پیش‌بینی بهای نفت در سال 2008

تصور می‌شود که قیمت نفت از میزان غیرعادی کنونی به تدریج پایین‌تر آید و به حدود ۷۰ دلار به ازای هر بشکه برسد، البته به شرطی که بحران سیاسی عمده‌ای درنگیرد. سال ۲۰۰۷ سال افزایش قیمت نفت بود. قیمت نفت حدود ۶۰‌درصد افزایش داشت و به حد ۹۹ دلار و ۲۹ سنت به ازای هر بشکه

(۱۵۹ لیتر) رسید. عامل‌های مختلفی در جهش قیمت نفت نقش داشتند: افزایش خلاف انتظار مصرف، بورس‌بازی با نفت به دلیل کاهش بهای دلار، تنگنا در بازار به دلیل کمبود عرضه‌ مواد پالایش شده‌ نفتی به دنبال از کار افتادن برخی پالایشگاه‌ها. هنوز مصرف‌کنندگان پیامدهای افزایش بهای نفت را حس نکرده‌اند. در آلمان، به عنوان نمونه، قیمت بنزین ۲۰‌درصد افزایش یافت، نه مثلا ۶۰‌درصد، آن هم به این دلیل که در ترکیب قیمت فرآورده‌های نفتی در آلمان، مالیات سهم بالایی دارد. مستاجران در سال ۲۰۰۸ فشار قیمت را حس خواهند کرد، یعنی آن هنگامی که بخواهند مخارج گرمای منزل در سال ۲۰۰۷ را بپردازند. این را نیز باید در نظر گرفت که قیمت گاز در سال ۲۰۰۸ بالا خواهد رفت، زیرا قیمت گاز با فاصله‌ای شش ماهه از رشد قیمت نفت خام پیروی می‌کند.

بالارفتن تقاضا و مشکل دلار

جهان یک دوره‌ رونق اقتصادی را طی می‌کند. این امر باعث افزایش تقاضا برای نفت می‌شود. هم اکنون میزان روزانه‌ تولید نفت در جهان ۸۵‌میلیون بشکه در روز است. مقدار نیاز به نفت را مقامات مسوول انرژی در ایالات متحده‌ آمریکا چیزی میان ۸۵ تا ۸۶‌میلیون بشکه تخمین می‌زنند. از آنجایی که تقاضا فقط اندکی بیشتر از عرضه است، کارتل کشورهای صادرکننده‌ نفت، اوپک (OPEC)، افزایش تولید را لازم نمی‌بیند. به نظر اوپک افزایش بهای نفت، نه به دلیل کاهش تولید، بلکه به دلیل بورس‌بازی بوده است. کاهش بهای دلار باعث شده که سرمایه‌ پولی از حوزه‌ دلاری به سمت اجناس برود که شامل نفت نیز می‌شود. خود کشورهای عضو اوپک مشکل پایین بهای دلار را آشکارا حس می‌کنند. اکنون دلار بیشتری دارند، اما با این پول بیشتر نمی‌توانند در هنگام خرید از اروپا یا ژاپن چندان سبد خود را پر کنند. اما اگر کشورهای عضو اوپک به افزایش تولید اراده کنند، از پس این کار برنمی‌آیند. ذخایر کم‌مایه‌تر شده‌اند و تاسیسات استخراج فرسوده شده‌اند. به عنوان نمونه تولید نفت در عربستان نسبت به سال ۲۰۰۶ به میزان محسوسی پایین آمده است.