نمایندگان کارفرمایان ایران که از طرف کانون عالی کارفرمایان ایران در نودوهشتمین اجلاسیه کنفرانس بین‌المللی کار که از ۱۲ تا ۲۹خرداد امسال در شهر ژنو و کشور سوئیس برگزار شد، حضوری فعال داشته و نقطه‌نظرات کارفرمایان ایران را در نشست‌های گوناگون مطرح کردند که با استقبال مدیران سازمان بین‌المللی کار و سایر شرکت‌کنندگان قرار گرفت. منوچهر اقبالی، سرپرست هیات اعزامی کارفرمایان ایرانی در این اجلاس با اشاره به این نکته توضیح داد: در اجلاس ۹۸ کنفرانس بین‌المللی کار علاوه بر ارائه گزارش‌های رییس هیات‌مدیره و مدیرکل سازمان بین‌المللی کار، گزارش جهانی پیگیری اعلامیه این سازمان درباره اصول و حقوق بنیادین کار، پیشنهاد برنامه و بودجه برای سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ و گزارش‌های مربوط به اجرای مقاوله‌نامه‌ها و توصیه‌نامه‌ها که همیشه در دستور کار اجلاس‌های سالانه است و چند مساله خاص نیز در دستور کار قرار داشت.

مهندس اقبالی افزود: در اجلاس امسال کنفرانس بین‌المللی کار، موضوع‌های «شرح تفضیلی یک توصیه‌نامه درباره ایدز (HIV) در محیط‌های کاری، «برابری جنسیت در کانون کار شایسته» و «وضعیت بحران اقتصادی و مالی جهان» به‌طور ویژه در دستور کار بود که نمایندگان کارفرمایان ایرانی در این بحث‌ها به طور فعال شرکت کرده و دیدگاه خود را برای حاضران تشریح کردند.

سرپرست کارفرمایان ایران در اجلاس ۹۸ کنفرانس بین‌المللی کار ادامه داد: در کمیته مربوط به اجرای مقاوله‌نامه‌ها و توصیه‌نامه‌ها (کمیته استاندارد)، مقاوله‌نامه منع تبعیض در استخدام و اشتغال درباره جمهوری اسلامی ایران در دستور کار قرار گرفت. در نشست مربوط به این موضوع نمایندگان کارفرمایان ایران ضمن تشریح چگونگی اجرای مقاوله‌نامه شماره ۱۱۱ تاکید کردند، کارفرمایان در استخدام متقاضیان شغل، توانایی آنها را با شغل مورد درخواست انطباق داده و در صورت داشتن مهارت و توانایی، متقاضی را استخدام می‌کند. البته کارفرمایان ایرانی در این اقدام ماده ۶ قانون کار جمهوری اسلامی ایران را مورد توجه قرار می‌دهند.

اقبالی افزود: مساله بحران پولی، مالی و اقتصادی جهانی و اینکه سازمان بین‌المللی کار چه اندیشه‌ها و راهکارهایی را به‌عنوان متولی امور اشتغال و کار در جهان می‌تواند ارائه دهد و چه نقشی در این زمینه به‌عهده دارد، زمینه اصلی و اساسی نودوهشتمین کنفرانس بین‌المللی کار در سال ۲۰۰۹ بود.

سرپرست کارفرمایان ایرانی در اجلاس ۹۸ سازمان بین‌المللی کار گفت: در این پیش‌نویس نقطه نظرات کارفرمایان در بحث مربوط به سیاست‌های برابری جنسیتی مطرح و تاکید شد که تشکل‌های کارفرمایی باید از سیاست‌های دولت‌ها در مقوله کارآفرینی زنان حمایت کند و در ارتقای دسترسی زنان به منابع، دانش و آگاهی اطلاعات در مسیر توسعه سیاست‌های برابر جنسیتی کمک کنند.

اقبالی درباره بحث‌های مطرح شده در کمیته نظارت بر اجرای استانداردهای سازمان بین‌المللی کار توضیح داد: در نشست امسال این کمیته‌ها، با توجه به محدودیت‌ها زمانی در رسیدگی به کنش و واکنش‌های حوزه کار در کشورهای عضو، مسایل و مشکلات ۲۵کشور عضو از جمله ایران به بحث گذاشته شد.