پیشنویس «توافق اتمی» آماده شد
علی اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس در حال تشریح جزئیات پیشنویس توافق اتمی در وین- عکس: AFP. مذاکرات وین به ثمر نشست
تصویب پیشنویس قرارداد تامین سوخت هستهای
روسیه مسوول اجرای قرارداد تامین سوخت رآکتور تهران شد.
دنیایاقتصاد- مذاکرات هستهای میان ایران، آمریکا، روسیه و فرانسه در وین، پس از سه روز با تصویب یک پیشنویس قرارداد برای تامین سوخت هستهای رآکتور تحقیقاتی تهران ظهر چهارشنبه پایان یافت. به موجب این پیشنویس ۷۵درصد از اورانیوم غنی شده ایران به منظور غنیسازی بیشتر تا ۲۰درصد به روسیه انتقال خواهد یافت. روسیه مسوول اجرای این (پیشنویس) قرارداد است؛ اما در عین حال با انعقاد قراردادی جداگانه در این زمینه، با فرانسه همکاری خواهد کرد.
به گزارش ایرنا، پیشنویس توافقنامه تامین سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران در مذاکرات وین تصویب و بین نمایندگان ایران و سه کشور حاضر در این مذاکرات روسیه، فرانسه و آمریکا توزیع شد. فرانسه نیز اطمینانهای جدیدی درباره همکاری خود در این طرح داد و خواستار شد که به عنوان همکار برای طرف روسی تلقی شود و چگونگی مشارکت آنها در این زمینه موضوعی بین مسکو و پاریس تلقی شده است. بر اساس این گزارش، محمد البرادعی مدیرکل این آژانس با اعلام موافقت با این پیشنویس در جمع خبرنگاران افزود: این توافقنامه برای نهایی شدن باید به تصویب و تایید پایتختهای کشورهای مذاکرهکننده برسد.
وی نشست وین را مذاکراتی برای دستیابی به مدالیته تامین سوخت مورد نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران خواند و یادآور شد این رآکتور در زمینه های انساندوستانه و تولید ایزوتوپهای مورد استفاده در پزشکی فعالیت میکند.
البرادعی با اشاره به ضرورت برگزاری این نشست به عنوان «یک اقدام اعتمادساز» و «باز شدن راهی برای مذاکره» افزود: همه طرفها در این مذاکرات کمک کردند.
روسیه؛ مسوول اجرای قرارداد
این گزارش همچنین حاکی است که علیاصغر سلطانیه، سفیر ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گفتوگو با خبرنگاران در وین، روسیه را «مسوول اجرای تمامی قرارداد» (پبشنویس ارائه شده) تامین سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران معرفی کرد.
وی که پس از خاتمه مذاکرات وین، در مقر آژانس بینالمللی انرژی اتمی سخن میگفت، افزود: این مذاکرات موثر وسازنده بود و کارشناسان بحثهای فنی موثری درباره آن داشتند. وی با اشاره به فعالیتهای تحقیقاتی و صلحآمیز رآکتور تحقیقاتی تهران از این که «بالاخره آژانس در مسیر درست خود قرار گرفته است»، ابراز خرسندی کرد.
وی گفت: آژانس بعد از مدتها فاصله گرفتن از وظایف اصلی خود که حمایت و فراهم کردن همکاریهای فنی است، با برگزاری این نشست در مسیر درست قرار گرفت که ما از آن استقبال میکنیم. وی تاکید کرد: این روند را مثبت میبینیم.
جمعه؛ پایان فرصت بررسی پیشنویس
به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، البرادعی که چند دقیقه پس از آغاز دور سوم مذاکرات هستهای ایران در روز چهار شنبه سخن میگفت، افزود: بعد از گفتوگو بین ایران، روسیه و آمریکا، پیشنویس قراردادی برای تصویب تا روز جمعه به پایتخت این سه کشور ارسال خواهد شد. تهران تا روز جمعه فرصت دارد نظر خود را درباره این پیشنویس ارائه کند.
این سخنان البرادعی در حالی مطرح شد که مذاکرات هستهای بین ایران، آمریکا، روسیه و کارشناسان آژانس انرژی اتمیکه از ۱۹ اکتبر (دوشنبه ۲۷ مهر) در مقر آژانس در وین آغاز شد، صبح چهارشنبه بهرغم وقفه در روز سه شنبه از سر گرفته شد. ایران در آستانه مذاکرات وین در اعتراض به کوتاهی فرانسه در عمل به تعهدات سابق هستهای خود در برابر تهران، پاریس را از قرارداد پیشنهادی تامین سوخت رآکتور تهران حذف کرد؛ به همین دلیل در دومین روز، مذاکرات وین با وقفهای چند ساعته مواجه شد؛ اما پس از مذاکره دوجانبه نمایندگان ایران و آمریکا در دفتر البرادعی، بار دیگر مذاکرات از سر گرفته شد و در صبح چهارشنبه نیز ادامه یافت؛ این در حالی است که خبرگزاری فرانسه علت تاخیر نشست را اظهارات منوچهر متکی، وزیر خارجه، در بی نیازی تهران از مذاکره با فرانسه برای تامین سوخت رآکتور تهران عنوان کرده بود؛ اما منابع مطلع نزدیک به مذاکرات تاکید کردند که علت وقفه مذاکرات در روز سهشنبه تغییر در متن پیشنویس قرارداد و حذف فرانسه از آن بوده است. آخرین خبرهای دریافتی از منابع مطلع نزدیک به مذاکرات در وین نیز در روز سهشنبه حاکی از این بود که نماینده فرانسه تلاش بسیار فشرده و سنگینی را با هدف فشار بر مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمیآغاز کرده تا مانع هر گونه توافقی در مذاکرات تامین سوخت رآکتور تهران شود؛ اما این منابع دیروز اعلام کردند که فرانسه با دوری جستن از رفتار گذشته و کوتاهی در عمل به تعهدات هستهای سابق خود در قبال جمهوری اسلامیایران، متعهد شد تا رفتار گذشته خود را تصحیح و به تعهدات جدید پایبند باشد.
به گفته این منابع، نماینده فرانسه در مذاکرات وین روز چهارشنبه همچنین خواستار وساطت مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نزد تهران شد تا پاریس بتواند در قرارداد تامین سوخت رآکتور تهران حضور داشته باشد.
یک منبع آگاه دیگر نیز تاکید کرد: فرانسه با این اقدام در پی تصحیح رفتار گذشته و اصلاح کارنامه خود در تعامل هستهای با ایران است تا در نتیجه تهران بپذیرد، پاریس یکی از طرفهای قرارداد با ایران برای تامین سوخت هستهای رآکتور تحقیقاتی تهران باشد.
تهران هنوز واکنشی به این درخواست فرانسه نشان نداده است. منابع نزدیک به هیات ایرانی در مذاکرات وین کنار گذاشتن فرانسه از مذاکرات را در راستای اعتراض جمهوری اسلامی ایران به پایبند نبودن فرانسه به تعهدات پیشین خود در قبال ایران اعلام کردهاند.
این منابع با انتقاد از کوتاهی فرانسه در عمل به وظایف و تعهدات قانونی خود از جمله تحویل ۵۰ تن گاز UF۶ گفتهاند: گفتوگو با این کشور به عنوان پیشنهاددهنده تامین سوخت رآکتور تهران فاقد تضمین لازم است؛ از این رو در مذاکرات روز سهشنبه در وین فرانسه حضور ندارد.
ایران بیش از ۳۰ سال است که سهام شرکت فرانسوی اورودیف را در اختیار دارد؛ اما یک شریک غیرفعال اورودیف محسوب میشود و هیچ گونه نقلوانتقال فنآوری و سوخت به جمهوری اسلامی وجود نداشته است.
البرادعی که در پایان نخستین روز مذاکرات وین،این مذاکرات را «سازنده» خوانده بود، در پایان مذاکرات روز سهشنبه گفت که هر چند این گفتوگوها پیشرفتی کمتر از حد انتظار داشته است؛ اما همچنان دنبال میشود. وی همچنین گفت: تمام روز را به مذاکرات دوجانبه و سهجانبه گذراندیم و هرچند موضوع پیچیدهای است؛ اما مذاکرات در حال پیشرفت است.
یکی از مسوولان آمریکایی نیز بعد از برگزاری گفتوگوهای دو جانبه ایران- آمریکا، این مذاکرات را تایید کرد و گفت که در این دیدار درباره پیشنهاد ارسال اورانیوم غنیشده به خارج از ایران برای تبدیل به سوخت مورد نیاز تهران مذاکره کردیم.
عکس: AFP/ علی اصغر سلطانیه سفیر ایران در آژانس اتمی پس از مذاکرات وین به سوالات خبرنگاران پاسخ میگوید
ارسال نظر