واکنش آمریکا به تحولات اخیر در ایران
به گزارش ایسنا، باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا، روز جمعه در گفتوگو با شبکه خبری سی.بی.اس. در اظهارات مداخلهجویانهای گفت: ما در پشت کسانی که به روش صلحآمیز به دنبال عدالت هستند، ایستادهایم.
باراک اوباما در اظهاراتی مداخلهجویانه درباره حوادث اخیر در ایران گفت: «جهان مشغول تماشای» ایران است و آمریکا از ایرانیانی که به دنبال عدالت «صلحآمیز» هستند، حمایت میکند.
به گزارش ایسنا، باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا، روز جمعه در گفتوگو با شبکه خبری سی.بی.اس. در اظهارات مداخلهجویانهای گفت: ما در پشت کسانی که به روش صلحآمیز به دنبال عدالت هستند، ایستادهایم. اوباما روز سهشنبه در جمع خبرنگاران در کاخ سفید نیز گفته بود که مشاوران ارشدش از اظهارنظر مستقیم درباره انتخابات اخیر ایران خودداری میکنند؛ چرا که «با توجه به تاریخچه روابط ایران و آمریکا» این امر مفید نبوده و ممکن است به عنوان دخالت تلقی شود.
جان مککین، رقیب جمهوریخواه اوباما در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا نیز با دخالت آشکار در امور داخلی ایران از اوباما خواست از جانب تظاهرکنندگان، سخنان قاطعانهتری را بیان کند.
مککین گفت: منظور من این نیست که برای آنان سلاح بفرستیم یا این که آنان باید انقلاب به راه بیندازند. منظور من این است که آنها باید این را بشنوند که آمریکا از تلاش آنان برای برقراری حقوق انسانی اولیهشان حمایت میکند.
مجلس نمایندگان آمریکا نیز روز جمعه در اقدامی مغرضانه و مداخلهجویانه با تصویب بیانیهای آن چه را که «تداوم خشونت» در ایران خواند، محکوم کرد.
هاوارد برمن، رییس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا که کشورش همواره حامی حکومتهای دیکتاتوری در منطقه بوده است، در جمع خبرنگاران در این باره گفت: ما مسوول این که تصمیم بگیریم چه کسی باید بر ایران حکومت کند نیستیم، چه رسد به این که بگوییم برنده انتخابات اخیر در ایران که بوده است؛ اما ما باید بر این باور قوی خود تاکید کنیم که مردم ایران این حق اساسی را دارند که بهطور آزادانه و بدون ترس دیدگاههای خود را درباره آینده کشورشان ابراز کنند.
این قطعنامه مجلس نمایندگان آمریکا که با ۴۰۵ رای موافق و یک رای مخالف تصویب شد توسط سنای این کشور نیز تایید شد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، رابرت گیبز، سخنگوی کاخ سفید نیز گفت: این قطعنامه با پیام اوباما درباره محکوم کردن خشونت در ایران سازگاری دارد. او در عین حال تاکید کرد که آمریکا به یک توپ فوتبال سیاسی در مناقشاتی که در ایران جریان دارد تبدیل نخواهد شد.
گیبز گفت: من فکر میکنم اوباما عقاید خود را صریحا اعلام کرده است و من هم مثل او میگویم که ما قصد نداریم به عنوان یک سرپوش سیاسی و توپ فوتبال در مناقشاتی که در ایران اتفاق افتاده است مورد استفاده قرار بگیریم. بسیاری از مقامات دولت ایران شدیدا مایلند ما دخالت کنیم و از همان پوششهای قدیمی در قبال ما استفاده کنند.
کاخ سفید روز جمعه برخی گزارشات مبنی بر این که اختلافاتی بین اوباما و جو بایدن، معاون وی درباره چگونگی واکنش نشان دادن به حوادث اخیر در ایران وجود دارد را رد کرد. جیمز کارنی، سخنگوی بایدن گفت: این که بگوییم بایدن از برخی از اظهارات اوباما انتقاد کرده است، «نادرست» است.
نیویورکتایمز روز پنجشنبه گزارش داد که هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا ابراز امیدواری کرده است که اوباما حمایت لفظی بیشتری از اعتراضکنندگان به نتایج انتخابات ریاستجمهوری بیشتری کند، اما فیلیپ کراولی، یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که کلینتون و اوباما درباره ایران اتفاق نظر دارند.
کراولی گفت: من فکر نمیکنم اختلافی بین موضع رییسجمهور و وزیر خارجه آمریکا درباره ایران وجود داشته باشد.
همچنین به گزارش شبکه تلویزیونی بلومبرگ، جان بوهنر، رییس مجلس نمایندگان آمریکا در اقدامی مغرضانه از اوباما خواست فروش بنزین به ایران را تحریم کند و «موضع سرسختانهتری» را اتخاذ کند.
برژینسکی: هر گونه دخالت آمریکا در ایران نتیجه عکس دارد
مشاور سابق امنیت ملی آمریکا با اشاره به انتخابات ریاستجمهوری در ایران گفت: این بسیار مهم است که واشنگتن از دخالت در امور داخلی ایران خودداری کند، چون در پیش گرفتن چنین رویکردی نتیجه معکوس به همراه خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری فارس، زبیگنیو برژینسکی در گفتوگو با روزنامه فرامنطقهای الحیات گفت: بعید است که تحولات اخیر در ایران به دنبال انتخابات ریاستجمهوری این کشور بر موضع آمریکا در قبال تهران تاثیر گذارد.
وی افزود: تحولات ایران تغییرات اجتماعی ریشهای را منعکس کرده و تهران امروز با تهران ۳۰ سال پیش بسیار تفاوت دارد.
وی مدعی شد: جوانان ایران با اصول فکری روشنفکرانهای همراه هستند و عدهای از ایرانیان خواستار ارتباط بیشتر کشورشان با جهان خارج هستند؛ اما این به آن معنا نیست که طبقه اجتماعی محروم و مستضعفی وجود ندارد که با اظهارات محمود احمدینژاد همراه نباشد.
مشاور سابق امنیت ملی آمریکا تحولات ایران را منحصر در امور اجتماعی و داخلی خواند و گفت: امور مربوط به سیاست خارجی در تحولات اخیر ایران در درجه دوم قرار داد.
برژینسکی تاکید کرد: این بسیار مهم است که واشنگتن باید از دخالت در امور داخلی ایران خودداری کند، چون در پیش گرفتن چنین رویکردی نتیجه معکوس خواهد داشت.
وی ادامه داد: جریانی در آمریکا وجود دارد که معتقد به همراهی با ایران نیستند و از تحولات اخیر ایران برای پیشبرد سیاستهای افراطگرایانه علیه تهران سوء استفاده میکنند و سناریوی مشابهی را همچون سناریو عراق برای ایران میپسندند، اما باید گفت این هرگز به نفع آمریکا نیست.
برژینسکی با اشاره به اینکه دولت آمریکا به دنبال تحولات اخیر ایران سیاست تندی را در قبال تهران اتخاذ نخواهد کرد، گفت: اگر تحولات ایران در چارچوب شفافی ادامه یابد انتظار نمیرود که تاثیر زیادی بر سیاست باراک اوباما در قبال ایران داشته باشد.
مشاور سابق امنیت ملی آمریکا درباره درخواست رژیم صهیونیستی به تعیین جدول زمانی برای مذاکرات ایران و آمریکا گفت: اگر جدول زمانی تعیین شود و شریک مذاکرات تروریست خوانده شود و درباره تحریم آن و استفاده از گزینه نظامی سخن رانده شود مذاکرات قبل از اینکه متولد شود، مرده است.
هشدار ثمرههاشمی به آمریکا
مجتبی ثمرههاشمی، مشاور ارشد احمدینژاد گفت: آمریکا از مداخله خود در حوادث انتخابات ریاستجمهوری ایران پشیمان خواهد شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی عصر ایران،ثمرههاشمی در گفتوگو با نشریه واشنگتن پست هشدار داد: مداخله آمریکا در انتخابات ایران باعث «دشوارتر شدن» تلاش دولت اوباما برای مذاکره با تهران برسر مسائل هستهای و سایر موضوعات خواهد شد و واشنگتن به خاطر دخالتهای خود پشیمان خواهد شد. مشاور احمدینژاد با اشاره به اظهارات هفته گذشته اوباما در خصوص تظاهرات خیابانی در تهران و سایر شهرها گفت: امیدوارم در مورد انتخابات، آنها (آمریکاییها) بفهمند که مداخله شان اشتباه است و این اشتباه را تکرار نکنند. آنها مسلما پشیمان خواهند شد و مشکلاتی در رابطه با ازسرگیری روابط با ایران پیدا خواهند کرد. ثمرههاشمی که چند ماه قبل از سمت دولتی خود به خاطر انتخابات کناره گرفت، اضافه کرد: برخی کشورهای اروپایی از آشوبهای خیابانی حمایت کرده و حتی آن را یک رویداد دموکراتیک نامیدهاند.
به نوشته واشنگتن پست، اشاره ثمرههاشمی به صحبتهای هفته گذشته اوباما در مصاحبه با CNBC بود، زمانی که گفت: «وقتی صد هزار نفر در خیابانها اعتراض مسالمتآمیز میکنند و سپس از راه خشونت و تیراندازی متفرق میشوند، این باور را میرساند که مردم ایران در مورد مشروعیت انتخابات متقاعد نشدهاند و من امیدوارم که حکومت نه از طریق خشونت، بلکه با این باور که اصول جهانی آزادی و دموکراسی باید مورد تاکید قرار گیرد، واکنش نشان دهد.»
ثمرههاشمی در پاسخ به این سوال که چرا او تظاهرات خیابانی را دموکراتیک تلقی نمیکند، اظهار کرد: هر اعتراضی که دارای مجوز است و خراب کاری به بار نمیآورد، اقدامی دموکراتیک محسوب میشود، اما متاسفانه برخی دولتهای غربی از آشوب و خرابکاری حمایت کرده اند.
براساس این گزارش، اوباما سال گذشته در جریان رقابتهای انتخاباتی وعده داد با ایران مذاکره کند و در طول روزهای اخیر نیز این وعده را تکرار کرده است، اما ثمره هاشمی گفت: «اوباما دارد مسیر بوش را دنبال میکند.» وی افزود: زمانی که آمریکاییها درباره اعتمادسازی صحبت میکنند، لازم است گامهایی برای جلب اعتماد ایران بردارند، نه گامهایی که اعتماد ایران را از بین میبرد. تغییر لحن و گفتار، حلال مشکلات نیست.
ثمرههاشمی درباره انتخابات و نتایج آن خاطرنشان کرد: حمایت مردمی از میرحسین موسوی محدود به چند شهر بزرگ است، اما احمدینژاد محبوبیت زیادی در اغلب نقاط کشور دارد که علت آن سیاستهای وی از جمله رویکرد مقابلهجویانهاش با غرب است. مشاور مستعفی احمدینژاد که از جمله معتمدان نزدیک او و دوست دوران دانشگاهیاش محسوب میشود، خاطرنشان کرد: شما از هر کسی سوال کنید، میتواند تعدادی از اقدامات دولت احمدینژاد را که به او منفعت رسانده ذکر کند. بالاتر از این، ایرانیها شاهدند که ایران به یک کشور هستهای تبدیل شده و به باشگاه کشورهای پرتابکننده موشک پیوسته است. ثمرههاشمی اضافه کرد: تا جایی که من میدانم، هیچ مدرکی درباره تقلب در انتخابات گزارش نشده است. برخی صندوقها ممکن است بازشماری شوند، اما اختلاف بین آرا به حدی زیاد است که من تردید دارم انتخابات کلا باطل شود. اما به هر حال این برعهده شورای نگهبان است که تصمیم گیری کند.
ارسال نظر