تجدیدنظر در رابطه تهران - لندن

سخنگوی وزارت خارجه از بررسی موضوع احتمال اخراج برخی سفرای اروپایی از ایران خبر داد

دنیای اقتصاد- کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از وزارت خارجه خواسته است تا در روابط خود با انگلیس تجدید نظر کند. همزمان حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجه با تکرار اتهامات متکی نسبت به دولت انگلیس مبنی بر مداخله در حوادث پس از انتخابات در تهران و تعمیم این مداخلات به تمام کشورهایی که «غرب» نامیده می شوند، به این کشور‌ها هشدار داد که رفتارهایشان در قبال مسائل اخیر ایران رصد و ارزیابی می‌شود. روز یکشنبه متکی در جمع سفیران کشور‌های خارجی مقیم تهران، دولت انگلیس را به دخالت در امور داخلی ایران متهم کرده بود.

افزون بر تجدید نظر در رابطه با انگلیس، در نشست مشترک کمیسیون سیاست خارجی مجلس با مقامات وزارت خارجه مقرر شده است که سفیر ایران در لندن، به کشور فراخوانده شود تا وی نیز توضیحاتی را در مورد وضعیت موجود به این کمیسیون بدهد و زمینه تصمیمات بعدی مهیا شود. همچنین کمیسیون امنیت ملی مجلس موضوع احتمال درخواست مجلس از دولت برای اخراج برخی سفرای اروپایی را در دستور کار قرار داد.

به گزارش ایسنا، کاظم جلالی مخبر کمیسیون سیاست خارجی مجلس درباره نشست مشترک دیروز این کمیسیون با مقامات وزارت خارجه با اشاره به اظهارات مداخله‌جویانه و غیردیپلماتیک مقامات انگلیسی و دخالت این دولت در اغتشاشات اخیر تهران گفت: ریاست محترم مجلس شورای اسلامی دکتر لاریجانی روز یکشنبه در نطق پیش از دستور خود از کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی خواست، این موضوع را مورد بررسی دقیق قرار دهد؛ لذا کمیسیون با دعوت از وزیر محترم امور خارجه و معاونین وی در جلسه‌ای سه ساعته به بررسی موضوع پرداخت.

وی تصریح کرد: اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، نقدهای جدی و تندی نسبت به مواضع انگلیس داشتند و از وزارت امور خارجه خواستند در روابط خود با این کشور تجدیدنظر کند. مواضع دولتمردان انگلیسی از قبل از انتخابات، در حین انتخابات و خصوصا بعد از انتخابات به شکل دقیقی مرور شد. اعضای کمیسیون هم نقطه‌نظرات خود را در خصوص شیطنت‌های دولت انگلیس خصوصا در اغتشاشات اخیر مطرح کردند. در این جلسه تصمیمات مناسب و مهمی اتخاذ شد که به مرور اجرا خواهد شد.

حجت الاسلام حسین سبحانی‌نیا، نایب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در این باره با بیان اینکه این کمیسیون دو روز قبل در نامه‌ای به وزیر خارجه خواستار تجدیدنظر در روابط با انگلیس شده است، گفت: موضوع دخالت‌های انگلیس در اغتشاشات اخیر در دستور کار کمیسیون قرار دارد.

سبحانی‌نیا در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت: با توجه به مداخلات نرم افزاری و حتی حضور فیزیکی عناصر وابسته به انگلیس در حوادث اخیر، کمیسیون خواستار اقدام قاطع در تجدیدنظر با کشورهای مداخله‌گر و به خصوص انگلیس است.

وی افزود: قرار بر این شد که سفیر جمهوری اسلامی در لندن به ایران فراخوانده شود تا وی هم توضیحاتی را در مورد وضعیت موجود به کمیسیون بدهد و زمینه تصمیمات بعدی مهیا شود.

سبحانی‌نیا اظهار داشت: این موضوع در دستور کار کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس قرار دارد و ما در حال جمع بندی نظرات و دریافت دیدگاه‌های تخصصی در این خصوص هستیم، امیدواریم تا چند روز آینده، نظر نهایی دولت در این خصوص رسما اعلام شود.

همزمان با برگزاری نشست مشترک کمیسیون سیاست خارجی مجلس با مقامات وزارت خارجه، قشقاوی دیروز در نشست هفتگی خود با خبرنگاران درباره اظهارات برخی کشورهای غربی پیرامون آشوب‌های تهران گفت: در حال حاضر وزیر و معاونان وزارت خارجه میهمان کمیسیون امنیت ملی مجلس هستند که در این جلسه فوق‌العاده ابعاد مختلف مداخلات برخی کشورهای غربی قبل از انتخابات، در حین انتخابات و پس از آن در سه حوزه سیاسی و رسمی، اطلاعاتی و امنیتی و رسانه‌ای در اختیار مجلس قرار گرفت و مستندات لازم توسط وزیر و معاونان ارائه شد و الان در حال بررسی ابعاد مختلف این مداخلات هستند.

وی درباره احتمال اخراج سفیران برخی از کشورهای غربی اظهار کرد: تا قبل از اتخاذ تصمیم نمی‌توانم در این زمینه اظهارنظر کنم.

سخنگوی وزارت خارجه افزود: تقریبا بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکا برخلاف هنجارهای شناخته شده بین‌المللی به جای اینکه مردم ایران را به سازوکارهای دموکراتیک دعوت کرده و راهکارهای قانونی را در اظهاراتشان مورد تاکید قرار دهند، عموما از بخشی از اغتشاشگران و فرصت‌طلبان حمایت کردند.

قشقاوی تصریح کرد:‌ هواداران واقعی کاندیداها پیکره منسجم و متحد ملت ایران هستند و حساب اینها از معدودی از آشوبگران جدا است.

به گفته وی اوج توسعه سیاسی، احترام به قانون و دعوت همه به سازوکارهای دموکراتیک است. وی با تاکید بر اینکه ایران از ظرفیت بالای دموکراتیک برای حل مسائل خودش برخوردار است، تصریح کرد: ترویج هرج و مرج، «آنارشیسم» و «وندالیسم» از سوی قدرت‌ها و رسانه‌های غربی به هیچ وجه مورد قبول نیست.

وی مشارکت ۴۰میلیونی و ۸۵درصدی در انتخابات اخیر را «برلیان» زیبایی خواند که بر تارک عزت و شرف ایرانی می‌درخشد و تصریح کرد: به مقامات و رسانه‌های غربی اجازه نمی‌دهیم برلیان را تبدیل به سنگ کرده و در اختیار مشتی فرصت‌طلب قرار دهند و با آن شیشه خانه خودی را بشکنند.

وی در خصوص اظهارات کشورهای خارجی در مورد اوضاع داخلی ایران با بیان اینکه تمام رفتارها ارزیابی و رصد می‌شود، اظهار کرد:‌ اقدام مقتضی و متناسب با واقعیات در حال بررسی است و ما هیچ گاه اقدام احساسی نخواهیم داشت. وی با بیان اینکه حتی یک جمله در اظهارات مقامات مدعی دموکراسی غربی وجود ندارد که در آن دعوت مردم به قانون باشد، گفت: این از یک ذهنیت‌نژادپرستانه نشات می‌گیرد که عنوان می‌کنند ایرانی‌ها جهان سوم هستند و خیلی نباید به صورت قانونی با آنها عمل شود؛ اما ما جهان اولی هستیم و در کشور ما باید از پلیس مجوز گرفته شود.

قشقاوی با بیان اینکه مقامات آمریکایی می‌گویند ما فوتبال سیاسی نداریم، افزود: تعداد آشوبگرها و فرصت‌طلبانی که به دروغ می‌گویند ما حامی کاندیداها هستیم، مشخص است و جمعیت ۱۰‌میلیونی تهران نیز مشخص است. هیچ تناسبی بین این جمعیت ۱۰میلیونی با تعداد به قول اینها حداکثر دو تا سه هزار نفری نیست.

وی با ذکر این نکته که در همه جا به مجری و ناظر انتخابات احترام می‌گذارند، اظهار کرد: نتیجه انتخابات هیچ ربطی به گرایش افراد مجری و ناظر ندارد. ما در این زمینه تجربه تاریخی داریم و گرایش‌ها هیچ تاثیری بر نتایج انتخابات نداشته است. ۲ خرداد از دل همین مکانیسم قانونی و شورای نگهبان بیرون آمد. قشقاوی با اشاره به اظهارات رییس جمهور فرانسه که خواستار انحلال انتخابات شده بود، افزود: آقای سارکوزی می‌تواند از سفیر و کارشناسان خود در این زمینه سوال کند. در دوران امام (ره) زمانی که می‌خواستند مجلس سوم منحل شود، امام قاطعانه ایستاد. چگونه رییس‌جمهور فرانسه می‌گوید این انتخابات منحل شود؛ در حالی که می‌داند تجربه تاریخی و ایستادگی امام در مجلس سوم به چه صورت بوده است. وی تصریح کرد: ملت ایران نسبت به این موارد از جنگ رسانه‌ای، امنیتی و سیاسی حساسیت فراوانی دارد. وی درباره خسارات وارد آمده به نمایندگی‌های دیپلماتیک ایران در خارج از کشور و به ویژه آلمان گفت: سیستم نرم‌افزاری و کنترل امنیتی بر خلاف کشورهای جهان سوم در کشورهای اروپایی بسیار شدید است و آزادی بیان و رفتار در غرب تقریبا زیر صفر است.

قشقاوی اضافه کرد: فکر نمی‌کنیم بدون نظر پلیس و هیات حاکمه با توجه به کنترل‌های شدیدی که به بهانه مقابله با تروریسم و کله سیاه‌ها صورت می‌گیرد، کسی بتواند به یک مرکز دیپلماتیک حمله کند و این خلاف کنوانسیون‌های دیپلماتیک است و کشور پذیرنده موظف است آسایش و امنیت دیپلمات‌ها را حفظ کند.

قشقاوی با اشاره به برخورد دوگانه غربی‌ها در این زمینه اظهار کرد: در چارچوب‌های قانونی و حقوقی بین‌المللی اعتراض و اقدامات خود را صورت خواهیم داد.

وی در خصوص آرای ‌ایرانیان خارج از کشور با بیان اینکه هیچ چیز پنهانی وجود ندارد، گفت: آمار توسط وزارت کشور اعلام شده است.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری با اشاره به حضور ۱۱۷ خبرنگار ثابت خارجی در تهران خاطرنشان کرد: برخی از دخالت‌های رسانه‌ای آنها غیرقابل قبول است.

وی با ذکر این نکته که CNN رسما نحوه هک کردن سایت وزارت خارجه و دولت ایران را آموزش می‌دهد، پرسید: آیا این جنگ سایبری با یک دولت مستقل توسط یک رسانه نیست؟ آیا این دخالت نیست، آن هم به صورت یک ژورنالیسم کاملا غیرحرفه‌ای عجولانه و شتابزده؟

به گفته سخنگوی وزارت خارجه آنها می‌خواهند ارتباط دولت با مردم قطع شود.

قشقاوی با بیان اینکه ستاد جنگ روانی در CNN و BBC تشکیل شده، ‌اظهار کرد: BBC فارسی و صدای آمریکا سردمدارانشان فرزندان کسانی هستند که خدمه عبدالبها در حیفا هستند. اینها رسما فرزندان معنوی نتانیاهو و لیبرمن هستند و هدف‌شان تضعیف انسجام ملی است.

وی با بیان اینکه این برنامه مصوب در پارلمان انگلستان و کنگره آمریکا وجود دارد، خاطرنشان کرد: آنهایی که با آنها کار می‌کنند همه در این جهت هستند یا در جهت تضعیف انسجام ملی یا تجزیه درازمدت و به برکت آگاهی ملت ایران چنین آرزویی را عملی نخواهند کرد.

وی در پاسخ به این که آیا اخراج سفیران برخی کشورهای غربی جزو گزینه‌های ایران است، گفت: نفیا و اثباتا نمی‌توانم چنین چیزی را اعلام کنم.

یکی از خبرنگاران با بیان اینکه اتفاقات چند روز اخیر خیلی‌ها را آزرده از قشقاوی خواست که از نیروهای انتظامی بخواهند حداکثر خویشتنداری را داشته باشند که وی در این باره گفت:‌ اولویت هر کشور توسعه یافته، دارای جامعه مدنی و سیستم دموکراتیک، «امنیت» است. آنچه مسلم است این است که هیچ گونه اقدام خشونت‌آمیز و حرکت نظامی به آن گونه وجود ندارد.

وی با بیان اینکه شاهد برخورد پلیس با مردم در کشورهای مدعی حقوق بشر بوده‌ایم، گفت: بیاید آن را با تحمل‌پذیری پلیس ایران مقایسه کنید. اگر کسی در غرب اقدام به تظاهرات غیرقانونی کند، محاسبه مالی می‌کنند؛ ولی نسبت به ما برخورد گزینشی و استاندارد دوگانه دارند.

قشقاوی افزود: حساب یک مشت فرصت‌طلب با مجموعه ملت ایران که جزو خانواده ایران هستند، ‌فرق می‌کند و ما به تک تک آرای ۴۰‌میلیون ایرانی احترام می‌‌گذاریم و وزارت خارجه موضع بی‌طرفی در این زمینه دارد.

وی افزود: غربی‌ها اقدام به مداخله می‌کنند و ما به عنوان وزارت خارجه اصلا تمایلی نداریم در این بحث وارد شویم. براساس فرمایش پیغمبر اسلام و اصول اسلامی، «امنیت» مقدم بر انتخابات، دموکراسی و آزادی بیان است.

یکی از خبرنگاران به مصادره‌ دارایی‌های ایران توسط دولت انگلیس اشاره کرد که قشقاوی با بیان اینکه این خبر و اقدام جدید نیست، گفت:‌ بر اساس مکانیسم تحریمی که از نظر ما غیرقانونی و خلاف قواعد بین‌المللی است صورت گرفته و بعد از انتشار این خبر از سفارت ایران خواسته‌ایم که موضوع را بررسی و نتیجه را اعلام کند.