رییس اتاق بازرگانی اعلام کرد
نگرانی «خصوصی»ها از یک اشتباه بزرگ
دخالت کند.
دنیای اقتصاد - محمد نهاوندیان دیروز در صریحترین موضعگیری خود به عنوان رییس پارلمان بخش خصوصی هشدار داد که با صرف واگذاری یک سازمان که شاکله دولت سالار دارد، نمیتوان اقتصاد را خصوصی کرد و این اشتباه بزرگی است که مرتکب شدهایم. وی در بخش دیگری از اظهارات خود با بیان اینکه برخی حرفها را باید با شاهنامه و سعدی گفت، اظهار داشت: در شاهنامه فردوسی وقتی فریدون جلوس میکند، میگوید سپاهی نباید در کار پیشهور
دخالت کند. دنیای اقتصاد- محمد نهاوندیان ، رییس اتاق بازرگانی ایران در بیست و هشتمین نشست هیات نمایندگان اتاق تهران گفت: این که دراین دو قرن گذشته بر ما چه گذشت و چرا ما دچار انحطاط اقتصادی شدیم، قابل مطالعه است و من همیشه فکر میکردم که این انحطاط با حمله محمود افغان شروع شد؛ زیرا با محاصره، گرسنگی و شیوع مرگ، سرمایه تکنولوژیک کشور به نسلهای بعد منتقل نشد.
رییس اتاقایران ادامه داد: ولی طی دیداری که هفته پیش با دکتر پرویز رجبی مورخ داشتم، وی به من یادآور شد که ریشه این انحطاط از زمان شاه عباس شروع شد؛ زیرا این پادشاه در تجارت ابریشم دخالت کرد و مجموع توانمندیهای تولید و تجارت آن را به هم ریخت. شاه عباس نظام خودجوش و خوداتکای بازار را به هم ریخت واین به هم پاشیدگی در بازار اصفهان مقدمه انحطاط شد و حتی این مساله در مشکلات سیاسی و نظامی نیز ریشه دواند که این تجربیات گذشته در اقتصاد امروز ما قابل تامل است.
سپاهی نباید که با پیشه ور...
وی با بیان اینکه باید برخی حرفها را با شاهنامه و سعدی گفت، اظهار داشت: در شاهنامه فردوسی وقتی فریدون جلوس میکند، دومین فرمانشاین است که سپاهی نباید در کار پیشهور دخالت کند (سپاهی نباید که با پیشه ور/ به یک روی جویند هر دو هنر/ یکی کارورز و یکی گرزدار/ سزاوار هر کس پدیدست کار/ چواین کار آن جوید آن کار این/ سراسر پرآشوب گردد زمین)
اگر در اقتصادی، تخصصها مبنای تقسیم کار نشد و اگر به هر صنفی اجازه داده نشود که خود سامان درونیاش را ایجاد کند، این ریشه اصلی انحطاط اقتصادی و به دنبال آن سیاسی و اجتماعی خواهد بود.نهاوندیان به نقل از رجبی ادامه داد: بعد از این که ساختمان بومی صنعت ابریشم در ایران به هم خورد و تجارت ایران مورد هجمه دولت قرار گرفت، پای خارجیها هم باز شد.
رییس اتاقایران در ادامه به نامهای از مدرس به احمد شاه اشاره کرد که در آن آمده است: صادرات ما افت کرده و واردات خارجی افزایش یافته (به دلیلاین که کارگران ایرانی که به خارج میروند به مزدوری و پول بیشتری میگیرند) به سبب دخالتهای دولت در اقتصاد.
نهاوندیان ادامه داد: در این ۸۰سال دولت به سبب نفت پولدار شد و شروع کرد به سازمان دولتی اقتصادی ایجاد کردن و شاکله اقتصاد ما پر شد از مجموعههای مدیریت دولت که در راسش دولت است. اگر ما گمان کنیم با صرف واگذاری سازمانی که با شاکله و جهتگیری اقتصاد دولتسالار شکل گرفته به بخش خصوصی، خصوصیسازی اتفاق افتاده، سخت در اشتباهیم واین اشتباه بزرگ را مرتکب شده ایم.
وی ضمن یادآوری این که اقتصاد خصوصی ساختار و ارتباطات عمودی و افقی دیگری میطلبد و نقش اتاق اینجا است، افزود: این شاکله اقتصاد جدید ایران را باید کارشناسان بخش خصوصی مهندسی کنند و دل نباید خوش کرد بهاین واگذاریها.
رییس پارلمان بخش خصوصی ضمن اشاره بهاین که در اقتصاد دولتی، پررنگی و کمرنگی بخشهای مختلف براساس میزان دسترسی شان به پول نفت شکل گرفته، افزود: اگراقتصاد ما بدون آن رشد کرده بود، خود را در عینیت نشان میداد نه این که با پول نفت چیزهایی درست بکنند که الان برای سرپا نگهداشتنشان باز باید از آنها حمایت کرد. حال آن که حمایت میباید هدفمند و زماندار باشد. لازمه چنین سامانهای، این است که خود بخش خصوصی با نگاه خصوصی محور آن را طراحی کند؛ یعنی مجموع اتاقهای سراسر کشور است و این کار یکی دو جلسه نیست.وی با اشاره به صحبتهای وزیر بازرگانی در نشست گذشته هیات نمایندگان اتاق ایران اظهار داشت: آیا اصولا اینکه دولت بیاید تشکل ایجاد کند، درست است؟ آیا ما تشکلهای دولت فرموده میخواهیم یا اینکه باید اتاق را تقویت کنیم؟ دولت نباید این نهاد را تهدید کند و فایدهای ندارد تشکلسازی از سوی دولت و دستگاهی را که کار دیگری دارد، نباید وارد رقابت بکنیم.
رییس اتاق ایران افزود: لازمه توانمندسازی و تقویت بخش خصوصی آن است که فضای اقتصادی شفاف شود، چرا که در فضای غیر شفاف زمینه برای شایعه فراهم میشود. وی افزود: با شفافیت اقتصاد هیچ شرکت و بنگاهی نمیتواند از رانتهای اطلاعاتی و حمایتی و عدم رقابت کافی و سالم بهره ببرد، چرا که شاگرد اول شدن در مسابقهای تکنفره افتخاری ندارد.
نهاوندیان افزود: یکی از اهداف ما در اتاق این بود که سهم بخش خصوصی از اقتصاد کشور در این ۴ساله دو برابر شود، اما آیا چنین اتفاقی افتاده است؟ ما در این مدت شاهد سرمایهگذاریهای دولتی و بزرگ شدن سهم بخش دولت و نهادهای شبهدولتی در اقتصاد بودهایم که این روال نگرانیهای ما را بیشتر میکند.
نهاوندیان گفت: بزرگترین وظیفه ما در این برهه از تاریخ ساماندهی بخش خصوصی است و هر کسی هر مسوولیتی که دارد، باید به آن عمل کند و پس از مدتی وظایف خود را بررسی کند که آیا توانسته موفق باشد یا خیر؟
رییس اتاق ایران با اشاره به انتشار اخباری در خصوص استعفای وی در رسانهها گفت: من حقیقتا در مجموعه اتاق و بخش خصوصی افراد فراوانی را میشناسم که توانایی بیشتری از من دارند.
وی با بیان اینکه تا زمانی که بتوانم انجام وظیفه کنم در اتاق میمانم، اظهار داشت: اتاق مهمتر از مسوول اتاق است و واقعا دراین میان اشخاص مهم نیستند، بلکه آنچه میماند میزان نهادسازی و خدمتی است که در تاریخ ثبت میشود.
وی افزود: امیرکبیر رفت، اما نهادسازی و خدمات او برای تاریخ ماند و باید توجه داشته باشیم که به کارنامه هر کسی به خاطر روزمرگیهایش نمره نمیدهند، بلکه به خاطر خدمات و نهادسازیهایش نمره میدهند.
رییس اتاق ایران گفت: در این میانه اگر مصالح اتاق را در نظر نگیریم، به جای آفرین نفرین نصیب ما میشود.
ارسال نظر