دنیای اقتصاد- نماینده آمریکا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌در ادعاهایی که از نگرانی این کشور از پیشرفت‌های هسته‌ای ایران حکایت داشت، درباره آزمایش سانتریفیوژهای پیشرفته در نطنز با وجود اعلام قبلی آژانس درباره آن هشدار داد. با وجودی که آژانس در جریان آزمایش سانتریفیوژهای جدید در تاسیسات هسته‌ای نطنز قرار گرفته است و از این نظر، ایران هیچ اقدام غیرقانونی و ناقض تعهدات بین‌المللی خود انجام نداده؛ گریگوری شولت در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه مدعی شد که ادامه حرکت ایران به سوی فن‌آوری پیشرفته‌تر غنی سازی اورانیوم، بحث‌های بین‌المللی را درباره برنامه هسته‌ای ایران شدت خواهد داد.

وی ادعا کرد: هرگونه تلاش ایران در زمینه سانتریفیوژ پیشرفته‌تر پایبند نبودن مداوم ایران به تعهد خود مبنی بر تعلیق همه فعالیت‌های غنی‌سازی آن را افزایش خواهد داد. شولت مدعی شد: این امر نقض هرچه بیشتر تعهدات بین‌المللی ایران، دلیل بیشتری برای نگرانی ما از ماهیت برنامه هسته‌ای ایران و تمایلات مقام‌های این کشور و دلیل بیشتری هم برای اقدام شورای امنیت است.

نماینده آمریکا در آژانس در عین حال در اظهاراتی ضد و نقیض گفت که نمی‌تواند این مساله را تایید کند که آزمایش نسل جدید سانتریفیوژها در تاسیسات هسته‌ای نطنز، آنگونه که رسانه‌ها گزارش داده‌اند، در جریان است. وی همچنین به این نکته اشاره کرد که منتظر گزارش محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌خواهد ماند تا ببیند که ایران دقیقا چه چیزی را درباره کار سانتریفیوژ پیشرفته خود اعلام کرده است.

معاون وزیر خارجه آمریکا نیز پرتاب راکت کاوشی ایران و نیز آنچه وی گزارش‌های مربوط به آزمایش سانتریفیوژهای پیشرفته در ایران خواند، «بسیار نگران‌کننده» عنوان کرد و مدعی شد که این خبرها لزوم اعمال سومین قطعنامه تحریمی شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران را تحکیم می‌بخشد.

به گزارش ایسنا، نیکلاس برنز روز جمعه با اشاره به خبر پرتاب راکت کاوشی ایران به فضا و ادعاهای برخی دیپلمات‌های غربی مبنی بر اینکه ایران در حال آزمایش یک نوع سانتریفیوژ پیشرفته در نیروگاه نطنز است، گفت: این هفته دو اتفاق جدید داشته که شدیدا نگران کننده است. اولی تلاش ایران برای پرتاب راکت بود و دومی برخی گزارش‌ها درباره تحقیقات جدید ایران در زمینه سانتریفیوژهای پیشرفته است که درستی یا نادرستی آن را کشف خواهیم کرد. برنز در ادامه گفت‌وگوی خود با رویترز مدعی شد: این موارد نشان دهنده تشدید احتمالی نقض قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل توسط ایران است. به نظر می‌رسد که واکنش مناسب در اینجا اعمال قطعنامه سوم تحریماتی خواهد بود؛ قطعنامه‌ای که اکنون روی میز قرار دارد.

معاون وزیر امور خارجه آمریکا گفت که واشنگتن هنوز گزارش‌های مربوط به سانتریفیوژ پیشرفته را راستی‌آزمایی نکرده است،‌ اما اگر این گزارش‌ها حقیقت داشته باشد، «این عامل یک نگرانی بسیار بسیار جدی برای جامعه بین‌المللی خواهد بود و انگیزه بیشتری برای پیشبرد سومین قطعنامه تحریماتی علیه ایران ایجاد خواهد کرد.»

برنز که نماینده آمریکا در گروه ۱+۵ است، درباره قطعنامه تازه شورای امنیت درباره ایران گفت: ما خیلی وقت است که منتظر مانده‌ایم و تاکنون تردیدها و وقت کشی‌های بیش از حدی در سازمان ملل داشته‌ایم.

معاون وزیر خارجه آمریکا گفت که واشنگتن امیدوار است توافق‌نظر جمعی اعضا را کسب کند، اما افزود: اگر نتوانیم به اجماع دست یابیم از طریق رای اکثریت پیروز خواهیم شد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، تام کیسی، سخنگوی وزارت خارجه‌ آمریکا نیز با اشاره به ادعاهای دیپلمات‌های غربی درباره آزمایش سانتریفیوژهای پیشرفته در نطنز مدعی شد که اگرچه این اطلاعات نمی‌تواند تایید شود ولی این حقیقت که چنین اطلاعاتی مورد بحث قرار گرفته است نشان می‌دهد که ایران مصمم است از درخواست‌های شورای امنیت سازمان ملل سرپیچی کند و این امر اعمال تحریم‌های جدید را توجیه می‌کند. کیسی مدعی شد: این حقیقت که برخی افراد گزارش دادند آنها نه تنها به کار با سانتریفیوژهای موجود ادامه می‌دهند؛ بلکه در تلاشند تجهیزاتی را که دارند به روزتر کنند و این نشان می‌دهد که آنها کوچکترین تلاشی برای حرکت در جهتی که جامعه بین‌المللی از آنها خواسته است، نمی‌کنند. به همین دلیل ما باید در آینده‌ای نه چندان دور قطعنامه جدید تحریماتی را علیه آنها اعمال کنیم.

به گزارش روزنامه نیویورک تایمز، گوردون جاندروئه، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا نیز روز پنجشنبه از شایعات مربوط به آزمایش سانتریفیوژهای جدید IR-۲ در نیروگاه نطنز استفاده کرد تا مدعی شود که تحریم‌ها علیه ایران باید افزایش یابد.

وی مدعی شد: اگر این گزارشات حقیقت داشته باشد نشان می‌دهد که ایران در حال تشدید فعالیت‌های غنی‌سازی خود است و این خود نشان دهنده این است که ایران نادیده گرفتن شورای امنیت سازمان ملل را ادامه می‌دهد.

جاندروئه با متهم کردن ایران به تلاش برای دستیابی به تسلیحات هسته‌ای مدعی شد: برآورد اخیر اطلاعات جاسوسی ملی آمریکا نشان می‌دهد که فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم می‌تواند برای مقاصد تسلیحاتی مورد استفاده قرار گیرد و جامعه بین‌المللی در این زمینه که ایران نباید به تسلیحات هسته‌ای دست یابد، اتحاد دارد.

دیپلمات‌های غربی اخیرا خبر دادند که ایران در حال آزمایش یک سانتریفیوژ پیشرفته در نیروگاه نطنز است.

به گزارش رویترز، دیپلمات‌های آشنا به موضوع هسته‌ای ایران اعلام کردند که ایران آزمایش‌های ماشینی یک مدل بادوام‌تر و موثرتر را در نیروگاه نطنز آغاز کرده است.

یک دیپلمات غربی با دسترسی به اطلاعاتی در این زمینه گفت: ایرانی‌ها به کار انداختن یک مدل پیشرفته را آغاز کرده‌اند. هنوز مشخص نیست که این آزمایش به چه حدی رسیده یا این مدل دقیقا به چه تعداد است، هر چند به نظر می‌رسد که چندده‌تایی باشد.

یک دیپلمات ارشد که رویترز وی را آشنا به موضوع هسته‌ای ایران معرفی کرد، در اظهار نظری اعلام کرد: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌تایید کرد که ایران اخیرا کار آزمایش سانتریفیوژهایی بر مبنای طرح P-۲ را آغاز کرده است.

وی ضمن خودداری از ارزیابی این مساله گفت که جزئیات مربوط به آن در گزارش محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌به شورای ۳۵ عضوی حکام آژانس و شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح خواهد شد.

دیپلمات‌ها و تحلیل‌گران غربی ادعا کردند که ایران تصمیم گرفته است تعداد بیشتری از P-۱‌های قدیمی‌ را در سالن اصلی و زیرزمینی تولید در نظنز نصب نکند و به جای آن ظرفیت خود را تنها با جایگزین موثرتر آنها گسترش دهد.