نگاه
ناخشنودی آمریکا از توافق کنفرانس بالی
خانم دانا پرینو، سخنگوی کاخ سفید، برخی از جنبههای توافق کنفرانس بالی را مورد انتقاد قرار داده است، با وجود رای مثبت آمریکا به مصوبات کنفرانس حفاظت از جو زمین، سخنگوی کاخ سفید از برخی توافقات این کنفرانس ابراز ناخشنودی کرده است. مواضع دولت بوش در کنفرانس بالی در خود آمریکا نیز با انتقادات تندی مواجه شده است.
دانا پرینو، سخنگوی کاخ سفید نتایج کنفرانس بالی را از «جنبههای بسیاری» مثبت ارزیابی کرد. تصمیم کنفرانس درباره توسعه فناوریهای دمساز با محیطزیست و کمک مالی به کشورهای در حال توسعه جهت استفاده از این نوع فناوریها از جمله نکاتی بودند که خانم پرینو به عنوان نتایج مثبت کنفرانس مورد تاکید قرار داد.
با این همه، سخنگوی کاخ سفید بر این نکته نیز تاکید گذاشت که دولت آمریکا از برخی از جنبههای توافق کنفرانس بالی خشنود نیست. به گفته خانم پرینو، درباره پارهای از تصمیمات کنفرانس بالی، به ویژه زمانی که مذاکرات برای اجرای آنها شروع شوند، نگرانی جدی وجود دارد. پرینو از جمله تقاضا کرد که کشورهای در حال توسعهای که مقدار زیادی گازهای گلخانهای در جو زمین پخش و نشر میکنند، باید «نقش مهم و متناسبی» در کاهش این نوع گازها به عهده گیرند.
توافق در آخرین لحظه
در جریان کنفرانس بالی، خانم پاولا دوبیرانسکی، رییس هیات نمایندگی آمریکا، بارها تهدید کرد که سند پایانی کنفرانس را وتو خواهد کرد. اما با بالاگرفتن انتقادها و در شرایطی که موضع آمریکا در انزوا قرار گرفته بود، هیات نمایندگی این کشور سرانجام به توافق پایانی کنفرانس رای مثبت داد.
ایالات متحده آمریکا از مدتها پیش خواهان آن است که اقدامات معطوف به کاهش گازهای گلخانهای در جو زمین، برای کشورهای سریعا رشدیابندهای مانند هند و چین نیز الزامآور شود. آمریکا پیمان کیوتو را هنوز امضا نکرده است. در این پیمان که ناظر بر کاهش گازهای گلخانهای است، کشورهای در حال توسعه و از جمله چین و هند از تعهدات مستنثنا شدهاند. درک عمومی این است که عامل عمده تخریب جو زمین فعالیتهای تولیدی، گرمایی و حملونقل کشورهای پیشرفته صنعتی در دو سده گذشته بوده است. از همین رو پیمان کیوتو، الزامها و تعهدات برای سالمسازی جو زمین را عمدتا بر دوش این کشورها میداند.
ضعف توافق بالی
در توافق کنفرانس بالی از ذکر ارقام معینی که باید میزان کاهش گازهای گلخانهای را تا سال ۲۰۲۰ صراحت بخشند، خودداری شده است. در واقع پس از حذف چنین ارقام مشخصی از توافق بود که هیات نمایندگی آمریکا حاضر شد به آن رای مثبت دهد. به این ترتیب، بر خلاف انتظار کشورهای اروپایی و بسیاری از کشورهای در حال توسعه، «نقشه راه بالی» حاوی هیچگونه رقم مشخصی برای کاهش گازهای گلخانهای در جو زمین نیست.
رویکرد دولت آمریکا در کنفرانس بالی در خود این کشور نیز با انتقادهای تندی مواجه شده است. از جمله هیلاری کلینتون، یکی از نامزدان حزب دموکرات، دولت بوش را به تلاش مجدد برای ممانعت از پیشرفت کنفرانس متهم کرده است. کلینتون قول داده است که در صورت پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری، سریعا مذاکرات برای تدوین و تصویب قرارداد موسوم به قرارداد «پسا کبوتو» را آغاز خواهد کرد. مهلت قرارداد کیوتو سال ۲۰۱۲ به پایان میرسد. کنفرانس بالی اندونزی در دو هفته گذشته و نقشه راهی که در آن به تصویب رسید، مقدمه تدارک و تصویب قراداد جدیدی برای سالهای پس از ۲۰۱۲ است.
بهرغم انتقاد دولت آمریکا به بخشهایی از توافق بالی، کمیسیون اتحادیه اروپا و دولت آلمان، این توافق را به عنوان یک «موفقیت بزرگ» توصیف کردهاند. به گفته آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، با توافق بالی، راه برای مذاکرات مشخص درباره اقدامات موثر جهت حفاظت از جو زمین گشوده شده است.
ارسال نظر