نمایندگان در گفتوگو با خبرنگاران پارلمانی
نگرانی از حضور لباسشخصیها در حوادث اخیر
دنیای اقتصاد- مرجان توحیدی: حضور لباسشخصیها در حوادث چند روز گذشته اعتراض برخی از نمایندگان و کمیته بررسیکننده این موضوع در مجلس را در پی داشت. نمایندگان معترض بر این باور بودند که هرگونه برخورد با عوامل ناآرامی و اغتشاش باید توسط نیروهایی انجام بگیرد که یونیفرم مخصوص داشته یا دارای حکم قضایی باشند که نتوانند به صورت خودسر یا هدایت شده به ارعاب مردم بپردازند. علاوهبر این کمیته بررسیکننده ناآرامیهای اخیر در مجلس درباره حضور لباسشخصیها به نیروی انتظامی تذکر داده است که ظاهرا عملکرد نیروی انتظامی در این زمینه نتوانسته رضایت برخی نمایندگان را جلب کند. همچنین قرار است این کمیته بحث حمله لباسشخصیها به کوی دانشگاه و کوی سبحان را تا حصول نتیجه پیگیری کند که تا این مرحله و به گفته کاتوزیان از اعضای این کمیته تاکنون مشخص شده است که این افراد از سوی برخی کانونها سازماندهی شده بودند که توسط وزارت اطلاعات تعدادی از آنها شناسایی شدهاند. در این میان اما برخی نمایندگان هم بر این عقیده بودند که اگر وزارت کشور به برگزاری این تجمعات مجوز میداد و در کنار آن نیروی انتظامی هم نظارت میکرد تا کسی از این تجمعات سوءاستفاده نکند، کمترین اغتشاشی صورت نمیگرفت. از سوی دیگر در راهروی مجلس هم شنیده شد که ظاهرا علی لاریجانی در تلاش است تا زمینه حضور میرحسین موسوی در صداوسیما برای بیان نقطهنظراتش را مطرح کند. با این حال نمایندگان هنوز چشمانداز روشنی از تداوم روند موجود ندارند و ابراز امیدواری میکنند که تا پایان این هفته شعله این حوادث فروکش کند تا شاهد رفتارهای فراقانونی علیه مردم نباشند.
عملکرد نیروی انتظامی جای بحث دارد
حمیدرضا کاتوزیان، نماینده تهران که از اعضای کمیته بررسیکننده حوادث اخیر نیز هست، اما در واکنش به حضور لباسشخصیها چنین اظهار داشت: ما به نیروی انتظامی و دیگر دستگاههای ذیربط تذکر دادهایم، اما چون ما در حکم قوه مقننه هستیم و قدرت اجرایی و توان عملیاتی نداریم، تنها به دستگاههایی که کنترل امنیت را در اختیار دارند، تذکر دادهایم. وی افزود: ما از این نیروها خواستهایم تا با لباس فرم و نه با لباس شخصی وارد صحنه شوند و با کسانی که با لباسشخصی وارد این صحنهها میشوند صرفنظر از اینکه متعلق به چه جناحی هستند، برخورد کنند. البته اینکه نیروی انتظامی در این زمینه تا چهاندازه به وظیفه خود عمل میکند، خود جای بحث دارد.
وی همچنین در تبیین آخرین بررسیها و نتایج فعالیتهای این کمیته هم گفت: به نتایجی رسیدهایم، اما هنوز بررسیهای انجام شده برای کوی دانشگاه، مجتمع سبحان و گروهی که به آن حمله کرده بودند به اتمام نرسیده است همزمان با ما دستگاههای اطلاعاتی به روی آن کار میکنند و تعدادی از گزارشها را نیز به آنها دادیم که در حال پیگیری هستند.
وی افزود: مجددا قرار شده است که از کوی دانشگاه، مجتمع سبحان، منطقه گلافشان در سعادتآباد و منطقه شمال ولنجک و نواحی مختلفی که مورد حمله قرار گرفته است مانند مجتمع مسکونی که تعدادی از نمایندگان در آن زندگی میکنند و برخی افراد دیگر آسیب دیدهاند، تحقیق شود.
وی با بیان اینکه در بررسیهای جدید ما به دنبال پیدا کردن هویت افراد حملهکننده هستیم، اظهارداشت: این مساله را با جدیت پیگیری میکنیم و این مسائل را تا به نتیجه نرسانیم رها نمیکنیم. نکته دیگر آن است که اگر در مجموعه یا خانهای فعالیتی علیه نظام انجام میدهند، افراد باید با لباس فرم و با حکم اجازه ورود وارد شوند و هیچ کس حق ندارد سر خود دست به اقدامی زده و مردم را مرعوب کند. وی افزود: در واقع در قوانین جزایی کشور هم مجازات بسیار سنگین برای کسانی که مردم را دچار رعب و وحشت میکنند، پیشبینی شده است، لذا با این افراد برخورد تند و شدید خواهد شد.
کاتوزیان در ادامه ابراز داشت: اگر جریان سازماندهی شدهای باشد که به اعتقاد بنده در موارد دیده شده سازماندهی شده و حتما از طریق کانونهایی بوده است، بنابراین باید تلاش کنیم این کانونها از طریق وزارت اطلاعات و اطلاعات ناجا و دستگاههای ذیربط شناسایی شوند و با عوامل و کسانی که سرکرده حملهکنندگان هستند، برخورد شدید صورت گیرد که مجددا جمهوری اسلامی شاهد برخوردهایی که با مردم صورت میگیرد، نباشد. ضمن آنکه یکی از وظایف جمهوری اسلامی، ایجاد امنیت برای شهروندان است. وی ادامه داد: این معنا ندارد که عدهای خودسر یا هدایت شده وارد چنین عملیاتی شوند و وحشت و ارعاب به وجود آورند.
وی در پاسخ به این سوال که عنوان شده بود، تعدادی از افراد حملهکننده به این خانهها متعلق به یکی از نهادها بودهاند، آیا شما هم به این نتیجه رسیدهاید، گفت: اینکه این افراد از یک نهاد خاصی هستند، تحت بررسی است و ما هنوز به جمعبندی نهایی در این زمینه نرسیدهایم؛ اما اگر به جمعبندی برسیم از هر نهادی باشند یا خودسر و خودجوش، باید با آنها برخورد شود. ایجاد رعب توسط فرد عادی یا جریان سیاسی یا حتی نهاد حکومتی با هم تفاوتی نمیکند و در همه موارد ممنوع است.
ضعف نیروی انتظامی در برخورد با اغتشاشگران
سخنگوی فراکسیون اقلیت هم با اشاره به اینکه وجود عناصر لباسشخصی باعث ایجاد برخی درگیریها در تجمعات اخیر شده است، اظهار کرد: کسانی که به اصطلاح (لباسشخصی) خوانده میشوند درحالی برخورد با مردم عادی را بر خود، فرض میدانند؛ که برخی افراد فرصت طلب و خرابکار هم در لابه لای آنها به صف مردم حملهور میشوند و نمیتوان تشخیص داد که چه کسانی و با چه انگیزهای به مردم حمله کردهاند.
داریوش قنبری با تاکیدبر غیرقانونی بودن این نوع برخوردها با مردم یادآور شد: نیروی انتظامی موظف به حفظ کنترل اغتشاشات اخیر و تامین امنیت مردم و تجمعات قانونی آنها است. علاوهبر این نیروی انتظامی تنها مرجع برخورد با اغتشاشگران است. قنبری با بیان اینکه بهرغم این موضوع شاهد برخی قانون شکنیها و ورود عناصر لباسشخصی در اغتشاشات اخیر هستیم، ادامه داد: معلوم نیست این عناصر از کجا دستور میگیرند و به چه بهانهای مردم را مورد ضربوشتم قرار میدهند.
وی با بیان اینکه این موارد باعث بدبینی مردم میشود، خاطرنشان کرد: اغتشاشات اخیر به شکل وسیعی نبود که نیروی انتظامی توان کنترل آن را نداشته باشد، اما متاسفانه شاهد ضعف نیروی انتظامی در برخورد با اغتشاشگران بودیم کما اینکه بنده خود شاهد بودم که نیروی انتظامی با عناصری که سطلهای زباله را به آتش میکشیدند و ایجاد ناامنی میکردند، هیچ برخوردی نمیکرد. قنبری ادامه داد: هیچ کس اقدامات اغتشاشگران را تشویق نمیکند و اعمال آنها را نمیپسندد. حتی کاندیدای معترض در انتخابات اخیر نیز مردم را به ایجاد اغتشاش دعوت نکردند و همواره تاکیدشان به استفاده از راهکارهای قانونی بوده است.
این عضوکمیسیون اجتماعی گفت: با این حال نیروی انتظامی در انجام وظایف خود کوتاهی کرده است و جای سوال است که چرا کنترل وضع موجود را به نیروهای غیررسمی سپرده است.
سخنگوی خط امام (ره) در پاسخ به اینکه چرا به درخواست حامیان کاندیدای معترض برای برگزاری تجمع، مجوزی ازسوی وزارت کشور صادر نشده است، گفت: براساس قانون اساسی هر تجمعی که بدون سلاح انجام شود، احتیاج به کسب مجوز ندارد، اما متاسفانه وزارت کشور حتی به برگزاری چنین تجمعات آرامی هم مجوز نمیدهد.
به گفته وی، اگر وزارت کشور با جدیت عمل میکرد و به برگزاری این تجمعات مجوز میداد و در کنار آن نیروی انتظامی هم نظارت میکرد تا کسی از این تجمعات سوء استفاده نکند، کمترین اغتشاشی صورت نمیگرفت.
نباید به روی توده سلاح گرفت
همچنین کشته شدن تعدادی از هموطنانمان در حواث اخیر اگرچه با تردید برخی از نمایندگان روبهرو شد، اما آنها اسلحه بستن به روی مردم را محکوم کردند. هرچند که برخی از آنها چون محمدتقی رهبر رییس فراکسیون روحانیون مجلس هم معتقد بودند که از سویی گروهی مسلح هم به جان بسیج و نیروی انتظامی افتادهاند. رهبر در گفتوگوی خود با دنیای اقتصاد ضمن تاکیدبر اینکه نباید روی توده مردم اسلحه به کار برد، تصریح کرد که از سویی یک گروه مسلح هم میآیند، میریزند به جان بسیج و نیروی انتظامی و همان مردم.
رهبر خاطرنشان کرد که وقتی اغتشاش میشود و برخی فرصتطلبان از این وضعیت سوء استفاده میکنند عدهای از مردم هم در این میان قربانی میشوند.
ارسال نظر