تعلیق در برابر تعلیق
فرمول مذاکراتی سولانا
دنیایاقتصاد- خاویر سولانا، نماینده تامالاختیار گروه ۱+۵ پیش از نشست روز چهارشنبه این گروه در نیویورک و پس از یک سال، بار دیگر از فرمول تعلیق دربرابر تعلیق سخن به میان آورد. سولانا همچنین گفت که انتظار ندارد روسیه و چین با قدرتهای غربی در صورتی که آنها تحریمهای جدید علیه ایران را به دلیل خودداری از تعلیق غنیسازی اورانیوم خواستار شوند، مخالفت کنند.
مذاکرات تهران و غرب در ژنو برگزار میشود
دنیایاقتصاد- خاویر سولانا، نماینده تامالاختیار گروه ۱+۵ پیش از نشست روز چهارشنبه این گروه در نیویورک و پس از یک سال، بار دیگر از فرمول تعلیق دربرابر تعلیق سخن به میان آورد. سولانا همچنین گفت که انتظار ندارد روسیه و چین با قدرتهای غربی در صورتی که آنها تحریمهای جدید علیه ایران را به دلیل خودداری از تعلیق غنیسازی اورانیوم خواستار شوند، مخالفت کنند. بر اساس این فرمول، طرف ایرانی در طول مذاکرات باید غنیسازی اورانیوم را تعلیق کند، طرفهای غربی نیز باید از اعمال تحریمهای بیشتر علیه تهران خودداری کند. این فرمول نخستین بار در اواخر خردادماه سال گذشته توسط سولانا به سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ارائه شد. ۲۵ خرداد سال پیش، وقتی سولانا به همراه نمایندگان اعضای ۱+۵ به غیر از آمریکا برای ارائه بسته به روز شده این گروه به مقامهای ایران به تهران سفر کرده بود، در دیدار با جلیلی افزون بر این بسته پیشنهادی که نسخه به روز شده بسته پیشنهادی سال ۲۰۰۶ غرب بود، نامهای را هم به وی داد که پس از چند روز محتوای آن در رسانههای داخلی و خارجی انعکاس یافت. غرب در آن نامه پیشنهاد کرده بود که در طول برگزاری مذاکرات شش هفتهای ایران و ۱+۵ از یک سو ایران غنیسازی اورانیوم را تعلیق کند و از سوی دیگر، غرب تضمین میکند که تحریم جدیدی علیه تهران اعمال نکند. بدین گونه بود که در مرداد سال گذشته جلیلی به ژنو رفت و در یک سوی میز مذاکره نشست و در دیگر سو، سولانا به همراه ویلیام برنز، معاون وزیرخارجه آمریکا و نمایندگان انگلیس، فرانسه، آلمان، چین و روسیه نشستند. قرار بر این بود که در مذاکرات ژنو درباره دستورالعمل و برنامه مذاکرات اصلی ایران و ۱+۵ و همچنین فرمول تعلیق در برابر تعلیق گفتوگو شود. سرنوشت این مذاکرات، اما به گونهای دیگر رقم خورد و اما برخلاف این که سولانا و جلیلی فضای حاکم برنشست ژنو را مثبت ارزیابی کرده بودند، این نشست به نتیجه مشخصی دست نیافت. به هر روی، باردیگر قرار است در ۹ مهرماه سال جاری نمایندگان ایران و ۱+۵ در ژنو رو در روی دیگر قرارگیرند. روز سهشنبه، خاویر سولانا، نماینده تامالاختیار گروه ۱+۵ خبر داد که نشست میان این گروه و ایران درباره برنامه هستهای تهران در ژنو برگزار خواهد شد. این در حالی است که هفته گذشته سولانا از احتمال برگزاری این مذاکرات در ترکیه خبر داده بود.به گزارش ایسنا، خبرگزاری فرانسه با اعلام این خبر نوشت: این اولین نشست عالی رتبه میان ایران و شش کشور انگلیس، چین، فرانسه، روسیه، آمریکا به اضافه آلمان از زمان روی کارآمدن باراک اوباما در کاخ سفید تاکنون است. سولانا در نیویورک اظهار کرد: اروپاییها برای ترغیب ایران به توقف برنامه غنی سازی اورانیوم پیشنهادهای جدیدی را مطرح نخواهند کرد. این دیپلمات عالی رتبه اتحادیه اروپایی با اشاره به فرمولی که براساس آن تهران برنامه غنیسازی اورانیوم در سطوح فعلی را در ازای اعمال نشدن تحریمهای بیشتر سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی در مدت کوتاهی متوقف خواهد کرد، گفت: این تعلیق در ازای تعلیق است.
به گزارش پایگاه خبری تابناک وی درباره نتایج احتمالی مذاکرات گفت: تعلیق در برابر تعلیق. وی توضیح داد: نتیجه مذاکرات هرچه باشد باید به نقطه تفاهم مشترک برسیم و در صورتی که ایران غنیسازی اورانیوم را متوقف کند، برنامه تحریمهای غرب علیه ایران نیز متوقف خواهد شد.وی در پاسخ به سوالی درباره این واقعیت که بسته پیشنهادات جدید ایران به مساله هستهای نمیپردازد، گفت: پیشنهاداتی که آنها (ایرانیها) روی میز میگذارند معمولا این گونه است. وی ابراز اطمینان کرد: نشست روز چهارشنبه میان شش کشور در نیویورک در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل به بیانیهای که مورد قبول همه باشد منجر شود.
خاویر سولانا همچنین روز سهشنبه گفت که انتظار ندارد روسیه و چین با قدرتهای غربی در صورتی که آنها تحریمهای جدید علیه ایران را به دلیل خودداری از تعلیق غنیسازی اورانیوم خواستار شوند، مخالفت کنند. رویترز گزارش داد که رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پاسخ به خبرنگاران درباره احتمال اعمال دور چهارم تحریمها علیه تهران به دلیل نادیده گرفتن درخواستهای سازمان ملل برای تعلیق غنیسازی اورانیوم گفت که فکر نمیکند روسها و چینیها بگویند که هرگز این اتفاق نخواهد افتاد. وی ادامه داد: این گروه از هم نخواهد پاشید.این گزارش حاکی است: تا چندی پیش به نظر میرسید که مسکو قاطعانه تحریمهای جدید علیه تهران را رد میکند، اما یک عضو هیات روسی در مجمع عمومی سازمان ملل اشاره کرد که ارزیابی سولانا از موضع مسکو در خصوص احتمال اعمال تحریمهای جدید سازمان ملل علیه تهران صحیح است. این عضو هیات روسی که خواست نامش فاش نشود به خبرنگاران گفت: این رویکرد کلی ما در برابر اوضاع ایران و کره شمالی است. وی در عین حال گفت: زود است که درباره مواضع خاص صحبت کنیم. هفته گذشته دیمیتری مدودف، رییسجمهور روسیه گفته بود که تحریمهای جدید علیه ایران را منتفی نمیداند. وی به سخنان مدودف اشاره کرد و گفت که مدودف به روشنی گفته است که «در برخی شرایط تحریمها میتواند راهحل باشد.»
ارسال نظر