گالری
قلم نی بر صفحه خیال
حسین عبدالهاشمپور- همیشه خوشنویسی در ذهن من مترادف با ساحتی از عزلتنشینی و خلوتگزینی بوده است. استاد خطاط با عینک پنسی پشت میز تحریر چوبی منبتکاری شدهاش نشسته و گویی با قلمش الماسی را میتراشد، با حوصله و وسواس بر صفحه کاهی زیر دستش، نقش عشق مینگارد.
قیژ قیژ قلم نی بر روی کاغذ زیر صدای این خیال ذهنی است که بیاختیار نوای حزنآلود نی و یا سهتار تنهایی گرامافون آن را همراهی میکند.
میز استاد، میز کوچکی است اما گوشه میز جلد نفیسی از قرآن، حافظ، مثنوی معنوی و غزلیات سعدی روی هم چیده شدهاند.
همیشه در ذهن من دنیای خطاطی چنین رنگی داشته، همنشینی از سکوت، اندیشه خلاقیت و معنویت.
خیال ذهنی
خیال ذهنیام پس از آشنایی با خوشنویسان باور بیرونی هم پیدا کرد اما بدون شک پس از تماشای «هزار دستان» استاد «علی حاتمی» و دیدار «رضا خوشنویس» نگاه تازهای هم به آن علاوه شد.
خوشنویسی که در کنار همه آنچه در این نوشتار رفت، در اندیشه تغییر و بهبود در وضع حرمان روزگار خود نیز بوده است و برای اقامه آن حتی دست از جان شیرین نیز شستهاند.
چرخ روزگار چرخید و چرخید و چرخیده است و خوشنویس ایرانی بهسان گوهری در صدف، قلم به قلم و مشق به مشق، نسل به نسل منتقل شد تا بخشی از هویت ایرانی باشد و امروز باعث سعادت است که خوشنویسانی در کنار هم وبا احترام و پایبندی به بایدهای کهن این هنر اندیشه تغییر و امروزین کردن این هنر سنتی را در دل میپرورانند.
استاد خطاط
استاد «اسرافیل شیرچی» یکی از نوآوران خوشنویسان ایرانی است که در پی سالیان دراز، اینک در هر اثرش تلفیقی خردمندانه و هوشیارانه خط و مبانی هنرهای تجسمی چنان آوازهای دارد که آثارش در آمریکا و اروپا و دنیای غرب مشتاقان فراوان دارد.
از ۱۷دیماهی که گذشت استاد شیرچی پس از سالها برپایی مستمر نمایشگاه، در اقصینقاط دنیا، سرانجام قرار دل به وطن داد و شماری از آثار دیروز و امروز خود را به نگارخانه اصلی فرهنگسرای نیاوران آورد.
آثار شیرچی به سان همه آنچه در این سالها از او سراغ داریم پیوندهای جاافتادهای از خوشنویسی، تذهیب، هارمونیهای نقش و رنگ است؛ اما در این نمایشگاه او در اندیشه شناسانده پیوند خوشنویسی ۹ موسیقی ایرانی است. خود استاد میگوید که به وقت نوشتن، همواره شنیدن موسیقی در گوش دارد. در هر اثرش ریتم موسیقایی موج میزند. ادعایی که در روز افتتاحیه کامبیز روشنروان و دو روز بعدش «محمد سریر» در قالب سخنرانی در نمایشگاه، آنها را از نگاه یک موسیقیدان بررسی و اثبات کردند.
یک نت زیبا
استاد اسرافیل شیرچی پس از ۳۵نمایشگاه انفرادی و ۶نمایشگاه جمعی در سوئیس،چین، آمریکا، هندوستان و ... ۷۶خط و خط نقاشی به فرهنگسرای نیاوران آورد که همگی نستعلیق و شکسته بودند و اشعاری از حافظ، مولانا، خیام، فریدون مشیری، نیما یوشیج و ... را روایت میکنند.
در هر اثر، خط و زیبایی و دانایی خوشنویسی مستقر در آن متن تابلوست و در حاشیه آنچنان که ساحت مقدس خط خدشهای ببیند، رنگی و نقشی از هنرهای مدرن و المان و نشانی از مبانی هنرهای تجسمی به آن رونق دوباره میبخشد.
کشیدگی حروف و انحنا و قوس هر یک، با کوتاهی و بلندی سکرآور هر کلمه و مجالست کلمات درهم چنان است که کامبیز روشن روان و محمد سریر را به این اعتراف واداشت که میتوان از آنها یک نت زیبا نوشت و ملودی نوینی سرود.
سیاهمشقهای عاشورایی
نمایشگاه خوشنویسی و خط نقاشیهای «اسرافیل شیرچی» که از ۱۷ دی ۸۶ آغاز شده است، بهرغم تعطیلات و بارش برف سنگین و سرمای بیش از حد، با استقبال بسیار چشمگیر مردم در نگارخانه اصلی فرهنگسرای نیاوران به کار خود ادامه میدهد.
«شیرچی» ساعت ۱۶ سهشنبه ۲۵ دی ۸۶ به مناسبت فرا رسیدن عاشورای حسین قصد دارد در صحن نگارخانه فرهنگسرای نیاوران، در سوگ مولای عشق و ایثار و در رثای شهدای کربلا، «سیاهمشقهای عاشورایی» را خوشنویسی نماید و آن را به بازدیدکنندگان و عزاداران حسینی هدیه کند.
این خوشنویس برجسته کشورمان که ۷۶ اثرش را در این نمایشگاه به نمایش گذشته و از این تعداد ۱۳اثر مربوط به آیات کریمه قرآن و باقی آثار نیز حال و هوای معنوی دارند، در «سیاهمشقهای عاشورایی» اشعاری از مولانا و محتشم کاشانی را در رثای سالار و سید شهیدان، خوشنویسی میکند که عموم مردم با حضور در این سوگ نشست هنری میتوانند این سیاهمشقها را هدیه دریافت نمایند. «سیاهمشقهای عاشورایی» تا ساعت ۱۹ این روز ادامه مییابد.
شایان ذکر است ۷۶ اثر «اسرافیل شیرچی» ۱۸۱میلیون تومان قیمتگذاری شده است که در این ۵روز بهرغم مشکلات آبوهوا و رفتوآمد در منطقه شمال شهر تهران با فروش جالبتوجه ۲۱ تابلو به قیمت ۳۰میلیون تومان روبهرو بوده است.
گرانترین تابلوی این نمایشگاه «آیات آسمانی قرآن مجید» با قیمت ۱۵میلیون تومان و ارزان قیمتترین تابلوها نیز چند اثر ۵۰۰هزار تومانی میباشد. شیرچی با خطوط و خوشنویسهای چشمنواز و رنگها و نقشهای زیبا، تلفیقی از هنر سنتی و جلوههای نوگرایی در خوشنویسی خلق کرده که موجبات استقبال فراوان علاقهمندان به هنر ایرانی را فراهم آورده است.
نمایشگاه خوشنویسی و خط نقاشیهای «اسرافیل شیرچی» تا چهارشنبه ۲۶ دی ۸۶ در نگارخانه اصلی فرهنگسرای نیاوران دایر میباشد و علاقهمندان میتوانند هر روز از ساعت ۱۰ تا ۱۹ از آن دیدن کنند.
ارسال نظر