یک روزنامه آلمانی گزارش داده است که سرمایه‌گذاران خارجی نسبت به ادامه‌ فعالیت‌های اقتصادی خود در ایران دچار تردید شده‌اند و به‌ویژه برخی شرکت‌ها که به‌رغم فشار‌های موجود علاقه‌مند به ادامه‌ حضور در ایران بودند، اکنون ارزیابی بدبینانه از اوضاع اقتصادی این کشور دارند. به گزارش ایلنا به نقل از دویچه‌وله، روزنامه‌ آلمانی هندلس‌بلات نوشت: امید آمریکا و اتحادیه‌ اروپا به این‌که با مقام‌های ایران بر سر برنامه‌ هسته‌ای این کشور به سازشی قابل‌قبول برسند، به‌شدت کاهش یافته است. گفت‌وگوها در این کشورها اکنون دیگر بر سر آن نیست که چگونه راهی برای گفت‌وگو با مقام‌های ایران پیدا کنند؛ بلکه بر این موضوع متمرکز است که تحریم‌های جدید علیه ایران در کدام زمینه‌ها و چگونه اعمال شود.

بنا بر این گزارش، تحریم‌های جدید قرار است از ماه آینده میلادی (سپتامبر که از ۱۰ شهریور تا ۹ مهر ماه است) اجرایی شده و گفته می‌شود که این بار صنعت نفت و گاز ایران را هدف قرار خواهد داد؛ صنعتی که منبع اصلی تامین‌ درآمد ایران است.

سیاست دولت آلمان در سال‌های اخیر بر این اساس بود که شرکت‌های آلمانی فعالیت و سرمایه‌گذاری‌های خود را در ایران محدود کنند. بیمه‌ دولتی «هرمس» که ضمانت صادرات خارجی آلمان را بر عهده دارد، در چند سال‌ اخیر بیمه‌ صادرات به ایران را به میزان قابل ملاحظه‌ای کاهش داده بود.

با این‌حال برخی از شرکت‌های آلمانی در برابر این راهبرد دولت مقاومت کرده و به ادامه‌ حضور و سرمایه‌گذاری در ایران علاقه‌مند بودند، ولی این فشارها اکنون افزایش یافته است.

به نوشته‌ روزنامه‌ هندلس‌بلات چندین ماه است که دولت مرکزی آلمان شرکت‌های این کشور را برای پایان دادن به فعالیت‌های خود در ایران تحت فشار گذاشته است. این فشارها البته موثر بوده است؛ زیرا بنا به آمار اتاق بازرگانی و صنایع آلمان، در پنج ماه نخست سال جاری میلادی، صادرات آلمان به ایران ۱۷‌درصد و واردات از ایران ۲۳‌درصد کاهش یافته است.

تردید در ادامه‌ حضور و فعالیت اقتصادی در ایران مختص شرکت‌های آلمانی نیست. دیگر شرکت‌های صنعتی خارجی نیز چنین وضعیتی دارند.

تولیدگران و نمایندگان واحدهای صنعتی ایران معتقدند که دلیل اصلی بی‌میلی شرکت‌های خارجی برای حضور در ایران سیاست‌های دولت است؛ به نظر آنها دولت اصولا توجهی به تولید و صنعت ندارد.

بسیاری از تحلیل‌گران تردید شرکت‌های خارجی را برای حضور و مشارکت جدی در اقتصاد ایران نشانه‌های جدی بحران در اقتصاد این کشور می‌بینند که اهمیت آن از چالش‌های سیاسی کشور بیشتر است.