دنیای اقتصاد- دیروز همزمان با انتشار خبری در روزنامه فایننشال تایمز که با اشاره به دشواری‌های فراوان آمریکا در تحریم‌ بنزینی ایران، از ورود چین به جرگه تامین‌کنندگان بنزین ایران به عنوان نشانه این دشواری‌ها نام برده شده بود، دو اتفاق دیگر در غرب، تردیدها برای تحریم بنزینی ایران را نمایان کرد.براساس این گزارش، از یک سو وزیر امور خارجه فرانسه در سخنانی تحریم بنزین ایران را اقدامی خطرناک دانست که باعث اختلال‌های مختلفی می‌شود و از سوی دیگر، سنای آمریکا که نسخه اولیه تحریم‌ بنزینی ایران را تدوین کرده است، تصمیم گرفته است این طرح را تا نتیجه‌گیری از مذاکرات پیش‌روی ایران و غرب در اوایل اکتبر مسکوت بگذارد.البته در تحولی دیگر، خاویر سولانا با اشاره به فرمول پیشنهادی غرب مبنی بر تعلیق تحریم‌ها در برابر تعلیق غنی‌سازی در ایران، ابراز عقیده کرده است که بعید می‌داند روسیه با تحریم‌های بیشتر علیه ایران مخالفت کند. پس از ونزوئلا

چین هم به ایران بنزین صادر می‌کند

طرح سنای آمریکا برای تحریم بنزینی ایران فعلا به حال تعلیق درآمد

دنیای‌اقتصاد- همزمان با اعلام تعلیق تحریم بنزینی ایران از سوی قانونگذاران سنای آمریکا تا پایان مذاکرات ایران و ۱+۵ برخی منابع رسانه‌ای آمریکا گزارش دادند که شرکت‌های دولتی چین به ایران بنزین ارسال می‌کنند. این گزارش‌ها در حالی منتشر شده‌اند که پیش از این، از سویی، وزیر خارجه فرانسه نسبت به تحریم بنزین ایران ابراز تردید کرده بود و از سوی دیگر، ونزوئلا با انعقاد قراردادی با ایران متعهد شده است تا روزانه ۲۰هزار بشکه بنزین به این کشور صادر کند.

به گزارش روزنامه فایننشیال‌تایمز، شرکت‌های چینی که از طرف دولت اداره می‌شوند، در اقدامی که می‌تواند فشار آمریکا علیه ایران برای رها کردن برنامه هسته‌ای‌اش را تضعیف کند، تامین بنزین ایران را آغاز کرده‌اند. به گزارش ایسنا، خبرگزاری رویترز گزارش داد: ایران پنجمین صادرکننده بزرگ نفت خام است، اما بیش از ۱۴۰درصد بنزین این کشور را وارد می‌کند. آمریکا و متحدین اروپایی‌اش ممکن است واردات سوخت در ایران را در صورت خودداری این کشور از ورود به مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای‌اش در پایان ماه جاری هدف بگیرند. وزیر نفت ایران هفته گذشته اعلام کرد که این کشور برای هر گونه تحریم سوخت حاضر است و توافقاتی را با دیگر کشورها برای خرید بنزین بیشتر امضا کرده است.

این گزارش حاکی است: تجار و بانکداران آشنا به خرید ایران به فایننشیال‌تایمز گفتند که چین تامین سوخت این کشور از طریق واسطه‌ها را آغاز کرده است. این روزنامه به نقل از لورنس ایگلز، رییس تحقیقات کالا در «جی پی مورگان» نوشت: ما بر اساس آنچه از بازار می‌شنویم برآورد می‌کنیم که ۳۰‌هزار یا ۴۰‌هزار بشکه بنزین چین در حال طی کردن راه از بازار آسیا به سوی ایران از طریق طرف‌های سوم است.

تاجران نفتی اواخر اوت(مرداد) به رویترز گفتند که واردات ایران احتمالا در سپتامبر (شهریور)حدود ۱۲۸‌هزار بشکه در روز خواهد بود. سنای آمریکا در ژوئیه (خرداد) به محرومیت شرکت‌هایی که به ایران بنزین می‌فروشند از دریافت قراردادهای وزارت انرژی آمریکا برای توزیع نفت خام به «ذخایر نفتی استراتژیک آمریکا» رای داد. این در حالی است که تهیه‌کنندگان طرح تحریم بنزین ایران در سنای آمریکا دیروز اعلام کردند که این طرح را متوقف کرده‌اند و منتظر نتایج مذاکرات ایران با گروه ۱+۵خواهد ماند.به گزارش فارس، دیک دوربان، سناتور دموکرات آمریکا گفت: سنای این کشور طرح مربوط به تحریم بنزین ایران را در شرایط کنونی متوقف می‌کند و منتظر نتایج مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ در اول اکتبر خواهد ماند.

بر اساس گزارش فرانس ۲۴، دیک دوربان که یکی از طرفداران سرسخت رژیم اسرائیل در درون سنای امریکا و از ارائه‌کنندگان طرح تحریم بنزین ایران است، افزود: من فکر نمی‌کنم چند روز اهمیتی داشته باشد و اگر دیپلماسی موثر واقع می‌شود و ما را به مسیر صحیح می‌کشاند من می‌خواهم شانسی به آن بدهم. در حالی تندروهای درون کنگره آمریکا طرح تحریم صادرات بنزین به ایران را معلق کرده‌اند که پیش از آن با انتقاد از سیاست‌های اوباما بر لزوم اعمال فشار به این کشور تاکید داشتند.

برخی تحلیلگران غربی تحریم بنزین به ایران را برای این کشور کم اهمیت می‌دانند و معتقدند دولت ایران از این اقدام به عنوان فرصتی برای کاهش وابستگی خود به انرژی وارداتی و کاهش یارانه‌های انرژی استفاده می‌کند.

دولت ایران نیز تحریم صدور بنزین به ایران را کم اهمیت دانسته و تاکید کرده است با افزایش ظرفیت داخلی و اتخاذ اقدامات دیگر به راحتی می‌تواند نیازهای خود را برآورده کند.

بر اساس گزارش زی نیوز،‌ نمایندگان کنگره امریکا ترجیح داده‌اند به جای پیگیری طرح اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران منتظر نتایج نشست مجمع عمومی، نشست گروه ۲۰ و مذاکرات ۱+۵ با ایران باقی بمانند. ریچارد لوگار عضو کمیته روابط خارجی سنا در همین رابطه گفت: اگر تلاش‌ها در این نشست‌ها به نتیجه نرسد آن گاه ما باید اقداماتی را مد نظر قرار دهیم.

وی افزود: این هفته هفته‌ای است که سازمان ملل و آمریکا باید به تعامل با کشورهای اروپایی و هر کشور دیگر که شریکی مهم ارزیابی می‌شود، بپردازند تا معلوم شود کجای کار هستند.

گفته می‌شود طرح تحریم بنزین ایران از حمایت ۳۰۰ نفر از کل ۴۳۵ عضو مجلس نمایندگان و ۷۵ نفر از کل ۱۰۰ عضو مجلس سنا برخوردار است.

در عین حال جو لیبرمن نماینده مستقل سنا با اذعان به بی‌تاثیر بودن فشارهای تحریمی آمریکا علیه ایران گفت: تلاش‌های جاری ما برای متوقف کردن ایران در زمینه (بنا به ادعای وی) تولید تسلیحات هسته‌ای شکست خورده است. ایران با سرعت تمام در این زمینه پیش می‌رود. آنها این کار را می‌کنند تا این که ما کاری کنیم که دلیلی برای توقف آن داشته باشند.

سنای آمریکا در حالی از موضع پیشین خود روی گردانده است که پیش از آن، برنار کوشنه، وزیر خارجه فرانسه اعلام کرده بود که نسبت به تحریم ارسال سوخت پالایش شده به ایران که یکی از تحریم‌هایی است که در صورت مذاکره نکردن ایران درباره برنامه هسته‌‌ای‌اش ممکن است علیه تهران اعمال شود شک و تردید دارد.

کوشنه روز دوشنبه در گفت‌وگو با روزنامه نیویورک‌تایمز گفته بود: من فکر می‌کنم این کار اندکی خطرناک است. چنین کاری بیشتر به مردم به ویژه مردم فقیر آسیب خواهد زد. این یک انتخاب است؛ ما نیز باید آن را بررسی کنیم. اما به شخصه علاقه‌ای به این حرکت ندارم. مقامات فرانسوی اعلام کردند که دولت فرانسه هنوز درباره موضعش درباره این اقدام تصمیم‌گیری نکرده است. هنوز مشخص نیست که آیا نیکلا سارکوزی رییس‌جمهور فرانسه در تردیدهای کوشنه سهیم است یا خیر. اما به گفته تحلیل‌گران در صورتی که فرانسه با تحریم سوخت مخالفت کند احتمالا این گزینه از روی میز برداشته خواهد شد.

این همه در حالی است که حدود دو هفته پیش، ونزوئلا طی توافق با ایران اعلام کرد: روزانه ۲۰‌هزار بشکه بنزین به ایران می‌فروشد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، هوگو چاوز، رییس‌جمهور ونزوئلا در پایان دیدار دو روزه اش از جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: روزانه ۲۰‌هزار بشکه بنزین به ایران می‌فروشد.

چاوز در گفت‌وگو با رسانه‌های محلی ایران در شهر مشهد، گفت : ونزوئلا با فروش روزانه ۲۰‌هزار بشکه بنزین به ایران از ماه اکتبر(آبان) در معامله‌ای به ارزش ۸۰۰ میلیون دلار توافق کرد.

وی مدت اجرای این توافق را اعلام نکرد.

رییس‌جمهور ونزوئلا افزود ، مبلغ یاد شده به عنوان امانت در ایران می‌ماند و سرمایه‌ای در ایران خواهد بود که برای خرید‌های ماشین‌آلات و فن‌آوری از ایران هزینه خواهد شد.

درخواست واشنگتن از پکن

رییس‌جمهور آمریکا در دیدار با همتای چینی خود که برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک سفر کرده است، خواستار کمک پکن برای حل‌وفصل مساله هسته‌ای ایران شد.

به گزارش ایلنا به نقل از آسوشیتدپرس، یکی از مقام‌های ارشد آمریکایی گفت: باراک اوباما، رییس‌جمهور این کشور در دیدار با هو جین تائو، رییس‌جمهور چین تاکید کرد: دولت وی آنچه تهدید هسته‌ای ناشی از ایران نامیده شده است را خطری جدی برای امنیت ملی آمریکا می‌داند. وی در ادامه خواستار همکاری چین در تلاش‌های بین‌المللی برای متقاعد کردن ایران به شفاف‌سازی برنامه هسته‌ای این کشور شد.

در این گزارش به نقل از یکی از مقام‌های ارشد آمریکایی که خواست نامش فاش نشود آمده است: واشنگتن همکاری نزدیک با پکن در قبال ایران، فارغ از سیاست‌های مستقل دو کشور را ضروری می‌داند. این مقام آمریکایی همچنین گفت: اوباما از هو خواسته است تا تلاش‌هایی مشابه آنچه برای بازگرداندن کره‌شمالی پای میز مذاکرات شش‌جانبه هسته‌ای انجام داد، در قبال ایران نیز در پیش بگیرد.

عکس: AFP