ماهی‌تابه‌های دیجیتالی
یوسف آذرنوش
اگر می‌خواهید از دردسرهای سرخ‌کردن موادغذایی همچون بوی روغن، سرپا ایستادن و سوختن دست و بالتان خلاص شوید، خرید یک دستگاه سرخ‌کن می‌تواند نیازهای شما را ارضا کند.

اما توجه هم داشته باشید که استفاده از این نوع وسایل ممکن است برای سلامت شما مضر باشد و خطراتی را برای قلب و عروق شما داشته باشد.
این نکته‌ای است که برخی محققان بر این امر اذعان دارند.
با این حال حضور این نوع وسایل در آشپزخانه‌ها بیش از پیش افزایش می‌یابد و برخی زوج‌های جوان این تکنولوژی‌ها را در زندگی انکارناپذیر می‌دانند.
در حال حاضر سرخ‌کن‌هایی با مارک‌های مختلف در بازار وجود دارد و اگر سری زده باشید به مغازه‌ها می‌بینید که سرخ‌کن‌ها در شکل و رنگ‌های گوناگون نظر شما را جلب می‌کنند.
قیمت‌ها نیز با توجه به ویژگی‌هایی که دارند از40هزار تومان تا حدود 250هزار تومان متفاوت است. توجه داشته باشید هنگام خرید دستگاه سرخ‌کن، از نوع ضمانت‌نامه و اعتبار شرکت مورد نظر اطمینان حاصل کنید تا در دام مشکلات سرخ‌کن‌های کم‌کیفیت گرفتار نشوید.
نکات لازم هنگام خرید سرخ کن
دستگاه سرخ‌کن باید دارای صافی‌هایی باشد که تعویض و تمیز کردن آنها ساده باشد. بسیاری از افراد، سرخ‌کن را معادل قابلمه ای پر از روغن داغ می‌دانند، اما نتیجه پخت و پز در این دو بسیار متفاوت است. درجه حرارت در سرخ‌کن سرهم‌بندی شده، قابل کنترل نیست، ممکن است قطعات مواد غذایی به خوبی در آن، جا نگیرند و روغن مصرفی هم پس برای استفاده مجدد باید در جایی نگهداری شود. طبیعتا بهترین انتخاب، یک سرخ‌کن برقی خانگی است؛ اما یک سرخ‌کن مناسب چه خصوصیاتی دارد؟
ویژگی‌ها
ظرف روغن:
اگر تعداد افراد خانواده بیش از ۲ نفر است، بهتر است ظرف روغن از نوع استوانه ای بوده و قطر آن در حدود ۲۵سانتیمتر باشد تا بتوان به راحتی قطعات بزرگ‌تر غذا را در آن جا داد.ظروف روغن چهارگوش برای خانواده های کم جمعیت مناسب‌ترند، هر چند مستطیل‌های کم عرض چندان کارآیی نخواهند داشت.
عمق ظرف روغن باید حدود 15سانتیمتر باشد. این عمق برای اینکه روغن کافی در ظرف جای گرفته و مواد غذایی نیز به راحتی در آن شناور شوند، مناسب است. فراموش نکنید که روغن تنها باید نیمی از ظرف را پر کند. طبعا اگر این ظرف متحرک باشد، شست‌وشو و تمیز نگهداشتن آن به مراتب ساده‌تر خواهد بود.
سبد سرخ‌کن:
سبد سرخ‌کن می‌تواند در بسیاری از موارد کارآمد باشد، اما گاهی لازم است که قطعات غذا بدون سبد در ظرف روغن قرار گرفته، سرخ شوند. در این صورت باید از کفگیری که به ظرف صدمه نزند، استفاده کنید. توجه کنید که سبد باید جایی برای قرار گرفتن در بالای سطح روغن داشته باشد تا روغن اضافه مواد داخل آن خارج شود.
ترموستات:
پیچ تنظیم حرارت یا ترموستات دستگاه باید از 200 تا 370 درجه فارنهایت را پوشش دهد. در مدل‌های جدیدتر، پیچ تنظیم با تصاویری همراه است که کار انتخاب دمای مناسب را برای هر نوع ماده غذایی مشخص می‌کند.
بخش گرمازا یا داغ‌کننده:
با توجه به اینکه قرار دادن مواد یخ زده در روغن داغ، موجب کاهش دمای روغن و تغییر در زمان پخت می‌شود، بهترین راه این است که نه تنها برای محافظت از دستگاه سرخ‌کن، بلکه به دلیل سلامت‌پذیرتر بودن این روش، مواد غذایی یخ‌زده را داخل روغن داغ قرار ندهید و آنها را از قبل در آب گرم قرار داده یا چند ساعت قبل از پخت و پز، از فریزر بیرون بگذارید. با این حال، باز به دنبال مدل سرخ‌کنی باشید که بخش حرارتی آن بتواند دمای روغن را پس از ورود ماده یخ‌زده به آن به سرعت بالا ببرد.
چراغ‌های نمایشگر حرارت:
دستگاه سرخ‌کن مطمئن، باید چراغ‌های نمایشگر داشته باشد. این چراغ‌ها در بعضی دستگاه‌ها تنها نشان‌دهنده روشن بودن دستگاه هستند، اما در دستگاه‌های جدیدتر، هنگامی که روغن به درجه مورد نظر برسد، روشن می‌شوند و آماده بودن روغن را اعلام می‌کنند. اگر دستگاهی دارای هر دو این چراغ‌ها باشد، بسیار مطمئن‌تر خواهد بود.
تایمر Timer:
دستگاه دارای تایمر یا پیچ تنظیم زمان، می‌تواند کمک بسیار بزرگی باشد. تایمر حرارت را کنترل نمی‌کند و انتخاب زمان مناسب برای سرخ کردن هر چیز، بسته به سلیقه فرد است، اما این ویژگی موجب می‌شود که شما بتوانید زمان و حرارت را تنظیم کرده، بدون نگرانی به کارهای دیگر رسیدگی کرده و سپس غذای آماده را تحویل بگیرید.
صافی یا filter:
دستگاه سرخ‌کن باید دارای صافی‌هایی باشد که تعویض و تمیز کردن آنها ساده باشد. کار فیلتر، جلوگیری از پخش بخار و بوی ناشی از سرخ شدن غذاست.( برگرفته از مجله اینترنتی فریا)