بررسی آثار افزایش قیمت بنزین بر تورم:
عامل تورم فقط قیمت بنزین نیست
دولت مخالف عرضه بنزین به قیمت آزاد به دلیل آثار تورمیآن است. مسعود نیلی استاد دانشگاه صنعتی شریف در خصوص اینکه آیا آزادسازی قیمت بنزین بر تورم تاثیر میگذارد، روزشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: اقتصاد یک علم است و اینکه تغییر قیمت یک محصول چقدر میتواند برمیزان تورم تاثیر داشته باشد، باید در چارچوب تجزیه و تحلیل علمیبررسی شود.
نمایندگان دولت و مجلس قرار است روز سهشنبه هفته جاری در جلسه غیرعلنی به بحث درباره مشکلات سهمیهبندی بنزین و از جمله عرضه بنزین به قیمت آزاد بپردازند.
دولت مخالف عرضه بنزین به قیمت آزاد به دلیل آثار تورمیآن است. مسعود نیلی استاد دانشگاه صنعتی شریف در خصوص اینکه آیا آزادسازی قیمت بنزین بر تورم تاثیر میگذارد، روزشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: اقتصاد یک علم است و اینکه تغییر قیمت یک محصول چقدر میتواند برمیزان تورم تاثیر داشته باشد، باید در چارچوب تجزیه و تحلیل علمیبررسی شود. به گفته وی، برخلاف آنچه در افکار عمومیمطرح میشود، افزایش قیمت بنزین و به دنبال آن بالارفتن هزینه حمل و نقل کالا و خدمات تاثیر محدودی بر تورم و افزایش سطح عمومیقیمت کالاها میگذارد.
وی علت شکلگیری این باور در افکار عمومیرا همزمانی دو پدیده افزایش قیمت بنزین و سایر کالاها در سطح جامعه عنوان کرد و افزود: همزمانی این دو پدیده سبب شده است به اشتباه رابطه علت و معلولی میان آنها قایل شویم. به طوری که در سالهای گذشته قیمت بنزین هر سال در ابتدای سال افزایش پیدا میکرد و تورم کلی برای اکثر کالاها نیز در همین زمان بود.
نیلی در ادامه تاکید کرد شاخص تورم به عنوان متغیری در اقتصاد کلان در نتیجه رشد میزان نقدینگی و افزایش هزینههای دولت به وجود میآید. با توجه به اینکه همیشه بیشترین رشد حجم نقدینگی و هزینههای دولت در ماههای بهمن و اسفند رخ میدهد و اثر این افزایش تا ماههای اردیبهشت و خرداد به اقتصاد کشور منتقل میشود، در نتیجه به نظر میرسد افزایش قیمت بنزین که معمولا در ماههای نخست سال رخ میدهد، تورم را به دنبال دارد.
کارشناس ارشد اقتصادی با اشاره به ثابت بودن قیمت بنزین در سه سال گذشته، گفت: در این مدت نیز همانند سالهای قبل در ماههای نخستین سال با تورم مواجه بودیم و این امر نشان میدهد که تورم ناشی از افزایش قیمت بنزین نیست و آزادسازی قیمت بنزین آثار نامطلوبی که تصور میشود، به دنبال نخواهد داشت.
اسدا... احمدینژاد کارشناس ارشد اقتصاد انرژی نیز در این خصوص به ایرنا، گفت: در سال ۱۳۷۸ قیمت بنزین نسبت به سال قبل ۸۰درصد افزایش یافت و از لیتری ۲۰۰ریال به ۳۵۰ریال رسید. اما این افزایش قیمت بنزین کمتر از یکدرصد اثر تورمیداشت. زیرا کنترل زیادی روی رشد حجم نقدینگی در کشور اعمال و مانع از افزایش تورم شد. بنابراین انضباط پولی و مالی به مراتب اثر بیشتری بر مهار تورم دارد.
وی در خصوص اینکه افزایش قیمت بنزین موجب تورم میشود، گفت: تجربه چند سال گذشته و تثبیت قیمت فرآوردهها نشان داد که عامل تورم قیمت بنزین نیست، بلکه سایر عواملی است که در ساختار اقتصادی تعریف شده است و باید به آن توجه شود.
این کارشناس ارشد اقتصاد انرژی با اشاره به اینکه با مطالعات علمیو حذف عوامل تورمزا میتوان آثار تورمیافزایش قیمت را مدیریت کرد، بهترین روش را افزایش پلکانی قیمت بنزین تا سطح قیمتهای جهانی در یک برنامه پنج ساله عنوان کرد.
وی افزود: هم سو با این حرکت باید بحث مالیات و افزایش درآمد دولت از فرآوردههای نفتی مطرح شود و قیمتگذاری را با درنظرگرفتن همین جهتگیری انجام داد. در نهایت قیمت بنزین و سایر فرآوردههای نفتی به شکلی تعیین میشود که با فرمول کشش قیمتی و اثرگذاری بر سبد هزینه، برمصرف اثرگذار خواهد بود.
ارسال نظر