سارکوزی، رییسجمهور فرانسه خبر داد
حمایت گروه هشت از طرح آمریکا در قبال ایران
بازتاب نامه ایران به آژانس و اعلام مرکز دوم غنیسازی.
عکس: AFP
بازتاب نامه ایران به آژانس و اعلام مرکز دوم غنیسازی. از سوی رییس سازمان انرژی اتمی اعلام شد
احداث دومین مرکز غنیسازی
سارکوزی: گروه هشت از تعیین مهلت سهماهه برای ایران حمایت کرد
دنیای اقتصاد- در پی انتشار خبر راهاندازی دومین مرکز غنیسازی ایران در برخی رسانههای خارجی، مقامات رسمی کشورمان این خبر را تایید کردند. به گزارش ایسنا بر اساس گفته های مقامات کشورمان اخبار برخی از خبرگزاریهای خارجی مبنی بر اینکه ایران دومین مرکز غنیسازیاش را راهاندازی کرده است صحت دارد و ایران این مطلب را به آژانس اطلاع داده است. بر اساس این گزارش دومین مرکز غنیسازی ایران مشابه تاسیسات غنیسازی نطنز است. خبرگزاری رویترز روز جمعه به نقل از منابع دیپلماتیک در وین گزارش داد که ایران به آژانس اطلاع داده است که دومین مرکز غنیسازیاش را راهاندازی کرده است.
این دیپلماتها روز گذشته گفتند که ایران خبر وجود این مرکز را اخیرا در نامهای به محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده بود. مارک ویدریکر، سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه در بیانیهای اعلام کرد: ایران در ۲۱ سپتامبر(۳۰ شهریور) در نامهای به آژانس اطلاع داد که یک مرکز غنیسازی سوخت پیلوت جدید در این کشور در دست ساخت قرار دارد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، ویدریکر افزود: ایران در این نامه به آژانس اطمینان داد که اطلاعات تکمیلی به صورت مناسب و در وقت مناسب در اختیار آژانس قرار داده خواهد شد. در ادامه این بیانیه آمده است: آژانس نیز در واکنش به این نامه از ایران خواسته است هرچه زودتر اطلاعات مشخص و دسترسی به این تاسیسات را در اختیار آژانس قرار دهد. سخنگوی آژانس در ادامه گفت: در این نامه آمده است که سطح غنیسازی تا ۵درصد خواهد بود. آژانس علاوه بر آن از جانب ایران اطلاع یافته است که هیچگونه مواد هستهای وارد این تاسیسات نشده است. به گزارش خبرگزاری رویترز، دو دیپلمات نزدیک به آژانس گفتند که ایران به آژانس اطلاع داده است که این تاسیسات پیلوت و در سطح آزمایشی است و هنوز راهاندازی نشده است. یکی از این مقامات در گفتوگو با رویترز گفت: هیچگونه تجهیزات غنیسازی و هیچگونه مواد هستهای در این تاسیسات موجود نیست.
بیانیه سازمان انرژی اتمی
در این میان علیاکبر صالحی ،رییس سازمان انرژی اتمی ایران با انتشار بیانیهای از ساخت کارخانه غنیسازی دیگری در کشور خبر داد. به گزارش ایسنا، در متن این بیانیه که به طور تلفنی در اختیار ایسنا قرار گرفت، آمده است: جمهوری اسلامی ایران در راستای حفظ و برخورداری از حقوق مسلم خود در بهرهبرداری صلحآمیز از انرژی هستهای در یک گام موفق جدید به ایجاد تاسیسات کارخانه نیمه صنعتی غنیسازی سوخت هستهای دیگری اقدام کرده است. این تاسیسات که در ساخت آن تمامی جوانب از جمله پدافند غیرعامل رعایت شده است هماکنون در حال ساخت است. فعالیتهای این تاسیسات در حال ساخت در چارچوب مقررات آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دارد. این بیانیه میافزاید: سازمان انرژی اتمی ایران این گام موفق و بزرگ دیگر را که در جهت حفظ، پیشرفت و توسعه صنعت هستهای کشور است، به رهبر معظم انقلاب اسلامی و مردم بزرگوار ایران تبریک میگوید. بر اساس این گزارش، آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در بیانیهای ضمن تقدیر از جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که پیشتر در جریان ساخت تاسیسات جدید غنیسازی دوم در ایران قرار گرفته است.
واکنش آمریکا، انگلیس و فرانسه
از سوی دیگر، بیبیسی گزارش داد: روسایجمهوری آمریکا و فرانسه و نخست وزیر بریتانیا در واکنش به این خبر اعلام کردند؛ اگر ایران تا ماه دسامبر به قطعنامههای شورای امنیت عمل نکند، با تحریمهای سختتری روبهرو خواهد بود.
باراک اوباما، رییسجمهوری آمریکا روز جمعه ۳ مهر (۲۵ سپتامبر) در پیتزبورگ در جلسه آغاز اجلاس گروه ۲۰ با اشاره به یک مجموعه غنیسازی اعلام نشده در ایران که وجود آن را به تازگی آشکار کرده گفت: «این نخستین باری نیست که ایران تاسیسات هستهای خود را پنهان نگه میدارد. ایران حق دارد که انرژی هستهای صلحآمیز برای تامین نیازهای انرژی مردمش داشته باشد، اما اندازه و وضعیت این تاسیسات با یک برنامه صلحآمیز جور در نمیآید.»
رییسجمهوری آمریکا تاکید کرد که همچنان به تعامل «جدی و معنیدار» با ایران از طریق گفتوگوهای گروه ۱+۵ با این کشور پایبند است و تاکید کرد که این گروه قصد دارد در این مذاکرات نشان دهد که قوانین بینالمللی «وعدههای توخالی» نیستند.
مهلت سهماهه به ایران
خبر دیگری حاکیست وزیران خارجه هشت کشور صنعتی در حاشیه اجلاس مجمع عمومیسازمان ملل بهایران سه ماه مهلت دادند تا غنیسازی اورانیوم خود را متوقف کند. همزمانایران ضمن رد اتهامها و هشدارهای انگلیس و فرانسه در مورد برنامه اتمیاین کشور بر حقوق هستهای خود تاکید کرده است.فرانسه هشدار داده است که پاسخ مبهمایران درباره فعالیتهاى هستهاىاش مىتواند «عواقب وخیمى» را بهدنبال داشته باشد. انگلیس نیزایران را به صدا در آوردن زنگ خطر آغاز مسابقه تسلیحات هستهاى در منطقه متهم کرده است.به گزارش ایلنا، نمایندگیایران در سازمان ملل متحد با صدور بیانیهایاین اتهامها را کاملا بی اساس خوانده و بر صلحآمیز بودن برنامه اتمیاین کشور تاکید کرده است.ایران دولتهای بریتانیا و فرانسه را به تخطی از مسوولیتهایی که در چارچوب پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای دارند، متهم کرده است. دراین بیانیه آمده است: آژانس بینالمللی انرژی اتمیدر گزارشهایش صلحآمیز بودن برنامه اتمیایران را تایید کرده است.نمایندگیایران در سازمان ملل متحد تاکید کرده است که به پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای پایبند است و معتقد است که در مذاکرات آتی بینالمللی در چارچوباین پیمان، درخواستهای «بیثمر» و «غیرقانونی» سالهای گذشته ازاین کشور باید کنار گذاشته شود.به گزارشایلنا به نقل از آسوشیتدپرس، فرانکو فراتینی، وزیرخارجه ایتالیا روز پنجشنبه خبرداد که گروه هشت کشور صنعتی سه ماه بهایران فرصت داده است تا برنامه غنیسازی اورانیوم را به حالت تعلیق درآورد و از وضع تحریمها جلوگیری کند. به نظر من، این زمان معقولی است. من عمیقا امیدوارم کهایران دراین دوره اقدام عملی انجام دهد.وی افزود: آنچه رخ داداین است که کشورهای عضو از سیاست باراک اوباما، رییسجمهوری آمریکا، در زمینه دادن فرصت بهایران حمایت میکنند، اما از سوی دیگر، زمان در حال سپری شدن است. آمریکا، بریتانیا،ایتالیا، فرانسه، آلمان، کانادا، ژاپن و روسیه اعضای گروه هشت به شمار میروند.نیکلا سارکوزی، رییسجمهور فرانسه نیز پیش از سخنرانى خود در سازمان ملل، در گفتوگویى با شبکه تلویزیونى «فرانسه ۲۴» از قدرتهاى جهانى خواسته بود که ماه دسامبر را براى ضربالاجل نهایى در زمینه گفتوگو باایران تعیین کنند. وى با اعلاماینکه گفتوگوها باایران خوب پیش نرفته است، گفت: باید دراین زمینه ضربالاجلى تعیین شود و به نظر مناین تاریخ باید ماه دسامبر باشد.سارکوزی همچنین در سخنرانی خود در مجمع عمومى سازمان ملل متحد هشدار داد که پاسخ مبهمایران درباره فعالیتهاى هستهاى خود مىتواند «عواقب وخیمى» را بهدنبال داشته باشد. به گزارش رویترز، سارکوزی گفت: مایلم به رهبرانایران اعلام کنم که اگر به ارائه پاسخهاى مبهم به جامعه جهانى درباره فعالیتهاى هستهاى نظامى خود ادامه دهند، مرتکب اشتباه بزرگی مىشوند.
راه حلی دراز مدت
افزون بر تعیین ضربالاجل سه ماهه وزیران خارجه گروه هشت، وزیران خارجه گروه ۱+۵ نیز بعد از پایان نشست خود در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد طی بیانیهای اعلام کردند که در مذاکرات اول اکتبر (۹مهرماه) که در ژنو برگزار میشود، خواستار جستوجوی راهحلی دراز مدت برای حل مساله هستهایایران هستند. به گزارش نووستی، دیوید میلیبند که ریاست نشست چهارشنبه ۱+۵ درباره برنامه هستهایایران را برعهده داشت، گفت: نشست اول اکتبر زمینه دستیابی به راهحلی فراگیر، درازمدت و قابل قبول را برای مساله هستهایایران از طریق گفتوگو فراهم میکند. در بیانیه وزیران خارجه شش قدرت جهانی آمده است که گروه ۱+۵ یا ۳+۳ انتظار «پاسخی جدی ازایران» را دارد.
ارسال نظر