بازار داغ شکلات آلمانی و مشکل گرانی مواد اولیه
نوروز است و بازار شیرینی داغ. هرچند که در ایران، به ندرت ممکن است شکلات در بساط پذیرایی نوروزی مردم ظاهر شود، اما کسب آگاهی از نقش این نوع شیرینی در اقتصاد آلمان، بی تناسب با حال و هوای نوروزی نیست. تولیدکنندگان شکلات آلمان، این روزها با مشکل گرانی سرسام آور مواد اولیه این محصول روبرو شدهاند. با این همه، مثل همیشه، از فروش آن در سراسر جهان سود بسیاری میبرند. اخیرا اعلام شد که میزان صدور شکلات آلمانی ۱۵درصد نسبت به گذشته افزایش یافته است.
به گزارش بخش اقتصادی دویچه وله، آلمان اکنون سالانه ۴۲۰هزار تن شکلات به سایر کشورهای جهان صادر میکند. همین گزارش تاکید دارد که میانگین مصرف شکلات هر شهروند آلمانی به ۱۰ کیلو درسال رسیده است؛ یعنی روزانه حدود ۳۰ گرم.
در آستانه سال جدید میلادی، نتایج یک پژوهش بزرگ نشان داد که بیش از نیمی از آلمانیها از مشکل اضافه وزن زیاد رنج می برند. با توجه به این پژوهش، مصرف داخلی شکلات، هرچند درآمد و فرصت شغلی مناسبی ایجاد میکند، اما برای سلامت جامعه مفید نیست؛ زیرا یکی از مهمترین عوامل چاقی افراطی بسیاری از شهروندان، مصرف مداوم شکلات است.
شکلات آلمانی، به دلیل مرغوبیت خود، نه تنها در داخل این کشور، که در سراسر جهان از محبوبیت برخوردار است؛ اما کارشناسان معتقدند که در آینده ممکن است گرانی مواد اولیه و هزینه سوخت، تولید آن را با مشکلاتی روبهرو کند. بسیاری از شرکتهای تولیدکننده شکلات، نگران این موضوع هستند. افزایش بهای مواد اولیه و هزینه تولید، در نهایت سبب گرانی روز افزون بهای انواع شکلاتها میشود. در داخل آلمان، این مشکل در کنار افزایش مالیات غیرمستقیم میتواند مصرف را کاهش دهد. در عرصه صادرات نیز، بالارفتن نرخ برابری یورو در مقایسه با دلار، ممکن است به استقبال کمتر از شکلات آلمانی منتهی شود.
به همین دلایل است که تولیدکنندگان شکلات میکوشند به ابتکارات تازهای در زمینه تنوع بخشیدن به انواع محصولات خود متوسل شوند و از این طریق، مشتریان بیشتری را جذب کنند.
گزارشگر دویچه وله، برای بررسی این موضوع به سراغ خانم «گودله ماتیسن» صاحب کارگاه شکلاتسازی «فلیسیتاس» در شهر «لاوزیتس» رفته است. خانم ماتیسن، که بلغاری تبار است، ۱۶ سال پیش به لاوزیتس در شرق آلمان وارد شد و شغل شیرینی فروشی را به تنهایی آغاز کرد؛ اما توانست با همکاری شوهرش، کار خود را چنان توسعه دهد که اکنون دارای یکی از کارگاههای معتبر شکلاتسازی است. در شکلاتپزی وی، ۴۵ زن مشغول به کار هستند.
خانم ماتیسن، مثل همه تولیدکنندگان شکلات در آلمان، از مشکلات مربوط به رشد هزینهها شکوه میکند. نه تنها همه موادخام موردنیاز کارگاه وی گران شدهاند، بلکه افزایش هزینه سوخت نیز، وی را با دشواری مضاعف روبهرو ساخته است. سوخت یک کارگاه شکلاتسازی با ماشینهای متعدد، بسیار بالا است و هزینه انرژی، به علت گرانی نفتخام، ظرف دو سال اخیر بسیار بالا رفته است. اهمیت شکلات در بازار مواد غذایی آلمان، البته به اندازه آبجو و سوسیس نیست. اما آنقدر هست که وجود موزه شکلات را نیز در این کشور توجیه میکند. یکی از معروفترین این موزهها در شهر کلن و در کنار رود راین واقع شده است که هر روز هزاران گردشگر را به خود جذب میکند.
در موزه شکلات کلن، بازدیدکننده میتواند مراحل مختلف تولید انواع شکلات را از نزدیک ببیند، در کافهای که مشرف به رود راین است، قهوه بنوشد یا غذا بخورد و در صورت تمایل، چندین نوع شکلات را، با قیمتی بعضا مناسبتر از فروشگاههای معمولی به عنوان سوغات بخرد. همین موزه، یکی از منابع مهم درآمد شهر کلن محسوب میشود.
ارسال نظر