برگزاری دومین جلسه دادگاه حوادث پس از انتخابات
عکس: AFP
«کلوتیلد ریس»، دختر تبعه فرانسه در جلسه دیروز دادگاه
آخرین متهمی بود که به دفاع از خود پرداخت و اظهار پشیمانی ‌کرد.

دومین جلسه محاکمه متهمان حوادث اخیر برگزارشد
دختر فرانسوی در دادگاه
انگلیس به محاکمه یکی از کارمندان محلی‌اش در دادگاه دیروز اعتراض کرد
دنیای اقتصاد- روز گذشته دومین جلسه دادگاهی متهمان حوادث اخیر برگزار شد و در این جلسه ده‌ها نفر از متهمان حوادث اخیر از جمله سید شهاب‌الدین طباطبایی (از اعضای شورای مرکزی جبهه مشارکت و رییس ستاد ملی جوانان حامی خاتمی (موسوی) 88)، علی تاجرنیا (عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت، نماینده مشهد در مجلس ششم و مسوول کمیته ساماندهی صیانت از آرای ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی)، احمد زیدآبادی (روزنامه نگار و دبیر کل سازمان دانش آموختگان ایران اسلامی)، جواد امام (رییس ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی در تهران) و هدایت آقایی (عضو ارشد حزب کارگزاران و شورای هماهنگی جبهه اصلاحات)، در میان آنان به چشم می‌خورد، مورد محاکمه قرار گرفتند. همچنین در این دادگاه حسین رسام از کارمندان سفارت انگلیس در ایران نیز به بیان سخنان خود پرداخت.
وزارت‌خارجه انگلیس به برگزاری این دادگاه اعتراض کرده و با صدور بیانیه‌ای آن‌ را توهین به خود دانسته است.
اما روز گذشته علاوه برمتهمان ایرانی حضور یک متهم فرانسوی نیز در آن میان به چشم می‌خورد که کسی نبود جز «کلوتیلد ریس» دختر 23 ساله تبعه فرانسه که 17 تیر امسال با اتهام جمع‌آوری اطلاعات و تحریک آشوب‌طلبان در اصفهان بازداشت شد. او که سراسر تحصیلات دانشگاهیش را وقف شناخت ایران کرده و پایان نامه دوره کارشناسی ارشدش را درباره تدریس تاریخ و جغرافیا در مدارس ابتدایی ایران گذرانده است، پنج ماه قبل به دعوت دانشگاه اصفهان به عنوان مدرس زبان فرانسه و برای تکمیل پژوهش‌های میدانی‌اش به ایران آمد و هنگامی که قصد خروج از ایران را داشت، در فرودگاه تهران دستگیر شد و دستگیری وی بازتاب‌ها و اعتراضات فراوانی را به دنبال داشت.
پس از دستگیری وی برنارد کوشنر، وزیر خارجه فرانسه در مورد این بازداشت گفت: «فکر می‌کنید کشور من این اندازه ساده‌لوح و بدون پرسنل است که زنی ۲۳ ساله را برای جاسوسی به ایران بفرستد؟ این احمقانه است، این غیرممکن است و البته پس از آن نیز نیکولا سارکوزی، رییس‌جمهوری فرانسه نیز انتساب اتهام «جاسوسی» به ریس را «بی‌پایه و اساس» اعلام کرد.
در همین حال اتحادیه اروپا و 50 تن از اساتید دانشگاه‌های فرانسه که در زمینه زبان، فرهنگ و جامعه ایران تدریس و پژوهش می‌کنند نیز در درخواست‌هایی جداگانه خواستار آزادی وی شدند؛ هرچند که این درخواست‌ها پاسخی نیافت و از کلوتیلد خبری نشد تا آن که دیروز به همراه «نازک افشار» کارمند محلی سفارت فرانسه در دادگاه حضور پیدا کرد.
به دنبال اطلاعات خاصی نبودم
وی که آخرین متهم دومین دادگاه رسیدگی به اتهامات متهمان حوادث پس از انتخابات در روز گذشته بود، از خود در برابر اتهاماتی که نماینده دادستان به وی نسبت داد، دفاع کرد.
نماینده دادستان اقدام علیه امنیت داخلی کشور از طریق تبانی و اجتماع با حضور در اجتماعات و اغتشاشات مورخ ۲۵ و ۲۷ خرداد و اقدام به جمع‌آوری اخبار و اطلاعات و عکس‌برداری و فیلم‌برداری از اغتشاشات و ارسال به خارج از کشور را به عنوان اتهامات این دختر ۲۳ ساله عنوان کرد و وی سپس در دفاع از خود به قاضی صلواتی گفت: من مدت‌ها قبل از انتخابات به ایران آمدم تا در دانشگاه صنعتی اصفهان به تدریس زبان فرانسه بپردازم. بر اساس توافقات صورت گرفته بین بخش فرهنگی سفارت و دانشگاه صنعتی اصفهان من برای تدریس به این دانشگاه دعوت شدم.»
به گزارش ایسنا، وی با بیان اینکه چند بار قبل نیز به ایران آمده بودم و به تاریخ، ‌فرهنگ و زبان این کشور علاقه داشتم، افزود: تا بیستم خرداد در دانشگاه صنعتی تدریس کردم و پس از تعطیلی دانشگاه در حال آماده‌ شدن برای مراجعت به فرانسه بودم.
پس از انتخابات در راهپیمایی روزهای ۲۵ و ۲۷ خرداد شرکت کردم و از این راهپیمایی عکس‌ و فیلم گرفتم. علاوه بر این از دوستان فرانسوی و ایرانی خود اطلاعاتی درباره تظاهرات و وضعیت سیاسی ایران کسب کردم و همه این‌ها به خاطر این بود که علاقه داشتم بدانم چه اتفاقاتی در ایران رخ می‌دهد. در همین راستا به حدود ۵۰ نفر از دوستان و اقوام خود ایمیل فرستادم و درباره تظاهرات در تهران مطالبی را به آنها گفتم.
این متهم با اشاره به ارسال ایمیل درباره تظاهرات ایران به رییس انجمن ایران شناسی فرانسه ادامه داد: کسی از من نخواسته بود که اطلاعاتی برایش بفرستم و عکس یا فیلم ارسال کنم بلکه این علاقه شخصی خودم بود و امروز می‌فهمم که اشتباه کردم و پشیمانم زیرا نباید در تظاهرات غیرقانونی شرکت می‌کردم و نباید عکس می‌گرفتم یا از دوستانم در این مورد سوال می‌کردم. وی گفت: از کشور، مردم و دادگاه ایران می‌خواهم که مرا ببخشند و امیدوارم که مورد عفو قرار گیرم.
ریس در مورد ارسال گزارش‌هایی از ایران درباره موضوع هسته‌ای نیز اظهار کرد: پدر من کارشناس کمیساریای انرژی هسته‌ای فرانسه است و من در آنجا کارآموزی می‌کردم. به همین خاطر یک گزارش درباره سیاست ایران درباره انرژی هسته‌ای نوشتم و در این گزارش از مقالات اینترنتی و اطلاعاتی استفاده کردم که چیز پنهانی در آن نبود. این متهم با بیان اینکه من به دنبال اطلاعات خاصی نبودم، نسبت به اقدامات خود پس از انتخابات در ایران اظهار پشیمانی کرد.
وی گفت: تظاهرات ایران مساله‌ای جالب برایم بود و به واسطه علاقه شخصی در این تظاهرات شرکت کردم. من و دوستانم فکر می‌کردیم که حضور در این تظاهرات کار بدی نیست و نمی‌دانستیم که غیرقانونی است. بنا به این گزارش، در این بخش از اظهارات متهم، رییس شعبه 15 دادگاه انقلاب خطاب به وی گفت: اغتشاشاتی که در نقاط مختلف فرانسه برپا می‌شود، جالب‌تر از اغتشاشات ایران است، از آنها گزارش تهیه می‌کردید، که متهم در جواب وی گفت اتفاقات فرانسه هم برایم جالب بود.
قاضی در ادامه به متهم گفت: شما گزارش و تحقیقی در مورد دانشگاه و بازار اصفهان به یک دیپلمات فرانسوی داده‌اید که به صورت غیررسمی یک افسر اطلاعاتی فرانسه معرفی شده است، در این باره توضیح دهید. ریس در پاسخ به قاضی صلواتی خاطر نشان کرد: این مساله دقیقا برایم روشن نیست زیرا من این گزارش را به انجمن ایران‌شناسی فرانسه از طریق ایمیل فرستادم. آن فرد هم دیپلمات نبود و تنها با بخش فرهنگی سفارت فرانسه ارتباط داشت.
به گزارش ایسنا، مهدوی وکیل مدافع این متهم پس از اظهارات وی به جایگاه رفت و در دفاع از موکل خود گفت: موکل من با صداقت و بدون هر شائبه‌ای مطالب خود را بیان کرد و سوء نیت خاصی در راستای اقدام علیه امنیت داخلی کشور نداشته است.
وی افزود: نتیجه منطقی علاقه موکلم به آموختن زبان فارسی، علاقه وی به شناخت تمام ابعاد ایران اعم از ابعاد سیاسی و اجتماعی است و آخرین بار نیز توسط دانشگاه صنعتی اصفهان به ایران دعوت شده است. شاید اگر وی از سوی دانشگاه دعوت نمی‌شد هیچ گاه به ایران نمی‌آمد و در تظاهرات نیز شرکت نمی‌کرد.
مهدوی با بیان این‌که موضوع پایان نامه موکلش بررسی مواد و محتوای درسی کتاب‌های ایران قبل و پس از انقلاب بوده است، ادامه داد: دیروز که با خانم ریس ملاقات داشتم، ابراز ندامت کرد و من با سوالات خود مطمئن شدم که حضور او در این جریانات بدون برنامه‌ریزی و ارتباط با سازمان‌های امنیتی خارجی بوده و تنها با بخش فرهنگی فرانسه ارتباط داشته است.
وی گفت: موکل من در حال حاضر از صمیم قلب پشیمان است و تقاضای بخشش دارد. حس کنجکاوی او را وادار به گرفتن عکس‌ها کرده و از سر اشتباه آنها را ارسال کرده است، لذا از دادگاه تقاضای برخورداری از رافت اسلامی را داشته و خواستار تخفیف مجازات موکل هستم.
عکس: ایسنا / احمد زیدآبادی پشت سر تبعه فرانسوی در جلسه دیروز دادگاه