یک فوریت برداشت از حساب ذخیره برای توسعه مترو تصویب شد
پایان اختلاف دولت و شهرداری؟
دنیای اقتصاد- مرجان توحیدی: مجلس روز گذشته واسطه شد تا اختلاف دولت و شهرداری تهران بر سر مترو بالاخره پایان بگیرد. نمایندگان دیروز به یک فوریت طرحی رای دادند که در صورت تصویب نهایی، دولت مکلف میشود یک میلیارد دلار برای تامین تجهیزات خطوط متروی تهران و نیز مبلغ یک میلیارد دلار جهت تامین تجهیزات مورد نیاز سایر قطارهای شهری از محل حساب ذخیره ارزی به شهرداریهای شهرهای بالای۵۰۰هزار نفر جمعیت اختصاص دهد.
دولت و شهرداری مدتها است که بر سر تامین اعتبار لازم جهت توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی اختلاف دارند و این اختلافات در موضوع متروی تهران و برداشت از حساب ذخیرهارزی برای توسعه خطوط و واگنهای مترو به نوعی به بن بست رسیده بود؛ به طوری که دست کم نمایندگان تهران بارها برای این موضوع تشکیل جلسه دادند که این جلسات به نتیجه خاصی منجر نشد. استمداد شهرداری تهران از پارلمان نشینان تا جایی پیش رفت که قالیباف را هم سال گذشته به بهارستان کشید. شهردار تهران در آن دیدار مشکلات شهرداری از جمله ترافیک و حمل و نقل عمومی را با نمایندگان در میان گذاشته بود و در اظهاراتی که به نقل از وی از سوی نمایندگان مطرح شد، گفته بود که دیگر کارد به استخوانش رسیده است. علاوه بر این، کمیسیون عمران هم به دفعات با مسوولان مترو جلساتی را برای حل این معضل تشکیل داده بود؛ اما ظاهرا دولت و رییس ستاد تبصره ۱۳ یک پای گره کور متروی تهران و ناوگان حمل و نقل عمومی بودند. این گلایهها مبنی بر عدم تخصیص بودجه برای بخش حمل و نقل عمومی از سوی دولت به شهرداری بارها در اظهارات قالیباف نمایان شد و حتی در هنگام قرائت گزارش تفریغ بودجه سال ۸۵ و در بخش مربوط به عملکرد دولت به تبصره ۱۳ این بودجه ( استفاده از عواید صرفه جویی در مصرف سوخت جهت توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی) نیز معلوم شد که دولت در بسیاری از بندهای این تبصره از قانون تخلف کرده یا اصلا به اجرای قانون توجهی نکرده است.
شهردار تهران حتی خدمات شهرداری تهران را دست کم در حوزه حمل و نقل و توسعه ناوگان اتوبوسرانی و خرید دستگاههای
بی آر تی، محصول عوارض شهروندان و نه کمکهای موظف دولت عنوان کرده بود. این گلایهها و جلسات مجلس برای رفع این معضلات حتی در مجلس هفتم هم در دست پیگیری نمایندگان قرار داشت که هیچ کدام از این جلسات نتوانسته بود به اختلاف بین دولت و شهرداری کمک کند. بر این اساس هم از مدتها قبل زمزمه ملزم کردن دولت برای کمک به شهرداری از سوی مجلس و در قالب یک طرح شنیده شد و در نهایت هم نمایندگان تصمیم گرفتند تا با ارائه طرحی یک فوریتی برای حل مشکل ترافیک تهران دولت را ملزم کنند.
بر همین اساس هم نمایندگان در جلسه علنی دیروز یک فوریت طرح استفاده از تسهیلات حساب ذخیره ارزی را بررسی و آن را با ۱۴۵رای موافق،۶۶ رای مخالف، ۷ رای ممتنع از مجموع ۲۲۲ نماینده حاضر به تصویب رساندند. در صورت تصویب نهایی این طرح دولت مکلف میشود، یک میلیارد دلار برای تامین تجهیزات مورد نیاز خطوط متروی تهران و مبلغ یک میلیارد دلار جهت تامین تجهیزات مورد نیاز سایر قطارهای شهری از محل حساب ذخیرهارزی به صورت تسهیلات تا پایان سال ۱۳۸۸ اختصاص و در اختیار شهرداریهای شهرهای بالای ۵۰۰هزار نفر جمعیت قرار دهد. یک فوریت طرح مذکور به امضای ۴۴نفر از نمایندگان رسیده است. طراحان طرح مذکور در ضرورت آن اعلام کردند که با توجه به مشکل ترافیک تهران طبق قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران که از ۷۵درصد حمل و نقل شهر تهران ۳۰درصد آن باید توسط مترو جا به جا شود، در صورتی که در حال حاضر کمتر از ۶درصد میباشد، به جهت حل مشکل اعتبار استفاده از تسهیلات صندوق ذخیره ارزی پیشنهاد شده است.
حساب ذخیره متعلق به همه مردم است نه تهرانیها
نماینده مخالف این طرح یعنی موسی الرضا ثروتی اما در مخالفت با فوریت طرح مذکور دو نکته را مورد اشاره قرار داد که از آن جمله یکی برداشت از حساب ذخیره بود. این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس بر این باور بود که چرا باید برای حل مشکل ترافیک تهران دولت را مکلف کنیم تا از حساب ذخیره که متعلق به همه مردم کشور است، برداشت کند و همه کشور را دچار زحمت کند. به گفته ثروتی کارهای واجب تری در کشور هست که می توان موجودی حساب ذخیره را به آنها تخصیص داد. همچنین ثروتی معتقد بود که این برداشت قرار است بلاعوض باشد
و به این نکته معترض بود.
طرح فقط مختص تهران نیست
این در حالی بود محمدیاری، نماینده تالش در صحبت هنگام موافقت اظهار داشت که اولا این طرح برای تهران و شهرهای بالای ۵۰۰هزار نفر جمعیت تهیه شده است و بنابراین مختص تهران نیست که بگوییم سایر مردم کشور برای تهرانیها دچار زحمت می شوند و نکته دوم این است که این برداشت در قالب تسهیلات است که بعدها باید بازگردانده شود. این نماینده مجلس علاوه بر این، به این نکته اشاره کرد که کاهش بار ترافیکی با توسه مترو و قطارهای شهری به صرفهجویی در مصرف سوخت و نیز وقت مردم کمک کرده و از سوی دیگر از میزان آلودگی هوای شهرهای بزرگ می کاهد. به گفته محمدیاری، اکنون یک میلیون و پانصدهزار نفر به وسله مترو جابه جا می شوند که در صورت تصویب نهایی طرح این عدد به سه میلیون و پانصدهزار نفر افزایش خواهد داشت.
همچنین مهرداد لاهوتی، از نمایندگان استانهای شمالی کشور هم البته از طراحان طرح مذکور به شمار می رفت در توضیح این طرح به مشکلات ترافیکی شهرهای بزرگ و هدر شدن وقت مردم و نگرانیهای عصبی آنها اشاره کرد و تاکید کرد که اگرچه این طرح کمک به توسعه متروی تهران است، اما نباید فراموش کرد که تهران پایتخت کشور است و روزانه بسیاری از مردم نقاط مختلف کشور برای رفع مشکلات خود ناچار هستند به تهران سفر کنند و از آنجا که با نقاط مختلف شهر آشنا نیستند، ناگزیر به استفاده از مترو هستند. توسعه مترو فقط به نفع مردم تهران نیست و به نفع مردم کشور است.
ارسال نظر