تداوم جوسازی‌ مقامات آمریکایی

دنیای اقتصاد- در پی جوسازی‌های مقام‌های آمریکایی همزمان با سفر بوش به منطقه درباره اقدام شناسایی شناورهای گشتی ایران در تنگه هرمز، رییس ستاد مشترک نیروهای نظامی آمریکا ایران را یک تهدید خوانده و مدعی شد که ایران استراتژی نظامی خود را تغییر داده است. دریادار مایکل مولن، رییس ستاد مشترک نیروهای نظامی آمریکا روز جمعه در گفت‌وگو با خبرنگاران با تهدید خواندن ایران مدعی شد: من شکی ندارم که در صورت لزوم به قایق‌های ایرانی شلیک می‌شد. این اتفاق به ما یادآوری می‌کند که تهدید ایران چقدر حقیقی است و ما در صورت لزوم تا چه حد آماده مقابله با این تهدید هستیم.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، مولن گفت که ایران نباید آنچه را که خویشتن‌داری آمریکا در ماجرای تنگه هرمز خواند به عنوان فقدان عزم و قاطعیت نیروهای آمریکایی تلقی کند و افزود که کشتی‌های آمریکایی از خود دفاع خواهند کرد.

رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا اظهار کرد: در مواقع دیگری نیز قطعا کشتی‌ها از تنگه هرمز عبور کرده‌اند و قایق‌های ایرانی به آنها نزدیک شده‌اند، اما تا آنجا که من می‌دانم چنین شرایط محرک و غم‌انگیزی وجود نداشته است.

از سوی دیگر یک مقام پنتاگون مدعی شد، قایق‌های تندروی ایرانی ماه دسامبر در دو حادثه اعلام‌نشده دیگر در تنگه هرمز نیز به ناوهای آمریکایی نزدیک شدند.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری فرانسه، این مقام که خواست نامش فاش نشود، ادعا کرد در یکی از این حوادث کشتی آمریکایی حتی گلوله‌های هشدار را پرتاب کرد. وی مدعی شد، حادثه سوم که در ششم ژانویه رخ داد و منجر به اعتراض آمریکا شد، جدی‌ترین حادثه از این دست بود، اما هیچ گلوله‌ای پرتاب نشد.

به ادعای وی کشتی آمریکایی یو‌اس‌اس ویدبی آیلند (کشتی آبی‌-خاکی)

روز ۱۹ دسامبر هنگامی که در حال عبور از تنگه هرمز به یک قایق تندروی ایرانی نزدیک شد، گلوله‌های هشدار پرتاب کرد. این مقام گفت گشتی ایرانی پس از پرتاب این گلوله‌ها متوقف شد.

وی مدعی شد: حادثه دوم درباره کشتی یو‌اس‌اس کار رخ داد که هنگام عبور از تنگه هرمز به سه قایق کوچک بسیار نزدیک شد و قایق‌های ایرانی در ۵۰۰ متری آن قرار داشتند؛ اما سوت هشدار خود را به صدا درآورد.

این مقام گفت: تقابل بعدی در ششم ژانویه جدی‌ترین حادثه بود که در آن پنج قایق تندروی ایرانی در ۵۰۰ متری سه کشتی جنگی آمریکا قرار گرفتند؛ اما به هشدارها توجهی نکردند.

این در حالی است که یک روزنامه نیروی دریایی آمریکا نوشت: صدای تهدیدکننده شنیده شده در پایان نوار ویدئویی که تقابل قایق‌های تندروی ایرانی و ناو آمریکایی را در تنگه هرمز نشان می‌دهد، ممکن است متعلق به مزاحمی محلی باشد.

آدمیرال گری رافهد، رییس عملیات دریایی به روزنامه نیوی‌تایمز گفت: براساس تجربه عملیاتی‌ام در این منطقه از جهان که در آن فعالیت‌های دریایی بسیاری انجام می‌شود، تلاش برای فهمیدن اینکه چه کسی صحبت می‌کند، بسیار دشوار است.

هدف سفر بوش

جورج بوش، رییس‌جمهور آمریکا با ورود به کویت دیدار خود از کشورهای حاشیه خلیج‌فارس را آغاز کرد.

دو هدف اصلی این سفر به گفته وی صلح خاورمیانه و مهار ایران است. عراق نیز یکی دیگر از موضوعات مورد بحث در این سفر است. بوش پس از سفر خود به اسرائیل و کرانه باختری برای گفت‌وگو با شیخ احمدالصباح، امیر کویت وارد این کشور شد.

به گفته تحلیل‌گران یکی از مشکلات بوش در این سفر این است که نگرانی اصلی کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس مساله اعراب و اسرائیل نیست، بلکه نیات واشنگتن درباره ایران است. رهبران این کشورها به جورج بوش خواهند گفت که مایل به حل مسالمت آمیز تنش های ایران و آمریکا هستند و با درگیری نظامی‌مخالفند.

بوش پس از کویت، از کشورهای بحرین، عربستان سعودی و امارات متحده عربی دیدن خواهد کرد.

این در حالی است که جورج بوش در سفرش به منطقه، قطر را به دلیل روابط قوی‌اش با تهران، دمشق و جنبش حماس مستثنا ساخت.

روزنامه گاردین به نقل از دیلیپ هیرو، تحلیل‌گر سیاسی انگلیسی نوشت: رییس‌جمهور آمریکا در جریان سفر به منطقه، قطر را به دلیل روابط نزدیکش با تهران، دمشق و جنبش حماس مستثنا ساخته است. هم‌چنین حمایت‌های مالی دوحه و شبکه ماهواره‌ای الجزیره مساله‌ای است که موجب تیرگی روابط دو کشور می‌شود.