معامله روسیه بر سر دو قطعنامه
گزارش یک خبرگزاری آمریکایی به نقل از دیپلماتها در مقر آژانس بینالمللی انرژی اتمی حاکی است که حمایت روسیه از قطعنامه ۱۸۰۳ شورای امنیت علیه ایران بهخاطر تعهد غربیها به صرف نظر کردن از قطعنامه دیگری بوده که قرار بود در آژانس علیه ایران مطرح شود. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری آسوشیدپرس از وین، دیپلماتهایی که خواستند به خاطر محرمانه بودن اطلاعات نامشان فاش نشود، اعلام کردند که مسکو روز دوشنبه شرایطی را برای موافقت با قطعنامه ارائه کرد؛ زیرا غربیها به این کشور درباره قطعنامه احتمالی آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره ایران به مسکو اطلاع نداده بودند و این امر ناخرسندی روسیه را به همراه داشت. تاخیر دو ساعته در جلسه شورای امنیت به این خاطر بود تا نماینده روسیه به دیگر چهار عضو شورای امنیت بهعلاوه ۹ عضو غیردایمی بپیوندند که به قطعنامه سوم ایران رای مثبت دادند. با وجود این که هنوز معلوم نیست حامیان قطعنامه جدید آژانس درباره ایران با طرح یا انصراف از آن موافقت کردهاند یا خیر، گریگوری بردنیکوف، رییس هیات روسیه در آژانس بینالمللی انرژی اتمی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: معلوم است که ما درباره تحولات راضی نیستیم. با ما مشورت نشده بود. این مقام روسی از ارائه توضیحات بیشتر خودداری کرد.
از سوی دیگر ویتالی چورکین، سفیر روسیه در سازمان ملل بعد از رایگیری درباره قطعنامه به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: تصویب قطعنامه نشان داد که تفاهم میان اعضا کاملا روشن بود.
وی ادامه داد: توافقاتی در کار بود. ما به عنوان عضوی از گروه ۱+۵ درباره مساله ایران در همه نقاط فعالیت میکنیم. از این رو هر ابتکاری در هر جا مطرح شود، یا بحث شود و یا پیشنهاد شود باید در میان شش کشور ارائه شود. این اساس مباحثات ما بوده است.
وی تاکید کرد که منظور وی از هر جا شامل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز میشود.
به عقیده نماینده روسیه در سازمان ملل، محتوای قطعنامه مصوبه شورای امنیت درباره ایران متوازن بوده و پیام ضرورت همکاری با جامعه بینالمللی را برای ایران در بر دارد.
چورکین معتقد است که قطعنامه جدید از این ویژگی برخوردار است که برای ایران پیام ضرورت همکاری با جامعه بینالمللی را در بر دارد.
چورکین خاطر نشان کرد: قطعنامه جدید شورای امنیت و بیانیه وزرای خارجه گروه ۱+۵ درباره ایران، این امکان را فراهم میسازد تا تهران مواضع خود در زمینه برنامه هستهایش را تغییر دهد.
وی گفت: در بیانیه شروط تازهای مطرح شده است که ما امیدواریم در تغییر موضعگیری ایران موثر واقع شود.
چورکین در عین حال گفت، البته گروه ۱+۵ نیز باید اقدامات مثبت از جانب ایران را مد نظر داشته باشد. به عقیده وی، همه این مسائل میتوانند شرایط تازهای را برای از سرگیری مذاکرات در خصوص تعلیق روند غنیسازی اورانیوم و ساخت رآکتورهای آب سنگین از سوی تهران فراهم سازد.
وی از ارسال سوخت هستهای مورد نیاز نیروگاه اتمی بوشهر از سوی روسیه، بهعنوان عامل مضاعفی برای ملایمتر شدن موضع ایران نام برد.
ارسال نظر