بودجه بدهند تا عقب‌ماندگی‌های مترو جبران شود

مدیرعامل شرکت متروی تهران گفت: با توجه به حمایت‌های مدیریت شهری آمادگی و توان آن را داریم تا در صورت تخصیص مناسب اعتبارات پیش بینی شده توسط دولت، طی یک برنامه زمان‌بندی شده عقب‌افتادگی موجود در زمینه توسعه مترو را در شهر تهران جبران کنیم. محسن‌هاشمی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر خاطرنشان کرد: با توجه به جدیت مدیریت شهری در زمینه توسعه مترو، برنامه ساخت ۱۵ تا ۲۰‌کیلومتر مترو در سال در دستور کار قرار دارد که ‌به‌رغم آنکه از بودجه ۹۰‌میلیارد تومانی مترو در سال ۸۶ تنها ۵۵‌میلیارد تومان توسط دولت پرداخت شد، ۴ تا ۵‌کیلومتر مترو ساخته شده است و باید جهت جبران عقب‌ماندگی از برنامه، حجم کارها افزایش پیدا کند.

وی با اشاره به توانایی مطلوب داخلی برای ساخت مترو یادآور شد‌: با توجه به ساخت حدود ۵‌کیلومتر مترو در سال ۸۶‌، باید ۸‌کیلومتر در سال ۸۷، ۱۵‌کیلومتر در سال ۸۸‌، ۲۵‌کیلومتر در سال ۸۹ و ۳۰‌کیلومتر خط مترو در سال ۹۰ ساخته شود تا عقب افتادگی مترو جبران شود.

مدیرعامل شرکت قطار شهری تهران همچنین تاکید کرد: برخلاف آنچه عنوان می‌شود، خاک تهران سست نیست و برای ساخت تونل‌های مترو مناسب است؛ ضمن آنکه تکنولوژی‌، دانش و توان ساخت و بهره‌برداری از مترو به صورت کامل در کشور موجود است و نیازی به کشورهای خارجی نداریم. هاشمی هم‌چنین خواستار توجه ویژه به توسعه مترو شد و افزود‌: برای حل بسیاری از مشکلات کلانشهرها نظیر ترافیک و آلودگی هوا باید به توسعه مترو حساسیتی ویژه داشت که خوشبختانه در سال ۸۶ این حساسیت را از جانب شهرداری و شورای شهر با تخصیص اعتبارات مناسب شاهد بوده‌ایم.

وی در خصوص سهم اعتبارات دولت در توسعه متروی تهران تصریح کرد‌: به‌رغم آنکه دولت بودجه سال ۸۷ را شفاف دانسته، ولی این بودجه کلی و مبهم بوده به طوری که سهم اعتبارات قطار شهری کلانشهر‌ها مشخص نبوده و تنها رقم کلی حمل و نقل عمومی بیان شده بود و باید سهم قطارهای شهری طی رایزنی با دولت و وزارت کشور مشخص می‌شد.

مدیرعامل شرکت متروی تهران اعتبارات تخصیص داده شده در بودجه سال ۸۷ کل کشور را حاصل رایزنی رییس شورا و شهردار تهران با مجلس دانست و افزود‌: رایزنی‌های انجام شده توسط شهردار تهران و رئیس شورای شهر با کمیسیون‌های عمران، انرژی و بودجه مجلس موجب شد تا سهم قطار شهری کلانشهر‌ها در بودجه ۸۷ با رقمی مناسب مشخص شود که سهم تهران در این بین ۲۹۰‌میلیارد تومان است که امیدواریم در طول سال تخصیص پیدا کند.گفتنی است که بودجه ۵۵۰‌میلیارد تومانی مترو در کلانشهرها که به پیشنهاد دولت به مجلس فرستاده شده بود، در قوه‌مقننه به ۱۰۸۰‌میلیارد تومان افزایش یافت تا سهم تهران از این افزایش به ۲۹۰‌میلیارد تومان برسد. علت مخالفت دولت با افزایش این بودجه و همچنین مشخص شدن سهم هر کلانشهر از بودجه مترو به انگیزه دولت برمی‌گشت که بودجه مصوب خود را بدون مشخص کردن سهم کلانشهرها به مجلس تقدیم کرده بود و می‌توانست هر لحظه سهم هر شهر را افزایش یا کاهش دهد.

متضرر شدن اقشار ضعیف

در همین حال، یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران گفت: اقشار متوسط و ضعیف جامعه که از جمله مسافران همیشگی مترو به شمار می‌آیند، از پرداخت نشدن بودجه مترو بیشترین آسیب را می‌بینند، اما ظاهرا برای مسوولانی که مسوولیت پرداخت بودجه مترو را بر عهده دارند، دغدغه‌های این‌چنینی مردم از اهمیت چندانی برخوردار نیست. محمدعلی نجفی با اعلام این مطلب اظهار کرد: مردم هم احساس کرده‌اند بین مجموعه‌هایی مانند وزارت کشور و ستاد تبصره ۱۳ با شهرداری تهران اختلافات شدیدی شکل گرفته و البته این اختلافات تا‌ هنگامی که دستگاه‌های زیرمجموعه دولت تمایلی به پایان دادن به آن نداشته باشند، حل و فصل نمی‌شود.

نجفی افزود: البته دود این اختلافات که گویا هر روز شدیدتر هم می‌شود، ‌در نهایت به چشم اقشار متوسط و ضعیف می‌رود. این عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران سپس با تاکید بر این که بسیاری از اعضای شورا حق را به مدیریت شهری می‌دهند و اعتقاد دارند دستگاه‌های دولتی با استناد به دلایل منطقی با شهرداری تهران برخورد نمی‌کنند، اضافه کرد: تاکنون چندین بار از دبیران سابق و فعلی ستاد تبصره ۱۳ خواسته‌ایم به شورا بیایند، تا اختلافات موجود بررسی شود، اما آن‌ها حاضر نشدند حتی برای کمک به رفع مشکلات مردم به شورا بیایند.

وی با تاکید بر این که اعتقاد دارم، شورای شهر به عنوان وکیل مردم برای دفاع از حقوق موکلان خود در برخورد قاطع با دولت کوتاهی کرده است، خاطر نشان کرد: سعی برخی از اعضای شورا برای ریش سفیدی در زمینه قانع کردن دولت به پرداخت حق شهرداری تهران و حقوق شهروندان تهرانی و دخالت نکردن در اموری که مربوط به مجموعه مدیریت شهری است، به نتیجه قطعی نرسیده است. نجفی با بیان این که اختلاف دولت با شهرداری تهران رنگ و بوی سیاسی به خود گرفته است و از این رو به راحتی قابل حل شدن نیست، گفت: به منظور احقاق حداقل حقوق شهروندان، شورای شهر باید با کنار گذاشتن محافظه کاری به جای مدیریت شهری، مطالبات مردم را پیگیری کرده و از دولت بخواهد اعتبارات مصوب شهر تهران از محل تبصره ۱۳ را پرداخت کند.

دولت تمام بودجه را می‌دهد

از سوی دیگر دبیر شورای‌عالی ترافیک کشور گفت: دولت نمی‌تواند بودجه مصوب شده در مجلس را کم یا زیاد کند و حتما بودجه سال آینده مترو تهران را تمام و کمال پرداخت خواهد کرد.کامران حاج‌نصراللهی درباره بودجه ۲۹۰‌میلیارد تومانی متروی تهران در سال آینده که توسط مجلس تصویب شده است‌، تصریح کرد: به‌رغم آنکه نسبت به اقدام مجلس در خصوص تخصیص اعتبار به قطار شهری ۷ کلان‌شهر انتقاد داریم، ولی حتما این بودجه به خصوص در تهران تمام و کمال به مترو پرداخت خواهد شد.

وی با انتقاد از تصمیم مجلس در این زمینه یادآور شد: انتقاد ما این است که وقتی کل بودجه حمل‌و‌نقل شهری ۱۸۰۰‌میلیارد تومان پیش‌بینی شده، نباید ۱۱۰۰‌میلیارد تومان به قطارهای شهری ۷ کلان شهر اختصاص داده می‌شد و به نظر ما اقدام صورت گرفته در حوزه حمل‌و‌نقل کشور مناسب نبوده است.دبیر شورای‌عالی ترافیک همچنین خاطرنشان کرد‌: ما هم قبول داریم که بودجه قطارهای شهری کم است‌، ولی اگر کل بودجه حمل‌و‌نقل شهری در کشور ۴ یا ۵‌هزار میلیارد تومان بود، آن موقع اختصاص ۱۱۰۰‌میلیارد تومان به قطارهای شهری کشور مطلوب بود.