گزارش تلویزیونی احمدی نژاد از چینش کابینه
وزیران فقط از رییسجمهور دستور میگیرند و با او هماهنگاند.
احمدینژاد انتقادات تندی به مجلس وارد کرد
وزیران فقط از رییسجمهور دستور میگیرند و با او هماهنگاند. محمود احمدینژاد، رییسجمهور ساعاتی پس از معرفی رسمیکابینه به مجلس، بر صفحه تلویزیون ظاهر شد تا گزارش چینش کابینه را مستقیما به مردم ارائه بدهد. گزارشی که با انتقادات تندی از مجلس منجر شد و در نهایت به دفاع از ۲۱ وزیر معرفی شده ختم گردید. احمدی نژاد در عین حال به انتقاد از عملکرد وزارت اطلاعات در حوادث پس از انتخابات پرداخت و گفت که اگر این وزارتخانه بهتر عمل میکرد، حوادثی مانند کشته شدن برخی افراد رخ نمیداد. احمدینژاد اگر چه محسنیاژهای، وزیر برکنار شده اطلاعات را مقصر این حوادث ندانست، اما در عین حال از تغییر وزیر اطلاعات دفاع کرد. به گزارش خبرگزاری فارس، محمود احمدینژاد در این برنامه که پنجشنبه شب از شبکه اول سیما پخش شد، با اشاره به معنا و مفهوم وزیر گفت: وزیر بر وزن فعیل است و معنای آن این است که کسی یک رزق و یک باری را از دوش فردی برمیدارد و در سختیها و مشکلات سختی را بر دوش میکشد و لزوما انتخاب بنده به عنوان بهترین انتخاب عالم نیست؛ چرا که بنده نیز به تشخیص و توان خودم و از میان ۷۰میلیون که حداقل ۲۰میلیون نفر آنها افرادی هستند که توانمندیهای قابل عرضهای دارند.
وی با بیان اینکه ما سه دسته معیار را برای انتخاب وزرا در نظر گرفتیم، اظهار کرد: اولین معیار برای انتخاب وزیران، صلاحیتهای عمومی فرد بود؛ چرا که فردی که انتخاب میشود باید انسانی مومن، پاک، مردمی، سادهزیست، همراه مردم، شجاع، اهل تصمیمگیری، اهل خدمت و براساس میثاقنامه دولت خود را وقف خدمت به مردم کند و به اصول، به آرمانها و اعتقاد ملت ایران وفادار و فردی آزاده باشد و از تعلق به گروه و دستههای مختلف آزاد باشد تا بتواند خود را وقف خدمت به مردم کند.
رییسجمهور با اشاره به ویژگیهای عمومی برای انتخاب وزرا گفت: فردی که انتخاب میشود باید به اصول جمهوری اسلامی ایران مقید و فردی مومن باشد.
احمدینژاد به دومین ویژگی برای انتخاب وزرا اشاره کرد و افزود: دومین ویژگی کارآمدی و تخصص است؛ چرا که فرد باید بار را از دوش کشور و ملت بردارد، لذا باید توانمند و متخصص باشد و ما واقعا تلاش کردیم که متخصصین را انتخاب کنیم.
وی با اشاره به متوسط کابینه پیشنهادی دهم نسبت به آنچه در کابینه دولت دهم بود، گفت: این متوسط افزایش یافته و ما یک گام به سمت جلو برداشتهایم، ضمن اینکه کابینه دولت نهم نسبت به دولتهای قبلی فاصله زیادی به لحاظ تطابق تخصصها و حوزه ماموریت داشت.
رییسجمهور به دسته سوم معیارها برای انتخاب وزیران اشاره کرد و گفت: دسته سوم معیارها که سرنوشت دولت را رقم میزند، همگرایی و روحیه کار جمعی و همدلی است و برخی خیال میکنند که کابینه ۲۱ جزیره جدا از هم هستند، اما هرگز اینگونه نیست و درست است که براساس قانون برای هر وزیری یکسری قانون و تکالیفی تعیین شده، اما این تکالیف ۵۰ سال قبل نوشته شده و همین امروز بسیاری از ماموریتهای دولت بین بخشی است و نیازمند به همکاری جمعی از وزرا است.
وی افزود: برخی نظر میدهند و میگویند که فلان شخص فرد خوبی است، اما تو را قبول ندارد، ولی او را وارد کابینه کن، اما من به آنها میگویم که من دست آن فرد را میبوسم، اما باید کسی در کابینه حضور داشته باشد که هم او مرا قبول داشته باشد و هم من او را قبول داشته باشم و در غیر این صورت اگر ما ۲۱ جزیره را کنار هم بگذاریم، هیچ خروجی ندارد.
تطبیق تخصص با حوزه ماموریت در دولت دهم به ۱۷ نفر رسیده است
محمود احمدینژاد، در ادامه گفتوگوی مستقیم تلویزیونی با اشاره به تغییرات صورتگرفته در کابینه دولت دهم نسبت به کابینه دولت نهم گفت: همان طور که در گذشته اعلام کردم، تغییرات گسترده است و علت آن نیز روشن است و باید به ۳ ماه قبل از انتخابات نگاه کنیم تا ببینیم که ضرورتها، فضا، مطالبات و شرایط کشور عوض شده است و به نظر من انتخابات سطح سیاسی و اجتماعی کشور را صدها پله افزایش داده و سطح مطالبات را عوض کرده و در بسیاری جاهها جنس مطالبات تغییر کرده و این به معنای آن نیست که کارهای معمولی دولت نباید پیگیری شود.
وی با اشاره به تغییر سطح علمی وزیران در دولت دهم گفت: در خصوص سطح علمی ما یک گام به جلو حرکت کردهایم و اگر به ترکیب کابینه دقت کنید ما ۱۱ دکترای تخصصی داریم که در دولت قبل ۹ دکترای تخصصی بود و بسیاری از آنها تجربه اجرایی دارند، یک فوقتخصص، ۵ دکترای مهندسی در رشته مربوطه، ۶ مهندس فوقلیسانس و ۳ فوقلیسانس در دولت دهم داریم، لذا وزن علمی دولت و تطبیق تخصص با حوزه ماموریت که در گذشته ۱۶ نفر بود در دولت دهم به بالای ۱۷ نفر رسیده است.
دلایل حضور سه زن در کابینه
احمدینژاد با اشاره به دلایل حضور ۳ وزیر زن در کابینه دولت دهم گفت: هدف ما بر شایستهسالاری بوده و این حرف که ما میخواستیم حتما چند زن در کابینه حضور داشته باشند، درست نیست و اگر اینطور بود من باید در انتخابات میگفتم که چندین وزیر زن در دولت من حضور دارد و بنده معتقدم که گفتن چنین صحبتی توهین به شخصیت زن است؛ چرا که زنان ابزار نیستند و حتی در کنفرانسی خبری نیز اعلام کردم که بنده در خصوص حضور وزرای زن در دولت ارزیابی خواهم کرد.
وی ادامه داد: ۳۰ سال زنان حضور نداشتند و این امر خوب نبوده و اصولا چه کسی گفته است که مردان بهتر خدمت میکنند و در کارهایی که بحث خدمت مطرح است باید زنان حضور پیدا کنند و ناخواسته یک سنتهایی شکل گرفته که نباید زنان در چنین مسوولیتهایی حضور پیدا کنند و زنان نیز خود را کنار کشیدهاند و فلسفه حجاب زن، حضور وی در عرصههای اجتماعی است؛ چرا که در خانواده حجاب لازم نیست و این فلسفه حجاب است و اسلام حجاب را تعیین کرده تا زنان در جامعه حضور پیدا کنند.
انتقاد از مجلس
احمدینژاد با اشاره به اظهار نظرات نمایندگان مجلس در خصوص وزیران دولت دهم و تعامل دولت با مجلس برای نهایی کردن لیست کابینه دهم گفت: تعامل ما با مجلس تعامل بسیار خوبی است و اکثریت مجلس که نمایندگانی دلسوز و علاقهمند هستند و برخی از نمایندگان اظهار نظراتی داشتند و همه نمایندگان یعنی ۲۹۰ نفر صحبت نداشتند و اینکه برخی خودشان صحبت میکنند، اما به نمایندگی از مجلس مواردی را مطرح میکنند، اشتباه است و ما جلسات متعددی را با نمایندگان مجلس داشتهایم و حتی با اقلیت مجلس نیز جلسهای را برگزار خواهیم کرد و ما روند کار را برای آنها توضیح دادهایم.
رییسجمهور با بیان اینکه برخی از نمایندگان توقعاتی دارند که درست نیست، گفت: برخی از نمایندگان انتظار دارند که دولت از قبل افراد خود را با آنها هماهنگ کند که این امر امکانپذیر نیست و حتی زمانیکه این افراد مصاحبه میکنند خود را جای مجلس میگذارند و این امر اشتباه است؛ چرا که مجلس ۲۹۰ نماینده است و ما چگونه میتوانیم افرادی را که میخواهیم پیشنهاد بدهیم با ۲۹۰ نفر هماهنگ کنیم و این امر محال است.
رییسجمهور در ادامه اظهار داشت: هماهنگی وزرا با رییسجمهور یک اصل است و برخی تصور میکنند که وزرا باید از دو نقطه دستور بگیرند و این اشتباه است و مجلس قانونگذار است و قانون هم برای رییسجمهور، وزرا و همه آحاد مردم و حتی برای خود نمایندگان مجلس لازمالاجراست و راه نظارت نیز مشخص است، لذا وزیر از دو جا فرمان نمیگیرد؛ چرا که اگر اینگونه باشد فساد ایجاد میشود که این فساد، فساد در اجراست و کار کشور از حرکت میایستد.
وزیر فقط از رییسجمهور دستور میگیرد
احمدینژاد با بیان اینکه وزرا تحت نظر رییسجمهور و نه مجلس کار میکنند، گفت: وزیر تنها از یک جا، آن هم از رییسجمهور فرمان میگیرد و این یک قانون است و مجلس کار نظارت را برعهده دارد تا انحرافی از قانون اتفاق نیفتد و در این راستا سوال، استیضاح و تحقیق و تفحص انجام میدهد و اگر ما چنین مرزهایی را مخدوش کنیم، دیگر ارزیابی درستی اتفاق نمیافتد و کار کشور جلو نمیرود و معنای این امر عدم تعادل نیست، بلکه معنای آن تعامل درست و اجرای صحیح قانون اساسی و اداره صحیح کشور است.
وی افزود: وزیر در حالیکه از رییسجمهور دستور میگیرد با نمایندگان نیز تعامل سازنده دارد و وزیر و نماینده برای اجرای یک قانون باید کمک کنند و همه کمک میکنیم تا یک قانون بهتر اجرا شود، نه اینکه یک وزیر از دوجا دستور بگیرد و برخی این تلقی اشتباه را دارند که وزیر باید حتما با آنها هماهنگ باشد و در غیر اینصورت در قانون خدشه وارد میشود.
برخی به دنبال القای عدم رایآوری وزیران هستند
وی با اشاره به اظهارات محمدرضا باهنر، نایب رییس مجلس درباره عدم رایآوری ۴ الی ۵نفر از وزیران پیشنهادی از سوی دولت گفت: شنیدم برخی از نمایندگان گفتند که ۴ الی ۵نفر از وزرا قطعا رای نمیآورند و بنده نمیدانم این افراد بر اساس چه چیزی این حرفها را بیان میکنند؛ چراکه در حال حاضر مجلس تعطیل و رایها مخفی است.
وی با بیان اینکه نمیخواهم جسارتی به نمایندگان بکنم، گفت: به نظرم برخی میخواهند با بیان این سخنان، برخی حرفها را القا کنند، البته برخی میتوانند بگویند مثلا به چند وزیر رای نمیدهند و این حق نماینده است و کسی هم ممکن است به ۲۱ وزیر پیشنهادی رای ندهد که این هم حق نماینده است و کسی نمیتواند از نماینده سوال کند که به چه حقی به وزرا رای اعتماد یا عدم رای اعتماد دادند و این طبق قانون اساسی ما است و قوا مستقل هستند و ما نمیتوانیم به یک نماینده بگوییم چرا شما رای ندادید.
رییسجمهور ادامه داد: چون هنوز کابینه به طور کامل معرفی نشده، بیان چنین سخنانی درباره عدم رایآوری وزرا بد است و آیا این به آن معنی است که آن فرد کاری کرده است که وزرا رای نیاورند؟ که اگر اینگونه باشد این امر از تعامل سازنده دور است و روش درستی برای پیگیری امور کشور نیست.
صدا و سیما به دیگران به اندازه رییس جمهور وقت ندهد
احمدینژاد با اشاره به برخی اظهار نظرات درباره سخنرانی رییسجمهور در تلویزیون از سوی برخی افراد گفت: برخی گفتهاند که باید به همان اندازه که رییسجمهور در تلویزیون صحبت میکند آنها نیز صحبت کنند و براساس چه منطقی و بر اساس چه استدلالی این حرف بیان میشود؟ وی افزود: برخی چگونه این توقع را دارند که به همان اندازه که رییسجمهور با مردم گفتوگو میکند، آن یک نفر نیز به خود این حق را میدهد که به نمایندگی از کل مجلس در تلویزیونی سخن بگوید و این تصور اشتباه است و صدا و سیما نیز نباید چنین فرصتی را بدهد و بنده به عنوان مجری قانون اساسی چنین حرفی را بزنم و نمایندگان طبق قانون فرصت دارند تا ۲ مخالف و ۲ موافق درباره وزرا صحبت کنند و رسانهها و تلویزیون آن را نیز پخش میکند.
رییسجمهور در ادامه اظهار کرد: برخی برخلاف قانون میخواهند فضای بین دولت و مجلس را بر هم بزنند و پس از آن حرف خود را نیز به حساب کل مجلس بگذارند و بعد از آن میگویند دولت به مجلس بیتوجهی کرده است، در حالی که ما با بسیاری از نمایندگان دوست صمیمی هستیم و به آنها احترام میگذاریم، اما ما در جایگاه رییسجمهور باید قانون را جلو ببریم و اینکه برخی میگویند رییسجمهور با مردم سخن گفته و گزارش کار ارائه داده و آن تک نماینده نیز باید به اندازه رییسجمهور صحبت کند، در هیچ جای قانون وجود ندارد.
احمدینژاد با اشاره به روش رسیدگی به صلاحیت افراد حاضر در کابینه گفت: ما یک تحلیل روشن از شرایط کشور، نیازهای کشور و تامین نیازها در آن بخش داشتیم و پشت سر انتخاب یک فرد به عنوان وزیر یک منطق مشخصی وجود داشته و مهم تر از افراد، ویژگیهای آنها هستند.
لیستکامل وزرای پیشنهادی احمدینژاد و سوابق آنان
احمدینژاد ساعات پایانی روز چهارشنبه در نامهای لیست کامل وزیران پیشنهادی خود را به مجلس شورای اسلامی معرفی کرد.
لیست کامل وزیران پیشنهادی دولت دهم به همراه چکیدهای از سوابق وزیران پیشنهادی که از سوی خبرگزاری فارس به آن اضافه شده، بدین شرح است:
وزارت علوم تحقیقات و فناوری: کامران دانشجو
(دانشجو که دارای دکترای مکانیک با گرایش هوافضا است، پیش از این در دولت نهم قائم مقام و معاون سیاسی وزارت کشور، رییس ستاد انتخابات کشور و استاندار تهران بوده است)
وزارت کشور: مصطفی محمدنجار
(محمدنجار که دارای مدرک مهندسی مکانیک در رشته طراحی جامدات و فوق لیسانس در رشته مدیریت اجرایی با گرایش مدیریت استراتژیک است، پیش از آنکه در دولت نهم به عنوان وزیر دفاع منصوب شود، فعالیتهای متعدد مدیریتی در سپاه پاسداران و وزارت دفاع داشته است)
وزارت امور خارجه: منوچهر متکی
(متکی که دارای کارشناسی علوم اجتماعی از دانشگاه بنگلور هندوستان و کارشناسی ارشد روابط بینالملل دانشگاه تهران است، در دولت نهم نیز وزیر خارجه بوده و پیش از آن نمایندگی دورههای اول و هفتم مجلس شورای اسلامی و سفیر ایران در آنکارا و توکیو بوده است)
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: سید محمد حسینی
(حسینی که دارای دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی از دانشگاه تهران است، در دولت نهم معاون پارلمانی و قائممقام وزارت علوم بوده و پس از علیرضا علیاحمدی ریاست دانشگاه پیام نور را نیز بر عهده داشته و پیش از آن نیز نمایندگی مجلس پنجم و مدیر عاملی انتشارات سروش و معاونت سازمان صدا و سیما در زمان ریاست لاریجانی را در کارنامه خود دارد)
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات: رضا تقیپور
(تقیپور که در دولت نهم معاون وزیر ارتباطات و رییس سازمان فضایی کشور بوده است، مدیریت عامل صنایع مخابرات ایران و مدیریت کلان پروژه ماهوارههای کوچک، از جمله سوابق مدیریتی رضا تقیپور در سالهای اخیر است)
وزارت کار و امور اجتماعی: عبدالرضا شیخالاسلامی
(شیخالاسلامی که دارای دکترای مهندسی عمران است، ابتدا در دولت نهم به استانداری استان هرمزگان منصوب شد، اما در پی وزیر شدن الهام، رییسدفتر رییسجمهور و با حفظ سمت به ریاست گروه مشاوران جوان رییسجمهور منصوب شد و چندی پیش نیز به عنوان دستیار ویژه رییسجمهور در سازماندهی نیروی انسانی منصوب شده است)
وزارت آموزش و پرورش: سوسن کشاورز
(خانم کشاورز که دارای دکترای فلسفه تعلیم و تربیت است، از سومین سال دولت نهم تاکنون معاون وزیر آموزش و پرورش و رییس سازمان
آموزش و پرورش استثنایی بوده است)
وزارت نفت: سیدمسعود میرکاظمی
(میرکاظمی که دارای دکترای مهندسی صنایع از دانشگاه تربیت مدرس است، در دولت نهم وزیر بازرگانی بود و پیش از آن نیز رییس دانشگاه شاهد و رییس مرکز مطالعات بنیادی سپاه از جمله سوابق وی است)
وزارت نیرو: محمد علیآبادی
(علیآبادی که دارای مهندسی عمران است، معاون عمرانی شهردار سابق تهران بود و در دولت نهم نیز معاونت رییسجمهور و ریاست سازمان
تربیت بدنی را بر عهده داشت)
وزارت بازرگانی: مهدی غضنفری
(وی در دولت نهم معاون وزیر بازرگانی در توسعه روابط اقتصادی و رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران بوده است)
وزارت مسکن و شهرسازی: علی نیکزاد
(نیکزاد که دارای کارشناسی ارشد عمران است در دولت نهم معاون عمرانی وزیر کشور، رییس سازمان شهرداریها و استاندار اردبیل بود و پیش از آن نیز در دولت هشتم معاونت عمرانی استانداری لرستان را بر عهده داشت)
وزارت راه و ترابری: حمید بهبهانی
(بهبهانی که دارای دکترای تخصصی عمران با گرایش حمل و نقل و ترافیک از دانشگاه کینزول فلوریدا است، در دولت نهم پس از رحمتی به عنوان وزیر راه منصوب شد و پیش از آن نیز به عنوان معاون برنامهریزی و اقتصاد حمل و نقل در همین وزارتخانه مشغول به کار بوده است)
وزارت جهاد کشاورزی: صادق خلیلیان
(صادق خلیلیان دارای دانشنامه دکترای اقتصاد طبیعی دانشگاه تربیت مدرس است. سابقه تدریس دو دهه اقتصاد کلان و اقتصاد سنجی و همچنین معاون امور اقتصادی و برنامهریزی وزارت جهاد و کشاورزی را در کارنامه خود دارد)
وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح: احمد وحیدی
(وحیدی که در دولت نهم جانشین وزیر دفاع بوده و با حکمی از سوی رییس جمهور به عنوان نماینده نیروهای مسلح در تدوین برنامه پنجم منصوب شده بود، در دوران وزارت دفاعی شمخانی معاونت طرح و برنامه این وزارتخانه را بر عهده داشت.
ریاست کمیسیون سیاسی، دفاعی و امنیتی مجمع تشخیص و مسوولیت معاونت طرح و برنامه وزارت دفاع نیز از دیگر مسوولیتهای وی به شمار میرود)
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی: مرضیه وحید دستجردی
(وحیددستجردی که دارای درجه تخصصی در رشته زنان از دانشگاه علوم پزشکی تهران است، سوابق متعدد پزشکی را در کارنامه خود دارد و در دورههای چهارم و پنجم نیز نماینده مجلس شورای اسلامی بوده است)
وزارت رفاه و تامین اجتماعی: فاطمه آجرلو
(آجرلو که دارای کارشناسی ارشد روانشناسی شخصیت و دانشجوی دکترای روانشناسی تعلیم و تربیت است، در مجلس هفتم و هشتم نماینده کرج، اشتهارد و آستارا بوده است.)
وزارت اطلاعات: حیدر مصلحی
(مصلحی ضمن تحصیلات حوزوی، تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد با گرایش الهیات و معارف اسلامی در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) پشت سر گذاشته است. وی که نمایندگی ولی فقیه در نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی مقاومت بسیج را در کارنامه خود دارد، در دولت نهم ابتدا مشاور رییسجمهور بود و اکنون نیز مشاور و نماینده رییس جمهور در دانشگاه مذاهب اسلامی است و نمایندگی ولیفقیه و سرپرستی سازمان اوقاف و امور خیریه را بر عهده دارد)
وزارت صنایع و معادن: علیاکبر محرابیان
(محرابیان که دارای مدرک مهندسی عمران از دانشگاه علم و صنعت است، در دولت نهم وزیر صنایع بود و پیش از آن مدیرعامل شرکتهای شهروند و رفاه، نماینده رییس جمهور در ستاد تبصره ۱۳، رییس سازمان عمران و مشاور محمود احمدی نژاد نیز بوده است)
وزارت امور اقتصادی و دارایی: سیدشمسالدین حسینی
(حسینی که دارای دکترای اقتصاد است، در دولت نهم وزیر اقتصاد بود و پیش از آن نیز مدیر کلی دفتر بینالملل و روابط عمومی وزارت نیرو و مدیرکل دفتر مطالعات اقتصادی وزارت بازرگانی را در کارنامه خود دارد)
وزارت تعاون: محمد عباسی
(عباسی دارای مدرک دکترای مدیریت، در دولت نهم وزیر تعاون بود و پیش از آن نمایندگی مردم گرگان در مجلس هفتم را بر عهده داشت)
وزارت دادگستری: سیدمرتضی بختیاری
(وی پیش از این استاندار اصفهان، مدیرکل دادگستری استان خراسان رضوی، معاون قوه قضائیه و رییس سازمان زندانهای کشور و مدیر کل دادگستری استان فارس بوده است و دارای مدرک حوزوی است)
ارسال نظر