بابا لنگ‌دراز 2 آمد  افزایش قد، سانتی یک‌میلیون
ندا گنجی
عکس: دنیای اقتصاد، آکو سالمی
پسرها آرزو دارند
پسرها آرزو دارند بلندتر و درشت‌اندام‌تر باشند و البته بلندقد بودن مردان یکی از معیارهای خانم‌ها برای انتخاب همسر است. از نظر آنها مرد بلندقد، قوی‌تر به نظر می‌رسد شاید از همین رو باشد که چنین جراحی‌هایی در میان مردان رواج بیشتری دارد.

از آن سوی خط صدای زنی به گوش می‌رسد که خود را دستیار جراح معرفی می‌کند. پیش از هر سوال دیگری کنجکاوی‌ام گل می‌کند، قیمت را بپرسم، می‌خواهم بدانم، چقدر می‌گیرند یک سر و گردن قدم را بلند کنند، قیمت جراحی، صدای سوت مغزم را درمی‌آورد. 13میلیون ناقابل. البته این مبلغ چیزی نیست که مولتی میلیاردرها را نگران کند. اما امان از دل کسانی که از سربی‌پولی جنوب شهر را برای زندگی انتخاب کرده‌اند. پول پیش خانه را که باید از صاحبخانه بگیرند هیچ، مقداری هم باید به آن بیافزایند تا 10، 12 سانتیمتر بلندتر شوند.
یاد دوران کودکی با تمام سادگی‌اش به خیر. برای بزرگ شدن و قد کشیدن لحظه‌شماری عاقلانه‌ترین کاری بود که باید به آن دل می‌بستیم و البته اینکه به محض فرو بردن خوردنی‌ها، با سرعت نور خود را مقابل آینه می‌رساندیم تا تاثیر لقمه‌های کوچکی را که هنوز راه گلو را می‌پیمود اندازه بگیریم. ناگفته نماند که پدر و مادرها هم برای اجبار فرزندان خود که از سر بازیگوشی از خوردن غذا سر باز می‌زدند از همین دستاویز «قد کشیدن» بهره‌ها بردند و کودکان خود را این گونه به سر سفره می‌نشاندند.
سال‌ها از پس هم سپری می‌شد و کودکان دیروز، پا به دنیای پر از زرق و برق جوانی گذاشتند و آرزوها و تمایلاتشان هم رنگ و بوی دیگری به خود گرفت اگر دیروز خود را با همبازی‌هایشان مقایسه می‌کردند، امروز فلان هنرپیشه را الگوی خود قرار می‌دهند.
حالا اگر آرزوی قد کشیدن دارند، تسلیم خواسته طبیعت نمی‌شود و دست روی دست نمی‌گذارند؛ بینی کوچک می‌کنند و به وسیله جراحی قد می‌کشند. البته تمام جوان‌ها به دنبال کسب این ویژگی‌ها نیستند؛ چراکه به گفته دکتر فربد فدایی معمولا کسانی که به دنبال تغییرات ظاهری خود هستند از نظر روانپزشکی نیاز به ارزیابی دارند. بسیاری از تقاضاها برای جراحی پلاستیک یا آنچه که این اواخر مرسوم شده که همان کوشش برای افزایش قد است، ناشی از عوامل روان شناختی است.
این روانپزشک می‌گوید: «فردی که با مشکلات و نارسایی از نظر فردی و اجتماعی روبه‌رو است به جای آن که برای حل مشکل خود به دنبال راهی سازنده باشد با این گمان که علت عدم موفقیت او بزرگی بینی یا کوتاهی قد است، راه رفع مسائل فیزیکی خود را در پیش می‌گیرد.
عموما کسانی که احساس نارسایی و حقارت می‌کنند به صورت ناخودآگاه مشکل خود را به نارسایی‌های جسمی مرتبط می‌کنند.»
فدایی می‌گوید: «افراد ارزشمند هیچ گاه به دلیل ظاهر خود به موفقیت نرسیده‌اند حتی باید گفت که نیاز به جبران است که فردی در زمینه علمی پیشرفت می‌کند.
تاکید می‌کنم که چنین افرادی بیش از هر اقدام دیگری باید از لحاظ روانپزشکی بررسی شوند.»
در چنین شرایطی همواره سودجویانی هم هستند که از آب گل آلود ماهی بگیرند. اگر باور ندارید نشریات زرد یا در و دیوار شهر را با دقت برانداز کنید که مملو از آگهی‌هایی است که جز مغشوش کردن چهره شهر، تحفه دیگری عاید چشم‌ها نمی‌کنند.
آگهی‌هایی که بیننده را دعوت می‌کنند برای کوچک کردن بینی یا بلندتر کردن قامتشان، به تیغ جراحی بسپارند.
این در حالی است که حتی اگر بسیار خوشبینانه به موضوع بنگریم که پزشکان مجرب دست به خلق چنین شاهکارهایی خواهند زد باز هم تبلیغاتی از این دست غیرقانونی است. چرا که طبق قانون، پزشکان هم جزو گروه‌هایی هستند که به هیچ وجه حق تبلیغ خدمات پزشکی خود را ندارند.
با این حال آثار نقض قانون در این زمینه از سوی برخی از افراد این قشر به وضوح دیده می‌شود.
بنابراین باید گفت اگر جراحی‌های زیبایی بینی، ایران را به مرکز این نوع اعمال جراحی تبدیل کرده، دیری نخواهد پایید که جراحی‌های مربوط به افزایش قد نیز با شتابی که به خود گرفته است، می‌رود تا افتخاری دیگر از جنس مدالی که جراحی‌های زیبایی به گردن ایران و ایرانیان آویخته به ارمغان بیاورد.
اعتماد نکنید
در حالی که پزشکان مجرب همواره متقاضیان این جراحی‌ها را از انجام چنین اعمالی منع کرده‌اند، اما شواهد حاکی از آن است که تقاضا برای افزایش غیرطبیعی قد رو به فزونی است، به طوری که دکتر غلامعلی نیک‌نژاد، معاون انتظامی سازمان نظام پزشکی نیز در آخرین اظهاراتش در سال 86 مهر تاییدی بر این ادعا می‌زند و اذعان می‌کند که ماهانه سه تا چهار شکایت پیرامون عوارض ناشی از اعمال جراحی افزایش قد در تهران گزارش می‌شود و به متقاضیان هشدار می‌دهد: ‌«فریب این تبلیغات را نخورید».
او سازمان نظام‌پزشکی و سازمان پزشکی قانونی را دو مرجع رسیدگی‌کننده به این نوع جرائم معرفی می‌کند؛ اما از ادامه سخنانش این‌گونه استنباط می‌شود که تعداد شاکیان را بیش از آنچه که ثبت شده محاسبه می‌کند. از این رو که معتقد است: «بسیاری از افراد شکایت‌های خود را به طور مستقیم به دادسرای جرائم پزشکی ارجاع می‌دهند و گروهی نیز یا از وجود سازمان نظام‌پزشکی به عنوان مرجع رسیدگی به شکایات آگاه نیستند یا اینکه در مورد چگونگی ایراد شکایت اطلاعی ندارند.»
از سوی دیگر، شهاب‌الدین صدر، رییس سازمان نظام پزشکی نیز به آمار رو به افزایش این نوع جراحی‌ها اشاره می‌کند و می‌گوید: مساله‌ای که به تازگی شایع شده و سلامت مردم را به خطر انداخته، گرایش مردم به جراحی‌های افزایش قد است که قصد دارد جای جراحی‌های زیبایی را بگیرد. طبیعتا مشکلات ناشی از آن هم به تدریج در جامعه آشکار می‌شود».
آنچه از شواهد برمی‌آید این است که افزایش قد تنها از طریق جراحی انجام نمی‌شود به طوری که عده‌ای معتقدند با دمپایی‌هایی که اختراع کرده‌اند، می‌توانند به افزایش قد انسان‌ها، در هر رده سنی، کمک کنند یا گروه‌های دیگر پا را فراتر گذارده‌اند و بر این باورند که با روش‌های فیزیوتراپی که ابداع کرده‌‌اند می‌توانند جامه حقیقت به آرزوی متقاضیان افزایش قد بپوشانند که حتی برای به کرسی نشاندن ادعاهای خود نام چند کشور اروپایی و آمریکایی را هم در تبلیغات خود می‌گنجانند، از این جهت که ثابت کنند این روش‌ها در سایر کشورها هم کاربرد دارد.
این در حالی است که متخصصان هشدار می‌دهند که تبلیغات افزایش قد با هر گونه دستگاه، کفش مغناطیسی، ورزش یا هر روش دیگر پیش از بلوغ و چه در هنگام بازبودن صفحات رشد استخوانی هیچ تاثیری در افزایش قد ندارد.
اما کشورهای توسعه‌یافته عوامل دیگری را برخلاف کشورهای در حال توسعه برای درمان کوتاهی قد برگزیده‌اند به طوری که ژاپنی‌ها با رواج تغذیه سالم، متوسط قد جوانانشان را تا ۱۰ سانتی‌متر افزایش می‌دهند. آنها با گنجاندن پروتئین‌ها و املاح معدنی در رژیم غذایی به این مهم دست یافته‌اند که افراد در سنین رشد نیاز خود را به این موارد، هر روز و روزی چند بار باید تامین کنند. در میان منابع پروتئینی نیز منابع پروتئینی گوشتی را توصیه کرده و در عین حال کلسیم، فسفر، منیزیم، روی و فلوئور را نیز از گروه املاح معدنی سفارش می‌کنند.
از آنجا که طبق تحقیقات تاثیر «روی» بر افزایش قد بیش از سایر املاح ثابت شده اما میزان کم مصرف روی در خاورمیانه و ایران موجب کوتاهی قدی ساکنان این مناطق است.
جراحی پرخطر
دکتر سیدعباس بهگو در گفت‌و‌گو با «دنیای‌اقتصاد» ضمن آنکه جراحی‌های مربوط به افزایش قد را جزو جراحی‌های پرهزینه می‌خواند، تاکید می‌کند که افزایش قد اگر صرفا جنبه زیبایی داشته باشد، کار غلطی است؛ چراکه ممکن است عوارض بسیاری دامنگیر بیمار شود.
این جراح استخوان می‌گوید: «ممکن است استخوان جوش نخورد و برای پر کردن این فاصله به پیوند استخوان متوسل شوند که این نوع ترمیم‌ها چندین بار تکرار می‌شود.
از سوی دیگر به دلیل آنکه عضلات و اعصاب را هم به همان میزانی که قرار است قد بلند شوند، بلند می‌کنند. ممکن است عروق و اعصاب کشیده شود و به قطع عضو منجر شود.» در حالی که گاهی در آگهی‌ها میزان افزایش قد را 12 تا 15 سانتیمتر وعده می‌دهند. دکتر بهگو تاکید می‌کند که ساق پا قابلیت افزایش تا 4 سانتیمتر را داراست و طول ران نیز تا 6 سانتیمتر می‌تواند افزایش یابد.