دنیای اقتصاد- رییس کمیسیون ویژه مجلس با بیان اینکه اصل این دغدغه که «باید دست دولت باز باشد» مورد موافقت نمایندگان دولت و مجلس است، خبر از توافق جدیدی برای تحقق خواسته دولت داده است؛ به گفته غلامرضا مصباحی مقدم، در خصوص واریز عواید حذف یارانه‌ها به حسابی در خزانه بدون عبارت «در قالب بودجه سنواتی» که مورد انتقاد شدید دولت قرار گرفت، توافق به عمل آمده است. در عین حال، رییس کمیسیون ویژه مجلس دولت را به صبر و تحمل دعوت کرد تا از طریق یکی از سه‌راهکار پیشنهادی وی، این توافق اجرایی شود. به گفته وی، سه راهکار ممکن برای اصلاح ماده ۱۳ مصوب وجود دارد که گنجاندن مجدد لایحه در برنامه پنجم بر اساس توافق جدید یا عودت لایحه از سوی شورای نگهبان برای اصلاح این مورد از جمله این راهکارها است. وی راهکار سوم را دستور رهبر معظم انقلاب عنوان کرد و گفت‌ اگر رهبر معظم انقلاب صلاح بدانند، می‌توانند یادداشتی در این خصوص به مجلس ارائه کنند، زیرا نمایندگان تابع تکلیف هستند. نمایندگان امروز درباره جداسازی یارانه نقدی از قانون بودجه تصمیم می‌گیرند

چراغ سبز مجلس به درخواست دولت

دنیای اقتصاد- هرچند برخی نمایندگان شاخص مجلس نظیر غلامرضا مصباحی مقدم از چراغ سبز مجلس به خواسته احمدی‌نژاد خبر داده‌اند، اما شاید امروز هم تکلیف لایحه یارانه‌ها در مجلس معلوم نشود.

اگر تا هفته قبل، فقط قوای مجریه و مقننه بر سر هزینه‌کرد اعتبارات ناشی از آزادسازی قیمت‌ها اختلاف‌نظر داشتند، حالا و پس از موضع‌گیری سفت‌وسخت دفتر رییس‌جمهور و صدور اطلاعیه‌ای رسمی‌در خصوص ضرورت جداشدن لایحه یارانه‌ها از بودجه سنواتی، این اختلاف به داخل مجلس هم کشیده شده است.

از یک سو، محمدرضا باهنر، نایب‌رییس متنفذ مجلس بار دیگر تاکید کرده که «همه دریافت‌های دولت باید به خزانه وارد شود و همه هزینه‌ها نیز بر اساس قوانین بودجه سالانه صورت گیرد.» از سوی دیگر، غلامرضا مصباحی مقدم، رییس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس از «توافق برای حذف اتصال این لایحه به بودجه سنواتی» در گفت‌وگوهای نمایندگان دولت و حسن ابوترابی‌فرد (دیگر نایب‌رییس مجلس) خبر داده است.

در همین حال، محسن کوهکن، یکی از دو نماینده منتخب هیات رییسه مجلس برای رفع اختلاف میان دو قوه، به خبرگزاری فارس گفته است: «بعید است درخواست استرداد لایحه در نشست روز یکشنبه مجلس بررسی شود.»

اختلاف‌نظر مجلسی‌ها به همین‌جا نیز ختم نمی‌شود. در شرایطی که روز چهارشنبه گذشته باهنر از نمایندگان خواسته بود به درخواست استرداد لایحه یارانه‌ها رای مثبت بدهند، پایگاه خبری جهان‌نیوز، وابسته به علیرضا زاکانی از مخالفت ۹۰‌درصد اعضای فراکسیون اصولگرایان با استرداد این لایحه خبر داده است.

باهنر: رییس‌جمهور اصلا نباید سخنرانی می‌کرد

اولین واکنش به بیانیه جمعه‌شب دفتر رییس‌جمهور را محمدرضا باهنر در گفت‌وگو با پایگاه خبری «خانه ملت» نشان داد. در حالی که اطلاعیه دفتر احمدی‌نژاد گفته بود «رییس جمهور از ابتدای مطرح شدن لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها در صحن علنی مجلس، به هیات رییسه مجلس اطلاع داده بود که جهت دفاع از صندوق پیشنهادی دولت شخصا در مجلس حضور خواهد یافت»، باهنر تاکید کرد که «نمایندگان پارلمانی دولت صبح روز سه شنبه ۱۲آبان ماه به هیات رییسه اعلام کردند که رییس جمهور قصد دارد برای دفاع از ماده ۱۳ لایحه پیشنهادی دولت به مجلس بیاید.»

او اضافه کرد: «هیات رییسه مجلس به مدیرکل پارلمانی رییس جمهور اعلام کرد که در این بخش از مذاکرات، نماینده دولت بیشتر از ۵‌دقیقه نمی‌تواند صحبت کند، لذا به رییس جمهور توصیه شد به مجلس تشریف نیاورند، چون بر اساس آیین نامه داخلی مجلس امکان سخنرانی برای ایشان بیش از ۵دقیقه وجود نداشت، اما به‌رغم توصیه هیات رییسه، رییس جمهور در مجلس حاضر شدند و چون اصرار داشتند، وقتی در اختیار ایشان قرار داده شد که چندان وفق آیین‌نامه داخلی مجلس نبود.»

نایب‌رییس دوم مجلس همچنین بار دیگر تصریح کرد: «برداشت ما این است که همه دریافت‌های دولت باید به خزانه وارد شود و همه هزینه‌ها نیز بر اساس قوانین بودجه سالانه صورت گیرد.»

مصباحی‌مقدم: ابوترابی‌ با دولت به توافق رسید

اما ظاهرا این، نظر همه مجلسی‌ها نیست، به گونه‌ای که غلامرضا مصباحی مقدم از توافق محمدحسن ابوترابی‌فرد با نمایندگان دولت در خصوص حذف عبارت «در قالب بودجه سنواتی» از ماده ۱۳ لایحه یارانه‌ها خبر داد و تنها نگرانی خود را یافتن راهکاری قانونی برای اصلاح این ماده تصویب‌شده در صحن مجلس برشمرد.

مصباحی‌مقدم در این باره به خبرگزاری مهر گفت: «البته کمیسیون ویژه برای بررسی این پیشنهاد جلسه‌ای نداشته، اما به نظر بنده اگر این اصلاح صورت گیرد مغایرتی با قانون اساسی نخواهد داشت. در گفت‌وگوهایی که بین نمایندگان دولت و آقای ابوترابی‌فرد صورت گرفته بود نیز به این مساله اشاره شده و طبعا این نقطه‌ای مورد توافق طرفین خواهد بود.» رییس کمیسیون ویژه‌ طرح تحول اقتصادی مجلس، با تاکید بر اینکه حذف عبارت «در قالب بودجه سنواتی» باید در مجلس به رای گذاشته شود، گفت: «با حذف این عبارت در واقع نظر رییس جمهور تامین خواهد شد و مجلس به دولت این مجوز را می‌دهد که از این حساب برای پرداخت‌هایی که در مواد ۸، ۹ و ۱۰ تعیین شده، برداشت داشته باشد.» البته با توجه به اینکه ماده ۱۳ لایحه یارانه از تصویب نمایندگان مجلس گذشته، قانونا نمایندگان نمی‌توانند دوباره آن را بررسی کنند. به همین دلیل، مصباحی‌مقدم سه راهکار را توصیه می‌کند یا دولت فعلا از این موضوع بگذرد و در لایحه برنامه پنجم، موضوع را اصلاح کند یا شورای نگهبان به این ماده قانونی ایراد بگیرد تا مجلس بتواند آن را دوباره بررسی کند؛ یا اینکه مقام معظم رهبری در این زمینه یادداشتی به مجلس بدهند.

میرتاج‌الدینی: باید از شورای نگهبان بپرسیم

در همین حال، محمدرضا میرتاج‌الدینی، از اعضای هیات رییسه مجلس که برخی گزارش‌ها از انتصاب قریب‌الوقوع او به‌عنوان معاون پارلمانی رییس‌جمهور خبر می‌دهند، پیشنهاد کرده است که در مورد تفسیر مجلس از اصل ۵۳ قانون اساسی از شورای نگهبان استفسار شود.

میرتاج‌الدینی می‌گوید: موضوع اختلاف در این نکته است که بر مبنای اصل ۵۳، اعتبارات مصوب باید در چارچوب «قانون» باشد و در این اصل «قانون» به طور مطلق بیان شده و مثلا گفته نشده «قانون بودجه» وقتی کلمه «قانون» بدون ذکر «قانون بودجه» بیان شده باشد، دو مجموعه را شامل می‌شود، یعنی هم قانون بودجه و هم غیر آن.او می‌افزاید: اگر نظر شورای نگهبان در این باب مشخص شود، آنگاه ما باید در پی راهکارهای آیین‌نامه‌ای داخل مجلس پیش رویم تا نسبت به اصلاح ماده‌ ۱۳ تصویب شده، عمل کنیم.

میرتاج‌الدینی همچنین در واکنش به واکنش باهنر به اطلاعیه دفتر رییس‌جمهور و غیرقانونی خواندن سخنرانی احمدی‌نژاد در صحن مجلس به ایرنا گفت: «برداشت برخی افراد، اجتهاد درمقابل نص است؛ زیرا نص قانون اساسی این اختیار را به رییس جمهور داده است.» او اضافه کرد: «طبق اصل ۷۰ قانون اساسی رییس‌جمهور و وزرا هر زمان که خواستند می‌توانند به مجلس بیایند؛ در ذیل این اصل هم آمده هرگاه تقاضای این امر را داشته باشند، باید مطالبشان استماع شود. تنها رییس جمهور باید از قبل برای حضوراطلاع دهد که اطلاع هم دادند.»

امروز؛ نشست مشترک مجلس و دولت

یک نماینده‌ مجلس از برگزاری نشست مشترک کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس و نمایندگان دولت برای یافتن راه‌حلی برای مشکل ایجاد شده در لایحه هدفمندکردن یارانه‌ها خبر داد. حسین سبحانی‌نیا نماینده‌ مردم نیشابور در مجلس، در گفتگو با ایسنا با تاکید بر این‌که قرار است امروز نمایندگان مجلس و دولت به راه‌حل مشترکی برای حل موضوع ایجاد شده در لایحه‌ هدفمند کردن یارانه‌ها دست یابند، خاطرنشان کرد: این امکان که بتوان لایحه را بازپس گرفت، وجود ندارد و فضای عمومی مجلس نیز بر این مساله تاکید دارد که باید راه‌حل مشترکی برای حل مساله پیدا شود.

فیروزآبادی: مجلس دولت را یاری کند

در همین حال سرلشگر فیروزآبادی نیز در گفت‌وگو با ایسنا گفت: شکرانه شجاعت و فداکاری آقای احمدی‌نژاد و دولت محترم آن است که مجلس با نگاه کمک به دولت، تسهیلات بیشتری برای اجرای طرح هدفمندکردن یارانه‌ها برای دولت در نظر بگیرد. رییس ستاد کل نیروهای مسلح افزود: دولت نهم با شجاعت و ایمان ویژه‌ای که در شخص رییس‌جمهور وجود دارد، لایحه هدفمندکردن یارانه‌ها را تنظیم و در سیر مراحل تصویب قرار داد و فداکارانه آماده شد تا با این خدمت بزرگ به اقتصاد کشور عواقب آن را نیز بر عهده گیرد و اکنون استدعای ما به عنوان یک برداشت عمومی از منافع این لایحه آن است که مجلس تا آنجا که می‌تواند دولت را یاری کند.