چندکارههای شگفتانگیز
غذاسازها این وسایل مدرن وارد آشپزخانهها شدهاند تا توانایی انسان را در توسعه رفاه به اثبات برسانند.
غذاسازها این وسایل مدرن وارد آشپزخانهها شدهاند تا توانایی انسان را در توسعه رفاه به اثبات برسانند.
هنگامی که ادیسون تمام هم و غم خود را بر اختراع پدیدهای میگذاشت با نام برق، تا چه اندازه میتوانست حدس بزند از این که چه تکنولوژیهای گستردهای پس از آن جلوهگر شدند. تولیدکنندگان که به تکنولوژی ساخت کالاهایی این چنین دست یافتهاند، روز به روز بر کیفیت و تنوع محصولات خود میافزایند و در این بازار رقابتی جهانی در تلاشاند از قافله عقب نیفتند.
البته در این میان شرکتهایی هستند که چون به لحاظ کیفیت قادر نیستند خود را بالا بکشند، در نتیجه سعی میکنند با مواد اولیه ارزانتر که کمکیفیتتر هم هستند به تولید محصولاتی بپردازند تا قیمت کالاهای خود را کاهش دهند و بتوانند خود را در بازار نگه دارند.
از این رو، شهروندان باید هنگام خرید چنین کالاهایی به اعتبار و ضمانتنامههایی که از سوی فروشندگان ارائه میشود، توجه داشته باشند تا در واقع هزینهای که مصرف این نوع محصولات میکنند پس از مدتی از مرحله استفاده خارج نشود و دچار خسارت نشوند.
اطلاعاتی مفید درباره غذاساز
غذاساز یک وسیله چندکاره آشپزخانه است که میتواند تقریبا تمام انواع مواد غذایی را سریع و آسان خرد، ورقه، رنده، آسیاب و پوره کند. بعضی از مدلها حتی میتوانند آب لیمو و سبزیجات را گرفته، مایه کیک را هم زده، خمیر نان را ورز داده و گوشت و سبزیجات را چرخ کنند.
این دستگاه در سال ۱۹۷۳ توسط کارل سونتهایمر (۱۹۹۸-۱۹۱۴ مهندس و مخترع آمریکایی) به بازار آمریکا معرفی شد. او یک سال تمام بر روی همزن برقی صنعتی فرانسوی کار کرد تا بتواند آنرا با مصرف خانگی سازگار کند. هرچند مدتی طول کشید تا مصرفکنندگان به سودمندی این وسیله پی ببرند، اما پس از آن مخلوط کن برقی در سراسر جهان از جمله پرفروشترین وسایل خانگی شد.
قطعات اصلی
غذاسازهای مدرن در سه اندازه اصلی ارائه میشوند: بزرگ یا full، متوسط یا compact و کوچک یا mini. اما اندازه غذاساز هرچه باشد، در هر صورت دارای یک سری قطعات اصلی است که در تمام غذاسازها وجود دارد: موتور، کاسه یا پارچ با یک در و یک محل تغذیه (ریختن مواد در داخل دستگاه) و مجموعهای از قطعات جانبی.
محل قرارگیری موتور در پایه دستگاه است و سنگینترین بخش آن محسوب میشود. طبعا هرچه دستگاه بزرگتر باشد، موتور سنگین تری نیز دارد که گاهی تا 9 کیلو وزن دارد. این سنگینی دلیل مهمی دارد. در واقع این پایه سنگین موجب میشود که دستگاه در هنگام کار و چرخش سریع پرههای آن، از جای خود حرکت نکند. اولین غذاسازها تنها به رنگ سفید و از جنس پلاستیک محکم ساخته میشدند و امروزه در انواع رنگهای زیبا و با بدنه فلزی و پلاستیکی عرضه میشوند.
از قسمت موتور میلهای به سمت بالا درآمده که کاسه یا پارچ دستگاه بر روی آن قرار گرفته و قفل میشود. این ظرف معمولا از جنس پلاستیک یا شیشه شفاف است. در این ظرف نیز بر روی دهانه محکم شده و بر جای خود قفل میشود. در بسیاری از مدلهای قدیمی، پیچاندن یا محکم کردن در، موتور را به راه میانداخت، اما مدلهای جدید مجهز به دگمه روشن و خاموش هستند.
در ظرف دارای یک قسمت تغذیه است که برای وارد کردن مواد مانند سبزیجات یا گوشت به داخل دستگاه است و اندازه دهانه آن بسته به اندازه دستگاه و مورد استفاده آن متفاوت است. گنجایش ظرف غذاساز به این ترتیب است: اندازه بزرگ دارای گنجایش 9 تا 13 پیمانه ماده غذایی هستند، اندازه متوسط از 5 تا 7 پیمانه و اندازه کوچک از 2 تا 5 پیمانه گنجایش دارند. بعضی مدلها دارای دو ظرف بزرگ و کوچک هستند که هر دو با یک پایه مشترک کار میکنند.
قطعات جانبی
در یک غذاساز معمولی، قطعات جانبی بر روی میله داخل ظرف محکم میشوند. قطعات استاندارد در نظر گرفته شده برای غذاسازها عبارتند از: یک تیغه به شکل S و صفحههای مخصوص رنده و خرد کردن. تیغه S شکل در ته ظرف قرار میگیرد. این قطعه از دو تیغه کوچک قوس دار و بسیار تیز ساخته شده است که در دو جهت مخالف به روی یک ستون کوچک و محکم پلاستیکی نصب شده اند و بر روی میله مخصوص داخل ظرف محکم میشوند. این تیغه معمولا از فلز ساخته میشود و در بعضی موارد از جنس پلاستیک سخت است. تیغههای فلزی به خاطر تیزتر بودن و طول عمر مفید بیشتر، به انواع پلاستیکی رجحان دارند.
صفحههای رندهکننده و خردکننده از جنس فلز هستند و در بالای ظرف بسته میشوند. به این ترتیب ماده غذایی که از طریق دهانه در وارد دستگاه میشود، بلافاصله با تیغه تماس پیدا کرده خرد میشود و در داخل ظرف میریزد. سوراخها و شکافهای موجود بر روی این صفحات، اندازههای مختلفی دارند و مواد را در اندازههای ریز، متوسط، درشت و فانتزی رنده و خرد میکنند. این صفحات به صورت جداگانه نیز به فروش میرسند و میتوان با تهیه چند مدل دیگر، مجموعه موجود را کاملتر کرد.
توجه کنید که به خصوص برای استفاده از این تیغهها، حتما مواد را با دسته یا کاردک مخصوص به داخل دستگاه بریزید و هرگز آنها را با دست به داخل فشار ندهید.
قطعات جانبی دیگر
علاوه بر ضمائم استاندارد، شما میتوانید قطعات دیگری را هم به غذاساز خود اضافه کنید و دستگاه خود را کارآمدتر نمایید. از جمله این قطعات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• تیغه خمیر نان: این تیغه از پلاستیک و گاهی از جنس فلز ساخته میشود، نسبت به تیغه S خمیدگی کمتری داشته و برای تهیه خمیر نان یا پیتزا مورد استفاده قرار میگیرد.
• تخممرغ زن: این قطعه از دو بازوی بلند متصل به همزنهای گلابی شکل ساخته شده است و برای هم زدن تخممرغ، مایه کیک و خامه به کار میرود و مایهای پفدار و سبک تولید میکند.
• صفحه خلالکننده: این قطعه دارای ردیفی از دندانههای بیرون زده کوتاه و تیز است و هر نوع ماده غذایی را به شکل رشتههایی باریک خرد میکند.
• صفحه سیبزمینی خردکن: این صفحه مانند مدل قبلی است با این تفاوت که دندانهها بزرگترند و برای خرد کردن سیبزمینی در اندازه مناسب برای سرخ کردن به کار میروند.
• آب پرتقالگیر: صفحهای با یک برآمدگی گنبد شکل دندانه دار برای گرفتن آب مرکبات.
• آب میوهگیری: این قطعه میوهها و سبزیجات را به پورهای نرم تبدیل میکند، آب آن را در پایین ظرف جمع کرده و تفاله را بر روی صافی از یکدیگر جدا میکند.
انتخاب غذاساز مناسب
در اینجا به چند نکته مفید درباره انتخاب و خرید غذاساز مناسب اشاره میکنیم:
گنجایش
همان طور که اشاره شد، مدلهای مختلف غذاساز دارای ظرفیتی از 4/1 تا 3 لیتر هستند. یکی از مهمترین نکات در انتخاب غذاساز، توجه به مقدار استفاده شما از آن است. اگر حجم استفاده شما و تعداد افراد خانواده شما زیاد است یا معمولا مهمان دارید، حتما نوع بزرگتر آن را انتخاب کنید.
نیروی دستگاه
غذاساز موردنظرتان باید برای انجام دادن تمام اموری که از آن انتظار دارید، دارای نیروی کافی باشد. نیروی این دستگاهها از 400 تا 1100 وات و بیشتر متفاوت است. هرچه میزان نیروی موتور بیشتر باشد، کارهای محوله به دستگاه سریعتر انجام شده و غذاساز برای کارهای سنگینتر مناسبتر خواهد بود. سعی کنید که با توجه به بودجه خود، قویترین مدل ممکن را تهیه کنید و در کل هدف خود را بر روی خرید مدلی با میزان وات 750 به بالا قرار دهید.
تیغهها
بهتر است که تیغههای غذاساز از جنس فلز ضدزنگ باشند، زیرا جنسهای دیگر نمیتوانند تا این حد مقاوم و بادوام باشند. بسته به هزینهای که در نظر گرفتهاید، بهتر است از بین دو دستگاه با کیفیت مشابه، آن را که دارای تیغهها و صفحات بیشتری باشد، انتخاب کنید.
امروزه بسیاری از قطعات غذاسازها را میتوان در ماشین ظرفشویی شست. توجه کنید که اگر از ماشین ظرفشویی استفاده میکنید، این امکان در دستگاهی که میخرید موجود باشد.
ایمنی
بسیاری از مدلهای غذاساز مجهز به ویژگیهای ایمنی مختلفی هستند. از جمله درهای قفل شونده، فاصله زیاد بین ورودی مواد و تیغهها و خاموش ماندن دستگاه در صورت بسته نشدن در ظرف. این نکات ایمنی شما و اهالی خانه را تضمین کرده و اگر موجب بالا رفتن قیمت دستگاه هم شوند، ویژگیهایی بسیار با ارزش محسوب میشوند و بهتر است با مبلغ بیشتر، دستگاهی با ایمنی بالا تهیه کنید.
چگونه یک غذاساز مناسب انتخاب کنیم؟
اگر خانواده پرجمعیتی دارید یا زیاد مهمانی میگیرید، یک غذاساز میتواند ناجی شما باشد.
حتی در آشپزیهای عادی نیز، غذاسازها میتوانند در صرفهجویی زمان مفید باشند و به شما امکان دهند تا از یک وسیله، چند کار مختلف بگیرید.
گامهایی به سوی یک انتخاب صحیح
1. آیا شما واقعا به یک غذاساز نیاز دارید؟ اگر شما برای عده زیادی غذا آماده میکنید و برای کارتان باید به خرد کردن، ریز کردن، رنده کردن و مانند آن بپردازید، به یک غذاساز احتیاج دارید.
۲. گنجایش ظرف موردنظرتان را درست انتخاب کنید، بسته به مقدار غذایی که تهیه میکنید، اندازه کاسه غذاساز را از بین سایزهای ۱ تا ۳لیتری (وگاهی بیشتر) انتخاب کنید.
3. درباره اینکه به صفحههای خردکننده و تیغههای اضافی نیاز دارید، تصمیم بگیرید. معمولا یک مجموعه غذاساز دارای لوازم جانبی کفی است اما میتوانید با توجه به نیاز خود، قطعات دیگری را هم به مجموعه اضافه کنید.
۴. به امکانات ویژه غذاساز توجه کنید، زیرا در بسیاری موارد بسیار مفیدند، از جمله سرعتهای مختلف، ظرف کوچک اضافه، خمیرزن و تیغههای دورو.
5. اگر استفاده از آبمیوه و سبزیجات در برنامه غذایی شما هست، توجه کنید که دستگاه غذاساز به قسمت آبمیوهگیر مجهز باشد.
۶. درباره امکان شستوشوی قطعات با ماشین ظرفشویی سوال کنید تا در صورت امکان در زمان تمیز کردن هم صرفهجویی کنید.
7. بخش خدمات و تضمین را به دقت مطالعه کنید و درباره لوازم یدکی جویا شوید.
توصیههای مفید
سبک بودن بیش از حد در این وسیله، حسن بزرگی به شمار نمیآید، در واقع هرچه پایه غذاساز سنگینتر باشد، در زمان کار کمتر حرکت اضافه خواهد داشت و روی میز یا پیشخوان «راه نمیافتد.»
ظرف بزرگتر، قیمت بالاتر را به همراه دارد، میزان استفاده خود را ارزیابی کنید و غذاسازی با گنجایش مناسب تهیه کنید.
قبل از تهیه غذاساز، به حجم و جاگیری آن توجه کنید و محل مناسبی برای آن در نظر بگیرید. اگر آن را در کابینت قرار میدهید، محل آن باید طوری باشد که بیرون آوردن و استفاده از آن هم آسان بوده و در میان ظروف دیگر فراموش نشود.
هرگز پایه غذاساز را در ماشین ظرفشویی نگذارید و یا آن را زیر آب نگیرید، این قسمت باید با پارچه نمدار تمیز شود.
برگرفته از سایت بدرسان الکتریک
ارسال نظر