درخواست انگلیس، فرانسه و آلمان از ایران

دادستان نیویورک: ایران از شبکه بانکی ونزوئلا برای دور زدن تحریم‌ها استفاده می‌کند

دنیای اقتصاد- انگلیس، فرانسه و آلمان از تهران خواستند تا به «گفت‌وگوهای معنادار» با هدف رسیدن به راه‌حل موثر دیپلماتیک برای پایان دادن به مشکل برنامه هسته‌ای ایران بپیوندد. همزمان دادستان نیویورک ‌ایران را متهم کرده است که از شبکه بانکی ونزوئلا برای دور زدن تحریم‌های بین‌المللی و به‌دست آوردن مواد مورد نیاز برنامه هسته‌ای خود استفاده می‌کند.در همین حال روسیه نیز مخالفت خود را با اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران اعلام کرده است. به گزارش ایلنا به نقل از آسوشیتدپرس، شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، دیروز بررسی مساله هسته‌ای ایران را آغاز کرد. بخش عمده‌ای از ۳۵عضو شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دیروز پشت درهای بسته درباره پرونده هسته‌ای ایران گفت‌وگو کردند. در این جلسه انگلیس، فرانسه و آلمان از تهران خواستند تا به «گفت‌وگوهای معنادار» با هدف رسیدن به راه‌حل موثر دیپلماتیک برای پایان دادن به مشکل برنامه هسته‌ای ایران بپیوندد.

این سه کشور اروپایی همچنین با ادعای این‌که روش کنونی ایران تردیدها را بیشتر می‌کند، از تهران خواستند تا به این روش پایان دهد. انگلیس، فرانسه و آلمان افزودند : این نابخشودنی است که ایران همچنان به عدم همکاری ادامه دهد و درباره برنامه خود شفاف‌‌سازی نکند.سه کشور یاد شده در حالی بار دیگر از‌ایران خواسته‌اند به گفت‌و‌گو‌های هسته‌ای خود با غرب ادامه دهد که محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهور‌ایران روز دوشنبه در اولین کنفرانس خبری خود در دولت دهم همچون گذشته گفته بود که پرونده هسته‌ای‌ایران بسته شده است و پرونده هسته‌ای از نظر ما مشروعیت ندارد. اما پیش از ‌این کنفرانس خبری نیز سعید جلیلی‌، دبیر شورای عالی امنیت ملی در روز سه شنبه هفته گذشته اعلام کرده بود که ‌ایران بسته پیشنهادی به روز شده خود را به زودی به غرب برای گفت‌وگو درباره مسائل جهانی ارائه خواهد کرد. در همین چارچوب‌، منوچهر متکی در شامگاه روز سه شنبه هفته جاری از ارائه ‌این بسته پیشنهادی به غرب خبر داد.محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در سخنان خود در این نشست از کارشکنی و ابهام آفرینی‌های برخی کشورها درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران انتقاد و اعلام کرد که موضع‌گیری آنها در این زمینه صرفا سیاسی است.

در همین حال، دادستان نیویورک گفته است: مناسبات در حال رشد ونزوئلا و ایران باید با دقت بیشتری توسط مقام‌های آمریکا تحت نظر قرار بگیرد. به گزارش رویترز، رابرت مورگِنتاو، دادستان نیویورک در سخنرانی خود در انستیتو پژوهشی «بروکینز» گفت‌: تحقیقات دفتر وی نشان می‌دهد که ایران از شبکه بانکی ونزوئلا برای دور زدن تحریم‌های بین‌المللی و به‌دست آوردن مواد مورد نیاز برنامه هسته‌ای خود استفاده می‌کند. مورگِنتاو افزود: کارخانه‌هایی که تحت مالکیت و کنترل ایران هستند در نقاط دورافتاده و توسعه نیافته ونزوئلا فعالیت دارند. دادستان نیویورک همچنین گفته است که در مورد آنچه در این تاسیسات انجام می‌شود، اطلاع زیادی در دست نیست، اما صرف وجود چنین تاسیساتی باعث نگرانی از احتمال فعالیت‌های غیرقانونی است.

هوگو چاوز، رییس‌جمهور ونزوئلا در جریان سفر دو روزه اخیر خود به ایران تاکید کرده بود که هیچ دلیلی برای متهم کردن ایران به تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای وجود ندارد. افزون بر‌این‌، ونزوئلا تعهد داده است که روزانه ۲۰‌هزار بشکه بنزین به‌ایران صادر کند.آمریکا و برخی کشورهای غربی در حالی ایران را به تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای متهم می‌کنند که مقام‌های این کشور همواره بر صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای خود تاکید دارند و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز عدم انحراف این فعالیت‌ها را تایید کرده است.

تاکید لاوروف بر مخالفت روسیه با تحریم ایران

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه بار دیگر اعلام کرد که مسکو با اعمال تحریم علیه تهران مخالف است.

به گزارش ایسنا، خبرگزاری اینترفکس به نقل از لاوروف که روز سه‌شنبه در کنفرانس خبری در مسکو صحبت می‌کرد؛ گزارش داد: راه‌حل در این‌جا (برنامه هسته‌‌ای ایران) فقط از طریق مذاکرات، دیپلماسی سیاسی می‌تواند ممکن شود. بنابر گزارش خبرگزاری شینهوا، وی ادامه داد: ما از سوی ایران اطمینان خاطر یافته‌ایم که پاسخ به پیشنهادات گروه ۱+۵ (پنج عضو دائم شورای امنیت متشکل از آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین به همراه آلمان) آماده خواهد شد و در آینده‌ای نزدیک برای ما ارسال خواهد شد. وی افزود: ما بر این باوریم که باید منتظر این پاسخ باشیم و سپس درباره گام‌های بیشتر درباره چگونگی تضمین از سرگیری روند مذاکرات با سریع‌ترین و کارآمدترین روش ممکن تصمیم‌گیری خواهیم کرد. گروه «۱+۵» در ماه آوریل، با صدور بیانیه‌ای از ایران برای انجام گفت‌وگوها دعوت به عمل آورد. تهران در پاسخ برای انجام گفت‌وگوهایی «سازنده» اعلام آمادگی کرد و گفت بسته به‌روزشده پیشنهاداتش را ارائه خواهد داد.

وزیران امور خارجه‌ ۱+۵ اخیرا در فرانکفورت با یکدیگر ملاقات کردند و همه شش طرف حاضر در نشست توافق کردند مساله هسته‌‌ای ایران را از طریق تلاش‌های دیپلماتیک حل کنند. باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا ضرب‌الاجل سپتامبر را برای تهران و پذیرش پیشنهادش برای گفت‌وگو تعیین کرده است.