روز پنجشنبه (۱۰ ژانویه) در بروکسل کنفرانسی با موضوع «تبعیض در مورد مسلمانان در اروپا» برگزار شد. این نشست از سوی یک سازمان لابی فرانسوی‌-‌ترکیه‌ای مسلمان در سالن‌های پارلمان اروپا سازماندهی شده بود.

شرکت‌کنندگان در این کنفرانس در تحلیل‌های خود به‌سرعت به این توافق رسیدند که در اروپا نارواداری و تبعیض علیه مسلمانان وجود دارد. هم در میزگرد و هم در میان جمعیت شنونده، بیشتر نمایندگان طرفدار اسلام حضور داشتند.

امینه بوزکورت، نماینده جناح سوسیالیست در پارلمان اروپا از هلند، شاکی از آن بود که براساس نهاد نظارت اتحادیه اروپا در زمینه بیگانه‌ستیزی، این انسان‌های دارای اعتقادات اسلامی هستند که در سطح اتحادیه اروپا به‌طور فزاینده‌ای طرد می‌شوند. وی می‌افزاید: «در برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا مسلمانان در بازار کار وضعیت وخیم‌تری دارند.

آنها در مدارس کمتر موفق هستند و به دشواری می‌توانند به نهادهای اجتماعی راه بگشایند. برای مثال شمار بیکاران مهاجران جوان مسلمان در هلند دو برابر بیکاران مهاجران غیراسلامی هلندی است. دو علت عمده این پدیده یکی تبعیض و دیگری اسلام هراسی است.»

دبیرکل سازمان کنفرانس اسلامی اکمل‌الدین احسان‌اغلو نبود تساهل نسبت به مسلمانان در اروپا را مورد انتقاد قرار داد که از نگاه وی رو به فزونی گرفته است، آن هم به‌ویژه در پی رویدادهای «اندوهناک» مادرید و لندن که منظورش سوءقصدهای تروریستی افراطیون است. احسان‌اغلو که خود را نماینده یک اتحاد ضمنی بیش از ۵۰ کشور با مسلمانان جهان می‌داند، معتقد است که نابرابری در حق مسلمانان به‌معنای تهدیدی علیه صلح جهانی است. از نظر وی، رسانه‌های اروپا مسلمانان را به‌طور یکجانبه تروریست می‌نمایانند و اسلام را یک تهدید معرفی می‌کنند، در حالیکه کسی قصد ندارد اروپا را اسلامیزه کند. این نماینده سازمان کنفرانس اسلامی یکبار دیگر کاریکاتورهای دانمارکی و فیلم‌های انتقادی در مورد مسلمانان را مورد انتقاد قرار داد و گفت: «باید توضیح دهیم که هنرمندان و کاریکاتوریست‌ها که با بی‌حرمتی و حملات عمدی نمادها و احساسات مسلمانان را جریحه‌دار می‌کنند، حال تاکید دارند که باید از آزادی بیان به دفاع برخاست. آنها مدعی‌اند که شما مسلمانان می‌خواهید آزادی‌های ما را محدود کنید. کسی نمی‌خواهد چنین کند، ولی ما ایشان را فرامی‌خوانیم تا برخوردی متمدنانه و محترمانه با ما داشته باشند. اگر آنها می‌خواهند دست به انتقاد از اسلام بزنند، می‌توانند این‌کار را بکنند، ولی در اینجا مرزهایی هست. آزادی بدون تعهد وجود ندارد.» چم اوزدمیر، نماینده پارلمان اروپا از حزب سبزها و با تبار آلمانی-ترک در مخالفت با دبیرکل سازمان کنفرانس اسلامی می‌گوید: «بی‌فایده است همه جا مانند یک قربانی ظاهر شدن، ولی اصلا تغییری ندادن. این امر مسلمانان را بیشتر به‌سوی یک رویکرد منفعلانه می‌‌کشاند. من به‌عنوان یک شهروند بیشتر یک رویکرد فعال را توصیه می‌کنم و این برای من به‌طور مشخص یعنی اینکه چهره‌ و انگاره خود را با تلاش خود تغییر دادن. از جمله اینکه، هر مسجدی در اروپا درهایش را روی همگان بگشاید. بسیاری چنین هستند، ولی نه همه. یا اینکه، باید تلاش کرد در بحث‌های اجتماعی به‌طور فعال شرکت جست. روی برخی ترس‌ و بیم‌ها نمی‌توان یکسره برچسب نژادپرستی زد.»