طرح تازه سینمای ایران: اذان تا اذان
تا سحر فیلم ببینید!
پس از چند سال که ماه مبارک رمضان به فصل تابستان افتاده و در این فصل نیز فیلمهای پرمخاطب قرار است روی پرده سینماها بیاید و تماشاگران از اوقات فراغت شان به شکل مناسب استفاده کنند، یکی آمد و طرحی اندیشید تا فروش سینماها در این ماه هم به روال گذشته حفظ شود، طرحی با نام «اذان تا اذان» که طی آن فیلمهای روی اکران سینماها در این ماه از اذان مغرب تا اذان صبح روی پرده باقی میمانند و تماشاگران سینما رو هم اگر فیلمیباب طبعشان بود و بعد از افطار دست خانواده را بگیرند و به سینما بروند. اجرای این طرح سوای همه اشکالاتی که به سینمای ایران وارد است و نبود تنوع کافی در گونه فیلمهای روی پرده سینمای ایران، نقطه امیدواری تماشاگران سینما است که شببیداران ماه رمضان هستند و در این ماه جای روز و شبشان عوض میشود. البته با توجه به اتفاقات ماههای اخیر جامعه ایران و التهاب جامعه به نظر میرسد شورای تامین استان تهران در این مسیر شبهاتی وارد کند. به هر حال این طرح در صورتی اجرا میشود که بلیت سینماها در طول اجرای این طرح نیمبها باشد و با توجه به نوپا بودن طرح در گفتوگوهایی که با کارشناسان داشتیم آنها نیز امیدی به موفق بودن طرح در سال اول اجرای آن نداشتند. این گزارش تصویری کلی از طرح موسوم به «اذان تا اذان» را پیش روی شما میگذارد.
راهکاری برای جذب مخاطب
«علی سرتیپی» و شرکت توزیع فیلم «فیلمیران» در سالهای اخیر نقشی مهم در زمینه پخش فیلمهای سینمایی بر عهده داشتهاند. سرتیپی که در حال حاضر فیلم «پستچی سه بار در نمیزند» را روی پرده دارد، یکی از افرادی است که پیشنهاد اجرایی شدن طرح اذان تا اذان را مطرح کرده است. او در مورد جزئیات این طرح، میگوید: «صحبتهایی با تعدادی از سینماداران و پخشکنندهها در مورد ایجاد تحولی در زمینه اکران ماه رمضان داشتیم که در پی این گفتو گوها طرح اکران اذان تا اذان مطرح شد.» او ادامه میدهد: «براساس این طرح سانس شب به سانسهای نمایش آثار اضافه میشود. مردم روزهدار کمتر مایل هستند که در طول روز، آن هم روزهای طولانی تابستان، به سالن سینما بروند و فیلم ببینند، از همین رو تصمیم گرفتیم تا به سانسهای نمایش فیلمها سانسهای شبانه را اضافه کنیم. مردم مطمئنا بعد از اذان مغرب برای تفریح در شبهای تابستان به خیابانها خواهند آمد و در صورتی که فیلمها نیز در این زمان سانسی برای نمایش داشته باشند، حتما مورد توجه قرار میگیرند.»
سرتیپی با اشاره به طرح نیم بها کردن بلیتها در این مقطع میگوید: «برنامههای مختلفی در مورد نیم بها کردن بلیتها داریم که از جمله آن میتوان به فروش نیم بهای بلیتها در ساعات قبل از افطار اشاره کرد. طرح دیگر نیز بر این اساس است که غیر از روزهای پنجشنبه و جمعه در تمام طول هفته بلیتها به صورت نیمبها فروخته شوند. البته تصمیمگیری نهایی در این زمینه در یکی دو روز آینده انجام خواهد شد.»
او از احتمال حضور عوامل فیلمها در زمان پخش آثار نیز خبر میدهد و میگوید: «زمانی که «آکواریوم» را در سال ۱۳۸۴ اکران کردیم، ماه مبارک رمضان بود. برای اینکه این همزمانی مشکلی را برای فروش فیلم به وجود نیاورد، سانسهای ساعت ۲۴ و ۱ بامداد را به نوبتهای نمایش اضافه کردیم. ایرج قادری و برخی از بازیگران فیلم همزمان با نمایش آن شبانه در سالن حاضر میشدند و در کنار مخاطبان بودند. وضعیت فروش فیلم در آن دوره کاملا رضایتبخش بود و ما با مشکلی مواجه نشدیم. این تجربه موجب شده تا طرحی داشته باشیم با عنوان حضور عوامل فیلمها در کنار تماشاگران در جریان اکران ماه رمضان که امیدواریم با همکاری عوامل فیلمها این خواسته محقق شود.» او در مورد نهادهای صنفی و دولتی که در اجرایی شدن این طرح باید اظهار نظر کنند، میگوید: «گروهی از سینماداران علاقهمندی خود را به اجرایی شدن این طرح اعلام کردهاند، از سوی دیگر موافقت اداره اماکن نیز جلب شده است و در این میان با حمایت معاونت امور سینمایی و شورای صنفی نمایش میتوانیم امیدوار باشیم امسال در ماه رمضان وضعیت اکران فیلمها رضایت بخش باشد.» سرتیپی در مورد سینماهایی که برای اجرای این طرح اعلام آمادگی کردهاند، میگوید: «مسوولان پردیسهای سینمایی آزادی، ملت، زندگی و سینماهای ایران، آفریقا و جوان آمادگی خود را برای همراهی با این طرح اعلام کردهاند.» او همچنین در مورد تبلیغاتی که برای این طرح مورد نیاز است، میگوید: «معاونت امور سینمایی و موسسه سینماشهر در زمینه تبلیغات شهری و مطبوعاتی این برنامه با ما همکاری خواهند داشت تا امکان گستردهتری برای اجرای این طرح به وجود آید.»
اجرای بلامانع طرح
یکی از بخشهایی که باید با اجرایی شدن طرح اذان تا اذان موافقت به عمل آورد شورای صنفی نمایش است که طبق گفته رییس این شورا، مانعی از سوی این بخش با اجرای طرح نیست. مهدی کرمپور در این زمینه میگوید: «طرح اکران اذان تا اذان برای ماه رمضان به شورای صنفی نمایش ارائه شد و از نظر ما اجرای آن بدون مانع است. برای اجرای طرح باید معاونت سینمایی، پخش کنندههای فیلم و سینماداران به توافق نهایی برسند.» طبق اظهارات کرمپور و با توجه به گفتههای سرتیپی میتوان انتظار داشت این طرح هرچند نه چندان گسترده اما در تعدادی از سالنهای سینما و پردیسهای سینمایی امسال به مرحله اجرا برسد.
رونق سینما در ماه رمضان
کارشناس حوزه توزیع و نمایش اجرای طرح «اذان تا اذان» را مقدمهای برای رونق دادن به سالنهای سینما و جذب مخاطب در ماه مبارک رمضان میداند. علمالهدی گفت: طرح تازهای که به وزارت ارشاد ارائه کردهایم درباره نمایش تعدادی از فیلمهای با ارزش سالهای قبل در ماه رمضان امسال و در کنار اکران فیلمهای روی پرده است. در این طرح فیلمهای خاطرهانگیز دهه ۶۰ و ۷۰ که نسل جوان آنها را ندیده، دوباره روی پرده میروند. این طرح که فعلا «اذان تا اذان» نام دارد، مقدمهای برای رونق دادن به سینماها در ماه رمضان است و به مرور کامل میشود.وی افزود: موافقت ضمنی اداره اماکن را داریم و با همکاری وزارت ارشاد و با صدور پروانه نمایش برای این فیلمها، مشکلی برای نمایش آنها نخواهیم داشت. این طرح هنوز در مراحل اولیه است و در صورت اجرا به مرور پخته و کامل میشود. در بعضی سینماهای چند سالنی میتوانیم زمینه اکران این فیلمها را فراهم کنیم و رونق دوباره به اکران ماه رمضان بدهیم. این کارشناس سینما ادامه داد: به زودی نحوه و شکل اجرای این طرح و تعداد فیلمها مشخص میشود. احتمالا هفت فیلم در این طرح روی پرده میروند. فیلمهایی که انتخاب میکنیم ارزش فرهنگی و هنری دارند، دعوت خانوادهها برای دیدن فیلم سالم و صرف اوقات فراغت در شرایطی فرهنگی با مفاهیم مذهبی این ماه مغایرتی ندارد. با توجه به این که در سالهای آینده هم ماه رمضان با تابستان تقارن پیدا میکند میتوان این طرح را کامل و پختهتر اجرا کرد.
نیاز به تبلیغات وسیعتر
کارگردان فیلم سینمایی «پستچی سه بار در نمیزند» معتقد است موفقیت طرح اذان تا اذان نیازمند تبلیغات وسیع بوده تا موفقیت آن تضمین شود. حسن فتحی گفت: تجربه سالهای گذشته نشان داده است که در ماه رمضان فروش فیلمهای سینمایی کاهش پیدا میکند. آداب و رسوم خاص جامعه ایرانی در رمضان باعث به وجود آمدن تمایز بین این ماه و دیگر ایام سال میشود. وی افزود: رسوم معمول بعد از افطار در ماه رمضان باعث پر شدن اوقات فراغت مردم شده و فرصتی برای رفتن به سالنهای سینما باقی نمیگذارد. مردم در ماه رمضان پس از اذان مغرب یا به عبادت در منزل و مساجد مشغول هستند یا به دید و بازدید و ضیافت افطار میروند. کارگردان مجموعه «اشکها و لبخندها» ادامه داد: سینماداران معمولا براساس منفعت حاصل از اکران فیلمهای پرفروش، اکران این فیلمها را ترجیح میدهند و تمایلی به نمایش فیلمهای فرهنگی ندارند. شریط حاکم بر جامعه در ایام ماه رمضان و به دنبال آن استقبال نکردن مردم از فیلمها، از مخاطبان سینما میکاهد. به همین دلیل سینماداران ترجیح میدهند فیلمهایی را که کممخاطب به نظر میرسد این ماه اکران کنند.
سینماداران چه میگویند:
امیدی به موفقیت طرح نداریم!
با سینماداران که حرف زدیم متوجه شدیم این طرح در همه سینماها اجرا نمیشود. ظاهرا سینماهایی که برگه این طرح را امضا کرده باشند مشمول این طرح میشوند.تا اینجای کار که تنها دو روز از اجرای این طرح میگذرد سینماداران زیاد راضی به نظر نمیرسند. هر چند آنها هم اذعان دارند که برای گرفتن نتیجه زود است و باید اندکی صبر کرد تا نتیجه طرح را دید. امیر هوشنگ پاسبانیان مدیر سینما استقلال که سینمایش جزو این طرح نیست نسبت به کلّیت طرح زیاد خوشبین نیست. او میگوید: «این طرح زمانی موفق میشود که برایش برنامهریزی درستی داشته باشیم. اینکه یک ماه قبل طرحی بدهیم و ماه بعد آن را اجرا کنیم احتمال موفقیتش بسیار کم است. فیلمهایی که الان روی اکران سینماها است حدود دو ماه است که روی پرده است. اگر قرار به اجرای این طرح بود باید فیلمهای جدید را جایگزین فیلمهای قدیمیتر میکردیم.»
این در حالی است که پردیس سینما آزادی که در ظاهر جزو این طرح است، از ساعت دو بعد از ظهر تا دو بعد از نیمه شب به اکران فیلم میپردازد. ضمن اینکه بلیت این سینما نیم بها نیست و با همان قیمت قبلی فیلمهایش را اکران میکند. رضاسعیدیپور مدیرعامل سینما آزادی گفت: تا امروز که فیلمها در سینماها اکران شدهاند فروش این فیلمها در سینما آزادی خیلی خوب بوده است و من آماری که از سینماهای دیگر هم دارم نسبتا خوب بوده است و ما امیدواریم در ماه مبارک رمضان و با توجه به اجرای «طرح اذان تا اذان» در چهار پردیس سینما آزادی، ملت، زندگی و مجموعه فرهنگی چمران در ماه مبارک رمضان تا سحر باز است و این سینماها فعالیت دارند و مردم میتوانند تا سحر به تماشای فیلمهایی که در حال حاضر اکران شده است، بنشینند و همچنین تعدادی فیلم دیگر نیز به جمع این فیلمها اضافه میشوند. اما محسن مسعود شاهی مدیر پردیس سینمایی ملت از ریزش مخاطب در روز اول اجرای این طرح به شدت گله داشت و پایین آمدن فروش سینمایش را ناشی از روز اول ماه رمضان دانست: «آمار سینما ملت در روز اول اجرای این طرح به شدت پایین آمده، به طوریکه ما از روزی ۳۰۰۰ مراجعهکننده بسیار ریزش داشتیم. این در حالی است که حتی رقم بلیت خود را هم به شکل نیمبها یعنی ۱۵۰۰ تومان ارائه میدهیم. البته باید منتظر روزهای آینده بود و دید که چه اتفاقی برای این طرح میافتد.اما چیزی که مشخص است این است که این طرح اگر جا بیفتد بسیار برای سینمای ایران مثمرثمر خواهد بود.»
ارسال نظر