دبیرکل سازمان همکاری‌های شانگهای اعلام کرد که درخواست ایران برای عضویت در این سازمان در دست بررسی است.

به گزارش خبرگزاری فارس اوقالیوف افزود: درخواست رسمی ایران طبق مقررات نظامنامه سازمان همکاری‌های شانگهای قبول شده است. در مرحله بعدی شورای وزرای امور خارجه این سازمان باید نامه پیشنهادی این نهاد را به روسای کشورهای عضو ارائه کنند. دبیرکل سازمان همکاری‌های شانگهای عضویت ایران در مناسبات این سازمان با سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای تاثیر منفی نخواهد داشت.

ابراز تمایل ایران برای عضویت در سازمان همکاری شانگهای با استقبال مقامات چینی نیز مواجه شده است.

این سازمان با عضویت چین، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان از سال ۲۰۰۱ میلادی به راه افتاده است و ایران از جمله اعضای ناظر آن است.

سخنگوی وزارت خارجه چین گفته که پکن از تمایل ایران برای پیوستن به سازمان همکاری شانگ‌های خشنود است اما این مساله باید از سوی کشورهای عضو مورد بررسی قرار گیرد.

رادیو مسکو افزود: مساله تدوین قاعده وموازین پذیرش اعضای تازه در سازمان همکاری شانگهای در آینده نزدیک در مقابل رهبران کشورهای عضو این سازمان قرار دارد این مطلب را لئونید مایسی نماینده ویژه رییس جمهوری روسیه در امور سازمان همکاری شانگهای طی مصاحبه با رادیوی صدای روسیه اعلام کرد.

این دیپلمات روسی همچنین اعلام کرد که درخواست ایران درباره ورود به سازمان همکاری شانگهای از نقطه نظر منافع کشورهای عضو این سازمان مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

پس از درخواست تهران برای عضویت دایم در سازمان شانگهای، رادیوهای بیگانه کوشیدند با مرتبط کردن این درخواست با مشکلات بین‌المللی ایران در مساله هسته‌ای، این مقوله را برخاسته از تلاش جمهوری اسلامی برای خروج از انزوا نشان دهند.

برخی کارشناسان رسانه‌ای رادیوهای بیگانه در این راستا پذیرش درخواست مزبور را مشروط به حل و فصل بحران هسته‌ای ایران و غرب ارزیابی کرده‌اند.

این درحالی است که ابراز تمایل چین به عضویت دایم ایران در سازمان شانگهای و نیز اظهارنظرهای مثبت برخی دیپلمات‌های روسی در این زمینه نادرستی چنین تحلیل‌هایی را نشان داده است.