حافظ به روایت خرمشاهی

بهاءالدین خرمشاهی یکی از حافظ‌پژوهان برجسته ایران است که تا کنون نقد و تحلیل‌های زیادی درباره حافظ نوشته است. او متولد سال ۱۳۲۴ در قزوین است و علاوه بر حافظ پژوهی اهالی ادبیات او را به عنوان نویسنده، مترجم، روزنامه‌نگار، طنزپرداز، فرهنگ‌نویس و شاعر می‌شناسند.

کتاب «حافظ» با ویرایش جدید او این بار توسط انتشارات «ناهید» منتشر شده است. خرمشاهی این کتاب را در ده فصل تدوین کرده است که هر فصل نیز به بخش‌های مختلفی تقسیم می‌شود؛ فصل‌هایی همچون زمانه حافظ، زمینه فرهنگی حافظ، اندیشه سیاسی و سلوک فردی و اجتماعی حافظ، سبک حافظ، اندیشه‌های دینی و اعتقادات حافظ و ... .

البته خرمشاهی در فصل دهم این کتاب، به کتاب‌شناسی توصیفی مهمترین آثار حافظ پژوهی پرداخته که برای علاقه‌مندان راهنمای جالبی است.

این کتاب ۲۷۹صفحه است و مولف در پیشگفتار خود نوشته: «درست است که با شعر و شخصیت و ذهن و زبان حافظ انسی چهل ساله دارم، اما کتاب حاضر را از سر ذوق و شوق یا ذوق‌زدگی و شوق‌زدگی ننوشته‌ام. همچنین به بدیهه‌سرایی فرصت نداده‌ام که بدون طرح و برنامه عنان قلم را از دستم برباید. حاصل آنکه اگر حمل بر خودستایی نشود این کتاب، حاصل نوعی احساس مسوولیت در برابر خوانندگان و حافظ پژوهانی است که به حق انتظار طرح مسائل و مباحث و اطلاعات و تحقیقات بایسته و بسامان درباره همه شئون ذهن و زبان و معانی و بیان وزمانه و زمینه و ذات و صفات و هنر و حیات و شعر و شخصیت حافظ دارند».

ترجمه «قرآن کریم»، «درد جاودانگی»، شاهکار میگوئل اونامونو و تالیف «فرهنگ موضوعی قرآن مجید»، «ذهن و زبان حافظ»، «حافظ‌نامه»، «چهارده روایت» و... از آثار دیگر خرمشاهی هستند.