتن سخنرانی می‌کرد، گفت: همراه با دیگر کشورهای هم‌پیمان آمریکا در جامعه بین‌المللی، آماده هستیم تا با ایران در مسیر همکاری گام برداریم و نه رویارویی، در مسیر تعامل قرار بگیریم، نه دشمنی.

برنز در عین حال تاکید کرد: ولی این خواست ما به گزینه‌هایی که ایران انتخاب می‌کند و به تمایل این کشور در انجام تعهدات و مسوولیت‌های بین‌المللی بستگی دارد. معاون وزیر خارجه آمریکا با اشاره به سی‌امین سالگرد اشغال سفارت این کشور در ایران گفت: برای ۳۰ سال از آنچه ایران با آن مخالف است شنیده‌ایم، اکنون پرسش این است که آینده چگونه خواهد بود. ویلیام برنز همچنین گفت: در برابر خود فرصتی تاریخی داریم، اما این آخرین شانس نخواهد بود. مذاکره‌ای که ماه گذشته در ژنو انجام شد، آغازی سازنده بود، اما تاکتیک هفته‌های اخیر چندان دلگرم کننده نبوده است؛ همراه با دیگر کشورهای جامعه بین‌المللی خواستار گفت‌و‌گو برای تنها گفت‌و‌گو کردن نیستیم. در همین حال، منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ایران در واکنش به تلاش دولت باراک اوباما برای بهبود روابط با ایران گفته است برقراری روابط میان کشورش و آمریکا به زودی رخ نمی دهد. وی با تاکید بر اینکه تا برقراری رابطه بین ایران و آمریکا فاصله داریم، خواستار آن شد که موضوعاتی که روابط دو کشور را متاثر می‌سازد، در اولویت بررسی قرار گیرند. به گزارش خبرگزاری ایلنا، متکی عصر روز سه‌شنبه در نشست خبری مشترک با مادیکه نیانگ، وزیر خارجه سنگال این مطلب را در پاسخ به سوالی مبنی بر واکنش ایران به درخواست وزیر خارجه آمریکا برای برقراری روابط دیپلماتیک با ایران بیان کرد و افزود: به طور معمول، در دنیای دیپلماسی هر پیشنهادی قابل بررسی است و در صورت تصحیح رویکرد دولتمردان آمریکایی می‌توان به پدیدآمدن برخی زمینه‌ها امیدوار بود. وی افزود: رویکرد اولیه ایران به مواضع اعلامی دولت اوباما مبنی بر تغییر مثبت بوده است، ولی قضاوت همگانی معطوف به برداشتن گام‌های عملی است. باراک اوباما، رییس‌جمهوری آمریکا در بیانیه‌ای که به مناسبت سی امین سال تصرف سفارت این کشور در تهران صادر شد، بر برقراری روابط دوجانبه بر پایه احترام متقابل تاکید کرده بود. افزون بر این، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه‌های جداگانه‌ای که به تازگی انجام داده اند، عدم پاسخگویی شفاف ایران به پیشنهادهای اخیر ایالات متحده را ناشی از مشکلات داخلی این کشور دانسته‌ است. به گزارش خبرگزاری فارس، کلینتون دو روز پیش در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی «پی بی اس» آمریکا در برلین تاکید کرد: واشنگتن خواستار روابط دیپلماتیک و مدنی با ایران است. او همچنین در این مصاحبه گفت: اوباما در حقیقت بیش از حد برای تعامل با ایران تلاش‌کرده است. وی پیام‌هایی را نیز برای رهبری ایران ارسال کرده است. حال اگر ایرانی‌ها نمی‌توانند این عدم اعتماد را کنار بگذارند، ما مجبور خواهیم بود همان کاری را انجام دهیم که به نفع ماست.

هشدار ۳ تشکل دانشجویی

دفتر تحکیم وحدت(طیف شیراز)، جنبش دانشجویان جهان اسلام و جنبش عدالت‌خواه دانشجویی سه تشکل دانشجویی هستند که دیروز در نامه‌ای سرگشاده خطاب به محمود احمدی نژاد نسبت به برقراری رابطه با آمریکا هشدار دادند.

به گزارش ایلنا در این نامه آمده است: متاسفانه چند صباحی است انتشار اخباری مبنی بر تمایل و اشتیاق زایدالوصف برای برقراری رابطه دیپلماتیک با ایالات متحده و عدم شفافیت و اطلاع‌رسانی در این زمینه که به مثابه نامحرم دانستن مردم قلمداد می‌شود، موجبات نگرانی امت حزب‌الله را فراهم آورده است که از آن جمله می‌توان به سفر متکی به کنسول‌گری پاکستان در واشنگتن و هم‌چنین برخی نطق‌های حمایت‌جویانه از سیاست‌های به اصطلاح متفاوت اوباما با اسلاف خود اشاره کرد.

در بخش دیگری از این نامه خطاب به احمدی‌نژاد آمده است: دولت و شخص جنابعالی با در پیش گرفتن سیاست انقلابی استکبارستیزی در عرصه بین‌الملل، زمینه بسیار مناسبی برای رسوایی مستکبران و امیدواری مستضعفان فراهم آوردید. این سیاست‌ها سبب شد موج جدید حرکت‌های ضدامپریالیستی با چشم امید داشتن به ایران در جهان به راه افتد؛ از این رو هرگونه بی‌توجهی به عواقب و پیامدهای وخیم مذاکره و برقراری بی‌دلیل رابطه با شیطان بزرگ موجبات سرافکندگی، کور شدن چشم امید مستضعفان و تخریب وجهه انقلاب اسلامی را به همراه خواهد داشت. حال که ملت‌های مستضعف به نیمه راه پیروزی رسیده‌اند، کسی حق ندارد با در نظر نگرفتن این شرایط خودسرانه اقدام کند.

از سوی دیگر، امروز جریان نفاق جدید داخلی که سال‌ها است قبله آمال خود را کاخ سفید قرار داده و ماه‌ها است به حذف و تغییر شعار «مرگ بر آمریکا» مبادرت ورزیده و با فرصت‌طلبی و سوءاستفاده از شرایط به وجود آمده، علم استکبارستیزی را بلند کرده تا بتواند بار دیگر با قرآن به سر نیزه کردن به بازسازی و تطهیر چهره خود بپردازد، جنابعالی باید با تدبیر و هوشمندی در رفتار و اقداماتتان زمینه تطهیر چهره آنان را از میان بردارید؛ هر چند این جریان روبه‌صفت به زودی رسوا شده و موجبات انقراض آن فراهم می‌آید. در پایان توصیه می‌کنیم با دست برداشتن از اعتماد بی‌جا و‌بی حد و حصر نسبت به حلقه بعضی اطرافیان که به نظر می‌آید با افکار التقاطی در مقام تئوریسین دولت برای مذاکره با شیطان بزرگ نیز برآمده و هنوز خاطره تلخ سخنانشان مبنی بر «دوستی با ملت اسرائیل» از یاد ملت اسلام نرفته است، از فراهم آمدن موجبات واگرایی امت حزب‌الله از دولت دهم و شخص خودتان جلوگیری به عمل آورید.

دولت ‌‌برای ‌رابطه با آمریکا اشتیاق نشان ندهد

علی مطهری، عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس در نطق میان دستور دیروزخود گفت: آمریکایی‌ها مایلند پیوندی میان مساله انرژی هسته‌ای و رابطه با آمریکا برقرار کنند، دولت باید به هوش باشد که فریب آنها را نخورد و رهنمودهای صائب رهبری را فراروی خود قرار دهد و به بهانه‌های مختلف از خود اشتیاق نشان ندهد. به گزارش خبرگزاری خانه ملت، وی افزود: اصرار طرف غربی بر خارج شدن اورانیوم ۵/۳درصد غنی شده از ایران و مبادله آن با سوخت رآکتور اتمی در حالی که آنان طبق مقررات موظفند سوخت مورد نیاز ایران را تامین کنند، مشکوک به نظر می‌رسد و خوشبختانه دولت بعد از ساده‌انگاری اولیه مسیر خود را اصلاح کرد.

وی درباره عملکرد دولت عربستان سعودی در یمن، این عملکرد را در واقع ورود به جنگ با بخشی از مردم مسلمان این کشور دانست و گفت: رهبران عربستان سعودی که خود را خادم‌الحرمین می‌دانند، نباید عامل تفرقه، ظلم و تجاوز و کشتار میان مسلمین باشند. فجایعی که با حمایت آنها در عراق و افغانستان و پاکستان انجام می‌شود، کم بود که اکنون به کشتار مردم مسلمان یمن پرداخته‌اند؟ شما که عربیت و ناسیونالیسم عربی را بیشتر از اسلام قبول دارید، با چه منطقی دست به کشتار برادران عرب خود زده و همکار و همراه اسرائیل شده‌اید؟ این نماینده مجلس افزود: به سران سعودی که هنوز دیه شهدای مکه مکرمه را بدهکارند، هشدار می‌دهیم که اگر خشم مسلمانان جهان شعله‌ور شود، در این آتش خواهند سوخت.