هفتهای سخت برای کابینه احمدینژاد پیشبینی میشود
وزیران پیشنهادی در کمیسیونهای تخصصی
دنیای اقتصاد- مجلس از امروز بررسی گزینههای پیشنهادی برای وزیران کابینه دهم را در شرایطی در کمیسیونهای تخصصی و فراکسیونها آغاز میکند که ظاهرا برخی از این وزیران بر اساس اظهارنظرهای نمایندگان شانس زیادی برای عبور از فیلتر مجلس را ندارند.
عکس: دنیای اقتصاد، حمید جانیپور
دنیای اقتصاد- مجلس از امروز بررسی گزینههای پیشنهادی برای وزیران کابینه دهم را در شرایطی در کمیسیونهای تخصصی و فراکسیونها آغاز میکند که ظاهرا برخی از این وزیران بر اساس اظهارنظرهای نمایندگان شانس زیادی برای عبور از فیلتر مجلس را ندارند. در این میان سه وزیر زن معرفی شده برای وزارت رفاه و بهداشت و آموزش و پرورش همچنین وزیران اطلاعات، نفت، دفاع، کشورٍ و نیرو از جمله گزینههایی هستند که برای کسب رای اعتماد کار سختی را جهت اقناع نمایندگان در کمیسیونها و فراکسیونها بر عهده دارند. عدم تجربه کاری متناسب با وزارتخانه مربوطه و نیز اصولا نداشتن تجربه کاری و مدیریتی لازم که در قد و قواره یک وزارتخانه مهمترین انتقاداتی است که اگر از نظر برخی نمایندگان به همه کابینه معرفی شده وارد است، دست کم دامن گزینههای مذکور را بیشتر از بقیه اعضای کابینه گرفته است. به ویژه آن که به اعتقاد برخی از نمایندگان درانتخاب این وزیران باز هم احمدینژاد از دایره محدودی که به دوران حضور وی در اردبیل و شهرداری تهران باز میگردد، دست به گزینش زده است. بهرغم این نحوه گزینش اما انتقادات اصلی همچنان پابرجا است. به عنوان نمونه فاطمه آجرلو که به عنوان وزیر رفاه معرفی شده، تنها سابقه نمایندگی مجلس در دورههای هفتم و هشتم مجلس را در کارنامه خود دارد. مسعود میرکاظمی، وزیر بازرگانی دولت نهم که به عنوان وزیر نفت معرفی شده، به لحاظ مدیریتی و تحصیلاتی آشنایی لازم را با بدنه نفت ندارد و به اضافه این که انتقادات زیادی به عملکرد وی در وزارت بازرگانی به علت واردات بیرویه و عدم کنترل بازار وارد است. چه به گقته کاتوزیان، رییس کمیسیون انرژی مجلس، نباید فردی با نگاه تجاری وارد صنعت نفت که نیازمند توسعه است بشود. همین انتقاد به وزارت نیرو و معرفی علیآبادی هم وارد است، فردی که در سازمان تربیت بدنی به دلیل شکستهای تیمهای مختلف ورزشی با انتقادهای فراوانی روبهرو است. معرفی یک نظامیدر وزارت کشور و ورود فردی که سابقه کار اطلاعاتی ندارد به این وزراتخانه از دیگر انتقادات به وزاری معرفی شده است. با این حال اگر یک عضو اقلیت معتقد است که ۵۰درصد کابینه رای نمیآورد، اما یک حامیدولت در مجلس بر این باور است که ۹۰درصد کابینه قابل دفاع است.
کشاورز توان حل مشکلات آموزش و پرورش را ندارد
با همه این شرایط سخت که پیش روی اعضای کابینه جدید قرار گرفته، گزینههای پیشنهادی از امروز رایزنیهای خود را با نمایندگان در کمیسیونهای تخصصی و برخی فراکسیونها آغاز میکنند. بر همین اساس وزرای پیشنهادی علوم و آموزش و پرورش امروز و سهشنبه در مجلس حاضر خواهند شد. رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ادامه داد: در خصوص وزارت آموزش و پرورش باید گفت که شناخت کمتری از سوابق خانم کشاورز دارم، ضمن اینکه آموزش و پرورش وزارتخانهای بسیار گسترده با چالشهای بسیار عظیمیاست که در نگاه اول به نظر میرسد شخص توانمندتری باید هدایت این وزارتخانه را بر عهده بگیرد، به تعبیر بهتر خانم کشاورز با توجه به سوابق ابتدایی توان حل مشکلات مربوطه را ندارد، مگر اینکه در جلسه کمیسیون با توجه به برنامههایی که برای حل مشکلات ارائه میکند، اظهارنظر بهتری نسبت به وزارت وی داشته باشیم.
عباسپور خاطر نشان کرد: شاخصهایی نظیر جنسیت، توان دوندگی و پیگیری و داشتن روحیه مهرورزی از نظر مجلس هم شاخصهای قابل قبولی هستند، اما از اولویتهای پایینتری برخوردارند؛ به معنای بهتر مدیریت، کارآمدی، تخصص و مقبولیت باید در اولویت نخست قرار گیرد و پس از آن در شرایط مساوی میتوان مساله جنسیت و قدرت دوندگی و پیگیری و داشتن روحیه مهرورزی مورد توجه قرار گیرد، لذا به نظر میآید تفاوت در اولویتها نوعی تفاوت در دیدگاه اصولی است که میان دیدگاه مجلس و رییسجمهور وجود دارد.
وزیر پیشنهادی کشور و محرابیان در کمیسیون امنیت داخلی
سخنگوی کمیسیون سیاست داخلی و امور شوراهای مجلس هم با اشاره به جلسه امروز این کمیسیون گفت: در این جلسه پیرامون صلاحیت وزیر پیشنهادی کشور بحث و بررسی خواهیم داشت. مجید ناصری در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه وزارت دفاع معمولا کمتر در زمینه نظامیدخالت دارد و معمولا مسوولیت دفاع از کشور و بحث نظامیگری قوای مسلح از اختیارات مقام معظم رهبری است، ادامه داد: به دلیل سوابق درخشان و کارآیی آقای نجار پیشبینی میکنم اعضای کمیسیون سیاست داخلی و امور شوراها در جلسهای که امروز در همین رابطه برگزار خواهد شد، نسبت به آقای نجار نظر مساعد داشته باشند.
ناصری با اشاره به درخواست محرابیان وزیر پیشنهادی صنایع برای اعزام گروهی به کمیسیون سیاست داخلی و امور شوراها جهت ارائه پارهای توضیحات درباره عملکرد این وزیر و وزارتخانه صنایع عنوان کرد: بر این اساس در جلسه فردای کمیسیون گروهی از وزارت صنایع مهمان کمیسیون خواهند بود.
دستجردی امروز در کمیسیون بهداشت
رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با بیان اینکه در بحث حضور افراد در کابینه دولت، جنسیت نکته تعیینکنندهای نیست، گفت: کمیسیون بهداشت مجلس پس از جلسه مشترک با دکتر مرضیه وحید دستجردی در روز یکشنبه، نظر خود را در مورد وی اعلام میکند. سید شهابالدین صدر، رییس سازمان نظام پزشکی کشور، در گفتوگو با ایسنا، در رابطه با دکتر وحید دستجردی ادامه داد: ایشان مدتی از کار ستادی دور بوده و کمیسیون بهداشت و درمان مجلس پس از جلسه مشترک با وی و بررسی برنامهها در روز یکشنبه، نظر خود را اعلام میکند. تاکنون اظهارنظرهای انجام شده در مورد ایشان به صورت فردی بوده و نظر کمیسیون نبوده است.
نظرخواهی از مراجع برای رای به وزیران زن
با این حال ظاهرا معرفی سه وزیر زن چندان مساله قابل هضمیبرای نمایندگان مجلس نیست، از همین رو، به گفته رییس فراکسیون روحانیون مجلس در حال نظرخواهی از مراجع عظام تقلید برای ارائه رای اعتماد به وزرای زن معرفی شده از سوی دولت است. رضا آشتیانی نماینده قم با مراجع دیدار کرده و نتیجه مذاکراتش را امروز به نمایندگان ارائه میدهد. محمدتقی رهبر، رییس فراکسیون روحانیون مجلس در گفتوگو با ایلنا، با اشاره به این که فراکسیون روحانیون مجلس ظهر امروز به منظور بررسی نظر علما تشکیل جلسه خواهد داد، از مخالفت آیات عظام لطفالله صافی گلپایگانی و ناصر مکارم شیرازی با موضوع انتخاب زنان به عنوان وزیر کابینه خبر داد. وی با بیان اینکه اخبار دقیق در این زمینه را در جلسه فردای فراکسیون روحانیون بررسی خواهند کرد، افزود: در این جلسه نظر مراجع را جمعبندی کرده و به اطلاع نمایندگان خواهیم رساند. از این پس این نمایندگان هستند که تصمیم میگیرند بر نظر خودشان در ارایه رای اعتماد به وزرای زن پایبند باشند یا نظر مراجع را در رای اعتماد خود لحاظ کند.
قنبری: ۵۰درصد وزیران رای نمیآورند
همچنین سخنگوی فراکسیون خط امام (ره) هم از برگزاری جلسه شورای مرکزی این فراکسیون ظرف امروز به منظور بررسی صلاحیت وزرا خبر داد. داریوش قنبری، نماینده ایلام، در گفتوگو با ایلنا، اظهار داشت: ظهر امروز در جلسه شورای مرکزی در ارتباط با صلاحیت وزرا صحبت خواهد شد. همچنین بعدازظهر نیز کمیتههای تخصصی فراکسیون جلسهای را خواهند داشت که طی آن نیز در مورد صلاحیت وزرا بحث خواهند کرد. قنبری تاکید کرد: به احتمال زیاد روزهای سهشنبه و چهارشنبه جلسه مجمع عمومیفراکسیون خط امام برگزار خواهد شد و کمیتههای تخصصی نظرات خود را ارایه میدهند. این نماینده مجلس با اشاره به اینکه تعدادی از گزینههای دولت دهم ناشناخته هستند، خاطرنشان کرد: ۵۰درصد وزرای معرفی شده به مجلس رای اعتماد نمیگیرند. وی از جمله دلایل عدم رای اعتماد را سوابق اجرایی، مدارک تحصیلی، وابستگیهای سیاسی، کارایی و... عنوان کرد.
رسایی: ۹۰درصد از کابینه دهم قابل دفاع است
حمید رسایی از حامیان دولت در مجلس اما در گفتوگو با ایسنا، در ارزیابی از معرفی اعضای کابینه توسط رییسجمهور گفت: آن چیزی که در حال حاضر به نظر میرسد، این است که با توجه به این سوابق و نوع شناختی که از این افراد داریم کابینه در کلیت قابل دفاع بوده و در مجموع کابینه خوبی است و ۹۰درصد از کابینه دهم قابل دفاع است و فکر میکنم قطعا از مجلس رای میآورند و اما در خصوص چند وزارتخانه باید منتظر جلسات باشیم و بعد از آن جلسات بتوان تصمیم گرفت.
این نماینده مجلس معتقد است که هم وزیر پیشنهادی کشور و هم وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش و هم وزیر پیشنهادی رفاه نیاز به تامل بیشتری دارند. وی افزود: بنابراین امیدواریم در جلساتی که برگزار میشود، با دیدن برنامهها و کار کارشناسی که در کمیسیونها صورت میگیرد، ابهامات برطرف شود و اگر این گونه نشود، شاید در مورد این وزارتخانهها، نظر مجلس به شکل دیگری ابراز شود.
وی هم چنین به صورت مصداقی به برخی وزرای پیشنهادی سایر وزارتخانهها اشاره کرد و گفت: در مورد وزیر پیشنهادی اطلاعات با توجه به سابقه و پیشینهای که مصلحی دارد، در ایجاد همگرایی بین نهادهایی که وظیفه امنیتی را بر عهده دارند میتواند بسیار کمککننده و موثر باشد و هوش و ذکاوت و توانایی لازم هم در وی وجود دارد. وزیر جهاد کشاورزی پیشنهادی نیز از سوابق بسیار خوبی برخوردار است و یا وزارت خانههای دفاع و مسکن از انتخابهای خوب در دولت دهم است. این نماینده مجلس در مورد معرفی وزیر پیشنهادی نیرو نیز تصریح کرد: با توجه به سابقه خوب علیآبادی در بحث ساختوسازها در سازمان تربیت بدنی که یک جنبه مثبت از عملکرد وی بود، این انتخاب قابل دفاع است.
ارسال نظر