خالق «قصههای خوب» بچههای خوب را تنها گذاشت
مهدی آذریزدی که نویسنده همیشه همراه مردم این سرزمین از سالهای کودکیشان بود، روز پنجشنبه، ۱۸ تیر ماه در بستر بیماری در بیمارستان آتیه تهران با زندگی وداع کرد و برای همیشه قلم را زمین گذاشت.
پیکر پیر قصهگوی ایران قرار است ساعت ۹ صبح امروز از مقابل خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا) تشییع شود و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) آرام گیرد. آذریزدی متولد محله خرمشاه یزد در سال ۱۳۰۱ بود. چند جلد «قصههای خوب برای بچههای خوب» نوشته و «قصههای تازه از کتابهای کهن» را. از «قند و عسل» شعر گفته و از «گربه ناقلا» و «گربه تنبل»، داستان. برای «بچهخوب»، «مثنوی» سروده و «مجموعه قصههای ساده» را نوشته و البته برای بزرگترها هم «مثنوی» مولوی را تصحیح کرده است که میگفت، برایش ادعای زیادی هم دارد.
آذریزدی که او را پرتیراژترین نویسنده تاریخ ادبیات کودک و نوجوان ایران میدانند، در مجموع، بیش از ۲۰ عنوان کتاب برای بچهها نوشته است.
پیرمرد تنها در سالهای پایانی عمر از کنج اتاقش با دیوارهای کاهگلی و انبوه کتاب و سکوت از کوچه پسکوچههای محله قدیمی خرمشاه یزد هر از گاهی به تهران و نزد فرزندخواندهاش به کرج میآمد و دوباره هوای شهر خود را میکرد. بعد از ۵۰ سال زندگی در تهران، به یزد که برگشت، فکر میکرد در محیط ساکت و آرام، کارهای نیمهتمامش را تمام میکند و فکرهایش را برای بچهها روی کاغذ میآورد؛ اما زمانی اصلا دلش نمیخواست کار کند.
در دیداری در سال ۸۳ میگفت، از وقتی چند سالی به خاطر یک واژه، چاپ کتاب «گربه تنبل»اش با وقفه مواجه شد، دلسرد شده است. میگفت، بنویسد که چه شود؟ دوباره چند سالی معطلی و تغییری ناخواستنی؟!
او شرط کتابخوان شدن را برداشتن ممیزی عنوان میکرد.
بزرگترین لذت زندگی آذریزدی، کتاب خواندن بود و میگفت، هراسم از این است که عمرم به پایان برسد و حسرت کتابهای نخوانده را با خود به همراه داشته باشم. در واقع، تنها لذت زندگیاش، کتاب خواندن بود و عنوان میکرد: سرم را که توی کتاب میکنم، مثل یک آدم مست، دنیا روی سرم خراب میشود. این تنها لذتی است که میشناسم. کودک سالیان دور هیچگاه مدرسه نرفت و در ۵۴سالگی وقتی برای اولینبار یک کلاس درس دید، نتوانست جلو گریهاش را بگیرد. مهدی آذریزدی الفبا را از پدر یاد میگیرد که موافق رفتن او به مدرسه نبود، پای منبرهای مذهبی بزرگ میشود و خسته از قصههای تکراری، وقتی بعد از بافندگی، در کتابفروشی مشغول به کار میشود، میبیند که دنیا از خرمشاه هم بزرگتر است و چند سال بعد، زمان تصحیح «کلیله و دمنه»، متوجه جای خالی این «قصههای خوب» میشود. کار بازنویسیاش با استقبال مواجه میشود. دکتر پرویز ناتل خانلری به مدیر انتشارات امیرکبیر میگوید: «کار خوبی است، بگویید ادامه دهد»، و مهدی آذریزدی بعدها فکر میکرد کارش خوب بوده است. میگفت، اخلاص داشته؛ نه شهرت میخواسته و نه پول؛ فقط نوشتن برای بچههایی که کتاب نداشتند، برایش مهم بوده است و برکت کار را به خاطر اخلاصش میدانست. شعر «قند و عسل» او هم آن سالها جای خود را باز میکند و محمدعلی جمالزاده در سال ۴۶، نامه بلندی را در تایید این مجموعه از ژنو مینویسد.
پیرمرد قصهگو از بعضی کتابهای این سالها دل خوشی نداشت؛ کتابهایی که سراسر تصویر است و با یک ورق زدن در کتابفروشی، خواندنش به پایان میرسد؛ هرچند میگفت، امروز جوانهای تحصیلکرده هم روی کار آمدهاند؛ کسانی که بچهها را میشناسند.
میگفت، بچههایی که کتابهایش را میخرند، خرج او را میدهند و اگر این بچهها نباشند... خدا زیادشان کند (بچهها را)، هرچند حالا بچههای فوتبالیست را زیاد میکند، کاش کتابخوانها را زیاد کند!
از فوتبال دل خوشی نداشت، همچنان که از مرغ؛ تا جایی که زمانی ۱۸۰ بیت درباره «مرغ همسایه» سروده؛ اصلا از صدا خوشش نمیآمد...
مهدی آذریزدی که عمرش را برای کتاب گذاشت و کتابهایش را برای بچهها، با گله میگفت: این اجتماع جواب مرا نداده است.
راوی «قصههای خوب برای بچههای خوب» به این موضوع اشاره میکرد که دوستان غایب زیادی در سراسر ایران دارد که گاهی یک تلفنشان قند توی دلش آب میکند؛ اما میگفت: الآن زندگی من نباید اینطور باشد که پول دوا و درمان نداشته باشم. در این سن و سال و با این وضع باید پرستار داشته باشم.
میگفت، از زندگی طلبکار است و به هیچکس بدهی ندارد. «همش خدمت کردم، همیشه صرفهجویی کردم و سوختم. هرگز جز مهمانی و اینجا (خانهپسرخواندهاش)، غذای خوب نخوردم. لباس خوب نپوشیدم. بعضیها بهخاطر صرفهجویی میگویند خسیسام؛ اما وقتی درآمد ندارم، صرفهجویی میکنم. ولی بدنام نشدم، بدی نکردم و الهی شکر!»
او همچنین عنوان میکرد: به همه گفتهام کتاب بخوانید؛ اما حالا فکر میکنم کتاب خواندن برای من لااقل چیزی جز سرگردانی نداشته است. اگر به جای نویسنده شدن، سبزیفروش میشدم، الان آرامش و آسایش داشتم!
این نویسنده پیشکسوت کودکان و نوجوان کتابهایش را به کتابخانه اهدا کرده بود؛ اما علاقهاش به کتاب به گونهای بود که ۵۰۰هزار تومان بن کتاب میگیرد و ۵۰۶هزار تومان کتاب میخرد؛ کتابهایی را که لازم داشته؛ مثل فرهنگ لغت. نام آذریزدی همیشه همراه است با «قصههای خوب برای بچههای خوب»... میخواسته برای بچههایی که مثل خودش کتاب نداشتند، کاری بکند که این قصهها را مینویسد. اولین جلد مجموعه را سال ۱۳۳۵ منتشر میکند که با گذشت سالها همچنان مورد توجه است.
مهدی آذریزدی که هرگز ازدواج نکرد، خاطرهای را بازگو میکرد از سخنرانی در یک دبیرستان دخترانه. آنجا به پرسشی درباره ازدواج نکردنش دو پاسخ داده؛ یکی شوخی و دیگری جدی. شوخی اینکه: من با زن دیوانه نمیتوانم زندگی کنم؛ چرا که زن اگر عاقل باشد، زن من نمیشود! و جواب جدی اینکه: پیش نیامده؛ با استناد به این گفته آناتول فرانس که پیشامدهای حسابنشده زندگی، خدایان روی زمیناند.
آذریزدی تکیهگاه سالهای پایانی زندگیاش را از سالهای ۱۳۲۷، ۱۳۲۸ داشت. زمانی در یک عکاسی کار میکرده و یک پسربچه هفت، هشتساله بیسواد برای کار آنجا میرود. وقتی بهخاطر سواد نداشتن، ناامید از گرفتن کار روی پلهها گریه میکرده، آذریزدی با پیشنهاد همکارش، او را پسر خود میداند. «بهش گفتم پسر من و حالا بچههایش به من میگویند پدربزرگ».
مهدی آذریزدی آخرینبار به کرج آمده بود تا نوشتن را سر بگیرد و دو کارش را کامل کند و به چاپ بسپرد که راهی بیمارستان شد و اجل مهلت نداد.
ارسال نظر