تغییر اساسی سیاست‌های کاخ سفید در قبال ایران نامحتمل است

دنیای اقتصاد - مقامات آمریکایی هرگونه تغییر اساسی در سیاست‌های خود نسبت به ایران را «نامحتمل» اعلام و تاکید کردند همچنان تمام گزینه‌ها برای برخورد با ایران روی میز است.

مسوولان سیاست خارجی آمریکا همچنین بر ادعاهای پیشین خود مبنی بر حمایت ایران از شبه نظامیان عراق و دخالت در این کشور را تکرار کردند. قصد حمله نداریم

به گزارش ایسنا جورج بوش، رییس جمهوری آمریکا روز جمعه در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی ای‌.بی.سی گفت، قصد حمله به ایران را ندارد، اما حاضر نیست گزینه استفاده از زور را کاملا منتفی بداند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، بوش اظهار کرد: من همیشه گفته‌ام که همه گزینه‌ها باید روی میز باقی بمانند، اما اولین تلاشم این است که این مساله به طور دیپلماتیک حل شود.

رییس جمهوری آمریکا با تکرار اتهامات خود مبنی بر دخالت ایران در ناآرامی‌های عراق، خطاب به مقامات ایران مدعی شد: اگر همچنان تلاش کنید در داخل عراق نفوذ کنید، عوامل خود را به داخل عراق بفرستید، یا مردم عراق یا نیروهای ما را به خطر بیندازید، ما عدالت را در حق شما اجرا خواهیم کرد.

بوش که کمتر از ۱۰ ماه دیگر جای خود را به رییس جمهوری جدید آمریکا خواهد داد در انتقاد از باراک اوباما، کاندیدای دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که گفته است در صورتی که به عنوان رییس جمهوری انتخاب شود با ایران مذاکره خواهد کرد، گفت: اگر پیام نادرستی را به عنوان رییس جمهوری به ایران بفرستید آنها ممکن است از این پیام سوء استفاده کرده و کنترل آنها حتی دشوارتر از پیش شود.

رویکرد ۲‌گانه

وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد: واشنگتن هم تحریم و هم مشوق‌های جدید را برای متقاعد کردن ایران به توقف فعالیت‌های هسته‌ای‌اش در نظر خواهد گرفت، اما در این برهه زمانی تغییرات اساسی نامحتمل است.

کاندولیزا رایس روز جمعه در یک کنفرانس خبری مشترک با فرانک والتر اشتاین مایر، همتای آلمانی خود در پاسخ به سوالی درباره مشوق‌های پیشنهادی به ایران گفت: ما در قبال ایران یک رویکرد دو سویه داریم؛ به عقیده من ما به ایران، مجموعه خوبی از مشوق‌ها پیشنهاد کرده‌ایم تا آنچه را که باید انجام دهند یعنی به وظایف بین‌المللی خود که قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل آنها را تعیین کرده است، عمل کنند؛ ما همواره نو کردن هر دو مسیر را در نظر می‌گیریم؛ فکر نمی‌کنم زمان آن باشد که تغییرات اساسی را در نظر بگیریم ما اخیرا قطعنامه جدید شورای امنیت را تصویب کرده‌ایم و باید ببینیم ایران چگونه پاسخ می‌دهد.

به گزارش وزارت خارجه آمریکا رایس با اشاره به خبر نصب ۶هزار سانتریفیوژ جدید در سایت هسته‌ای نطنز که توسط محمود احمدی نژاد، رییس جمهور کشورمان در روز ملی فن‌آوری هسته‌ای اعلام شد، گفت: من نمی‌توانم صحت سخنان احمدی نژاد را تایید کنم؛ فکر می‌کنم در این زمینه باید به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی متکی باشیم. فکر می‌کنم بهتر بود آژانس دسترسی بیشتری به برنامه هسته‌ای ایران داشت

تا می‌توانست برخی از این اظهارات را تایید کند.

براساس این گزارش، اشتاین مایر نیز در پاسخ به این سوال گفت: تا جایی که به استراتژی مشترک ما مربوط می‌شود، می‌توانم بگویم که ما در طول دشوارترین لحظات توانستیم یک جبهه متحد از جامعه بین‌المللی را حفظ کنیم و من فکر می‌کنم این یک جنبه بسیار اساسی و مهم بوده و دقیقا کاری است که باید انجام دهیم تا بتوانیم به اندازه کافی به ایران فشار وارد کنیم تا از درخواست ما پیروی کنند، تحقق این امر همواره آسان نیست، من فکر می‌کنم ما باید بر تلاش برای حفظ انسجام جامعه بین‌المللی و تلاش‌های آن متمرکز شویم.

وزیر امور خارجه آلمان گفت: در زمینه برخی تحریم‌ها به توافق رسیده و اکنون آنها را به اجرا گذاشته‌ایم، تمام این اقدامات به عنوان بخشی از یک چارچوب رویکردی کلی است که از یک طرف شامل تحریم‌ها بوده و از طرف دیگر فرصت‌ها برای تداوم مذاکره با ایران را باز نگه می‌دارد، البته در صورتی که ایران موضع و رویکرد خود را عوض کند؛

ما در حال حاضر در بین کشورهای اروپایی در حال گفت‌وگو درباره تحریم‌های بیشتر هستیم. هنوز به توافق نرسیده‌ایم، اما مذاکرات با جدیت ادامه دارد.

وزیر امور خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا دولت سوئیس باید سعی کند، شرکت خود را از به اجرا گذاشتن قرارداد جدید گازی‌اش با ایران منحرف کند، ایران را به ایجاد بی‌ثباتی در منطقه متهم کرده و مدعی شد: من سعی نخواهم کرد در این زمینه دولت سوئیس را نصیحت کنم؛ تنها می‌گویم که ایران یک قدرت بی‌ثبات کننده در جامعه بین‌المللی و خاورمیانه است. آشکار است که شرکت‌ها و کشورها خود درباره فعالیت‌هایشان تصمیم می‌گیرند؛ اما من آنچه را که هنری پاولسون، وزیر خزانه‌داری گفت: تکرار می‌کنم وقتی با ایران روابط تجاری برقرار می‌کنید هرگز نمی‌توانید مطمئن باشید طرف تعاملتان دقیقا چه کسی است.

وی افزود: آمریکا از نظر قانونی وظیفه دارد تعامل همه شرکت‌های خارجی با ایران را تحت قوانین این کشور(آمریکا) بررسی کند؛ اما من به دولت یا شرکت سوئیسی نخواهم گفت، چه کار باید بکنند.

ادعای حمایت از شبه نظامیان

در حالی که آمریکا نتوانست به وعده‌های خود برای خروج از عراق طبق برنامه زمان‌بندی‌ اعلام شده، عمل کند، رییس پنتاگون مدعی شد، دلیل این ناکامی «افزایش حمایت ایران از شبه نظامیان در عراق» است.

رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا گفت: آمریکا برای مقابله با افزایش حمایت ایران از شبه نظامیان تا آنجا که می‌تواند سرسختانه برخورد خواهد کرد و افزود که عراقی‌ها «خودشان در موقعیتی هستند که فشارهایی را علیه ایران وارد کنند».

بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، وزیر دفاع امریکا اذعان کرد: خروج سربازان از عراق از آنچه در سال گذشته پیش‌بینی شده بود بسیار آهسته‌تر پیش می‌رود.

گیتس در کنفرانسی خبری در پنتاگون که روز جمعه برگزار شد گفت: فکر می‌کنم که این روند اندکی آهسته‌تر پیش رفته است.

وی افزود: طرح‌های توقف خروج سربازان دست کم تا نیمه سپتامبر خروج پنج یگان تا پایان سال جاری را به چالش جدی تبدیل خواهد کرد.

گیتس سال گذشته گفته بود، امیدوار است، حضور آمریکا در عراق تا پایان سال جاری میلادی به ۱۰ یگان کاهش یابد، اما روز پنجشنبه به سناتورهای آمریکایی گفت که دیگر به انجام آن امیدی ندارد.

وی با اشاره به آنچه نیروی نظامی آمریکا «گروه‌های ویژه» شبه نظامیان می‌خوانند مدعی شد: فکر می‌کنم این احساس وجود دارد که سطح تامین سلاح (از جانب ایران) و حمایت از این گروه‌ها افزایش داشته است.

آمادگی آمریکا برای گفت‌وگو

در همین حال سفیر آمریکا در عراق تاکید کرد: آمریکا هم چنان آماده گفت‌وگو با ایران درباره بهبود وضعیت امنیتی عراق است.

به گزارش ایسنا، رایان کروکر، سفیر آمریکا در عراق روز جمعه در جمع خبرنگاران هر گونه گمانه‌زنی درباره این که آمریکا ممکن است به اقدام نظامی علیه ایران متوسل شود را انکار کرده و گفت: هیچ کس در حال صحبت درباره جنگ با ایران نیست.

به گزارش خبرگزاری شینهوا، سفیر آمریکا در عراق علاوه بر آن از کشورهای عربی خواست تلاش کنند در مقابله با نفوذ ایران به عراق کمک کنند.

وی با متهم کردن ایران به دخالت در امور عراق گفت: اگر کشورهای عرب نگران دخالت و نفوذ ایران در عراق هستند باید به طور دیپلماتیک و اقتصادی درگیر امور عراق شوند و در زمینه امور توسعه این کشور همکاری کنند؛ آنها باید به دولت و مردم عراق نشان دهند که برایشان مهم است چه اتفاقی در عراق می‌افتد و خواستار آن باشند که اتفاقاتی که در عراق و منطقه می‌افتد، مثبت باشد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کروکر مدعی شد: ایران قادر به در دست گرفتن کنترل عراق نخواهد بود و من معتقدم آنها هر چه بیشتر در این زمینه تلاش کنند با مقاومت بیشتری روبه‌رو خواهند شد. نفوذ ایران در عراق محدود است.

سفیر آمریکا در عراق همچنین در گفت‌وگو با روزنامه نیویورک تایمز نیز بر اتهامات خود اصرار ورزیده و مدعی شد: به رغم گفت‌وگوهای ایران و آمریکا درباره عراق هیچ گونه تغییرات چشم‌گیری در رفتار ایران در عراق مشاهده نشده است.

به گزارش روزنامه نیویورک تایمز، کروکر علاوه بر آن با متهم کردن ایران به کمک به شبه نظامیان در حمله به اهداف عراقی و آمریکایی از ارائه هرگونه مدرکی برای اثبات این ادعا سر باز زد.