سینمای ایران از دور خارج می‌شد، اگر نمی‌رفتیم

عکس: آکو سالمی

عضو هیات‌مدیره خانه سینما نتایج سفر سینماگران به آمریکا را برای بخش‌های مختلف سینمای ایران سودمند دانست و از برنامه‌ریزی برای برگزاری برنامه‌های مشترک با حضور هنرمندان ایرانی و آمریکایی خبر داد.

فرهاد توحیدی درباره سفر اخیر سینماگران ایرانی به آمریکا به دعوت آکادمی اسکار گفت: مهمترین دستاورد سفر امضای تفاهم‌نامه در شش بند بین دو کشور است. امیدوارم این تفاهم‌نامه در ماه‌های آینده پیگیری شود و همه بندها به ویژه برگزاری کارگاه‌ها، اقدام برای بازسازی فیلم‌های قدیمی ایرانی و امکان تولیدات مشترک در دستور کار قرار گیرد.

وی افزود: بازدید از استودیوهای وارنر و سونی پیکچرز، پاناویژن، شرکت دالبی، آرشیو و موزه آکادمی اسکار، دانشگاه یو اس سی، شرکت سازنده تجهیزات نور و... از برنامه‌هایی بود که در این سفر دنبال کردیم که به عقیده من به لحاظ فنی کمک‌های زیادی به ما کرد و ما با آخرین پیشرفت‌های فناوری در سینما و رسانه‌های دیجیتال آشنا شدیم.

این فیلمنامه‌نویس ادامه داد: گفت‌وگو برای تبادل اطلاعات در بخش فنی، امکان سفر برای ادامه فعالیت‌ها، امکان برپایی دوره‌های آموزشی در ایران و... از دستاوردهای دیگر این سفر به شمار می‌رود. در دانشگاه یو اس سی با دانشجویان و مدیر آموزش دانشگاه بحث و تبادل نظر مفیدی صورت گرفت و امیدوارم بحث تبادل استاد بین دانشگاه‌های دو کشور پیگیری شود.

وی با اشاره به نمایش «پرونده هاوانا» و «هفت و پنج دقیقه» به نویسندگی او گفت: یکی از برنامه‌های موفق این سفر برنامه نمایش فیلم‌ها بود. «پرونده هاوانا» از این نظر که بحث مافیای دارو، مقابله با افراد فاسد نفوذ کرده در دستگاه دولتی و کسانی را که نیت خدمت دارند، به تصویر می‌کشد مورد توجه قرار گرفت. آنها با دیدن فیلم با جنبه‌ای دیگر از سینمای ایران آشنا شدند.

توحیدی درباره دیدار با مدیران اجرایی اتحادیه کارگردان و نویسندگان سینمای آمریکا افزود: این جلسه یکی از ملاقات‌های مفید بود و با نحوه عضوگیری، نحوه پرداخت ماهانه حق عضویت، حمایت صنف از اعضا و مناسبات حقوقی بین کارگردانان و فیلمنامه‌نویسان با استودیوها و کارفرمایان آشنا شدیم.

رییس انجمن فیلمنامه‌نویسان خانه سینما افزود: از دیگر دستاوردهای این دیدار می‌توان به آشنایی با نحوه حمایت از حقوق مولف یا مصنف، شکل اجرایی قانونی کپی رایت و... اشاره کرد. ما با این دو اتحادیه قرارداد مبادله تجربه و اطلاعات گذاشتیم و قرار است دوستانی از اتحادیه کارگردانان و فیلمنامه‌نویسان آمریکا برای برگزاری دوره‌های مختلف به ایران بیایند.

این فیلمنامه‌نویس تاکید کرد: یکی از مشخصه‌های مهم این دو اتحادیه این موضوع است که تمایزی بین کسانی که در تلویزیون و سینما کار می‌کنند، وجود ندارد؛ به این دلیل کارفرمایان یکی هستند. همان شرکت‌ها که در تلویزیون کار می‌کنند دست به تولید فیلم سینمایی می‌زنند؛ در واقع کسانی که نقش عوامل اجرایی را بازی می‌کنند، از جنبه اشتراک منافع زیر یک چتر واحد جمع شده‌اند.

توحیدی ادامه داد: به همین دلیل بود که اعتصاب فیلمنامه‌نویسان در آمریکا بزرگترین ضربه را به تلویزیون‌های این کشور وارد کرد. برای عضویت در این دو اتحادیه صلاحیت حرفه‌ای باید مورد تایید قرار بگیرد. هیاتی وجود دارد که عضوگیری را تایید می‌کند. آنها ماهانه حق عضویت خود را پرداخت می‌کنند و اگر این اتفاق به تاخیر بیفتد خیلی زود بیمه آنها قطع می‌شود.

وی افزود: همه اعضای اتحادیه‌های کارگردانان و فیلمنامه‌نویسان بخشی از حقوق فیلم تولید شده را به صنف پرداخت می‌کنند که البته این به پروژه بستگی دارد. این انضباط در پرداخت حق عضویت باعث می‌شود اگر یکی از اعضا بیکار شد، او را به یک پروژه معرفی می‌کنند یا به او بیمه بیکاری می‌دهند. هنرمندان این دو اتحادیه بهترین نوع بیمه و بازنشستگی را دارند.

وی درباره سفر اخیر سینماگران به پاریس گفت: این همکاران شب گذشته برگشتند. آنها از مراکز تولیدی، آموزشی، کمپانی‌های مختلف و... دیدن کردند و قطعا از تجربیات این سفر خواهند گفت. این سفرها برنامه‌هایی بلندمدت است که خانه سینما دنبال می‌کند و امیدوارم برنامه بعدی سفر و آشنایی با سینمای بالیوود باشد.

این سینماگر درباره ممنوع‌الخروج شدن معتمدآریا و مجتبی میرتهماسب قبل از سفر به آمریکا عنوان کرد: ما همان ابتدا از این موضوع بسیار متاثر شدیم؛ البته تاسف ما زمانی بیشتر شد که محمدمهدی عسگرپور مدیرعامل خانه سینما به چند نفر زنگ زدند و برای حل مساله اقدام کردند و به ما اعلام شد گذرنامه این دوستان با حکم قضایی توقیف شده است.

توحیدی ادامه داد: اما اگر به حکم قضایی بود آنها می‌توانستند قبل از سفر به ما اطلاع بدهند. ما حدود ۲۰ دقیقه فرصت داشتیم تا تصمیم بگیریم. برای این سفر دو سال زحمت کشیده بودیم و چون پارسال هیات آکادمی اسکار به ایران آمد، ما باید این سفر را می‌رفتیم تا تفاهم‌نامه بین دو کشور به امضا برسد و این تفاهم‌نامه منافعی داشت که به کل سینمای ایران برمی‌گردد.

وی خاطرنشان کرد: ما با این گزینه روبه‌رو بودیم که اگر نرویم چه می‌شود. این یک بمب خبری بود که در ایران و آمریکا منفجر و تبعات آن دامنگیر خانه سینما می‌شد. اگر این سفر انجام نمی‌شد از ماه آینده اعضای اسکار درگیر مراسم سالانه می‌شدند و طبق برنامه سال ۲۰۱۰ توجه اسکار به سینمای چین است و سینمای ایران از دور خارج می‌شد و بحث موافقت‌نامه منتفی بود.

توحیدی افزود: ما ۲۰ دقیقه بسیار ملتهب را گذراندیم. با بررسی‌هایی هم که عسگرپور توسط تماس‌های تلفنی انجام داد ما متوجه شدیم ماندن ما گرهی از این مشکل باز نمی‌کند و لغو حکم قضایی از اختیار خانه سینما خارج بود. برای جلوگیری از بروز تبعات منفی آن با نهایت تاسف تصمیم گرفتیم این سفر را بدون همراهی دوستان برویم.وی درباره معرفی «درباه الی» به اسکار و رایزنی‌هایی که در این سفر انجام شد، گفت: در جلسه خوشامدگویی هیات رییسه اسکار و دو نشست دیگر درباره این فیلم صحبت شد. دوستان به صورت انفرادی و جمعی با افراد صاحب نفوذ در آکادمی گفت‌وگو کردند؛ البته بخشی از هیات رییسه آکادمی سال گذشته در ایران فیلم را دیده بودند و آنها خودشان تبلیغ‌کننده اصلی هستند.