دنیای اقتصاد- چندی پیش یکی از مدیران بانک‌ها از تهیه طرحی در بانک مرکزی خبر داد که بر اساس آن، بانک‌های دولتی موظف به پرداخت وام خرید خودرو به متقاضیان می‌شدند؛ به گفته این مقام بانکی، این طرح به منظور رونق بخشیدن به شرکت‌های خودروساز دولتی و به تبع آن مشاغل مرتبط با آن تهیه شده بود. این مدیر بانکی، علت عدم تمایل بانک‌ها به پرداخت وام خودرو را کاهش نرخ سود عقود مبادله‌ای ذکر کرده بود، عقودی که شامل وام خودرو نیز می‌شد. اما پس از اعلام این خبر، رییس ستاد مدیریت حمل‌ونقل سوخت اعلام کرد که بانک مرکزی موظف شده تسهیلات خودرو را صرفا به متقاضیان طرح از رده خارج کردن خودروهای فرسوده پرداخت کند. محمد رویانیان گفته است: دولت فقط تا سال ۹۰ برای تعویض خودروی فرسوده، ۵/۱میلیون تومان بلاعوض و تسهیلات دیگر بانکی پرداخت می‌کند و افرادی که خودروشان در سال ۹۰ فرسوده محسوب می‌‌شود، باید از همین امسال برای اسقاط خودرو اقدام کنند.

از سوی دیگر نصیری، مدیر طرح خروج خودروهای فرسوده گفته است: در سال جاری بر اساس مصوبه جدید دولت، بانک مرکزی موظف شده تا وام خرید خودرو را به این طرح اختصاص دهد و در نشستی که با بانک مرکزی صورت گرفته، مسوولان این بانک اعلام کرده‌اند که سال گذشته ۶۷۰هزار وام برای خرید خودرو واگذار شد که ستاد از بانک مرکزی خواسته است تا دو سوم وام‌های خرید خودرو با نرخ سود ۱۲درصد به طرح خروج خودروهای فرسوده اختصاص یابد. به گفته وی، بانک مرکزی نیز با این پیشنهاد موافقت کرده است و مقرر شده تا از مهر ماه امسال، تسهیلات بانکی نیز وارد طرح شود.

مدیر طرح خروج خودروهای فرسوده گفته است که هم‌اکنون خودروسازان با مشکلات مالی مواجه هستند و دولت برای آنها تسهیلاتی از جمله از طریق دریافت هزینه خودرو پیش از اسقاط از گمرک در نظر گرفته است.

یک مقام آگاه در بانک مرکزی هم به دنیای اقتصاد گفت: طرح پرداخت وام خودرو در بانک مرکزی تهیه و در حال بررسی است، اما هنوز نمی‌توان در مورد تخصیص یافتن آن به خودروهای فرسوده اعلام‌نظر قطعی کرد. به این ترتیب، به نظر می‌رسد طرح پرداخت وام خودرو که برای رونق بخشیدن به شرکت‌های خودروساز و مشاغل پیرامون آن تهیه شده، نهایی شده باشد. اگرچه با اظهارات مقامات ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل سوخت، چنین به نظر می‌رسد که تسهیلات یادشده از نیمه‌راه به نفع طرح از رده خارج کردن خودروهای فرسوده مصادره شده است؛ طرحی که به تایید مسوولان مربوطه در سال‌جاری برای آن بودجه‌ای در نظر گرفته نشده است.

پرداخت وام‌های خرد که به مصرف‌کننده نهایی تعلق می‌گیرد، راهکاری شناخته شده در بازارهای جهانی است که برای رونق بخشیدن به اقتصاد کشورها و بخش‌های مختلف اقتصادی به کار گرفته می‌شود. چنانچه این طرح آن طور که مورد نظر کارشناسان بانک مرکزی است، اجرا شود، ضمن رونق بخشیدن به صنعت خودرو کشور که با بخش مهمی از صنایع داخلی هم‌پوشانی دارد و می‌تواند چرخ صنایع مختلف را به حرکت درآورد، این امکان را دارا است که حق انتخاب را هم به مصرف‌کنندگان نهایی بدهد. اما چنانچه این طرح نیز مشمول تسهیلات تکلیفی بانک‌ها شود، از هدف اصلی خود بازخواهد ماند. طرح از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، طرحی است که سال‌ها است در قالب بودجه و برنامه‌های دولت برای سامان بخشیدن به مصرف سوخت و ترافیک شهرهای بزرگ در حال اجرا است و در طول اجرا با افت‌و‌خیزهای بسیاری مواجه بوده است. چنانچه دولت بخواهد این طرح را به سرانجام برساند، باید با بودجه‌های مصوب و وجوه اداره شده به تحقق آن کمک کند؛ در حالی که طرح پرداخت وام خودرو که از منابع بانک‌ها تامین می‌شود، طرحی همگانی است که باید بدون محدودیت در اختیار مصرف‌کننده نهایی قرار گیرد.