از مجسمه مشکاتیان تا آواز شجریان

نگاه سوم- ماکت مجسمه پرویز مشکاتیان بر سر مزار این هنرمند پرده‌برداری شد. علیرضا قدمیاری، مجسمه‌ساز گفت: از آنجایی که ساخت این مجسمه به من واگذار شده بود و باید برای چهلمین روز درگذشت استاد سنتور ایران کار را به اتمام می‌رساندم،... در حدود ۲۰ روز توانستم ساخت این ماکت را که ترکیبی از بال سیمرغ و پرتره استاد (نماد عرفان) است با ارتفاع ۱۷۰ سانتی‌متر و طول و عرض ۸۰، ۷۰ سانتی‌متر به اتمام برسانم. البته کار برای مجسمه با تغییراتی همراه خواهد بود چرا که قرار است پایه‌ای با نمادهای موسیقی زیر آن قرار بگیرد. وی ادامه داد: هم‌زمان با چهلمین روز درگذشت مشکاتیان این ماکت سر مزار آن مرحوم توسط خانواده استاد مشکاتیان و شجریان پرده‌برداری شد. قدمیاری در خاتمه خاطرنشان کرد: من از هم اکنون ساخت مجسمه اصلی را با یافتن مرغوب‌ترین سنگ آغاز و تا اسفندماه آن را تمام خواهم کرد.

همچنین محمدرضا درویشی در مراسم بزرگداشت پرویز مشکاتیان با تاکید بر اینکه مشکاتیان به علت سبک شخصی و درک عمیق سنت، تکرار شدنی نیست، از مسوولان خواست به فرهنگ، موسیقی و اهالی آن توجه بیشتری داشته باشند.

این آهنگساز و پژوهشگر موسیقی ایرانی در مراسم یادمان پرویز مشکاتیان که در تالار فردوسی مجتمع دکتر علی شریعتی جهاد دانشگاهی مشهد برگزار شد، با اشاره به سخن زنده‌یاد مشکاتیان در مراسم تجلیلش در سال ۸۵، اظهار داشت: پرویز مشکاتیان در آن مراسم گفت: «قدر هنرمند را تا زنده است بدانید» بنابراین اگر تجلیلی که در این ۴۰ روز از او انجام شد، در زمان حیاتش صورت می‌گرفت، شاید به این زودی از میان ما نمی‌رفت. او با بیان اینکه مشکاتیان سال‌ها خانه‌نشین بود، ادامه داد: در این مدت کمتر کسی اندیشید که او پهلوان موسیقی ایران است. اما این موضوع پس از مرگش مشخص شد و بسیاری از بی‌مهری‌ها و کم‌توجهی‌ها با درگذشت او جبران گشت. درویشی ابراز داشت: ما پهلوان‌های موسیقی دیگری هم در ایران از جمله در خراسان داشته و داریم و بسیاری در شرایطی که جامعه دچار بی‌هویتی فرهنگی شد، در غربت از میان ما رفتند و کسی متوجه نشد، چون اساسا کسی متوجه حضورشان نبود. این هنرمند با بیان اینکه چنین افرادی، حلقه‌های آخر یک زنجیر هستند، افزود: آیا کسی متوجه است که با رفتن افرادی چون نورمحمد درپور یا عثمان محمدپرست، آخرین زنجیره یک تاریخ فرهنگی تباه می‌شود؟ این تنها یک ضایعه نیست، چون قابل جبران نیست. در چند سال اخیر خراسان هر ماه یک گوهر از دست داده است و ما در غفلت، مشغول روزمرگی خودمان هستیم و دچار یک بی‌هویتی ناب فرهنگی شده‌ایم که نه محصول امروز، بلکه محصول نسل‌های قبل از ما حداقل از ابتدای قرن بیستم است که امروز نمودش را نشان می‌دهد.

همچنین خبر می‌رسد که محمدرضا شجریان، بزرگ استاد آواز ایران قرار است به زودی در نیشابور برای استاد مشکاتیان آواز بخواندمحمدرضا شجریان که پنج‌شنبه شب از سفر ناتمام خود از فرانسه برای مراسم چهلم استاد پرویز مشکاتیان به این شهرسفر کرده بود، گفت: آوازی در رثای استاد مشکاتیان را در حال آماده‌سازی دارم تا آن را در نیشابور برای مردم فرهیخته آن اجرا کنم. وی اضافه کرد: من و پرویز رابطه دوستانه نزدیکی با هم داشتیم تا جایی که همدیگر را به اسم کوچک صدا می‌زدیم. شجریان با بیان اینکه پرویز زود از میان ما رفت، درباره او خاطرنشان کرد: بین ما و او احساسی چون پدر و پسر حاکم بود. وی تصریح کرد: از پرویز دو دسته گل به یادگار مانده است که وظیفه ما را بسیار سنگین‌تر کرده است.