پیشنهاد ایران به غرب
قشقاوی: طرف مقابل به جای سیاست تقابلی به سیاست تعاملی روی آورد.
عکس: فارس
قشقاوی: طرف مقابل به جای سیاست تقابلی به سیاست تعاملی روی آورد. دنیای اقتصاد- حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به احتمال اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران، از غرب خواست که در سیاستهای خود تجدیدنظر اساسی کرده و به جای سیاست تقابلی به سیاست تعاملی روی آورد. قشقاوی همچنین دیروز در نشست هفتگی خود با خبرنگاران به آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان توصیه کرد که سیاست واقعبینانه را پیشه خود سازد، چرا که تکرار سیاستهای مقابلهجویانه به نفع روابط نیست و باعث عقبنشینی ایران از پافشاری بر حقوق هستهایاش نمیشود. وی در عین حال گفت که کاهش روابط با آلمان و سایر کشورهای غربی در دستور کار نیست.
قشقاوی در پاسخ به سوالی درباره احتمال اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران، با اشاره به گمانهزنیها درباره تشدید، کاهش یا عدم تحریمها در رسانهها گفت: برخی تحریم را بیفایده میدانند و غربیها باید این سیاست شکست خورده را کنار بگذارند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر و در آستانه استقرار دولت دهم، طرف مقابل تجربه چهار سالهای را از سیاستهای تقابلی، تحریمی و تهدیدی در پیش دارد، گفت: الان زمانی است که طرف مقابل باید این ضربالمثل ایرانی «آزموده را آزمودن خطاست» مورد توجه قرار دهد. قشقاوی از طرف مقابل خواست که در سیاستهای خود تجدیدنظر اساسی کرده و به رویکرد سیاست تعاملی روی آورد. وی افزود: چیزی نمیتواند ما را از پیگیری حقوق صلحآمیز هستهای بازدارد. در حال حاضر فرصت تجدیدنظر برای طرف مقابل وجود دارد که به جای سیاست تقابلی به رویکرد تعاملی روی بیاورد. وی تاکید کرد که ملت ایران در مقابل سیاست تقابلی مقاومت خواهد کرد. این در حالی است که طی هفتههای گذشته مقامات آمریکا و آلمان تاکید کردهاند که در صورت شکست مذاکرات هستهای و در صورتی که تهران تا زمان برگزاری اجلاس سران گروه ۲۰ در شهریورماه به درخواست غرب برای ازسرگیری این مذاکرات واکنشی نشان ندهد، با تحریمهای تازهای در حوزه انرژی و به ویژه بنزین مواجه خواهد شد.
دیروز قشقاوی همچنین درباره نشست گروه ۱+۵ که قرار است در ۱۱ شهریور ماه برگزار شود، با بیان اینکه موضع ایران در زمینه هستهای واضح و روشن است، گفت: ایران در چارچوب معاهده ان.پی.تی و موافقتنامه جامع پادمان به تعهداتش عمل کرده و همکاری ایران نیز در گزارشهای البرادعی عنوان شده و ایران این روند را در آینده ادامه خواهد داد.
وی همچنین در ارزیابی از آخرین گزارش محمد البرادعی درباره برنامه هستهای ایران، با بیان اینکه گمانهزنیهای رسانهای و پیشبینیها و تحلیلها همواره قبل از ارائه گزارش البرادعی وجود داشته و این دوره نیز وجود دارد، گفت: اجازه دهید از پیش قضاوت نکنیم. ما همواره در چارچوب قواعد شناخته شده بینالمللی عمل میکنیم.
به گفته وی، هرگاه رویکردهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی براساس وظایف سازمانی، صنفی و حقوقی باشد، میتواند نتایج مثبتی به همراه داشته باشد و به هر اندازه که مسائل سیاسی و حاشیهای مدخلیت داشته باشد، از ارزش اقدام حقوقی و سازمانی کاسته میشود.
قشقاوی وظایف آژانس را روشن خواند و گفت: ما عضو آژانس هستیم و معاهده ان.پی.تی را پذیرفتهایم و به اقدامات صلحآمیز خود در چارچوب قواعد شناخته شده بینالمللی ادامه میدهیم.
وی بار دیگر بر اتخاذ رویکردهای صنفی، حقوقی و سازمانی آژانس تاکید کرد و ممانعت از هر گونه اقدام سیاسی را مثبت و سازنده خواند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره زمان ارائه بسته پیشنهادی ایران به گروه ۱+۵ گفت: این بسته در حال تدوین است و به اعتبار اینکه باید جامعیت لازم را داشته و فراگیر باشد، نیازمند فرصت مناسب و مقتضی است.
توصیه به صدراعظم آلمان
قشقاوی در واکنش به اظهارات چند روز آنگلا مرکل صدراعظم آلمان درباره برنامه هستهای ایران به مرکل توصیه کرد که سیاست واقعبینانه را در پیش گیرد و افزود: تکرار سیاستهای مقابلهجویانه به نفع روابط دوجانبه نیست و باعث عقبنشینی ایران از پافشاری بر حقوق هستهایاش نمیشود.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه ملت ایران به حوادث درون دادگاههای آلمان آشنا است، با اشاره به کشته شدن «صدیقه بهاری» یک خانم ایرانی به دست همسر آلمانیاش در سال ۱۳۷۵ و همچنین شهادت مروه الشربینی در دادگاه آلمان افزود: خانم مرکل به نوعی سعی کرد که قضیه شهادت الشربینی را لاپوشانی کند، اما ملت ما این وقایع را از یاد نبرده است. قشقاوی از آلمانها خواست که به جای دخالت در امور کشوری قدرتمند همچون ایران فضای دادگاههای خود را قانونی و غیرتبعیضآمیز کنند. قشقاوی در عین حال تصریح کرد: در حال حاضر رابطه سیاسی ما و آلمان در حد سفیر در جریان است و برنامهای مبنیبر کاهش روابط با آلمان و دیگر کشورها در دستور کار دستگاه سیاست خارجی نیست.
رد دخالت ایران در انفجارهای عراق
وی در واکنش به برخی اخبار درباره دخالتهای ایران طی انفجارهای اخیر در عراق، با اشاره به اظهارات مقامات عراقی مبنیبر مقصر بودن سیستم امنیتی عراق در این زمینه گفت: این اتهام کاملا بیاساس است و ما همواره طرفدار صلح و ثبات در عراق بوده و هستیم و مایلیم آرامش و امنیت در این کشور
برقرار باشد. این گونه اتهامات بیپایه و اساس است و موضوع دخالت ایران در ناامنیهای عراق فاقد هرگونه دلایل عقلانی و منطقی است و هیچگاه نیز این اتهامات ثابت نشده است.
وی افزود: ما به برخی از نیروهای خارجی که در اوضاع داخلی عراق دخالت میکنند، همواره توصیه میکنیم که به آرامش و حاکمیت ملی عراق احترام بگذارند و اجازه دهند مردم عراق در فضای امن و آرام زندگی کنند. قشقاوی در مورد سه تبعه آمریکایی که گفته میشد در مرز ایران دستگیر شدهاند، گفت: ادعاهای خبری در این خصوص مطرح شد و ما اعلام کردیم که این موضوع با توجه به موقعیت آن منطقه که صعبالعبور است، باید مورد بررسی قرار گیرد.
استانداردهای دوگانه غرب
خبرنگار فارس با اشاره به رفتار انساندوستانه جمهوری اسلامی در قبال «نازک افشار» و «کلوتید ریس» و رفتار غیردوستانه فرانسه در قبال «کاکاوند» توریست ایرانی در فرانسه که بهرغم درخواست پرداخت وثیقه با مخالفت دولت فرانسه مواجه شده، نظر سخنگوی وزارت خارجه را در این زمینه جویا شد که وی اظهار داشت: یکی از مشکلاتی که ما معمولا با برخی از کشورهای اروپایی و غربی داریم، اعمال استانداردهای دوگانه و برخوردهای گزینشی با مسائل مختلف است.
قشقاوی افزود: انتظار داریم دولت فرانسه به جای رویکرد سیاسی، رویکرد واقعی و قضایی در این خصوص اتخاذ کند.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به نگرانی خانواده کاکاوند گفت: دولت فرانسه حاضر به پذیرفتن وثیقه نشده و این فرد بیجهت بازداشت شده و هیچ دلیل منطقی برای بازداشت آن وجود ندارد.
حرفی نزنیم که دشمنان شاد شوند
قشقاوی در واکنش به اظهارات حسنی مبارک، رییسجمهور مصر مبنیبر دخالت ایران در امور داخلی دیگر کشورها گفت: بهرغم حسن نیت ما هر از چندگاهی برخی مقامات مصری اظهاراتی را مطرح میکنند که مخل وحدت جهان اسلام است. وی وحدت جهان اسلام را به منظور مقابله با توطئههای صهیونیستی ضروری خواند و افزود: توصیه میکنیم با تکیه بر اشتراکات جهان اسلام حرفهایی نزنیم که دشمنان این وحدت شاد شوند. سخنگوی وزارت خارجه حمایت از مقاومت را مورد پذیرش و درخواست همه مسلمانان دانست و افزود: حمایت معنوی ما از فلسطینیها مایه مباهات است و جهان اسلام از این موضوع استقبال میکند.
رژیم حقوقی خزر نیازمند توافق کشورهای ساحلی
سخنگوی وزارت خارجه درباره اخبار مطرح شده مبنیبر برگزاری اجلاسی با حضور چهار کشور حاشیه دریای خزر بدون حضور ایران در اکتائو قزاقستان با اشاره به تکذیب این خبر از سوی منابع قزاق گفت: رژیم حقوقی دریای آزاد مطابق کنوانسیون ۱۹۸۲ و سایر کنوانسیونها چارچوب مشخص خود را دارد و رژیمهای حقوقی دریاهای بسته و دریاچههایی همچون خزر نیازمند توافق همه کشورهای ساحلی است. وی ادامه داد: ممکن است مذاکراتی بین هر یک از این پنج کشور صورت گیرد، اما تدوین رژیم حقوقی دریای خزر حتما باید با توافق کلیه کشورهای ساحلی انجام شود.
قشقاوی با اشاره به اجلاس سران که در باکو برگزار خواهد شد، افزود: این روند با حضور ایران ادامه دارد و ایران در این چارچوب
حذف نیست.
ارسال نظر